E Postul Crăciunului. Iată ce reguli trebuie respectate timp de 40 de zile
Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie și durează 40 de zile, printre care sunt multe cu dezlegare la pește, ulei și vin, până în Ajunul Crăciunului, când, cine poate și își dorește ține post negru și când este așteptat preotul să aducă vestea Nașterii Mântuitorului.
Anul acesta, lăsatul de sec se face luni seara, iar Postul Crăciunului ține de marți, 15 noiembrie, și se încheie în 25 decembrie, ziua din Ajunul Crăciunului fiind o zi de post aspru, când se mănâncă cel târziu la ora 15.00, iar tradiționaliștii consumă atunci doar grâu fiert amestecat cu fructe și miere, în amintirea postului Sfântului Prooroc Daniel și al celor trei tineri din Babilon. În unele zone se ajunează până la răsăritul luceafărului de seară, care ne amintește de steaua ce a vestit magilor nașterea Mântuitorului.
Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul. După unii tâlcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, în Decalogul scris pe lespezi de piatră.
La început, nu toți creștinii posteau în același mod și același număr de zile. De exemplu, unii posteau numai șapte zile, alții șase săptămâni, unii țineau un post mai aspru, alții, unul mai ușor. Însă, Sinodul local din Constantinopol, ținut la anul 1166, sub patriarhul Luca Chrysoverghi, a uniformizat durata Postului Nașterii Domnului în bisericile ortodoxe, hotărând ca toți credincioșii să postească timp de 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie.
- Postul Crăciunului este mai ușor față de cel al Paștelui, având multe dezlegări la pește, ulei și vin.
Se poate folosi untdelemn și se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și pe 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 și 20 decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserica prăznuiește Sfinții mai importanți.
Se face dezlegarea la pește pe când Biserica Ortodoxă pră-z-nuiește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent dacă această sărbătoare va cădea miercurea sau vinerea. «
- Serbează Ziua Națională
cu mâncare de fasole!
Ingrediente: 500 g fasole albă, uscată, două cepe, doi morcovi, o țelină mică, o rădăcină de pătrunjel, doi ardei, o lingură de bulion, sare, ulei, boia dulce, piper.
Mod de preparare: fasolea se alege și se pune la înmuiat de seara până dimineața, apoi se pune la fiert. După câteva clocote se schimbă apa, apoi se repetă operațiunea. Ceapa, morcovul, rădăcina de pătrunjel, țelina, ardeiul se toacă mărunt și se călesc în ulei, cu sare, piper, boia de ardei și pătrunjel tocat fin. După ce s-au înăbușit se pun la fiert peste fasole. Când sunt aproape gata se adaugă bulionul și se mai lasă pe foc 5-10 minute.
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Arta încondeierii ouălor la români
Odată cu apropierea Paștelui, românii se bucură de frumoasele ouă încondeiate, lucrate manual cu răbdare, atenție și tradiție. La noi, ouăle se decorează diferit de la o zonă la alta
Legenda iepuraşului, veche de 500 de ani
De mai bine de 20 de ani, Iepuraşul de Paşte este şi în România un simbol al acestei sărbători profund religioase, dar care, la fel ca Moş Crăciun, are în
Știi legenda Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir?
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 26 octombrie. Trupul său a fost îngropat pe locul unde urma să fie ridicată o biserică.
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!