A dat România, pe insula în care s-a născut Zorba Grecul
O idee aparuta din senin intr-o vacanta frumoasa petrecuta in Aegina. Sorin Andreiana, fost jurnalist, a ajuns manager de hotel in insula Aegina aflata aproape de Atena, iar verile sale au devenit de atunci adevarate provocari. Sissy Hotel este oaza de liniste in care ne invita si pe noi, tocmai pentru ca locul acesta aflat la o ora si un sfert cu feribotul din Pireu promite vacanta perfecta.
- Aegina, o insula autentica
Sorin Andreiana a ajuns pentru prima data in insula Aegina in primavara anului 2014, dupa ce vacantele din Thassos sau Corfu isi pierdusera farmecul din cauza industrializarii turistice agresive: “ Am ajuns in Aegina intamplator, la invitatia unor prieteni. Merg in vacante in Grecia de 10 ani, dar deja incepusem sa ma gandesc la alte destinatii dezamagit fiind ca industrializarea turismului aproape ca a distrus farmecul unor locuri. In Thassos au ajuns sa faca ciorba de burta si mici pe plaja si pentru mine, daca merg intr-un loc strain, este important sa cunosc si cultura si stilul de viata al oamenilor de acolo, nu numai sa vad niste plaje frumoase. In schimb, in Aegina am gasit Grecia autentica. Oameni relaxati, dispusi tot timpul sa iti ofere ajutor cu orice informative…Toata lumea pare prietena cu toata lumea. Este al treilea an cand merg si eu, dar nu am vazut oameni beti pe strada, cum am vazut in Corfu spre exemplu. Beau si grecii, dar nu i-am vazut in Aegina sa aiba tendinta de a face scandal sau a duce totul la limita. Ceea ce este foarte placut si relaxant ”.
Aegina se afla la numai o ora si un sfert cu feribotul din Pireu, numit si Piraeus sau Pireas, al treilea cel mai mare oras din Grecia si cel mai mare port. O urbe care s-a dezvoltat in momentul in care Atena a devenit o putere navala.
Sissy Hotel din Aegina, pe care Sorin il admninistreaza, este amplasat langa plaja din statiunea Marathonas: „ O statiune in care turistul fie el roman, englez, olandez sau grec se simte ca intr-o mare familie.”
O zona in care cultura greaca si radacinile ei puternice in civilizatie sunt inca prezente. “ Insula imi era total necunoscuta, iar dupa o vacanta petrecuta acolo de Paste, in 2014, am revenit in vara aceluiasi an si am mai stat inca trei saptamani, sa verific cumva daca dragostea de la prima vedere se confirma” spune tanarul manager zambind. I-a placut tihna acestui loc si mai ales faptul ca aici nu exista turism de masa. “Chiar grecii din Aegina nu doresc industrializarea turismului pentru ca sunt constienti ca ar distruge farmecul insulei”, spune Sorin Andreiana.
- Aegina, insula in care a fost scrisa cartea “Zorba Grecul”
Insula Aegina este cunoscuta in Romania mai degraba ca insula Sfantului Nectarie, dar pe langa catedrala construita in cinstea lui si care este a doua ca marine din Europa, aici exista multe alte povesti si atractii. “Un lucru mai putin cunoscut in Romania este ca in aceasta insula, Nikos Kazantzakis a scris “Zorba Grecul” in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Casa scriitorului exista si acum in apropierea orasului Aegina” ne explica Sorin. Tot aici gasim templul zeitei Aphaia, zeita fertilitatii, cel mai bine conservat templu in stil doric din antichitate, chiar daca este ridicat inaintea Pantheonului. Fosta mare putere comerciala, Aegina este si locul in care s-a batut prima moneda din Europa, care avea pe ea an basorelief o broasca testoasa. Si povestile despre insula continua…
“ In apropierea hotelului, cam la o ora de mers pe jos, exista o livada de maslini numita Eleonas. Special la ea este faptul ca are 2.500 de ani si este cea mai veche de acest gen din Europa. Apartine unei manastiri din insula numita Chrysoleonitissa (Manastirea Sfintei Maria), care are o poveste fascinanta. Lacasul a fost construit in secolul XVI aproape de varful unui munte din insula, intr-o zona care nu poate fi vazuta de pe mare. Grecii au ales acest loc in incercarea de a ascunde de jafurile pirattilor o icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria. Icoana exista si acum in stanga altarului acestei biserici. De altfel, este icoana la care Sfantul Nectarie s-a rugat timp de sase saptamani neincetat cu putin timp inainte sa treaca la Domnul. Si drumul pana la aceasta manastire este foarte frumos fiind facut in coasta unui munte” spune Sorin, parca vizionand cu ochii deschisi locurile atat de dragi lui.
Foarte vizitata in insula este si Manastirea Sf. Mina, aflata in apropiere de Templul zeitei Aphaia. Daca veti ajunge in Aegina, nu trebuie sa ratati singura camera obscura din lume cu panorama de 360 grade, aflata in apropierea satului pescaresc Perdika. Aceasta se afla intr-o zona in care exista si azi cazemate ce au apartinut nazistilor.
- “Cel mai proaspat ulei de masline presat la rece este al batranicii Maria”
Interesat sa le ofere clientilor sai cele mai bune sfaturi, Sorin a descoperit anul trecut in insula o batrana care face uleiul presat la rece pe loc. “Maria este o batranica din insula care face uleiul la comanda. Cand avem turisti interesati sa cumpere ulei, o sunam si ea pune maslinele la presa. Pentru cantitati mai mari de 15 litri, dureaza cam o zi pentru ca uleiul sa fie gata, dar avem garantia ca este proaspat”, ne spune Sorin.
Grecii spun ca in Aegina este cel mai bun fistic din lume si la jumatatea lunii septembrie se organizeaza Festivalul Fisticului. „Fisticul se culege la inceputul lunii septembrie ssi la acest festival incep sa vanda noua productie. ”
- Caprioare, cerbi si pauni prietenosi pe insula Moni, intr-o rezervatie naturala irezistibila
Sorin ne-a povestit si despre rezervatia naturala de pe insula Moni, unde se ajunge cu vaporasul din satul pescaresc Perdika, aflat la doar patru kilometri de Hotel Sissy. “Biletul vaporasului costa cinci euro, si cei care ajung acolo au ocazia sa faca plaja printre pauni sau sa poata mangaia o caprioara. Insula nu este locuita, dar in timpul sezonului este amenjata o plaja care are si un beach bar si restaurant”, ne spune Sorin.
- “Caracatita marinata, iepure la cuptor sau berbecut la protap in tavernele de langa hotel”
Zeii mancarii autentice grecesti nu ne vor deziluziona aici, in Aegina. Cel putin asa ne promite Sorin, care a povestit ca devii fan taverne, mai ales al acelora care sunt amplasate pe plaje, ofertante si ca panorama: “E incontestabil! Aici mancarea este foarte, foarte buna! Insula este locul de vacanta al atenienilor si ei stiu ce inseamna mancare autentic greceasca asa cum ne putem da noi seama in Romania daca micii sau ciorbele sunt mai bune intr-un loc sau altul. Drept urmare si bucatarii din taverne sunt foarte atenti la ceea ce gatesc. In Aegina ai garantia ca mancarea este mereu proaspata si foarte gustoasa. Eu de obicei cand ajung in insula ma opresc intai la o taverna si abia apoi merg la hotel” ne spune razand Sorin.
Din meniul lor nu lipsesc pestele proaspat, fructele de mare, dar si fripturile din berbecut sau din vita. In apropiere de Sissy Hotel se afla “Taverna lui Christian”, ce apartine unui francez care la fel ca si romanul nostru s-a indragostit de aceasta mica insula dupa ce a vizitat-o si s-a hotarat sa isi deschida o afacere impreuna cu sotia.
Aceasta prepara 4-5 feluri de mancare diferite in fiecare zi a saptamanii. Tot aici poti savura cea mai buna caracatita in sos marinat. “Fiecare taverna are specificul ei. Noi la Sissy le spunem turistilor ce are special in meniu fiecare taverna. Sunt locuri in care gasesti peste si fructe de mare foarte proaspete si bine facute, sunt taverne unde sunt steakuri foarte gustoase si exista chiar localuri unde au platouri de legume si ierburi fierte foarte bune. Noi le explicam despre fiecare loc pentru ca oamenii sa aleaga in cunostinta de cauza”, explica managerul hotelui.
“Grecii sunt transanti, corecti, de aceea imi plac! La Sissy Hotel se aduna o mare familie in fiecare sezon!”. Cand vorbeste despre greci, Sorin Andreaiana devine increzator in tot ceea ce va realiza aici, in Aegina:” Imi place Grecia, mai ales in aceasta zona. Grecii sunt transanti si foarte corecti in afaceri. Important este sa fii si tu la fel de corect, altfel vor sti si ei sa fie pusi pe smecherii. Imi place ca pot aduce romanii aici, mai ales pe cei dornici sa cunoasca un loc linistit, nepatat de industrializare. Sissy nu este un hotel mare. Are 17 camere, dintre care doua triple. Sunt in total 36 de locuri, intr-un spatiu foarte curat si o atmosfera familiala, aproape de plaja. In curtea hotelului avem o livada de lamai in care am amplasat mese pentru ca turistul sa aiba parte de relaxare intr-un cadru cat mai placut. Camerele de la etaj au vedere la mare, iar balcoanele de la parter sunt umbrite de livada de lamai. Sissy nu este un hotel de lux, dar noi incercam sa ii facem pe oaspetii nostri sa se simta ca intr-o familie. Este vorba si de imaginea noastra, astfel incat incercam sa le oferim toata asistenta. Am fost si eu turist si mi s-a intamplat sa ajung intr-un loc si sa nu am parte de niciun soi de ajutor in orientare. Tinand cont ca la noi vin oameni care merg intr-un concediu sau doua pe an si pentru asta strang bani luna de luna, ne gandim sa le facem totusi sederea cat mai placuta in Aegina. Anul trecut, in aceasta insulita care are 25 de km de la un cap la altul, am reusit sa fac vreo 4000 de km cu masina, plimband turistii care erau fara autoturism.
Dar, pe langa partea financiara, activitatea asta imi ofera si o satisfactie sufleteasca stiind ca oamenii chiar raman cu amintirea unui concediu placut si fara intamplari neprevazute”, ne povesteste Sorin.
Plaja din Marathonas este la doar 30 de metri de hotel, iar nisipul fin si intrarea lina in mare sunt perfecte pentru familiile cu copii. Din peisaj nu lipsesc nici tavernele care te ademensesc numai prin mirodenii si miresme greu de refuzat..
Ei bine, toate astea accentueaza frumusetea unui taram aparte ce si-a pastrat autenticitatea si salbaticia de care avem nevoie pentru a evada din urbanul irespirabil, iar Syssy Hotel este gazda perfecta pentru cei care vor sa materializeze o vacanta de neuitat pe insula Aegina din Grecia.
Cum ajungeti in Aegina
Puteti ajunge cu masina personala, iar cea mai buna buna variant este prin Bulgaria- vama Makaza. “Prin aceasta vama ai avantajul ca scurtezi drumul prin Bulgaria cu vreo 170 de km. In total din Bucuresti pana in Pireu tot 1200 de km sunt, dar mergi mai mult prin Grecia unde ai 700 de km de autostrada. Din Bucuresti pana in port Pireu se fac cam 12 ore”, ne explica Sorin. Taxele de autostrada insumeaza 38 de euro pe sens de mers, iar transferul cu feribotul costa 23 de euro pentru autovehicul si 9 euro biletul pentru o persoana.
A doua varianta este cea de a ajunge cu avionul pana in Atena, mai ales ca din luna martie este si o cursa low cost din Bucuresti. Din aeroport exista o linie expres de autobuz care ajunge pana in Pireu. “Este foarte convenabila aceasta linie. Biletul costa 5 euro si autobuzul il gasesti chiar in fata aeroportului. Practic, nu ai cum sa te ratacesti. Il iei de la prima statie si cobori la ultima. Capatul liniei este avnd chiar langa poarta de unde se ia vaporul spre Aegina. In cazul celor care vin cu avionul, in portul din insula ii astept eu pentru transfer la hotel”, ne spune Sorin, adaugand ca hotelul poate fi gasit pe Facebook “Sissy Hotel, Marathonas” sau “Sissy Hotel Aegina”, iar rezervari se pot face la tel. 0731.818.522.
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
O fată și o motocicletă, 4.300 de kilometri prin Balcani: «Acum știu că pot!»
Ina Popa are 36 de ani, este administrator de vânzări, iar una dintre marile sale pasiuni este mersul pe motocicletă. Cealaltă mare dragoste a sa este scrisul. Pune cu măestrie
Comunicat de presă, OCTOMBRIE 2021
PROIECT COFINANȚAT DIN FONDUL EUROPEAN DE DEZVOLTARE REGIONALA PRIN PROGRAMUL OPERAȚIONAL COMPETITIVITATE Axa prioritară 3 – Sprijinirea IMM-urilor ca reacție la pandemia COVID-19 Prioritatea de investiții 3d – Sprijinirea capacității
În țară e mai tare ca afară! Află totul despre o vacanță cât 10
Cum ar fi să vizitezi Transilvania în 10 zile, de la vest la est? Până anul acesta am zis ”în nici un caz”, pentru că aveam impresia că România nu
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!