Cele mai bune ape termale

Cele mai bune ape termale

In Romania exista in prezent circa 160 de statiuni cu potential balnear, 60 dintre acestea fiind ‘exploatate’ pentru tratament si recreere. Apele minerale romanesti, cu un continut variabil de saruri, gaze, substante minerale, elemente radioactive au proprietati terapeutice, obtinand denumirea de ape curative.

 

 

 

Avem ape minerale sarate-iodurate-bromurate, sarate-sufluroase si izvoare de cura interna cu apa slaba mineralizata sulfuroasa, bicarbonata, sulfatata, calcinata sodica, magneziana. Intreaga suita de zacaminte hidrominerale din bazinele Oasului, Ciucului, Baraoltului si Barsei – cum ar fi cele de la Negresti-Certeze, Bixad, Sancraieni, Biborteni – sunt acumulate in depozite sedimentare recente. O parte din restul zacamintelor cunoscute, cum ar fi cele de la Poiana Negrii, Poiana Cosnei, Poiana Vinului, Slanic-Moldova, Casin, Covasna, Malnas, Poian si Vilcele au ape acumulate in formatiuni stancoase ale flisului carpatic, iar o alta parte cum ar fi cele de la Borsec si Bilbor au ape acumulate in calcare cristaline carstificate. Izvoarele captate la suprafata se intalnesc la Borsec, Poiana Cosnei, Poiana Vinului, Slanic-Moldova, Casin, Caciulata sau Sarul Dornei, Covasna si Boholt.

In cazul unor ape minerale, dioxidul de carbon se gaseste in proportie de 70% din mineralizatia lui totala si avem exemple elocvente la Poiana Cosna (76%), Zizin (75%), Poiana Vinului (62%) in timp ce un continut de CO2 egal cu suma ionilor (anioni si cationi) intalnim la apele minerale carbogazoase de la Borsec (59%), Sancraieni (54.6 %), Biborteni (43%), Boholt (44%) – ce au cea mai mare stabilitate chimica. In general, concentratia de dioxid de carbon a apelor minerale carbogazoase din Romania este cuprinsa intre: 1100 mg/l – cele de Casin si Covasna – si putin peste 3000 mg/l – cele de la Borsec, Buzias, Valcele si Bodoc. Ape minerale bicarbonatate (ionul HCO3) se afla la: Sapanta (6.0 g/l), Bixad (5.6 g/l), Malnas (5.4 g/l), Sangeorz-Bai si Slanic-Moldova (4.0 g/l) iar ionul fier variaza intre 1.5-1.7 mg/l in apele de la Borsec si Slanic-Moldova si 22-24 mg/l in cele de la Poian si Valcele.

Cateva statiuni de bifat

Amaraeste o comuna in SE Romaniei (judetul Ialomita), situata pe malul lacului Amara. Apa lacului Amara (156 ha) este sarata, continand sulfati, magneziu, bicarbonati si in cantitati mai mici bromuri, dar in special namol sapropelic cu proprietati terapeutice. Toate acestea au dus la dezvoltarea statiunii incepand cu 1900.  Statiunea este recomandata in tratamentul bolilor reumatismale degenerative  si a bolilor reumatismale inflamatorii, bolilor ginecologice si a disfunctiilor asociate. Statiunea dispune de facilitati pentru bai calde in cazi si piscine cu apa din lac, bai calde cu namol si aplicari de namol, plaja pe malul lacului si aplicari de namol rece, bai in lac

Borsec – situat in nord-estul Romaniei (Judetul Harghita) este inconjurat de Muntii Bistritei, Muntii Calimani, Muntii Giurgeu si Muntii Ceahlau, la o altitudine de 900 metri. Cunoscuta din 1804, deschisa tot timpul anului, statiunea are numeroase izvoare de ape minerale carbo-gazoase, sau continand calciu si magneziu. Efectele terapeutice ale acestor izvoare de ape minerale au fost recunoscute pe plan international fiind recomandate in tratamentul bolilor cardiovasculare, al bolilor endocrine, dischinezie biliara, boli digestive, tulburari renale, nevroza astenica, boli dermatologice, metabolice si de nutritie, etc. Zacamantul mineral Borsec are o apa bicarbonata, calcica, magneziena, cu o mineralizatie totala de 6873 mg/l, precum si cu un continut foarte redus de fier.

*Apa minerala Borsec a fost premiata in 1873 la Targul international de la Viena cu medalia de aur impreuna cu titlul onorific “Regina Apelor Minerale”, medalia de argint si diploma de onoare la expozitiile organizate in 1876 la Berlin si respectiv, Trieste, diploma de onoare a Expozitiei de la Paris (1878).

Baile Tusnad – se afla in partea central-estica a Romaniei (Judetul Harghita, 32 km sud de Miercurea Ciuc), pe raul Olt, la o altitudine  de 656 metri. Delimitata de Muntii Harghitei in partea de nord-vest si de Masivul Ciumatu Mare in sud-est, statiunea ofera un aer puternic ozonat, liniste, confort si tratament cu ape minerale in orice anotimp. Izvoarele de ape minerale locale sunt cunoscute inca de la inceputul secolului al XIX-lea. Statiunea este recomandata pentru tratamentul bolilor sistemului nervos central, al bolilor cardiovasculare, al bolilor sistemului urinar si al unor boli inrudite (boli digestive, endocrine, ginecologice etc.). Apa minerala este bicarbonatata, calcica, magneziana, clorosodica, potasica, feruginoasa si apa mezotermala, avand o mineralizatie totala de 2.5 g/l, din care gazul CO2 detine 1.14 g/l.

Calimanesti – Caciulata este indicata in tratamentul bolilor digestive , hepatobiliare, boli ale sistemului renal si urinar, tulburari metabolice si nutritionale, in afectiuni respiratorii, in boli ale sistemului nervos periferic, stari reumatismale, stari post-traumatismale, boli ginecologice, boli O.R.L, dermatologice, cardiovasculare si de alta natura. Factorii de cura naturala sunt reprezentati de clima protectoare si izvoarele (descoperite in 1827) de ape minerale sulfuroase, clorate, bromate, cu sodiu, calciu, magneziu, slab bicarbonatate, in principal hipotonice, cu concentratie, compozitie chimica si temperatura variabile (mineralizare intre 0.5 si 11.5 gr/l; atermale, mezotermale 41°C si hipertermale 49.5°C) si cu un continut de hidrogen sulfurat (H2S) de 7.5 mg/l. La Calimanesti- Caciulata se imbuteliaza intre 500-600 l/zi iar compozitia chimica a apei prezinta un echilibru constant in cloruri, carbonatii si sulfatii de sodiu, de litiu, de potasiu si de magneziu.

Covasna – in centrul Romaniei, in depresiunea Brasovului, la poalele vestice ale muntilor Vrancei, statiunea se gaseste la o altitudine ce variaza intre 550 si 600 m, la 31 km est fata de municipiul Sfantu Gheorghe. Numeroase izvoare (in jur de 1.000 !) cu apa minerala carbogazoasa, bicarbonata alcalina sau continand diversi compusi ai fierului, iodului, bromului sau clorului sunt recomandate in tratamentul bolilor cardiovasculare disfunctii hepatobiliare, boli digestive si boli asociate. Covasna este un important centru pentru imbutelierea apelor minerale, zacamantul mineral fiind renumit prin varietatea de tipuri hidrochimice de ape carbogazoase. La Covasna se valorifica o apa cu mineralizatie totala de 8.5 g/l, din care gazului CO2 ii revine 1.7 g/l.

Govora – este una din cele mai bogate statiuni in ape iodurate si bromurate din Europa. Apele din Govora contin pana la 38,3 mg la mie brom si iod pana la 41,8 mg la mie. Calciul si magneziul sunt in cantitate destul de mare si anume: calciul 15-3,3 la mie si magneziu 0,77-1,05g la mie. Aceste ape nu contin hidrogen sulfurat, sunt ape captate in sonde, la adancimi de la 90-1860 m. Fiecare debiteaza intre 40-160 m3 de apa in 24 de ore.  Apele izvorului de cura interna slab mineralizate sunt caracterizate printr-o concentratie mica de hidrogen sulfurat si clor, dar bogate in bicarbonati.

Slanic-Moldova – botezata si „Perla Moldovei” – detine un zacamantul hidromineral pe baza caruia a luat fiinta si s-a dezvoltat statiunea de-a lungul vremii. Apele medicinale de tip clorurat, carbonat, bicarbonatat, sodic, slab sulfuros, hipertonic, hipotonic si oligomineral au fost descoperite inca din anul 1801.Calitatile terapeutice le-au fost confirmate prin medaliile obtinute la expozitiile internationale de la Paris, Viena, Frankfurt/Main etc. Slanic Moldova asigura tratament pentru tulburari digestive, boli hepatobiliare, boli metabolice si nutritionale, boli ale rinichiului si urinare. Ajuta la tratamentul bolilor reumatismale degenerative si diartritice, al celor cardiovasculare si respiratorii, tratamentul bolilor endocrine , al bolilor ginecologice si al altor boli. Doua izvoare asigura imbutelierea a 400-500 mii litri/an pentru consum si tratament.

Baile Herculane – cea mai veche statiune balneara din Romania purta in epoca romana numele de „La apele sacre ale lui Hercule” (atestata documentar in anul 153 a. Hr.). Este cunoscuta pentru efectele terapeutice ale apelor sale termale, sulfuroase, cu sodiu, calciu, magneziu, oligotermale, usor radioactive, bune atat pentru cura interna cat si externa. Date fiind temperatura ridicata a acestor ape minerale (38-60°C) cat si gradul lor variat de mineralizare (3166-7426 mg/l), acestea au un efect fiziologic complex si o valoare terapeutica fara egal. Se recomandata pentru tratamentul durerilor reumatismale degenerative, al bolilor inflamatorii si diartrozelor, al bolilor sistemului nervos periferic, precum si pentru tratamentul unor boli asociate. Cunoscuta pentru proprietatile ei curative inca de pe vremea romanilor, apa termala Herculane a devenit in timp obiect de studiu pentru marii cercetatori francezi, specialisti in dermocosmetica.De-a lungul timpului, statiunea a fost vizitata de numeroase personalitati precum imparateasa Elisabeta a Austriei, indragita Sissi sau imparatul Franz Iosif care o declara, in 1852, drept “cea mai frumoasa statiune de pe continent”.

Lacu Sarat – aici veti gasi rezerve de namol sapropelic si apa minerala hipertonica continand compusi ai sulfului, clorului, sodiului, magneziului, bromului (mineralizare 70-84 g/l), folosite pentru tratamentul bolilor reumatismale degenerative, inflamatorii, boli ginecologice, dermatologice, endocrine, afectiuni ale sistemului nervos periferic, a starilor post-traumatice, respiratorii si alte boli. Statiunea ofera si facilitati pentru bai calde in ape minerale in cazi, aplicari de namol cald, aerohelioterapie si aplicari de namol rece urmate de bai in lac, instalatii pentru electro- si hidroterapie, gimnastica, piscina pentru kinetoterapie.

Sangeorz-Bai este statiunea care ofera spre consum apa Hebe. Apele minerale imbuteliate aici sunt de tip bicarbonatat, clorurat, sodic, calcic, magnezian, slab bromurate si carbogazoase, avand o mineralizatie totala de 8539.9 mg/l, din care gazul CO2 reprezinta 1108.8 mg/l. Aceste ape sunt exploatate de la intervalul cuprins intre 135 si 150 metri adancime. Izvorul are un debit de un litru pe secunda si asigura imbutelierea a 3 milioane/an.

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

“Împreună suntem o voce!”, un proiect ce vine în ajutorul persoanelor ce suferă de autism

  În lume, una din 68 de persoane suferă de autism. Așa ne arată un recent studiu dat publicității în martie 2014 de către Centrul pentru Prevenirea și Controlul Maladiilor

Turist in Romania 0 Comments

Vă aşteptăm la Ziua Lacului Paltinu

Sâmbăta, 3 august 2013, iubitorii de natură sunt aşteptaţi să descopere un adevarat colţ de rai pe care ţara noastră il oferă – Lacul Paltinu situat pe valea râului Doftana.

Turist in Romania 0 Comments

Vrancea, ţinutul bahic al României

Se vorbeşte deseori despre ţinuturile minunate ale României, despre bisericile vechi şi munţii maiestoşi, despre misterul Deltei şi frumuseţea Bucovinei. Însă există în ţară un alt loc, o regiune în

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta