A dat România pe Emiratele Arabe Unite:   «Aveam nevoie de ceva nou, care să mă reechilibreze»

A dat România pe Emiratele Arabe Unite: «Aveam nevoie de ceva nou, care să mă reechilibreze»

De câte ori spun „poveste de succes” există câteva exemple care îmi vin imediat în minte, iar unul dintre ele este cel al Ionelei Săvescu, o fostă colegă de presă care a avut curajul să lase tot în urmă, pentru a scrie modern povestea celor „1001 de nopți”, într-unul din cele mai cosmopolite orașe din lume: Dubai. Story-ul e despre speranță, curaj, muncă, optimism și reușite, așa că i-am cerut eroinei să deschidă cutia cu amintiri și să rememorăm împreună câteva din ele, pentru familie, pentru prietenii și colegii rămași în țară, cărora nu a apucat să le povestească aventura și, de ce nu, pentru a fi o sursă de inspirație pentru cutezători. În plus, mi-era prea dor de ea și nu găseam un motiv destul de bun să i-o spun.

Cum ea e acolo, eu aici, soluția a fost să-i trimit un set de întrebări despre ce nu știam legat de plecarea ei. Așa mi-am dat seama că, de fapt nu știam mare lucru. Îmi amintesc că a venit într-o zi la redacție și ne-a spus că pleacă. Părea bucuroasă, dar și speriată, iar reacțiile noastre probabil că
i-au amplificat și mai mult stările. Apoi am sărbătorit plecarea la o bere și printre cadouri, scrisori, lacrimi și amintiri de luat în bagaj, și-a luat rămas bun de la noi. Apoi a început să strălucească și să ne trimită de departe frânturi din noua ei viață.
Pentru că vorbesc despre un artist al condeiului, nu voi începe să-i parafrazez povestea, ci voi lăsa răspunsurile să curgă printre întrebări.

Turism Club: Când te-ai hotărât să faci această schimbare?
Ionela Săvescu: Am venit prima oară în Dubai în vacanță, în ianuarie 2014 și îmi spuneam atunci că mi-aș dori să mă întorc și să rămân. Începusem să caut joburi, dar nu îmi pusesem mari speranțe că o să și găsesc ceva. Dar am găsit. La început am lucrat într-o agenție mică de PR – eram doar patru în echipă -, și câștigam proiecte mari, în special în industria hotelieră și a restaurantelor. Lucram pentru restaurante cu bucătării fine și, în același timp, pentru lanțuri de fast food. A fost o oportunitate excelentă pentru a învăța industria de comunicare de aici.

Câți ani au trecut?
Zilele trecute s-au împlinit 5 ani.

Cum de ai ales Dubai?
S-a întâmplat să fie Dubai. Aș fi ales orice în momentul acela, aveam nevoie de ceva nou, care să mă reechilibreze. Faptul că habar n-aveam dacă o să-mi placă sau dacă o să fie pe termen lung m-a motivat și mai mult.

Ce ți s-a părut cel mai greu înainte de a pleca?
Lăsam în urmă o profesie care a fost dragostea vieții mele – scrisul-, plus oameni pe care iubeam să-i văd în fiecare zi. Mă întrebam de multe ori „Ce-o să fac eu fără?” și „fără” includea pe absolut oricine și orice. Eram curajoasă și în câteva minute nu mai eram. Aveam bagajele la ușă și tot nu credeam că plec. Mi-a trebuit o doză mai mare de îndrăzneală, pentru că de obicei îndrăznesc fără ezitări. Plecam într-o țară despre care nu știam mare lucru, dar știam că o pot lăsa oricând dacă nu ne potrivim. 

De ce te temeai?
Documentarea mea despre Emiratele Arabe Unite se rezumase la câteva căutări pe Google. Veneam, cumva, cu toate preju-de-cățile despre o țară arabă. Le-am dizolvat pe toate după prima săptămână petrecută aici, pentru că Dubai e cu adevărat unul din cele mai cosmopolite orașe din lume. 

Cine ți-a lipsit cel mai mult?
Îți lipsesc multe lucruri când faci o astfel de schimbare. Ieși dintr-o rutină și din confortul de a trăi în acest loc pe care îl cunoști și-l revendici ca fiind al tău și vii undeva unde simți la început că nu aparții. Mi-au lipsit ai mei, oamenii, redacțiile în care am lucrat, Bucureștiul. Am lucrat în presă înainte să fac schimbarea asta și m-am adaptat greu la un job de birou, care mă disciplina forțat și pe care acum îl iubesc.  

Care este job-ul tău actual?
De trei ani lucrez ca PR manager la Palazzo Versace Dubai, un hotel din categoria ultra-luxury, care s-a deschis acum trei ani. Hotelul este o colaborare între casa de modă italiană și un grup de companii din Dubai și este unul dintre cele mai frumoase din lume.

S-a schimbat ceva în privința serviciului, de când ai început să lucrezi aici?
Industria hotelieră e foarte dinamică în Dubai. Oamenii vin și pleacă foarte repede, pentru că găsești repede alte oportunități. M-am obișnuit să am colegi noi tot timpul. Schimbările – pe care nu le acceptam așa ușor înainte – îmi sunt indiferente acum.

Ce îți place cel mai mult la locul tău de muncă?
Îmi place că mă educă în mod constant. Am venit aici fără nicio experiență în a lucra cu un brand de lux, neștiind aproape nimic despre modă, despre tranziția ei către industria hotelieră, despre design interior. Este un brand care captează atenția foarte ușor și căruia trebuie să-i menții cele mai înalte standarde. Jobul mă ține în priză tot timpul și îmi place, pentru că mă implică în proiecte de toate felurile. Unul din aceste proiecte, care îmi este foarte drag, este barul nostrul de jazz – Q’s – deschis în colaborare cu producătorul american Quincy Jones. Toți artiștii care vin să cânte aici sunt aleși de el, iar Q’s a pus Dubaiul pe harta muzicii bune.

Versace, Dubai, deci vedete. Ce staruri ai întâlnit de-a lungul anilor? Multe din brandurile cu care am lucrat au staruri ca ambasadori, staruri care vin în fiecare an în Dubai pentru evenimente, activări de brand sau sesiuni foto. Un proiect pentru care am lucrat de două ori de când am venit aici este Global Gift Gala, un eveniment caritabil anual al cărui ambasador este Eva Longoria. În 2017, evenimentul a fost găzduit de Palazzo Versace și așa am întâlnit vedete ca Adrien Brody și Luis Fonsi. Vedete stau însă, în mod constant în hotel, așa că nu mai sunt o surpriză pentru nimeni. Printre acestea au fost Jennifer Lopez, Robert De Niro, Toni Braxton, 50 Cent… 

Ai timp pentru distracții, plimbări…?
Îmi fac timp, mai ales când vremea e frumoasă, adică de la sfârșitul lui septembrie până în aprilie. Sunt niște locuri fabuloase în Emirate, mai ales spre granița cu Oman – unde vezi la un loc munți, mare și deșert. În rest, verile sunt sufocante și nu prea-i vreme de ieșit pe nicăieri.

Cum te descurci să trăiești într-un fel de vară eternă?
Mi-a scăzut rezistența la frig și imunitatea la răceli. Doar verile sunt mai greu suportabile, pentru că distracțiile de weekend se rezumă la cinema și plimbări la mall. 

Te-ai mai vedea lucrând în România?
Da, și abia aștept! Dar încă n-am prins curajul de a mă gândi să mă întorc.

Acum, după atâția ani, dacă ar fi să descrii în trei cuvinte începuturile aventurii departe de casă, care ar fi acelea?
Îndrăzneală, încredere și muncă. Multă muncă!

Cât de des vii acasă?
Vin o dată, sau de două ori pe an, să-i văd pe toți ai mei. Stau câteva zile în București, îmi iau doza de bucurie și plec acasă, la Vaslui. 

Ți-e dor de un reportaj? Mie mi-e dor de acea echipă.
Mi-e dor de voi toate, dar plecările la reportaje, cu Dana Neagu (n.r.: fosta colegă de condei a Ionelei) erau minunate guri de aer. «

Autor: Corina Rob

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Special 0 Comments

140 de români, Revelion 2020 de lux în hotelul vedetelor din Capitala Maltei

140 de români vor petrece Revelionul 2020 în stil exclusivist, în hotelul preferat al vedetelor și politicienilor lumii, aflat în Capitala Maltei, Valletta. Potrivit directorului Malta Travel, agenția turoperatoare pentru

Special 0 Comments

Ai făcut pe cineva să zâmbească în 2016? Încă o poți face!

  Bine ar fi ca din când în când, de câteva ori pe an, de Sărbători și nu numai, să facem curat în șifoniere și în toată casa și să

Special 0 Comments

60 de români studiază la cea mai bună școală hotelieră din lume

Luna aceasta a avut loc prima întâlnire a STAMM EHL Romania – Asociația absolvenților Școlii Hoteliere EHL Group de la Lausanne din România, în prezența Ambasadorului Elvetiei, Excelența Sa Dl.

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta