Zile pline de culori calde prin codrii montani: Parcul National Piatra Craiului

Zile pline de culori calde prin codrii montani: Parcul National Piatra Craiului

Dimineţi cu ceaţă, cu un peisaj ce ţi se dezvăluie treptat pe măsură ce soarele capătă puterea de a dezmorţii munţii. Au sosit zilele când amorţeala nu a cuprins de tot natura şi drumeţiile rămân posibile. Mai mult de atât, datorită valului de căldură din această lună, multe din destinaţiile româneşti montane sunt practicabile şi ispititoare. Vorbim de parcuri naţionale şi arii protejate în ajutorul cărora conştientizarea şi educarea publicului turist sunt esenţiale. Distruse sistematic de poluare, urbanizarea şi neatenţie, aceste refugii verzi sunt permanent în schimbare. De aceea vă îndemnăm să le cunoaşteţi, să le înţelegeţi şi să le ocrotiţi pentru viitor. Cristina Păun

În inima munţilor: Parcul Naţional Piatra Craiului

Masivul Piatra Craiului a devenit rezervaţie naturală în 28 martie 1938, decizie luată „datorita caracterului unic al masivului unde se găsesc specii rare dar şi datorită frumuseţii peisajului”. Abia în 1990 Piatra Craiului este declarat parc naţional prin Ordinul 7 al Ministerului Agriculturii de la acea vreme, alături de alte 12 parcuri din România. Îl găsim Carpaţii Meridionali, aproape de satul Podu Dâmboviţei, la 5 km de Rucăr şi la 25 km de Câmpulung.

Astăzi zona de conservare specială acoperă o suprafaţă de 4.879 ha, zona de parc naţional ocupând cca. 9894 ha. Altitudinea care depăşeşte 2.200 m face ca aproape întreaga grupare a speciilor montane şi alpine să aibă aici condiţii optime de dezvoltare. Întâlnim floarea de colţ şi…în cazul în care nu ştiaţi deja, în Parcul Naţional Piatra Craiului se află un număr impresionat de specii de orhidee de munte – 41 specii din cele 58 existente pe teritoriul României. Vara le ţin companie 216 de specii rare de fluturi.

Aveţi trasee marcate ce vă poartă prin chei adânci, peşteri şi păduri, cu o diversitate a peisajului ce te va ţine constant în aşteptare. Parcul deţine o zonă specială de conservare cu 4 arii carstice: Cheile Zărneştilor cu Prăpăstiile Zărneştilor (pe teritoriul judeţului Brasov); Cheile Dâmbovicioarei, Brusturetului şi Dâmboviţei, pe teritoriul judeţului Argeş. Aşadar pregătiţi-vă din timp aparatul de fotografiat şi bucuraţi-vă de răcoarea tomnatică a munţilor. Ai vreme să colinzi nestingherit, însoţit de familie sau prieteni. Pentru traseele mai dificile, verificaţi condiţiile meteo şi cereţi detalii clare de la cabană înainte să pucedeţi la drum.

Înapoi în satele răspândite la poalele versanţilor, viaţa este mult simplificată. Doriţi mâncare ecologică? Doar întrebaţi localnicii cine are de vânzare ouă, lapte sau brânză bună şi veţi fi serviţi. Doriţi linişte? Încercaţi o excursie de câteva ore în împrejurimi, mergeţi la peştera Urşilor, la Dâmboviciora sau Cheile Brusturet. Şi este cazul să grăbim pasul căci iarna ne bate la uşă iar locurile acestea rămân până primăvara viitoare accesibile doar câtorva dintre noi.

LOCURI DE VĂZUT ÎN ZONĂ – localităţile din jurul Parcului:

1. Oraşul Zărneşti şi comunele Bran, Moieciu, Fundata (jud. Braşov), Dâmbovicioara şi Rucăr în jud.Argeş.

2. Comunele Rucăr şi Dâmbovicioara

3. Satele Peştera şi Măgura (comuna Moieciu), Sirnea (comuna Fundata)

4. Atractia principală rămâne o drumeţie pe creasta principală, unde, atenţie, nu există cabane ci doar trei refugii! Trasee bine marcate dar se recomandă un minim de experienţă pentru cele mai complicate.

Traseele turistice recomandate pentru Piatra Craiului:

1. Creasta nordică a Pietrei Craiului, Zărneşti – cabana Plaiul Foii – refugiul Spirlea – La Lanţuri – vârful Piscul Baciului, Padina Hotarelor, Padina Şindrileriei, etc. (pentru turişti experimentaţi)

 

2. Zărneşti-Curmătura, Brustureţ-Şeaua Funduri, Satic-Marele Grohotiş

Posibilităţi de cazare : cabana silvică Gura Bârsei, cabanele turistice Plaiul Foii, Curmătura, Garofiţa Pietrei Craiului, Brusturet, peste 30 pensiuni dintre care administraţia Parcului vă recomandă pensiunile : Elena, Hora cu Brazi, Montana, Casa Europan sau Duicu.
Puncte de informare : Centrul de vizitare Zărneşti.
Programe turistice : excursii cu ghid, vizionare faună sălbatică la observator (urs).

Puncte de acces în parc : oraşul Zărneşti, comunele Bran, Moeciu, Fundata, Dâmbovicioara şi Rucăr.

Acces auto : pe drumul naţional Braşov – Piteşti, Braşov-Zărneşti sau cu trenul pe ruta Braşov – Zărneşti.

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

Vă aşteptăm pe un tărâm de basm la „Ziua Lacului Iezerul Mare”

Turiştii şi amatorii de natură care doresc să evadeze din cotidian sunt aşteptaţi sâmbătă, 24 august 2013, într-o zonă de o frumuseţe rară, acolo unde dealul se îngână cu muntele,

Turist in Romania 0 Comments

O PLĂNUIEȘTI ȘI SUPRAVIEȚUIEȘTI!

  Ai unul, doi sau chiar mai mulți, îi iubești ca pe ochii din cap și, de cele mai multe ori, nu concepi să stai prea mult departe de ei.

Turist in Romania 0 Comments

Compania aeriana flydubai in Romania

Compania flydubai din Emiratele Arabe Unite va intra din 1 octombrie pe piaţa romanească, urmand să opereze patru zboruri saptămanale directe Bucuresti-Dubai.Compania îşi extinde operarea în Europa de Est si

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta