Insula Afroditei, împărăția plajelor perfecte

Insula Afroditei, împărăția plajelor perfecte

plaja 2Cipru este, alături de Vatican, San Marino sau Malta, una din cele 10 țări cu suprafețe foarte mici din Europa. A treia cea mai mare insulă din Mediterana oferă, în porții mici, de toate: capitală cu aer cosmopolit, peisaje de vis, istorie, centre de relaxare și plaje perfecte! Dacă îți surâde ideea, pune la cale o vacanță completă, fără să străbați prea mulți kilometri.

Între România și Cipru, ar fi în linie dreaptă cam 1.400 km, iar pe șosea vreo 2.000 km. Suprafața țării este de 9.251 km pătrați. Cipru este a treia insulă ca mărime din Marea Mediterană, după Sicilia și Sardinia, iar de luna aceasta vremea devine perfectă pentru plajă, pentru că zona beneficiază de o climă subtropicală umedă, cu veri calde și uscate ce durează din aprilie până în septembrie. Iată de ce m-am gândit ca în această frumoasă lună de mijloc de primăvară să te conving să mergi în Cipru, indiferent de ce fel de vacanță ai căuta: mișcare în natură, istorie și religie, spa și wellness, mâncare și băutură, trasee tematice, o destinație de lună de miere sau o vacanță de vară clasică, cu plajă și valuri înspumate.

 • Nicosia, un oraș
  împărțit în două

Nicosia sau Lefkosia, depinde de ce naționalitate ești. Grecii îi spun Lefkosia. După zidurile medievale și impresia de citadelă, privirile ți se deschid fie spre plaja aurie, fie spre cafenele și buticuri colorate. Ai parte aici de o lume pestriță, diversă. Muzeele cele mai bogate în comori naționale le descoperi în capitală. Îți zic aici doar de muzeul de artă bizantină și de cel de istorie. Dar descoperi și un oraș împărțit între două lumi. Cea de nord și cea de sud. În nord se află partea turcă, unde ajungi trecând printr-un check point, unde trebuie să arăți actele.

 • Vrei la munte?

foodMergi la Trodoos. Dacă ești biciclist, ai de unde alege. Sunt o mulțime de trasee pe care le poți face, prin mijlocul peisajelor montane, prin sate, cu opriri la biserici pictate. Cafenelele și hanurile cochete sunt locuri perfecte de popas și prilej de a descoperi bucătăria locală, cu elemente caracteristice fiecărei localități. Ca să nu bâjbâi printre bunătățile din meniu, iată și iată câteva sugestii: brânză Halloumi pe grătar, stifado – carne de vită și sos de usturoi, sau taramosalada – o salată de pește.

Dacă tot vorbim de mâncare din Cipru, în caz că plecați în gașcă, vă zic doar atât: meze! Este o masă tradițională cipriotă, care ajunge și la 30 de feluri de mâncare. Ceri meze la restaurant și ei încep să îți aducă platouri asezonate cu legume la grătar, sosuri, carne gătită în fel și chip și pită, pâinea lor. Iar când chelnerul îți va spune: “Kopiaste ke kali orexi!” adică, „Bine ai venit și poftă bună!”, e vremea să să te bucuri de gusturi.

 • Vrei să vezi cum e viața într-un oraș modern din Cipru?

Hai în capitală, la Nicosia, sau la Lefkosia. E bine să știi și că Cipru a făcut parte din Imperiul Britanic vreo 80 de ani, așa că limba engleză este vorbită peste tot, ba chiar cu accent foarte british. Poți chiar să îți perfecționezi pronunția în această limbă în timp ce stai în această țară.

 • Vrei să vizitezi cât mai mult?

Lemesos, Larnaca, Ammochostos. În aceste orașe vei vedea cum zilele de vacanță devin tot mai lungi. În tot cursul anului au loc festivaluri și carnavaluri, care celebrează fie zeități, fie momente din istoria locurilor, toate fiind asezonate de petreceri în care vinul local și prăjiturile cu struguri se află în topul preferințelor turiștilor. Larnaca este unul dintre cele mai vechi orașe din lume, dar are și niște plaje, tot una și una. Este tot timpul în top, iar după ce te plimbi pe promenada plină de palmieri, o să îți dai seama de ce.

 • Cauți istorie și cultură?

orasPafos e locul în care să mergi. Vei descoperi în mijlocul unui peisaj rural de vis un castel medieval, plin de povești frumoase. În această regiune se află și Parcul Național Akamas și plaja Lara, plină de țestoase. Tot aici găsești și Baia Afroditei sau Stâncile Afroditei, loc plin de legende, dar tu vei merge în primul rând pentru peisaje și o baie în mare. Nu departe se află și Agios Neofytos, o mânăstire ascunsă într-o vale pitorească, ce datează de pe la 1200. Dacă vrei să urci puțin pe munte, caută localitatea Valea Cedar, înconjurată de păduri și creste montane unde poți descoperi și mufloni la păscut. «

 • Limassol sau Afrodita?

Când te gândești la vacanța de vară, îți vin în minte denumiri de reclamă, ca Afrodita, Limassol sau Larnaca? Ei bine, toate se află în Cipru! Dar hai să le luăm pe rând, cu tot ce au ele mai bun de oferit.
În primul rând, să nu uităm că sloganul turistic al țării este “In your heart”, alături de o inimă și de silueta Afroditei. Legendele ne spun că aici s-ar fi născut din spuma mării, zeița iubirii, Afrodita, iar în sudul insulei se află Stâncile Afroditei, unde poți să îți lași imaginația să zboare.
În Cipru sunt 57 dintre plajele europene certificate cu Blue Flag. Așadar, plajele sunt curate și sigure, hotelurile elegante, serviciile de bună calitate. Limassol este al doilea oraș din Cipru, cu plajele cele mai întinse. Aici au loc cele mai multe festivaluri, în mai este unul dedicat florilor, iar în septembrie are loc un festival al vinului. Larnaca este al treilea oraș ca mărime, port la mare și are și aeroport. Plajele din Larnaca nu sunt foarte mari, dar aria de promenadă este foarte bine pusă la punct, cu locuri de popas, palmieri și flori pretutindeni. Sunt însă și alte plaje celebre care te așteaptă în vacanța aceasta: Paphos, Ayia Napa, Protaras, Kyrenia.

 • 3 monumente UNESCO
  pe care să nu le ratezi:

manastire– Situl arheologic de la Paphos, care atestă civilizații foarte vechi pe aceste locuri.
– Bisericile cu picturi murale din reginea Troodos, care sunt acoperite de cele mai frumoase picturi din perioada bizantină.
– Vestigiile arheologice de la Choirokoitia, ce datează din perioada neolitică.

 

 • Afrodita, zeița greacă a frumuseții și iubirii s-a născut în Cipru

Legenda spune că Afrodita, zeița greacă a frumuseții, iubirii și pasiunii s-a născut în sudul Ciprului, din spuma mării. O altă versiune arată că Afrodita s-ar fi născut într-o scoică, și tot într-o scoică a fost dusă în Insula Citera. Indiferent care e adevărul, Cipru cinstește și acum zeița, botezând cu numele ei plaje, stânci spectaculoase, resorturi, hoteluri și chiar terase.

 

«Este de văzut, mai ales în sezonul cald!»Sandra N.

Cunoscută pentru colaborările cu Akcent și Adrian Sînă, dar și pentru hitul “Liar” care se apropie de cifra impresionantă de 14 milioane de vizualizări pe YouTube, Sandra N a fost, recent, în Girne, un oraș din nordul Ciprului, unde a susținut un concert.

Artista ne-a declarat că a fost foarte impresionată de Insula Afroditei și că își dorește să revină, pentru a se bucura mai mult de plajă și de locurile minunate. “A fost prima mea vizită în Cipru! Primul lucru pe care l-am observat când am ieșit din aeroport a fost faptul că au volanul pe partea dreaptă, semn al ocupației britanice. Impresia pe care mi-a lăsat-o drumul de la aeroport până la hotel a fost aceea că Cipru este o combinație perfectă între Turcia și Grecia”, a spus Sandra N.

Solista s-a arătat impresionată de peisajele de munte combinat cu mare, de apa minunat de albastră și de curată, dar și de pasiunea ciprioților pentru mâncărurile savuroase. ”Mi-a plăcut că la ei dacă ceri un suc de portocale primești clar suc natural. Mi-au plăcut fructele lor, brânzeturile locale, muzica pe care o ascultă. Ascultă piese dance, foarte ritmate și de actualitate ceea ce se observă și în viața de noapte. Nu am apucat să văd și plajele amenajate de care am auzit că sunt superbe. Am aflat că au chiar o plajă cu broaște țestoase mari, la 20 de minute de locul unde am stat. Este de văzut, mai ales în sezonul cald!”, a mai spus Sandra N, pentru Turism Club. «

Autor: Silvia Mirea

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

La pas prin lume 0 Comments

Insula Skiathos din Grecia, destinație sigură pentru vacanță

De la sfârșitul lunii mai, cu AeroVacanțe, firmă din Grupul Aerotravel, au călătorit aproape 5000 de turiști în insula Skiathos din Grecia, prin intermediul celor 42 de zboruri, arată un

La pas prin lume 6 Comments

Jiti, românul din Caracal care a plimbat tricolorul în peste 80 de țări

Mihai Jitianu și-a dat seama cât de mult își iubește țara abia când a ajuns în SUA. De atunci, din 2008, a plimbat drapelul României în peste 80 de țări,

La pas prin lume 0 Comments

Corespondentul nostru continuă periplul indian: 4 lăcașuri budiste de poveste

După ce, în numărul din octombrie al ziarului, am aflat originile și amploarea pe care a căpătat-o religia budistă în lume, în acestă a doua serie a reportajului, Angelica Marinescu

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta