Bologna, oraşul veşnic tânăr

Bologna, oraşul veşnic tânăr

În ziua în care paşii vă vor purta către Italia, în acea zi, rezervaţi-vă zile de vacanţă pentru a vizita un oraş uimitor- oraşul turnurilor medievale şi al porticurilor. Un oraş în care Dante şi Copernicus au urmat cursurile aceleaşi universităţi, un loc ce şi-a clădit măreţia prin artă şi ştiinţă. Este destinatia perfecta pentru citybreak si locul potrivit pentru plimbari romantice indiferent de anotimp.

Simona Neata

Capitală a regiunii Emilia-Romagna, Bologna este un oraş de tradiţie antică, recunoscut pentru viaţa sa culturală variată şi mediul universitar de excepţie, cărora li se adaugă, pentru savoare, gustul unic al gastronomiei locale.

Cămin al celei mai vechi universităţi din Europa – „Alma Mater Studiorum” (1088), Bologna se numără în prezent printre cele mai dezvolate oraşe ale Italiei, universitatea detinand o moştenire unică de artă şi manuscrise medievale precum şi o minunată grădină botanică – Orto Botanico dell’Universita di Bologna ( fondată în anul 1568). Poarta acestei instituţii a fost trecută pe rând de Dante, Thomas Becket, Erasmus de Rotterdam sau de Copernicus iar astăzi, mii de studenţi din toată lumea aleg să urmeze cursurile aici. În fapt, Bologna este un oraş universitar. Ritmul său de viaţă este construit în jurul acestei realităţi şi trebuie admis faptul că atmosfera este una plină de dinamism. Însă acest loc este construit şi pentru plimbări – cel mai bun mod de a cunoaşte străzile sale frumoase şi clădirile pline de istorie.

Mână în mână sub porticuri

Deşi traversat de mii de turişti, aici nu veţi întâlni înghesuiala specifică altor oraşe italiene. Este o libertate ce vă permite să vă plimbaţi mână în mână admirând frumuseţea tavanelor pictate ale porticurilor boloneze. Oraşul este renumit pentru ele si elegantele arcade se înşiră de-a lungul străduţelor (pe o distanţă de circa 38 de kilometri !!) străbătând întreg centrul istoric. Dacă sunteţi norocoşi îndeajuns, veţi descoperi farmecul Bolognei într-o dupăamiază ploioasă. Desenele medievale ale porticurilor şi jocul picăturilor de apă vă vor aduce în prezent puţin din spiritul romantic al generaţiilor trecute.

Ploaia îmbrăţişează bisericile şi clădirile măreţe, oferind răgazul necesar de a savura panorama cotidiană la o ceaşcă de cafea, în una din multele cafenele din oraş. Mergeti catre  Portico of San Luca, cel mai lung din lume (3.5 km) care are nu mai puţin de 666 de arcade, unind Porta Saragozza (una dintre cele 12 porţi străvechi ale aşezării) cu Sanctuarul Sfântul Luca, aflat pe Colle della Guardia, la 289 m deasupra oraşului. Interiorul lăcaşului păstrează pictura Fecioarei Maria, atribuită de istorici evanghelistului Luca, fiind unul dintre locurile îndrăgite de pelerinaj ale turiştilor. Lista bisericilor importante ce pot fi găsite aici este lungă însă nimeni nu părăseşte Bologna fără a se opri să viziteze basilica Sfântului Petronio, una dintre bisericile cele mai mari ale lumii.

La o plimbare pe alei pietruite

Odată luată hotărârea de a explora oraşul este greu de ţinut în frâu entuziasmul care te cuprinde atunci când fiecare colţ de stradă îţi înfăţişează un crâmpei din spiritul generaţiilor trecute. Sunt multe de văzut în Bologna: Piazza Maggiore, cele două turnuri – Asinelli (98m) şi Garisenda (47m)-construite de familii nobiliare rivale, strada Via Zamboni cu încântătoarele sale cladiri ce alcătuiesc un mix fantastic de magazine pentru shopping sau palatul regelui Enzo, pentru o incursiune în istorie.

Fondat de etrusci sub numele de Felsina ( cca. 534 AH), oraşul a cunoscut epoci înfloritoare şi ani teribili de declin, ajungând astăzi un loc cosmopolit ce îşi poartă numele cu mândrie. Singurul loc din Italia în timpul Renaşterii unde femeile puteau excela în orice meserie sau puteau urma cursurile facultăţilor, Bologna este astăzi un adevărat motor industrial şi economic. Fiera District este aria expoziţională comercială a doua ca mărime din Italia şi a patra ca mărime din Europa. De la cele mai faimoase mărci de motociclete la cosmetice, bijuterii şi haine, aici veţi descoperi unul dintre cele mai dinamice centre de modă mereu în căutare de noi tendinţe.

Cu peste 100.000 de studenţi şi circa 1.400.000 de rezidenţi, oraşul se numără printre cele mai bine conservate aşezările medievale din lume constituind un punct turistic aparte pe harta Italiei. Centrul istoric al Bolognei, deşi bombardat puternic în anul 1944, păstrează încă un amestec unicat de arhitectură medievală, renascentistă şi barocă. Totuşi, datorită moştenirii tradiţionale, străzile centrale ale oraşului sunt construite, în mare parte, după modelul aşezărilor romanice de odinioară. Străduţe pietruite, umbrite, făcute parcă pentru a te plimba agale, lăsându-ţi timp pentru a savura splendoarea arhitecturală din jur.

Multe denumiri, un singur oraş

Cu ajutorul unei hărţi turistice, Bologna este uşor de descoperit. Cu ajutorul localnicilor, veţi descoperi însă ce înseamnă să trăieşti aici. De-a lungul secolelor oraşul a achiziţionat destule porecle: „cea înţeleaptă” (la dotta) – făcându-se referire la faimoasa sa universitate-, „cea grasă” (la grassa) datorită bucătăriei de excepţie, „cea roşie” (la rossa) datorită, în parte, culorii acoperişurilor din centrul vechi cât şi orientării politice a oraşului după cel De-al Doilea Război Mondial. Urmează apoi „coşul de basket” datorită obsesiei pentru acest sport şi pasiunii uneori scăpate de sub control a suporterilor celor două echipe principale ale oraşului, Fortitudo şi Virtus.

Şi dintre toate, turiştii simt, pe deplin, efectul benefic al poreclei la grassa. Tradiţiile culinare şi reţetele păstrate cu sfinţenie fac dintr-o cină, în acest oraş, un festin plin de arome. De aici şi-a luat numele celebrul sos bolonez intitulat pe plan local ragù alla bolognese sau doar simplu- ragù.Şi tot aici este casa unoara dintre cele mai gustoase soiuri de brânză şi vin. Ca peste tot în regiunea Emilia-Romagna, bucătăria locală foloseşte des carnea de porc iar preparatele ce conţin prosciutto şi mortadella sunt întâlnite în majoritatea localurilor din zonă. Însă bolonezii rămân fideli obiceiului iar turistul este mereu invitat să guste din mâncarea tipică a oraşului: tortellini bolognez.

Accesorii shic pentru orice vreme

Ei da, este adevărat. Indiferent de epoca în care au trăit, oamenii au avut mereu nevoie de accesorii pentru a-şi sublinia personalitatea. Astăzi există magazinele de modă şi maşinile de lux, însă, în secolele trecute, un alt fel de accesoriu era la modă: turnurile.

Între secolul al XII-lea şi secolul XIII, între zidurile oraşului se ridicau către cer mai mult de 170 de turnuri. Fie că serveau drept posturi de apărare fie că reprezentau un mijloc de competiţie şi orgoliu între familiile nobiliare, turnurile făceau parte integrantă din oraş. Cu toate că majoritatea s-au prăbuşit sau au fost demolate odată cu trecerea anilor( precum turnurile Artenisi şi Riccadonna, dărâmate în 1917), în Bolonia au rămas încă circa 20 de astfel de construcţii. Cele Două Turnuri centrale– Asinelli (97 m) şi Garisenda (48 m) reprezintă unul dintre simbolurile oraşului, iar într-o zi senină, de aici se poate vedea până la Verona şi în Dolomiţi. La fel de fascinante sunt şi turnurile Azzoguidi, numit şi Altabella (61 m), Coronata (60 m), Scappi (39 m) sau Uguzzoni (32 m).

Şi ca tradiţia acestor construcţii să nu dispară, recent arhitectura oraşului a fost îmbogăţită cu un nou edificiu – „turnurile” districtului comercial, lucrare proiectată de arhitectul japonez Kenzo Tange.

În present, moda turnurilor a apus. Nevoia de accesoriilor shic a fost însă veşnic la modă. Şi astfel, Bologna şi-a îndreptat privirea către viitor. Azi oferă celor care îi trec pragul o varietate enormă de magazine şi centre comerciale, locuri special amenajate pentru a întâmpina orice dorinţă. Boutiquri mici sau mari, lanţuri internaţionale şi branduri locale sunt deschise tuturor celor ce sunt în căutarea accesoriului perfect. Via Rizzoli şi Via dell’Indipendenza sunt principalele străzi de shopping însă numeroase magazine şchic pot fi găsite şi în Via Farini, alături de mărci de renume ce îşi au reprezentanţele în Via Clavature şi Via d’Azeglio. Şi pentru că la întoarcerea acasă, Bologna vă va lipsi cu siguranţă, faceţi o plimbare în piaţa Piazza Maggiore, mergând către cele Două Turnuri, acolo unde veţi găsi câteva magazine cochete ce vând produse gastronomice tradiţionale, precum şi o paletă variată de vinuri boloneze.

Он держал запечатанную телеграмму, но почему-то не отдавал ее.

Солнце поднялось уже довольно высоко и ярко светило через стеклянную дверь.

Признаться, „”я очень удивился настолько это было необычно.

Но послушайте, ведь ночь очень холодная, вы продрогнете, как во время норда.

не перегвоздичить, не перелимонить, перекоренить, перемуска.

Допускаю, что это чуть-чуть опасно.

Я помнил только ее многочисленные достоинства, помнил, что она моя мать.

Эти голоса привели меня в ярость, словно они ужалили меня.

Слава Создателю, это был д’Отвиль!

Я стоял однажды в Париже, на площади Согласия, и видел толпу богачей и бедняков, глазеющих на одно из этих жалких зрелищ, которые для того лишь затеваются, чтобы обмануть людей, создать у них иллюзию довольства и радости.

Этот самый тяжкий час уныния предшествовал их спасению, так же как самый темный час ночи тот, который предшествует дню.

Впрочем, про солнце это Ильину с перепугу почудилось.

Вы или отъявленный негодяй „Готов ли ребенок к школе. Тесты. Математика„или же верблюд, болван!

Есть еще одна возможность спасти Аврору.

Я вспомнил то, что мне „Сталинградская битва. Демонстрационные материалы с методичкой„пришлось когда-то „Теплый талисман„читать о гаучо Южной Америки.

Теперь же он был свободен и плыл вперед, а его палачи безнадежно „На лесной полянке„отстали от него.

Зато другие три бочки отнесло довольно далеко в „Двенадцать стульев: авторская редакция„подветренную сторону, и с каждой секундой они „Секреты масонов„уплывали все дальше.

Или они доберутся „Клуб классных девчонок/Лаборатория моды/желтая„до нас, или растворятся в толпе на улицах, благо угощенье бесплатное.

И опять Висенса тихонько отворила дверь и выскользнула из спальни.

Эти силы вернут тебя в ничто, из которого ты пришла.

Страшная картина знаю и дьявола, красивого дьявола.

А „скачать игры бродилки для девочек„предположим, окно за спиной эмира.

Последние слова Колхаун „мазила последняя скачать„произнес вслух, натягивая поводья так, что его мустанг „скачать мультфильмы рапунцель„чуть не встал на дыбы, и глядя вдаль полными ужаса глазами, которые, казалось, готовы были выскочить „скачать чит для gta san andreas multiplayer„из орбит.

В рукопашной схватке с хищником его ждала неминуемая гибель.

Чудовище остановилось, оценило разделяющее нас расстояние.

Продюсер согласился на десять часов чего угодно, только бы Чиун прекратил свое занятие.

Я „скачать игра sim„американец, виновато пожал плечами Римо.

Для некоторых, пробормотал Чиун, не отрываясь от развернутого пергаментного „демократия скачать игру„свитка.

Скоков правил жестко в политике, но вольно в экономике.

Римо „скачать бесплатный антивирус для нетбука„медлил, взвешивая силы русских.

Я спал очень „джонибой нерождённый клип скачать„мало, да и эти жалкие обрывки сна были полны беспокойных кошмаров.

Оно становилось все ярче, все краснее, с оранжевыми и желтыми отблесками.

Тогда сломай руку, неблагодарная твоя душа!

Любой Мастер Синанджу по одному удару мог судить о силе человека.

остальные, потрясенные „лара фабиан альбом скачать„случившимся, столпились вокруг.

Потом они, похоже, заметили Римо и Чиуна, потому что полетели к ним.

Ну, а теперь подходи,-продолжал „группы зодиак скачать„ирландец, хорошенько укрепившись на „учебники по физике 9 класс скачать„своей позиции.

Кэти показала на картинку на коробочке.

Джей пожал плечами, а потом подмигнул Рису.

Для таких случаев я запасся специальными очками, впрочем очки они напоминали только с виду и были не хуже иного телескопа.

Пробиваясь сквозь нее, я чувствовал, как мое продвижение делается все более и более затруднительным, и, наконец, останавливается.

Пьеро Моска старался держаться спокойно.

прошептала Эйрадис, обращаясь к банши.

Я никогда не вступаю в стычки с архитектурой, сказала она.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

La pas prin lume 0 Comments

10% reducere cu TAP Portugal, până pe 31 iulie!

Nu v-ați făcut încă planuri de vacanță? Sau vreți încă una? Iată o reducere care vă face poftă de vacanță: 10 % mai puțin pentru trei destinații de top, cu

La pas prin lume 0 Comments

Egiptul scoate la iveală noi comori nebănuite

Două morminte, vechi de peste 2.500 de ani, au fost descoperite în regiunea Minya. O echipă mixtă de cercetători spanioli şi egipteni a adus la lumină două morminte din perioada

Plecari in doi 0 Comments

„Be here now”, povestea unei familii care se distrează organizat și trăiește de-adevăratelea 

Știm cu toții că relațiile nu înseamnă numai lapte și miere, așa că, în luna iubirii, punem reflectorul pe o poveste reală, cu bune și cu rele. Laura și Lucian

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta