Despre Bulgaria la început de noiembrie

Despre Bulgaria la început de noiembrie

Aproape de casă, la câteva ore distanță de capitală, regiunile din nord vestul Bulgariei au constituit o surpriză neașteptată pentru acest început de lună. Cu zile însorite și temperaturi de 20 de grade, colindând în voie satele și cetățile străjuite de Dunăre, am descoperit locuri minunate în care să evadezi pentru un sfârșit de săptămână.

Să începem cu Vidin

Din România am plecat dimineața devereme, pentru a reuși să câștigăm cât mai multe ore de lumină acum când toamna se apropie de sfârșit. Drumul, chiar și formaliitățile vamale, au fost lejere și iată-ne coborând cu toții la Vidin, prima oprire din traseul meu de 6 zile. Orașul, cunoscut și sub vechiul numele românesc de Diiu este mărginit de Dunăre, având peisaje molcome, numai bune pentru plimbări tomnatice. Nefiind mare este de preferat să te oprești aici o zi, pentru a-i vizita parcul, catedrala și preferata tuturor – cetatea medieval Baba Vida. Cetatea este unul din principalele puncte de reper ale orașului fiind destul de ușor de ajuns la ea. Ne-a întâmpinat dezvăluindu-și zidurile treptat, pe malul Dunării somnoroase, acoperită încă de pâcla cenușie a dimineții. Este conservată perfect, cu ziduri grroase de piatră și patru turnuri în care poți urca pentru o panorama minunată a împrejurimilor. Construirea cetății a început în secolul al 10-lea pe locul unui antic turn de veghe roman. Precum majoritatea clădirilor medievale și Baba Vida are legenda ei, conform căreia cetatea a fost ridicată de fiica unui rege bulgar dunărean, numele castelului însemnând ” Bunica Vida „. Baba Vida a servit ca principal punct defensiv în timpul Evului Mediu și a fost cea mai importantă cetate din nord-vestul Bulgariei. Supusă la nenumărate asedii de-a lungul vremii, cetatea Baba Vida este astăzi o cetate – muzeu, unde găsește informații despre istoria ei precum și expoziții conteporane de picture și sculptură.

O întâlnire în cetate cu sculptorul Alexander Proinov – Aper

Trecuți de ușa masivă a cetății, o dâră de lumină firavă ne arată drumul către curtea interioară. Pereții austeri și pietrele pavimentului îți îndreaptă atenția către fiecare pas, pentru că umezeala dimineții te pune în pericolul de a aluneca. Încet, lumina devine mai puternică și privirea ne este atrasă de pete de culoare ce contrastează puternic cu griul pietrei. În curtea interioară pereții sunt plini de tablouri și icoane, un mix surprinzător de vechi și nou ce se potrivește spiritului cetății. Sculpturile sunt însă cele care ne atrag irezistibil. Sculptorul Alexander Proinov, Aper cum îl cunosc apropiații, ne iese în întâmpinare. Zâmbitor ca întotdeauna, bucuros să îți explice simbolistica fiecărei lucrări, te atrage în universul fascinate al istorie și mitologiei. Lucrările lui sunt cunoscute și apreciate în întreaga lume, lucru ușor de înțeles odată ce le privești de aproape. Alexander urmează să aibă o expoziție și la noi în țară, așadar îl așteptăm și în România în următoarele luni. La Baba Vida, expoziția lui mai rămâne încă 2 luni așadar aveți timp să vizitați cetatea și dacă munca nu îl poartă departe, să îl cunoașteți personal.

Cetatea Belogradchik – un loc de poveste din care să vezi apusul

De departe preferată oricărui alt obiectiv turistic, cetatea este situată la o distanță de 1,5 km de orașul Belgradchik, printre ciudatele și renumitele stânci Belogradchik. Există încă din vremea romanilor și misiunea ei era aceea de a controla drumul din orașul Ratsiaria ( în apropierea satului Archar de astăzi, în regiunea Vidin). În 1885, în timpul războiului dintre Serbia și Bulgaria, cetatea a fost folosită ultima dată ca unitate militară apoi declarată monument de arhitectură în 1965. Cel mai înalt punct al cetății, se ridică din stâncă și îți dezvăluie o vedere frumoasă spre întreaga regiune. Zona este extrem de populară printre turiști din cauza rocilor Belogradchik iar peștera Magura din apropiere adaugă un plus de inedit, având picture rupestre conservate exceptional. Cel mai bine este să o vizitezi la amiază, pentru a prinde apusul peste munți. Soarele aprinde culoarea roșiatică a stâncilor iar panorama devine una de poveste. La propriu. Locul capătă o aura magică, devenind parcă ireal la ceas de seară. Cetatea îți testează însă condiția fizică căci treptele până în vârf sunt abrupte iar rocile au crevașe adânci, periculoase pentru pasul neatent. Este însă unul dintre acele locuri de care vei vorbi și îl vei recomanda prietenilor pentru foarte multă vreme.

Stop cadru! Privește ciudatele forme ale stâncilor din Belogradchik

Pasionat de inexplicabil? Sau poate doar curios? Atunci aceste formațiuni de rocă situate pe versantul vestic al Munților Balcani, a căror culoare variază de la roșu la galben, îți aprind imaginația.  Unele roci ajung până la 200 m în înălțime și multe dintre ele au forme fantastice, asociate cu legende interesante Stâncile din Belogradchik au fost declarate monumente naturale de către guvernul bulgar și sunt o atracție turistică majoră în regiune. Acoperă o suprafață de 50 km2 iar cele mai interesante și impresionante formațiuni poartă numele de Adam și Eva, ciupercile, școlărița, Ursul, Dervish, Fecioara, Călărețul, călugării  și lista continua căci sunt multe figuri de piatră ce pot fi deslușite privind către orizont. Noi am luat bicicletele și am pornit și la vest de Belogradchik, acolo unde se află un al doilea grup de roci, înconjurate de prăpăstii abrupte. Cele mai renumite sunt Zbegovete, Erqupriya și Boritch. Multe dintre aceste formațiuni par fantastice, ridicându-se din văi mici și pante abrupte, formate acum câteva sute de milioane de ani, ca urmare a proceselor naturale de eroziune. Cel puțin aceasta este explicația științifică. Legendele locale le descoperi însă vorbind cu sătenii, seara la un ceai.

Treceți Bulgaria pe lista de citybreak

Așadar iată câteva idei pentru un sfârșit de săptămână cât încă mai este vremea bună. În Vidin și Belogradchik se pune mare accent pe natură, mâncare tradițională și istorie. De la bisericuțe săpate în peretele muntelui, la rezervații naturale și podgorii, această parte a Bulgariei te cucerește fără doar și poate. Încercați o vizită aici și spuneți-mi apoi dacă am avut sau nu dreptate să recomand zona pentru o fugă din rutina zilnică.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Vacante active 0 Comments

Rafting pe râurile din România – un potențial turistic enorm, insuficient exploatat

“Turism și adrenalină pe râurile din România”, acesta a fost subiectul unei mese rotunde ce a avut loc săptămâna aceasta în București, eveniment organizat de Asociația Green Adventure și Autoritatea

Vacante active 0 Comments

Belgia, o ţară discretă şi elegantă

  Bătrânul continent european străbate în ultimii ani o perioadă de linişte, aşa cum în istorie sunt foarte puţine. Iar locuitorii săi beneficiază de şansa de a călători dintr-o ţară

De vazut & savurat 0 Comments

„Experience Bucharest”, evenimentul prin care străinii văd Bucureștiul autentic

Bucureștiul îi uimește, fără îndoială, pe turiștii străini prin clădirile părăsite ce contrastează cu cele noi, luxoase, prin ospitalitatea și prietenia celor ce locuiesc în Capitală, prin petrecerile care se

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta