Cele mai ciudate mâncăruri din lume

Cele mai ciudate mâncăruri din lume

Atunci când ne gândim la bucătăria internaţională, un amalgam de arome şi esenţe ne învăluie simţurile, trimiţându-ne cu gândul la bunătăţi pe care de abia aşteaptăm să le gustăm. În călătoriile dumneavoastră prin lume, veţi avea însă surpriza să descoperiţi că, cele mai apreciate gustări locale, se vor dovedi uneori, greu de înghiţit…sau de mirosit. Prin urmare, cât de departe aţi fi dispuşi să mergeţi pentru a savura aroma autentică a unui loc? Tofu împuţit? Supă de şarpe? Greieri? Descoperiţi mai jos, câteva dintre cele mai ciudate mâncăruri din lumea largă, descoperiţi sufletul unei destinaţii prin ceea ce vi se serveşte pe farfurie.

Maeng da în Bangkok, Tailanda
Una dintre cele mai importante surse de proteine, precum şi un plus de distracţie datorită texturii crocante, insectele prăjite sunt vândute oriunde pe trotuarele Tailandei. Deşi veţi avea parte de un adevărat festin alcătuit din greieri, lăcuste şi termite, cea mai populară mâncare printre localnici şi cea mai mare provocare pentru vizitatori, rămân uriaşi gândaci de apă, cunoscuţi sub numele de maeng da. Scufundaţi în ulei încins, aceşti gândaci de circa 3 centimetri, sunt serviţi uneori cu usturoi, piper şi chilli şi folosiţi deseori pentru a condimenta un sortiment de paste locale, numit
namprik. Ei bine, dacă sunteţi amatori de mâncare tailandeză, s-ar putea să fi gustat deja aceşti gândaci( fară a şti, bineânţeles), căci pastele namprik stau la baza multor preparate tailandeze. Sunteţi pregătiţi să încercaţi? Atunci veţi găsi această delicatesă locală în pieţele din jurul templelor tailandeze.Şi nu trebuie să vă fie teamă că nu veţi observa tonetele, lumea se alinează la cozi de câţiva metri pentru a cumpăra o mică gustare de gândaci prăjiţi.

Hot dog de ren în Anchorage, Alaska
Aţi văzut vreodată un ren în realitate? Dacă da, atunci poate veţi trece mai uşor peste senzaţia că îl mâncaţi pe Rudolph şi veţi conştientiza că în acele locuri reci, renul este o importantă sursă de hrană.
În fiecare an, în luna martie, în Anchorage, lumea se adună pentru a da startul curselor de sănii trase de câini, Iditarod. Oamenii stau laolată, îşi freacă mâinile pentru a le încălzi şi mănâncă de zor, hot dog de ren. Este adevărat că aceşti hot dogi conţin şi carne de vită şi porc, pentru a atenua gustul pregnant de ren, însă toţi care i-au gustat, au dat asigurări că acest tip de mâncare are una dintre cele mai fascinante arome întâlnite vreodată. Şi nu trebuie să ne credeţi pe cuvânt, puteţi experimenta singuri atunci când ajungeţi la M.A.’s Gourmet Dogs, în centrul oraşului Anchorage.

Biltong în Capetown, Africa de Sud
Introdus în partea de sud a Africii de către coloniştii danezi prin anul 1800, biltong — produs in principal din carne uscată de struţ şi kudu se serveşte în pachete în pieţele din Capetown, la benzinerii şi supermarketuri. Carnea, supusă acţiunii cidrului de mere şi a oţetului de malţ, frecată mai apoi cu condimente ( piper negru, coriandru, zahăr brun şi usturoi) îţi crează o dependenţă imediată datorită gustului sărat şi a texturii elastice, atât de elestice încât amatorii acestui gen de mâncare declară că biltong ar putea rezista până şi unui atac nuclear. Puţin cam înfricoşător, nu-i aşa? Dacă nu rezistaţi tentaţiei, cel mai renumit punct de vânzare în Capetown îl constituie
Joubert & Monty’s Biltong,cu puncte de desfacere la Clocktower Center şi în port.

Tofu împuţit în Taipei, Taiwan
Cu toate că mirosul te va face să fugi cât mai departe posibil de sursa de origine, fanii devotaţi ai acestui fel de mâncare sunt în stare de orice pentru a cumpăra o porţie. Aroma, pe care până şi cei mai entuziasmaţi aventurieri o compară cu cea a gunoiului în putrefacţie, provine, în fapt, de la saramura în care sunt scufundate bucăţile de tofu înainte de a fi prăjite- o saramură alcătuită din legume fermentate şi bucăţi de creveţi, ce poate avea o vechime de până la şase luni. Ca urmare, cumpărătorii primesc tofu prăjit ce a fost lăsat în acest amestec pentru câteva ore, ca mai apoi să fie servit cu sos de oţet, ulei de susan şi varză murată chinezească. Gustul, din spusele celor care au îndrăznit să guste, este cu mult mai plăcut decât mirosul, şi este asemănător celebrei brânze albastre. Puteţi găsi acest produs în pieţele de noapte din Taipei şi mai ales în celebra Shilin Night Market. Tot ceea ce aveţi de făcut este să vă urmaţi nasul!

Laverbread în Swansea, Ţara Galilor

Aţi călătorit vreodată în Ţara Galilor? Când o veţi face, fiţi atenţi la ceea ce comandaţi pentru micul dejun. Căci aici, micul dejun tradiţional este alcătuit dintr-un fel de mâncare ce s-ar putea să vă creeze sentimente confuze, datorită aspectului inedit şi a texturii.Vorbim de alge marine şi de pâine. Curioşi? Laverbread (în galeză, bara lawr) se găteşte folosind alge marine negre, ce cresc pe rocile din jurul peninsulei Gower. Algele sunt fierte timp de câteva ore până ce formează o pastă gelatinoasă, date prin făină de orz şi prăjite sub formă de prăjituri. Produsul final este servit cu şuncă şi scoici, formând baza micului dejun galez. Prin urmare, nu fiţi surprinşi dacă vă veţi trezi cu laverbread în loc de ouă prăjite şi toast.

Cuy prăjit în Otavalo, Ecuador
Dacă aţi avut vreodată un porcuşor de Guinea drept animal de casă atunci veţi găsi acest fel de mâncare greu de înghiţit. În Ecuador, acest animăluţ blănos reprezintă una dintre cele mai apreciate gustări iar vâzătorii de la tarabe îl servesc clienţilor cu plăcere.Rozătoare sunt crescute la ferme şi gătite pe rotisor întregi, cu capul şi ghearele încă la locul lor. Asemnător la gust cu raţa, cuy este uşor de preparat şi îl puteţi găsi în pieţele locale cât şi în câteva restaurante în Quito, Cuenca şi Guayaquil. Totul este să nu vă gândiţi că în copilărie, un văr îndepărtat vă ţinea companie!

Aşadar, dacă vă alungaţi din minte orice stereotip, dacă vă atrag numele exotice şi mâncărurile bizare, acestea sunt doar câteva dintre atracţiile locale pe care le puteţi încerca oricând doriţi. Dar dacă sunteţi în dubiu, urmaţi câteva reguli simple:

1. Mergeţi acolo unde merg localnici. Dacă ei aleg un vânzător în detrimentul altuia, ei ştiu mai bine de ce.

2. Fiţi atenţi la felul de a găti al vânzătorilor şi întrebaţi ce anume servesc dacă nu recunoaşteţi produsul după aspect.

3. Feriţi-vă de alimentele crude şi nu uitaţi motto-ul: Când sunteţi printre străini, mâncarea bine făcută este întotdeauna gustosă!

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Vacante active 0 Comments

De la Giurgiu, la Veneția… în caiac (1)

Mă numesc Lucian Ionescu, am cincizeci de ani și îmi place să mă plimb cu caiacul. Anul trecut, am pornit într-o aventură deosebită, o călătorie solitară cu caiacul de la

Vacante active 0 Comments

Unde mergem în prima lună de iarnă

Ultima lună a anului marchează momentul în care începem căutarea pentru o evadare la soare. Din fericire, există mari părți ale lumii în care vremea în  decembrie reprezintă perioda cea

Vacante active 0 Comments

Vacanţe de poveste

  A venit toamna? Poate doar în calendar. Noi ne gândim încă la nisip, valuri şi la scufundări în cele mai clare ochiuri de apă. Că ne aruncăm în piscina

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta