«Ești ca un dar de ziua mea!» sau când te îndrăgostești de un om și de Delta Dunării, la 50 de ani

«Ești ca un dar de ziua mea!» sau când te îndrăgostești de un om și de Delta Dunării, la 50 de ani

tifetAm un mesaj pentru cei care spun că nu mai există dragoste la vârsta a doua: să-și vadă de treaba lor! Concluzia asta nu o spun de la mine putere, ci povestea dintre Nicu și Luminița, care s-au reîntâlnit după mai bine de 50 de ani, strigă asta din răsputeri. Am stat de vorbă cu cei doi chiar înainte să plece aici, aproape, în Malaezia, pentru luna de miere.

Cabaua Nicu a fost militar, are 61 de ani și doi copii mari, la casele lor. Luminița are 53 de ani, lucrează la dispeceratul ambulanței din Tulcea și are două fete. Ambii s-au născut în Măcin, județul Tulcea, orașul meu natal, iar întâmplarea a făcut ca cei doi să se regăsească datorită unei poze pe care am postat-o eu pe Facebook.

poza de la care a pornit totulÎn fotografia alb-negru, de la dreapta la stânga: mama cu sora mea, eu la mijloc și Luminița, prietenă bună a mamei, cu fata cea mare. Cabaua Nicu lasă un comentariu: „Da, fetița din mijloc este cea pe care eu, acum un car de ani, o admiram când trecea pe strada mea”. Luminița îl lămurește că fata din mijloc este Oana, fac în continuare schimb de comentarii, Nicu își amintește de ea „cu cravata de pionier, bluza alba, fustiță plisată”, iar discuțiile continuă în privat.

În vremurile alea, pe care și le amintește Nicu, el avea 12 ani, iar ea 3. A fost prima Luminiță din viața lui, căci au mai urmat încă două, ca până la urmă să-și găsească fericirea în brațele copilului frumos.

Discuțiile dintre cei doi au început după mai bine de 40 de ani, exact de ziua de naștere a lui Nicu. El i-a zis atunci Luminiței: „Ești ca un dar de ziua mea și mă simt de parcă am regăsit ceva demult pierdut”. Cu două zile înainte de acest episod a avut un accident cu scuterul, când un șofer neatent i-a deschis portiera în față. Și-a rupt blugii, dar a scăpat ieftin, atins puțin la cască, pentru că a căzut într-un spațiu strâmt dintre două mașini. Spune că a verificat locul ăla de 10 ori după accident și nu îi venea să creadă că n-a murit. A înțeles că Dumnezeu are alte planuri pentru el.

Discuțiile au continuat online, el la Brăila, ea la Tulcea, însă n-a fost totul roz de la început. Aveau păreri diferite despre spiritualitate și despre relații sănătoase.

„În momentul în care am început să vorbesc cu el, i-am zis că e într-o relație nepotrivită. Nu mă interesa că nu e pentru mine, dar nu mi se părea corect să fie în relația aia. Îmi părea rău pentru el”, spune Luminița, în timp ce vorbește repede, accentuând „relație nepotrivită”. Nicu își petrecuse ultimii 7 ani din viață alături de o altă Luminiță (a treia din viața lui), care îi devenise doar colegă de apartament.

5

În ciuda opiniilor total diferite din aceste puncte de vedere și a discuțiilor aprinse, momentul când s-au întâlnit prima dată, la Brăila, îi dă emoții și acum Luminiței: „Primul lucru pe care l-a făcut, ceea ce m-a încântat până la Dumnezeu, m-a luat în brațe și m-a pupat pe frunte. Bine că mă ținea în brate, că altfel mă prelingeam pe jos”, râde femeia și imită cu mâna un Jerry care se „topește” din cauza vreunei lovituri a lui Tom.

Au discutat așa de la distanță mai bine de jumătate de an, iar în vară au plecat împreună la munte. Fetele Luminiței i-au zis că-i lipsește o doagă: „Poate sunt dusă cu pluta, dar dacă nu ești aproape de omul ăla, nu vezi cum e cu adevărat”, le spunea atunci mama lor cea curajoasă.

Au urmat 5 zile în care amândoi și-au amintit ce gust are viața și ce înseamnă, de fapt, fericirea. „Ne-am întors amândoi electrocutați de acolo”, se amuză Nicu.

„După o lună și o zi de când am plecat la munte, Nick (așa îl alintă) s-a mutat la mine, la Tulcea, cu mașină, cu bagaje, cu cățel, cu purcel. El îmi tot spunea să îi fac loc pentru haine și eu ziceam cum spun adolescenții: `Eh, vrăjeală!`. Dar uite că asta a făcut”, spune femeia.

La Brăila, Nicu avea solar, garaj pentru scuter, spațiu pentru toate sculele și barca aproape, iar când a ajuns la Tulcea a găsit un apartament micuț, la parter, ce părea să fie conceput pentru o femeie singură.

„Dar țăranului trebuie să îi dai ceva de muncă”, spune râzând bărbatul, așa că s-a adaptat rapid. A găsit un vecin cu o grădină mare și frumoasă, căruia să-i dea o mână de ajutor, și-a făcut și el grădiniță în fața geamului, din magazia abandonată pe care i-a împrumutat-o o vecină și-a făcut atelier și garaj, iar barca încape la fix între bloc și gard. În plus, raiul pe pământ pentru cei doi, Delta Dunării, e la doi pași. „Am tot ce-mi trebuie, nu am niciun motiv de nemulțumire”, concluzionează el.

Cum se vede dragostea la 50, 60 de ani

3Pe stradă se țin de braț sau Nicu o prinde pe Luminița de mijloc: „Surprindem persoane care se uită ciudat și pe noi ne pufnește râsul”. El îi spune „draga mea”, „micuța”, iar ea îl alintă „drăguțule”. Sunt oameni în toată firea, care emană fericire, și cărora, dacă nu le-ai vedea părul grizonat sau ridurile fine, le-ai da lejer 30 de ani. Au mintea deschisă, trăiesc sincer și descoperă viața pe zi ce trece. Sunt prieteni buni cu Delta și cu dormitul la cort, fac drumeții și pescuiesc, ba testează și senzații noi, cum ar fi să circule o stație cu autobuzul, fără bilet.

„Mă simt mai bine decât la 30 de ani. Dacă vrei, poți să trăiești frumos și la 50 de ani, și la 70. Noi suntem foarte dezinvolți. De față cu Nick, eu îmi permit să fiu exact cum sunt, copilul care sunt. Știu foarte bine că sunt ditamai omul, dar îmi acceptă orice copilărie. Eu am fost 8 ani singură, dar n-am spus niciodată `Vai de mine, ce mă fac?`. Dacă spui asta, înseamnă că nu ai încredere în tine. Trebuie să privești înainte, dar dacă privești mereu în spate, e ca și cum ai merge spre viitor cu spatele. Soțul meu este rezultatul optimismului meu și nu pot spune că îmi lipsește ceva. Chiar simt că este persoana pe care o așteptam”, mărturisește Luminița, în timp ce ochii săi verzi se odihnesc în privirea albastră a bărbatului.

„Ea e o fată foarte bună, cu un fond uriaș de bunătate. Nu există fată ca ea. Nu există, îți spun eu! Știi cât e de bună, de generoasă?”, mă întreabă Nicu, mai mult retoric, căci amândoi știm deja răspunsul.

„Sunt un om de 61 de ani sau câți ani am? (o întreabă pe ea) 61, drăguțule, îi răspunde calm, iar Nicu își reia vorba. Am 61 de ani, dar toate se petrec ca la 30, din punct de vedere sentimental. N-am resimțit și nu resimt nici acum ca o dragoste a unui bătrân. Contează cât de tânăr este spiritul. Ne trădează gesturile și ne mai abținem să ne îmbrățișăm sau să ne pupăm pe stradă, dar impulsurile le avem. Noi sigur suntem suflete-pereche. Probabil sufletul meu a tânjit toată viața după Luminița aia mică, cel mai frumos copil. Toată viața cred că ne-am căutat. Sunt convins că am ales bine. Puteam să spun: `Ce-mi trebuie mie, la 60 de ani? Mai bine stau aici, unde mă mai duc eu la vârsta asta?`”, povestește bărbatul și nici nu-ți vine să mai respiri, ci numai să-l asculți.

Care cred ei că sunt ingredientele pentru o relație sănătoasă? Iubirea, respectul, înțelegerea, „să lași de la tine, să nu ajungi la jigniri, căci cu greu le cicatrizezi”.

„Nu mai e chestia aia, ca la 15, 16 ani, să te îmbujorezi la față când o vezi, dar atracția, afecțiunea, trăirile sunt la fel. Doar că sunt mai cerebrale, o iubire mai matură, dar poate că uneori chiar mai intensă”, concluzionează Nicu. «

Delta Dunării, a doua casă

1De când sunt împreună, Luminița a bifat câteva premiere: plimbare cu barca și cu scuterul, pescuit, călătorie în Deltă și traseu cu piciorul până pe vârful Omu. Acum, dacă pleacă undeva fără ea, iese scandal. Delta le-a devenit a doua casă și nu încape vorbă să treacă trei zile să nu dea o tură până în „baltă”.

„Niciodată nu vezi același lucru. În fiecare loc îți vine să pozezi, parcă vezi mereu ceva nou. Se schimbă aerul, peisajul, iar schimbările sunt spectaculoase. Cel mai mult am stat 8 zile în Deltă și totul s-a desfășurat în barcă: dormit, gătit, făcut baie. Suntem înnebuniți după Deltă! Să vezi cum e când ne ancorăm în mijlocul lacului și deasupra sunt numai stele. Peste tot pe unde am fost e frumos, dar Delta e specială”, povestește Luminița ca un copil întors din prima sa tabără.

Le place să doarmă la cort („uneori dormi mai bine decât în pat”), dar mai ales să pescuiască. Într-o zi, în două ore, au prins împreună 63 de kilograme de știucă. Peștii prea mici ajung la loc în apă, iar cei mari în ceaun, congelator sau prin bucătăriile vecinilor.

2Vara asta au făcut un circuit de 16 zile prin munții Apuseni, cu cortul. Au făcut zilnic trasee, ba chiar au intrat și în peșteri, pe lanțuri. „Eu am bătut toți munții ăștia, când eram mai tânăr, cu rucsacul în spate. Mie nu îmi place turism de-ăsta de la fereastră, să te plimbe cu autocarul și să-ți arate de la geam. Păi să nu pui tu piciorul acolo? Să nu simți miros de jnepeni?”, zice Nicu.

Când îi vezi pe cei doi, calzi, îndrăgostiți și jucăuși, aproape că ți se pare o prostie să spui că viața ta s-a terminat după un divorț, că schimbările se fac numai în tinerețe, că munții trebuie bătuți la 20 de ani, iar sărutul în public trebuie cenzurat de ”ce zice lumea?”.

Autor: Oana Racheleanu

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Special 1Comments

Jumătate dintre bucureșteni se deplasează doar cu mașina, arată ultimul raport Greenpeace

Greenpeace România a lansat marți, 21 ianuarie 2020, raportul “Mobilitate durabilă în București. O evaluare bazată pe indicatori” [1], material pregătit de Institutul Wuppertal pentru Climă, Mediu și Energie. Potrivit

Special 0 Comments

Bradul de Crăciun trebuie să ne spună o poveste!

Știm că mai e până la Crăciun, dar mai știm și că deja ne îmbie din rafturile unor magazine aglomerația de obiecte de decor pentru brad. Și cum de la

Special 0 Comments

Fapte bune, în Starea de urgență. O companie pune la dispoziția statului și a firmelor flota de autocare

Se spune tot mai des în ultima vreme „împreună vom reuși”, dar cel mai frumos este când lucrurile nu rămân la nivel declarativ. Un exemplu a fost dat , ieri,

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta