Ghid complet de bună purtare în vacanță

Ghid complet de bună purtare în vacanță

De ce credem că este nevoie de un ghid de bună purtare în vacanță? Ca să ne asigurăm că toată lumea știe că, atunci când începe concediul, trebuie să ne lăsăm grijile acasă, dar nu și bunul simț. Dacă regulile pe care le vom enumera mai jos ți se par la mintea cocoșului, ne bucurăm foarte tare, dar dacă totuși te fac să ridici o sprânceană, te sfătuim să începi să le pui în practică imediat.

Cum te porți în avion

Ghici ce? Nu mai e nevoie să stai la cozi, căci vremea acestora a apus. Așa că nu te mai înghesui la check-in, la îmbarcare sau pe holul avionului. Ai un loc rezervat, așa că nu trebuie să îi sufli în ceafă altui călător.

Stai jos atât timp cât semnalul pentru centurile de siguranță este aprins. Mai ai puțină răbdare, căci oricum nu rezolvi nimic dacă stai în picioare, înghesuit, cu bagajul în mână.

Dacă ai un drum lung de făcut cu avionul, gândește-te cum vei dormi. Dacă ai loc lângă hublou, e lesne de înțeles că te vei sprijini de geam, dar ce te faci dacă ai locul din mijloc? Adormi cu capul pe umărul vecinului, cu capul pe măsuță sau îți iei o pernă pentru gât? Noi te sfătuim să alegi ultima variantă, evident.

Când te pregătești să te culci și vrei să îți dai scaunul pe spate, anunță-l de manevra ta pe cel căruia ai putea să îi verși cafeaua în brațe sau i-ai putea dărâma laptopul, apoi lasă spătarul scaunului încet, pe spate. Și, în niciun caz, nu te descălța ca și cum ai fi în propriul dormitor!

Nu îi deranja pe cei din jurul tău nici cu muzica de pe telefon sau cu filmul horror la care te uiți (nu pleci de acasă fără căști, nu?), nici cu discuțiile pe care le ai cu prietenul aflat la câteva rânduri distanță, nici cu toată sticla pe parfum pe care ai folosit-o înainte să pleci de acasă.

Dacă decizi că îți iei și copiii în vacanță, ai grijă ca aceștia să aibă ocupație până când avionul va ateriza, pentru că cei mici se plictisesc foarte repede.

Ghid complet de bună purtare în vacanță

Bunele maniere în timpul drumețiilor

Lasă marcajele și indicatoarele de pe traseu exact așa cum le-ai găsit. Nu lăsa niciun mesaj, nu-ți exersa talentul la desen și, mai ales, nu face glume schimbându-le direcția!

Locul unde mâncați sau campați trebuie să rămână curat în urma voastră. Strângeți absolut toate gunoaiele într-o pungă și aduceți-le la baza muntelui sau acolo unde vedeți un loc amenajat.

Sub nicio formă să nu îți scrii numele sau vreun alt mesaj pe scoarța copacilor, pe pereții peșterilor, pe pietre sau pe alt loc din natură. Știi vorba aia „Numele… pe toate gardurile”, da?

Dacă ajungi într-o peșteră, chiar și nepăzită, nu rupe stalactitele sau stalagmitele!

Nu rupe florile, în special pe cele rare, ocrotite de lege: garofița Pietrii Craiului, floarea de colț, sângele voinicului și usturoiul cheilor!

Păstrează curățenia peste tot! Înainte de a intra în cabană, scutură-ți picioarele de apă și șterge-ți încălțămintea de noroi, dacă este cazul.

Dacă ajungi seara târziu la cabană, instalează-te în cea mai mare liniște!

Cum să te porți  pe plajă

Vecinul tău de șezlong nu este obligat să-ți asculte ție bârfele despre colega de serviciu, așa că păstrează un ton scăzut. În plus, folosește căștile atunci când vrei să asculți muzică (asta dacă nu auzi deja muzică, vrând-nevrând, de la terasele din jur).

Să fii lovit din plin de o minge de volei nu e așa plăcut, deci mare grijă unde alegi să te joci. Sau, mai bine de atât, exersați în grup prinderea mingii.

Când te pregătești să pleci, ai grijă să nu scuturi nisipul de pe sandale, prosop și cearșaf direct în ochii vecinului.

După ce fumezi pe plajă, deși ar fi minunat să nu o faci, nu-ți înfige chiștocul în nisip pentru că acesta îi poate cauza altei persoane o arsură.

Nu lăsa absolut nimic în urma ta, nici coji de banană, nici cutii sau cheițe de bere! Nimic.

Dacă îți aduci de obicei umbrela la plajă, ai grijă să fie înfiptă bine în nisip, căci altfel prima rafală de vânt o să creeze o mare agitație din cauza ta.

Ghid complet de bună purtare în vacanță

Alte reguli de bună purtare în vacanța din țară sau din străinătate

Nu lua niciun suvenir din hotel! În această categorie intră prosoapele, papucii, uscătorul de păr și tot așa.

Păstrează liniștea în camera de hotel, în special după ora 22. Nu uita că nu ești singurul turist!

Când ești la piscina hotelului, nu folosi șezlongul de alături pe post de măsuță, unde să-ți ții apa, prosopul și cheia. Nu sări în piscină decât dacă vezi afișat un mesaj care să-ți permită asta.

Nu arunca gunoaiele pe jos! În România încă nu pățești nimic, dar în afară riști o amendă cât toții banii tăi de buzunar.

Ai grijă când folosești selfie stick-ul în muzee, galerii și în spațiile publice. Nu dărâma nimic, nu răni pe nimeni, mai ales pe tine! În 2015, numărul persoanelor care au decedat din cauză că își făceau un selfie, fără să verifice pericolele din jurul lor, a fost mai mare decât numărul celor uciși de rechini.

Autor: Oana Racheleanu.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Util in vacanta 0 Comments

Valurile și nisipul, ce medicamente! Află ce beneficii îți pot aduce!

Majoritatea o consideră doar o destinație de vacanță și aleg vara țărmul mării doar ca să se bronzeze sau să înoate, fără să știe că aici, prin câteva gesturi simple,

Vacante active 0 Comments

Călătorii în țări străine pentru evadarea dintr-un escape room

Turismul poate căpăta diverse nume, în funcție de scopul călătoriei. Știm deja despre turismul medical, turismul religios, turism montan, ba chiar și turism de poker. Acum se formează, încet, încet,

Util in vacanta 0 Comments

Excursia la munte se cunoaşte după bagaj

Dacă ne hotărâm să pornim într-un concediu activ, aşa cum este o tură de mountain bike-ing prin munţii Europei, atunci bagajul pe care ni-l facem e foarte simplu. Bicicleta, piese

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta