Dragoslavele, o comună plină de legende şi tradiţii

Dragoslavele, o comună plină de legende şi tradiţii

Recent, la Târgul Naţional de Turism, am avut surpriza de a observa că o mulţime de standuri aparţineau nu unor agenţii de turism, ci unui mare număr de sate, ai căror reprezentanţi veniseră să-şi prezinte tradiţiile şi istoria. De cele mai multe ori timizi, cei sosiţi să-şi promoveze satul păreau uşor intimidaţi de agitaţia caracteristică unui târg naţional de o asemenea anvergură. Despre Dragoslavele am aflat însă de la un grup de tineri entuziaşti, membri ai unui ONG. Dar ceea ce ne-a impresionat cu adevărat a fost calitatea materialelor realizate: un album foto şi unul plin de informaţii diverse şi atrăgătoare despre tradiţiile unui frumos ţinut argeşean – Dragoslavele.

Elena Vasilescu

Promovarea unei regiuni frumoase

Asociaţia Română pentru Educaţie Individuală Adaptată a fost înfiinţată în satul Roşu, din comuna Chiajna, judeţul Ilfov, şi are în desfăşurare proiectul „Dragoslavele – slăvind istoria locului, tradiţiile şi legendele dragi”, care a încheiat un prim an de sustenabilitate. Obiectivul general al acestui proiect a constat în promovarea identităţii istorice, culturale, tradiţionale şi a resurselor naturale specifice spaţiului comunei Dragoslavele, cu scopul de a dezvolta şi consolida turismul în regiune şi pentru a creşte atractivitatea acestei zone rurale ca destinaţie turistică.

Astfel, au fost tipărite un album, o carte cu specific de turism, pliante, broşuri şi flyere, care au fost distribuite către centre de informare turistică din ţară, dar şi cu ocazia participării la târguri şi alte evenimente.

Unde să mergem şi ce avem de descoperit într-o comună argeşeană

Comuna Dragoslavele se află în partea de nord-est al judeţului Argeş şi este poartă de intrare în culoarul Dragoslavele-Rucăr-Bran, între munţii Iezer-Piatra Craiului-Bucegi-Leaota. Se află la circa 70 km de oraşele Piteşti, Braşov, Târgovişte şi Curtea de Argeş.

Despre Dragoslavele, literatul Ioan Simionescu spunea că „una din priveliştele cele mai sviţiene te opresc în loc, vrând-nevrând. E punctul unde şoseaua coteşte spre Dragoslavele. Cel mai nesimţitor de frumuseţile naturii e pironit spre admirare. Cel mai nesocotitor de podoabele naturale ale ţării noastre nu poate aici să dorească Elveţia…”.

În albumul realizat pentru promovarea turistică a comunei Dragoslavele, munca preotului Gheorghe Cîrstina, care s-a documentat asiduu timp de 20 de ani, pune în valoare un ţinut minunat, plin de frumuseţi naturale, dar şi de tradiţii şi obiceiuri ce sunt păstrate şi de sătenii de azi. Istoria acestor locuri e plină de evenimente, comuna Dragoslavele aflându-se într-o zonă de graniţă, timp de mulţi ani aici funcţionând o vamă.

Ştiaţi că…

– prima atestare a localităţii Dragoslavele datează din vremea lui Vladislav Voievod, de pe la 1451-1452.

– Satul Dragoslavele a avut un sigiliu încă din anul 1763, fiind punct strategic şi vamă către Transilvania.

– Dragoslovenii ştiau în vremuri vechi să prindă „şoimi domneşti”, care erau îmblânziţi şi trimişi capetelor încoronate din vestul Europei.

– Biserica Domnească din Dragoslavele are hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi este ctitorie a voievodului Grigorie I Ghica şi a soţiei sale Maria Sturdza Doamna, fiind sfinţită pe 26 august 1661.

Povestea unui lac fără fund

Una din marile bogăţii ale satului Dragoslavele este reprezentată de munţii care îl înconjoară. Algâi, Roşu, Prislop, Albescu, Cumpărata, Secări sau Zăbava sunt munţi acoperiţi de păduri şi de păşuni, bogate fiecare fie în vânat şi lemn, fie în turme de oi păzite de păstori parcă desprinşi din poveşti. Pe muntele Albescu se află un lac despre care legenda spune că nu are fund. Astfel, în vremuri vechi, muntele acesta era în stăpânirea unui moş, numit Albu, care avea multe turme de oi. De câte ori tundea oile, el punea femeile din sat să împletească la o funie, pe care o tot scufunda în lac, pentru a-i afla adâncimea. An de an funia se lungea, dar la fundul lacului tot nu ajungea. Ajuns pe patul de moarte, moş Albu le-a cerut copiilor lui, sub blestem, să tot adauge la funie, pentru a afla fundul lacului. Dar ei nu au ascultat, şi au fost atinşi cu toţii de blestem.

Peştera cu trei intrări şi o legendă despre uriaşi

Se poate ajunge la această peşteră de pe DN 73, Câmpulung – Braşov. Peştera din Piatra Galbenă sau Peştera cu trei intrări are azi o intrare principală mare, dar din cauza surpării plafonului, nu se mai poate vizita decât pe o suprafaţă de 105 m. Legenda acestei peşteri a fost culeasă pe la 1873, pe când se tăia şoseaua în această zonă. Astfel, se spune că intrarea în peşteră când se lărgea, când se îngusta. Bătrânii povesteau că acolo s-ar fi adăpostit nişte uriaşi, numiţi jidovi. Iar unul dintre jidovii de pe Piatra Galbenă s-ar fi iubit pe ascuns cu fata unui jidov din piatra Ghimbavului. Văzându-l pe vârful muntelul Prislop, tatăl băiatului ar fi aruncat după dânsul cu un bolovan uriaş, care se vede şi azi pe vârful Prislopului. Despre peşteră se mai zice că ar fi locuită de spirite infernale, care i-ar fi atacat pe ciobani şi pe câinii lor, când s-au încumetat să străbată peştera.

Oameni care au trecut prin vamă şi tradiţiile locului

Fiind vamă la Dragoslavele, multe documente au rămas, şi mulţi dintre cei care au trecut pe aici şi-au lăsat numele pe diferite acte. Astfel, Jaques Bongars (1554-1612), un francez aflat în slujba regelui Henric de Navara, trece prin Transilvania în Ţara Românească şi este impresionat de trecătorile dintre munţi, „unde trăsurile sunt coborâte cu funiile”.

Mihai Viteazul şi Stoica, vistiernicul său, trec prin vama Dragoslavele, cel din urmă chiar de mai multe ori. Diaconum Coresi şi urmaşul său, popa Dobre, trec pe aici în Ardeal pentru „a face tipare”. Sfântul voievod Neagoe Basarab trece pe aici cu alaiul său, având drum spre Zărneşti, unde ctitorea o biserică.

Pictorul Nicolae Grigorescu s-a oprit deseori pentru a face schiţe şi studii, pictând după natură, operele sale „Hanul de la Orăţii”, „Cheile Dâmbovicioarei”, „Bâlci la Rucăr”, „Fata cu gâştele” şi „Vatră la Rucăr” fiind inspirate din aceste locuri. Carol Popp de Szathmary realizează, de asemenea, multe portrete ale ţăranilor din zonă, dar face şi fotografii şi litografii cu peisaje din zona Dragoslavelor. Ioan Slavici, Alexandru Vlahuţă, George Coşbuc, Barbu Ştefănescu-Delavrancea şi Petre Ispirescu trec pe aici, poposind şi uneori pomenind în lucrările lor despre oamenii şi locurile acestea.

Şi pentru că suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, am găsit în albumul despre Dragoslavele şi multe datini şi obiceiuri ale locului, dintre care cel al sorcovitului ne aduce aminte mult de copilărie. Iată cum se pregăteau pe vremuri copiii din Dragoslavele pentru sorcovitul de Sfântul Vasile. Încă de pe 30 noiembrie, de Sfântul Apostol Andrei, ajutaţi de mame sau bunici, rupeau ramuri cu rod de măr sau păr văratic, formau mănunchiuri de câte trei crenguţe, şi le puneau în vase cu apă, la lumină şi căldură. Cei mici le îngrijeau cu atenţie, schimbându-le apa la câteva zile, pentru ca mlădiţele să înflorească la Sfântul Vasile, fiind considerate semn de belşug şi noroc. Copiii cu vârste de la 3 la 12 ani porneau atunci la colindat cu ele, gospodarii primind cu plăcere să fie sorcoviţi la început de an. De mulţi ani însă, sorcovele sunt aduse de la târg, de la Câmpulung, fiind făcute din nuieluşe pe care sunt prinse flori din hârtie colorată.

Рубин чуть было не грохнулся без чувств в одну из небольших серых пластиковых бочек.

Убит человек сын одного из наших наиболее уважаемых граждан; арестованный, которого вы видите перед собой, обвиняется в этом преступлении.

Оказывается, беглый мулат нашел себе пристанище среди одного племени полунегров, обитавшего в болотах у истока реки Амазуры.

Это знак приветствия, пояснил Римо.

Длиной рыба была больше метра, и ее туловище ""постепенно сужалось к хвосту.

Его лезвие слабло поблескивало в испускаемом Рукой свете.

Никто не должен знать о том, что господин обер-лейтенант переписывается с замужней женщиной.

Пройдя сквозь отверстия в сетке, украшавшие его пальцы длинные ногти деловито защелкали, проволока начала распадаться, и в ограде, словно по мановению волшебства, появилась дыра.

Он подумал, что доктор Ревитс, сумей он заговорить, ""мог бы им сказать пару слов о пригодности охранников.

Если разразится война и ""вам придется идти в бой, не вздумайте нажираться перед битвой.

И мы уверены, что вы более других заботитесь о своей безупречной репутации.

Скольким людям она выпустила кишки, а вот теперь она радостно идет за человеком, который непрошено вторгся в его дом!

Спасибо, "скачать плеера на компьютер"сказал он, сразу прочитав мои мысли, я и так все понимаю.

Это наиболее смолистое из "лего самолеты игры"всех деревьев данной породы, у него очень "скачать фильм нью йорк нью йорк"сильный запах, а отсюда и его название.

Я бы никогда не подумал, "игры приключения рыбки"что они зайдут "луганцева книги скачать бесплатно"так далеко, что сломают печать Соломона.

Красный кисель "Vigorfly 200 lte прошивка"придуман не для нас и не минуту назад.

У "гоги боби боба скачать"меня уже были неделю тому назад два еврея из Праги, из-под Варшавы.

Ее унылая поза и выражение лица говорили "Журнал учета движения отходов"о том, что мысли девушки не стали веселее.

Как друг нашей семьи "скачать анекдоты романа трахтенберга"он счел "План счетов финансово хозяйственной деятельности"необходимым присоединиться к нашему походу.

На каждом осле "скачать аудио в контакта"волосяной недоуздок; конец "скачать фильм воина"его держит темнокожий погонщик в причудливой одежде "скачать касперский пробная"из той же самой черной "скачать песню eye of the tiger"материи.

Он вовсе не такой нелепый, Виргиния.

Но "скачать мультфильма принцесса и лягушка"даже океан не создает "игра полёт хомяков"впечатления такого бесконечного "уильяма голдинга повелитель мух скачать"пространства.

Некоторые обнажены до пояса, и их черная кожа "скачать фильма не родись красивым"сверкает под солнцем, как эбеновое дерево.

Да, ваше превосходительство, мы встречались.

Спасибо, сказал я "игла фильм скачать" Ночному Ветру.

Его предшественники попытались бы завладеть КЮРЕ.

Если вы "песню дуэт скачать" попробуете использовать его для "вою на луну нюша скачать" нападения на меня, я его сниму.

Потом подошел к бармену, они о чем-то "калыханка доўгі дзень скачать" поговорили, бармен кивнул.

Он подошел "Пропись 4. Хочу хорошо писать. К букварю "Мой первый учебник" для 1 класса. ФГОС" ближе и ласково потрепал по "скачать песню прости прощай моя любовь" длинной шее животное, абсолютно незнакомое обитателям этого "голодные игры читать скачать" мира.

Когда Дилвиш снова оглянулся назад, он увидел, что слуга огня отступил в "Читалочка. Пособие для первоклассников, которые хотят научиться читать лучше. В 2-х частях. Часть 1" тихий, белесый каменный "скачать ключ для навител для андроида" лес, и теперь видны были только "скачать даша суворова до утра" его развивающаяся огненная грива и горящие плечи.

Поль "Океан" подошел к ней с книгой в руках, и тут Марк заслонил его.

Только теперь он почувствовал давление, явно выраженное ощущение сжатия во всем теле.

В который раз ваш острый ум предотвратил, казалось "Веселые каникулы светлячков. Летняя тетрадка для первоклассников" бы, неминуемую катастрофу.

Все было испорчено еще до того, как началось.

Теперь давай в любой момент, когда будешь готов.

Я был подбит спустя считанные секунды после начала рывка и меня развернуло по кругу.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Locuri pentru fuga din oras 0 Comments

Vrei cetate, nu-i departe!

Ți-e dor de puțină liniște, miros de brad și mișcare în aer liber? Pornește la drum spre un oraș de munte. Noi am ales Râșnov, dar poate fi oricare altul,

Locuri pentru fuga din oras 0 Comments

Descoperind ecoturismul în România

În ultimii ani, în România, sunt redescoperite zone naturale ce, parcă printr-o minune, s-au păstrat nealterate de trecerea timpului şi de intervenţia omului. Da, există din ce în ce mai

Locuri pentru fuga din oras 0 Comments

Vrancea, ţinutul bahic al României

Se vorbeşte deseori despre ţinuturile minunate ale României, despre bisericile vechi şi munţii maiestoşi, despre misterul Deltei şi frumuseţea Bucovinei. Însă există în ţară un alt loc, o regiune în

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta