Colecții de prin călătorii: shot-uri, pliculețe de zahăr și stickere de pe banane

Colecții de prin călătorii: shot-uri, pliculețe de zahăr și stickere de pe banane

Există unele locuri pe care le îndrăgești de la prima vedere și, dacă ai putea, ai lua câte o bucățică din ele acasă. Să le așezi frumos pe mobila din sufragerie și să-ți amintești de câte ori treci pe lângă ele cât de frumos a fost în Cinque Terre. 

Unii preferă să ia „amintiri” de prin hoteluri, cum ar fi prosoape, papuci sau uscător de păr (aceștia intră în categoria de „așa nu!”), dar noi vrem să îi lăudăm pe cei care colecționează magneți de frigider, căni, pahare de shot, suporturi de pahare, pietre, ceasuri de perete, abțibilduri de pe banane sau pliculețe de zahăr. Ne-au spus câteva cuvinte despre colecțiile lor:

Cristina Elena – 28 de shot-uri

„Le ţin în bucătărie, într-un raft numai pentru ele şi le folosesc cu mare drag de câte ori bem o vişinată bună, o palincă sau o țuiculiță cu prietenii. Am început să le colecţionez în urmă cu aproximativ șapte ani, inspirată de colecţia unei tipe din Italia, la care ajunsesem din întâmplare când eram copil.  Ea strângea ceşcuţe, dacă îmi amintesc bine, de pe oriunde se ducea, şi le ţinea pe marginea şemineului. Nu ştiu de ce, dar m-a fascinat fantastic colecţia ei atunci şi am zis că o să-mi fac şi eu o colecţie drăguţă cu lucruri de pe unde voi merge când voi fi mare. Am de prin ţară, de la Sibiu, Iaşi, Bran, Lacul Roşu, Deva, Sighişoara, Cimitirul Vesel; din Barcelona, Belgia, Londra, Amsterdam, Rotterdam, Tenerife, Firenze, Waterloo, Andora, Grecia, Croaţia, Montserrat. O parte din ele sunt primite, cele mai multe însă sunt luate de mine. Am şi nişte preferate. Îmi place oricând să beau din Barcelona şi Firenze – şi Italia în general, două locuri unde aş reveni oricând şi oricât. Şi îmi mai place cel de la Cimitirul Vesel, care are un text drăguţ pe spate: „Cui îi place ţuica bine/ Va păţii aşa că mine/ Că eu ţuica am iubit/ Cu ea-n mâna am murit/ Ţuica e curat venin/ Ea aduce plâns şi chin/ Că şi mie mi-o adus/ Moartea sub picior m-o pus”.

Colecții de prin călătorii: shot-uri, coastere și stickere de pe banane

Victor Bucur – 55 de coastere (suporturi pentru pahare)

„Le-am adunat de peste tot, dar am şi primit unele. De la Curtea Berarilor din Timişoara, din Rotherdam, aduse de nişte amici de la Oktober Fest din Germania, găsite prin vechea casă în care am stat cu chirie, din Paris, din Centrul Vechi din Bucureşti, Veneţia, Padova”.

Colecții de prin călătorii: shot-uri, coastere și stickere de pe banane

Oana Pricop – zeci de ceasuri de perete

„Colecționez ceasuri de doi ani și de fiecare dată când ajungem într-o locație nouă, eu, prietenii sau colegii mei, nu uităm să cumpărăm și un ceas de perete. Le-am adus pe toate la birou și niciodată nu mi s-a întâmplat să primesc două la fel. S-au adunat câteva zeci, din tot felul de destinații, care mai de care mai exotice”.

Colecții de prin călătorii: shot-uri, pliculețe de zahăr și stickere de pe banane

Cezar Dumitru – mii de cărţi

„Le colecţionez de prin 2000 încoace. Cele mai multe sunt din Statele Unite, dar am şi din India, Nepal şi Thailanda”.

Colecții de prin călătorii: shot-uri, coastere și stickere de pe banane

 

Ligia Tabac – 29 de pietre

„Nu mai ţin minte de unde e fiecare piatră, însă ştiu că fiecare îmi înfrumuseţează căsuţa. Cele semipreţioase au folosit ca ajutor în meditaţie, alături de lumânărele şi muzică de meditaţie şi pe acestea le-am cumpărat. Cele simple, de zeci de mii de ani le-am luat, majoritatea de pe munte, de prin păduri, râuri, uneori chiar şi oraşe, dacă mi se pare că arată simplu. Prefer pietrele simple, neşlefuite de mâna omului, cele pe lângă care au trecut vântul, apele, paşii oamenilor, vocile lor, care au în inima lor o întreagă istorie.  Uneori cer voie muntelui să îmi dea o pietricică de ale lui şi numai după ce termin traseul”.

Colecții de prin călătorii: shot-uri, coastere și stickere de pe banane

Vlad Ignat – peste 300 de stickere de pe banane cu logo-uri

„Le-am pus într-un caiet hardcover, la început, unde încerc să ţin ceva ce seamănă cu un jurnal al fetiţei mele. Vreau să fac un tapet pentru o cameră cu colajul ăla de stickere”

Colecții de prin călătorii: shot-uri, coastere și stickere de pe banane

Monica Gheorghiu – peste 100 de pliculețe de zahăr

„Am început colecția de pliculețe de zahăr acum 20 de ani. Primul plic l-am luat din Italia și așa am început colecția de sporturi. Apoi au urmat colecțiile cu plicuri cu portrete și zodii. Am avut peste 500 de pliculețe, dar i-am făcut cadou mare parte din colecție unei prietene care se străduia să strângă și ea, în paralel. Am oprit numai 100, cele de suflet, pe care vreau să le expun pe un perete. Am avut de peste tot din lume. Din Mongolia, Japonia, Irak, Bulgaria, Italia, de pe la companii aeriene”.

Colecții de prin călătorii: shot-uri, coastere și stickere de pe banane

Thomas Rob-Ditan – peste 300 de magneți de frigider

„Am început colecția cu fructe și magneți cu litere, primite cadou de la iaurturi, iar acum frigiderul a adunat peste 300 de modele. Cele mai multe luate din călătoriile cu familia, dar avem și câteva zeci de la prieteni, colegi. Nu există să plecăm undeva și să nu cumpărăm măcar un magnet deosebit, dar sunt locuri și de unde am cumpărat patru sau cinci. Avem din Italia, Spania, Franța, Belgia, Malta, Austria, Turcia, Grecia, SUA, China, Malaezia, Bulgaria, Croația, Finlanda, Olanda, Cehia, Iordania, dar și din mai multe zone din România”.

Colecții de prin călătorii: shot-uri, pliculețe de zahăr și stickere de pe banane

 

Autor: Oana Racheleanu

Material publicat în ediția de mai 2016 a ziarului Turism Club, apărut împreună cu Jurnalul Național

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Util in vacanta 0 Comments

Excursia la munte se cunoaşte după bagaj

Dacă ne hotărâm să pornim într-un concediu activ, aşa cum este o tură de mountain bike-ing prin munţii Europei, atunci bagajul pe care ni-l facem e foarte simplu. Bicicleta, piese

Util in vacanta 0 Comments

Cum îți alegi destinația de weekend?

În primul rând, decizi ce vrei să faci în 2 zile: să stai la soare pe o plajă, să te relaxezi la spa, să te aventurezi într-un parc de distracție

Util in vacanta 1Comments

Mic ghid de bună purtare pentru turiști. Ofurile proprietarilor de pensiuni și hoteluri

Credem cu tărie că rețeta unei vacanțe reușite nu ține doar de destinațiile pe care le alegi și de peisajele pe care le întâlnești, ci de atmosfera în care îți

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta