Egiptul scoate la iveală noi comori nebănuite

Egiptul scoate la iveală noi comori nebănuite

Două morminte, vechi de peste 2.500 de ani, au fost descoperite în regiunea Minya. O echipă mixtă de cercetători spanioli şi egipteni a adus la lumină două morminte din perioada saită, epoca celei de-a 26-a dinastii egiptene (663 – 525 I. Hr.), în situl arheologic Al Bahnasa, în regiunea Minya, Egipt, afirmă Mohamed Ibrahim, Ministrul Antichităţilor. Mormintele adăposteau mumii umane, numeroase monede şi obiecte de uz cotidian, precum şi peşti mumificaţi, un element-surpriză în acest domeniu.

Conform cercetărilor, primul mormânt aparţine unui scrib al cărui nume nu a putut fi încă identificat, dar care ar fi influenţat în mod semnificativ dezvoltarea culturală a Egiptului în timpul vieţii sale. Mărturie pentru acest fapt stau artefactele din colecţia funerară, în special călimara de bronz şi cele două instrumente de scris, din bambus, găsite lângă mumia extrem de bine conservată a scribului.

Pe langa aceste obiecte s-a descoperit şi capacul unei canope, precum şi un număr impresionant de peşti mumificaţi, printre care unul reprezentând simbolul oraşului. Ali El-Asfar, directorul Sectorului de Antichităţi Egiptene din cadrul Ministerului Antichităţilor, accentuează factorul de noutate reprezentat de aceasta descoperire: „Este prima dată când se găsesc peşti mumificaţi sau împăiaţiîintr-un astfel de mormânt.”

Ministrul Antichităţilor confirmă că cel de-al doilea mormânt ar fi aparţinut unui preot, cap al unei familii din care au fost aleşi numeroşi membri ca preoţi ai templului lui Osiris, zeul vieţii de apoi, al lumii de dincolo şi al morţilor, descoperit recent la doar 2 km vest de sit. Pe lângă mumia preotului, mormântul acesta mai adăpostea o colecţie de sarcofage de piatră şi una de statuete de bronz înfăţişându-l pe Osiris, alături de o canopă sculptată în alabastru, gravată cu texte hieroglife.

Tot în acest mormânt s-a descoperit şi o colecţie de monede din bronz, ceea ce reconfirmă teoriile specialiştilor, conform cărora perioada saită a fost una caracterizată de un progres economic, social şi cultural sporit.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

La pas prin lume 0 Comments

Bun venit în Amman, orașul alb al Iordaniei

Adesea cunoști un loc prin oamenii care ți-l prezintă, prin pasiunea cu care îți vorbesc de țara lor, prin tradițiile pe care le păstrează cu credință. Și de această dată,

La pas prin lume 0 Comments

Descoperă Ma(i)nhattan-ul Germaniei, cosmopolitul Frankfurt!

  De curând am avut parte de o experiență nemțească superbă. Având ca destinație principală festivalul de muzică electronică ”Time Warp 2018” din Mannheim, m-am bucurat de un bonus de

La pas prin lume 0 Comments

Cum vom petrece Anul Nou?

Facem Revelionul 2014-2015 în Dubai! Vacanța de vară se apropie de sfârșit, dar noi, turiști pasionați și călători neobosiți, căutăm deja următoarea destinație. Și cum vara ne facem sanie și

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta