Îndrăgostit de Deltă, de Dunăre, de canoe şi, mai nou, de canotcă

Îndrăgostit de Deltă, de Dunăre, de canoe şi, mai nou, de canotcă


Interviu de vacan
ţă cu… Ivan Patzaichin, canoist, multiplu laureat la Jocurile Olimpice, lipovean şi iniţiator şi promotor al Asociaţiei „Ivan Patzaichin – Mila 23”

Marele laureat cu aur (de patru ori) şi cu argint (de trei ori) la Jocurile Olimpice, Ivan Patzaichin este… o legendă. O legendă care nu vrea să rămână între paginile unor cărţi, ci continuă să creeze şi să inspire. Acum mai bine de trei ani a fost creată Asociaţia „Ivan Patzaichin – Mila 23”, care are ca scop realizarea şi promovarea de proiecte de dezvoltare durabilă de interes local şi regional. Ivan Patzaichin a avut această iniţiativă şi a adunat un grup de oameni dornici de a promova ecoturismul în România, alături de zonele ce se potrivesc acestui tip de turim. L-am întrebat pe Ivan Patzaichin cum vede domnia sa ecoturismul şi dezvoltarea acestuia în Delta Dunării.

Ivan Patzaichin: „Eu nu sunt un specialist în turism, dar eu cunosc Delta Dunării şi ştiu că aceasta este unică în lume şi că merită să fie cunoscută şi păstrată aşa cum este ea, pentru ca şi urmaşii copiilor noştri să aibă şi ei măcar ce avem noi acum. De aceea eu am încercat să fiu un liant în acest proiect, Asociaţia „Ivan Patzaichin – Mila 23” să atragă specialişti, oameni care se pricep la turism, să vină cu idei şi cu lucruri interesante alături de noi.

Campania noastră a început anul acesta în ţară, anul trecut am fost în Europa, făcând campanie pentru ecoturism. Avem acum centrul acesta (Centrul pentru Ecoturism din România), de la Biblioteca Naţională a României, care are ca scop atragerea a cât mai mulţi oameni interesaţi în proiectele noastre. De asemenea, avem în derulare un proiect pe Dâmboviţa, începând de aici, de lângă Bibliotecă, pentru a-i face pe oameni să conştientizeze valoarea acestor locuri, ca Delta Dunării, ca Haţegul sau Retezatul.

Părerea mea este că Delta ar trebui să devină un fel de regină a acestui gen de turism şi că orice iubitor de natură din Europa şi din lume trebuie să îşi dorească să ajungă în Deltă. Acest centru va veni cu lucruri noi în fiecare an, cu scopul de a atrage cât mai multă lume. Prin evenimentele desfăşurate aici oamenii vor avea posibilitatea de a cunoaşte cât mai multe zone protejate din România. Vom avea o zonă dedicată designerilor şi artiştilor români şi străini cărora le vom da teme, an de an, diferite zone destinate ecoturismului, iar ei vor avea aceste insule şi puncte, pe care vor putea crea. Iar cei care se vor plimba cu barca pe Dâmboviţa vor putea vedea respectivele instalaţii, care vor promova ecoturismul în diferite regiuni ale ţării. Din primăvară ne dorim ca această parte a proiectului nostru să demareze, să fie inaugurat.”

Despre ecoturismul făcut cu canotca

Pentru a promova ecoturismul în Delta Dunării, se doreşte implicarea cât mai serioasă a localnicilor, care să fie dornici în a le arăta turiştilor Delta pe îndelete, nu din goana şalupelor cu motor. Şi cum nu putem merge cu bicicleta printre plauri, a venit ideea creării unei biciclete a apelor. Se ştie că locuitorii tradiţionali ai Deltei, şi mai ales lipovenii, s-au folosit vreme de mulţi ani de lotcă, o ambarcaţiune utilitară, greoaie. Alături de Ivan Patzaichin s-au strâns mai mulţi oameni ce au descoperit Delta şi vor să o păstreze cât mai autentică şi, astfel, a fost creată canotca.

Ivan Patzaichin ne poveşteşte cum a apărut şi ce este canotca:

„Lotca este un element iconic al Deltei, dar aproape că a dispărut din peisaj! În ultimii ani cu greu s-au mai construit câteva lotci, cele vechi fiind de cele mai multe ori transformate în decoruri în curtea unor pensiuni sau păstrate în curte de câte un bătrân încăpăţânat! Cum să facem să păstrăm acest element iconic, evoluând totuşi? Aşa a apărut canotca, care este ca alura o lotcă redusă ca dimensiuni, dar are acelaşi profil, dar ea este integrată şi are elemente luate de la canoe, pentru că este uşoară şi uşor de manevrat. Cu ajutorul canotcii, turiştii care vin în Deltă pot descoperi, alături de localnici ca ghizi, natura, fauna, păsările, oamenii locului.

Am zis să ne gândim la o variantă la marile ambarcaţiuni care nu pot străbate canalele înguste ale Deltei şi, chiar dacă o fac, zgomotul lor îndepărtează animalele pe care noi vrem să le observăm în activităţile lor. Aşa ne-am gândit să construim o bicicletă a apelor. Aşa s-a născut canotca. De fapt noi am vrut să urcăm oamenii într-o canoe, dar ideea de a duce o ambarcaţiune din plastic şi fibră de sticlă în Deltă, în condiţiile în care mijlocul de transport local a fost vreme îndelungată lotca, parcă nu se potrivea. Pe de altă parte, noile ambarcaţiuni pe benzină au umplut malurile pe care se ridică vile de tot felul şi care nu au nimic din spiritul locului. Aşadar am luat barca impunătoare a localnicilor, lotca, care este utilitară şi greoaie.  O altă ideea este cea de a promova aceste locuri aşa cum sunt… dar şi să încercăm să facem ceva nou. Şi aici este şi ideea proiectului nostru, să îmbinăm ceva vechi, cu ceva nou. Şi am descoperit că nici nu mai există oameni care să vrea să construiască sau să conducă o lotcă. Şi aşa a apărut canotca, cu ajutorul unui inginer pasionat de construcţia bărcilor, Paul Vasiliu. Acum aproape patru ani, când am pornit proiectul acesta, nu aveam în minte foarte clar ce avem de făcut. Dar am pornit de la un lucru simplu: acea experienţă de a descoperi Delta Dunării într-un mod tihnit, la pas, vâslă cu vâslă, aceste locuri minunate. Turismul actual se face pe repede înainte, de cele mai multe ori, dar Delta şi celelalte locuri ce sunt încadrate în parcuri naturale trebuie văzute altfel.

Câteva vorbe despre Deltă, Mila 23 şi comuna Crişan, de la un lipovean de-al locului

Ivan Patzaichin: „În primul rând, Delta e unică. Faptul că are atâta diversitate în ea, fauna, flora, cele 14 etnii, fiecare cu obiceiurile, tradiţiile, gastronomiile lor. De aceea, în Deltă ai de văzut partea tradiţională – gospodăriile localnicilor şi stilul lor de viaţă. Apoi ai marea foarte aproape, pădurile, Letea şi Caraorman. Foarte puţină lume ştie că acolo există ruinele lui Antipa, care a studiat această regiune şi a făcut aprecieri cu privire la evoluţia acestor locuri, extrem de vizibile astăzi, sunt lucruri care se întâmplă acum, pe care el le-a văzut în urmă cu 100 de ani… Există Sulina, care este primul oraş care a intrat în Comunitatea Europeană prin Dunăre, în care există un patrimoniu de clădiri care sunt de o frumuseţe extraordinară… Cimitirul din Sulina, care poate că e unic în lume, pentru că găzduieşte oameni din toate religiile, e plin cu englezi, italieni, lipoveni, catolici, ortodocşi, evrei, musulmani, chiar şi un pirat e înmormântat acolo. Există atâtea de descoperit…

Mila 23 e un sat de pescari, dar, cel mai important lucru, după cum s-a demonstrat recent, ei sunt cei mai pricepuţi în gastronomie, pentru că în ultimii trei ani un grup de bucătărese din acest sat au câştigat premiul cel mare la o mare competiţie. Noi, prin asociaţie, am făcut acolo muzeul lotcii în aer liber şi al foştilor campioni. Foarte puţină lume ştie că Mila 23 şi comuna Crişan sunt locul de unde au plecat peste 20 de campioni mondiali şi olimpici.”

Iar la primăvară, pe Dâmboviţa…

Am vorbit cu domnul Patzaichin şi despre alte proiecte ale Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23 împreună cu Asociaţia de Ecoturism România. Pe lângă seria de conferinţe ce este în plină desfăşurare în luna noiembrie, la primăvară, Centrul de Ecoturism în România, găzduit de Biblioteca Naţională a României, va desfăşura un program de atragere a turiştilor către ecoturism. Pe cursul Dâmboviţei şi în apropierea BNR vor fi amplasate mai multe instalaţii, creaţii ale designerilor şi artiştilor invitaţi să recreeze în capitală părticele din Delta Dunării şi alte parcuri naturale ale ţării. Turiştii se vor putea plimba pe Dâmboviţa cu barca, descoperind insule, peisaje recreate aici, pentru a deveni conştienţi de valoarea şi frumuseţea parcurilor naturale, ce merită a fi văzute în spiritul imprimat de ecoturism.

Silvia Mirea

 

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Special 0 Comments

10 teme noi pentru bradul de Crăciun și Sărbători de poveste

  Tendințele din modă dau tonul și în materie de decorațiuni de Crăciun, iar dacă ținem cont de diversitatea de pe podiumuri, e ușor de înțeles de ce avem atâtea

Special 0 Comments

Bradul de Crăciun trebuie să ne spună o poveste!

Știm că mai e până la Crăciun, dar mai știm și că deja ne îmbie din rafturile unor magazine aglomerația de obiecte de decor pentru brad. Și cum de la

Special 0 Comments

Milioane de oameni își găsesc iubirea online, pe aceste aplicații!

Nu mai este nimic ciudat să auzi cupluri care s-au cunoscut online. Dacă ești singur, te bucuri pentru ei, dar poate că te și întrebi cum de s-au găsit. Iată

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta