Iulie e luna Americii, așa că haideți să sărbătorim ”tărâmul făgăduinței”!

De aproape 140 de ani, din 1776 încoace, americanii își celebrează independența în fiecare zi de 4 iulie. Și pentru că tocmai i-am sărbătorit, vă facem o propunere tocmai bună pentru mijlocul verii: haideți cu noi într-o excursie virtuală prin țara tuturor posibilităților!

Cum se distrează americanii în iulie

E vară, așadar americanii ies la iarbă verde – adică la picnic, pe plajă sau merg la parade. Se întrec în concursuri de baseball, de mâncat pepene sau se îmbracă în costume din epoca declarării independenței. Ce mâncare tradițională stă pe masa lor? Păi ce altceva decât hot dogs, hamburgeri, porumb copt și plăcintă cu mere. Cele mai interesante manifestări au loc în Boston, în port, și la Philadephia, unde se refac scene istorice și se recitește Declarația de Independență. Dacă sunteți pe aproape, nu le ratați. Ei bine, în Arizona și prin preajmă, au loc concursuri de rodeo, iar la Lititz, în Pennsylvania, are loc un festival al lumânărilor plutitoare.

Cele mai vizitate orașe

Cele mai mari orașe, din punctul de vedere al numărului locuitorilor, sunt New York, Los Angeles, Chicago, Houston și Philadelphia. Clar, ele sunt și cele mai vizitate.

În capitală, la Washinghton, există o populație de doar 600.000 de locuitori. Dar în zona metropolitană sunt peste 5 milioane. Capitala SUA a fost construită cu acest scop, prin urmare are o arhitectură de… capitală. Așezată de-a lungului râului Potomac, a fost desenată de un arhitect de origine franceză. În 2007, un top 10 al celor mai frumoase clădiri din SUA cuprinde 6 construcții din Washinghton: Casa Albă, Catedrala Națională din Washinghton, Thomas Jefferson Memorial, Capitoliul, Memorialul Lincoln și Memorialul Veteranilor din Vietnam.

Muzee care nu trebuie ratate

Dacă vreți să vedeți cea mai mare colecție din SUA a operelor lui Brâncuși, mergeți la Philadelphia Museum of Art, dar și în New York, la Muzeul de Artă Modernă găsiți câteva dintre celebrele opere brâncușiene.

Cât ne costă să ajungem în State

Cu avionul direct din România este cam scump, și durează… o veșnicie: între 10 și 21 ore de zbor, am văzut așa, pe repede înainte, cu escală, bineînțeles. Dar există varianta zborului spre un oraș vest-european, cu un low-cost de la noi, iar de acolo un zbor spre SUA ajunge sub 400 de euro. Și cam 8-10 ore de zbor, până la New York, de exemplu. Sunt o mulțime de variante, poți alege chiar și o croazieră, de ce nu, de vreo 6 luni.

În primul rând, dacă vrei să vizitezi SUA, depune o cerere cu cel puțin 3 luni înainte de călătorie. În mod normal, termenul de prelucrare a unei cereri de viză e de 3 zile lucrătoare – zice pe www.ustraveldocs.com, dar tot ei spun că perioada poate varia. Formularul de plată costă de la 160 de dolari în sus, această sumă fiind pentru călătorie turistică. Pentru copil se plătesc aceleași taxe ca la adult, iar la interviu se prezintă doar copiii de peste 14 ani, cei mai mici de această vârstă pot fi reprezentați de părinți.

Trip tips

– Repetați unitățile de măsură locale, inches, feet, miles, gallons, nu o să vedeți metri sau litri nicăieri.

– Bacșișul e obligatoriu, toți americanii dau bacșiș, așa că de la turiști se așteaptă și mai și. Păstrați hârtiile de 1 dolar la îndemână.

– Să nu vă bată gândul să faceți vreo glumă proastă prin aeroporturi, nici între voi, nici cu personalul. Pe bune! Vă treziți luați pe sus unu-doi!

– Veți trece prin tot felul de scanere, ale bagajelor și ale corpurilor voastre, asta e! Teroriștii sunt o realitate dureroasă pentru ei.

– Vorbiți rar, pentru a fi înțeleși, engleza americană e destul de diferită de ce învățăm noi în Europa.

10 Monumente naturale unice și extraordinare

În SUA sunt peste 400 de parcuri naționale ce pot fi vizitate. Dintre acestea, circa 100 sunt cu intrarea gratuită. Oricum, merită să mergeți cu un ghid, deci să plătiți, pentru că acesta chiar știe ce să vă arate. Iată care sunt cele mai faine:

  1. Muntele McKinley, zis și Denali, cel mai înalt vârf din SUA, se află în Alaska și are 5.934 m.
  2. Marele Canion din Arizona este cel mai frumos monument natural din lume – așa zic americanii.
  3. Cascada Yosemite din California, pentru că e a șasea cea mai mare cascadă din lume.
  4. Parcul Național al Vulcanilor, din Hawaii, faceți și plajă, descoperiți și peisaje lunare.
  5. Parcul Național Rocky Mountain, din Colorado, merită să vedeți peisajele și animalele.
  6. Parcul John Pennekamp din Florida e primul parc natural subacvatic din SUA, cu cei mai frumoși corali.
  7. Parcul Național Acadia este cel mai vizitat din SUA, pentru că peisajele cele mai diverse.
  8. Peștera Mammoth din Kentucky, cea mai lungă din lume.
  9. Parcul Național Arches din Utah are peste 2000 de bolte din piatră.
  10. Parcul Național Yellowstone, cel mai vechi parc natural din lume, și unul dintre cele mai mari.

De-ale geografiei…

SUA are o suprafață de 40 de ori mai mare decât România.

SUA e a treia țară ca mărime din lume.

SUA e a treia țară și ca număr al populației din lume, 312 milioane de oameni, în 2010.

SUA e împărțită în trei mari regiuni geografice: Munții Stâncoși (V), Podișul și Munții Apalacilor (E) și Marile Preerii (centru).

Autor: Silvia Mirea

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Util in vacanta 0 Comments

Poartă ochelari potriviți feței tale și cu filtru de radiații ultraviolete

Ochelarii de soare sunt un accesoriu obligatoriu, pentru cei care călătoresc, vor să fie la modă şi să-şi protejeze sănătatea ochilor. Se poartă tot felul de modele: cu rame subţiri,

Special 0 Comments

Meditație în Macedonia – locul perfect pentru relaxare

M-am întâlnit recent cu o prietenă, genul workaholic, care de dimineața până seara se află cu telefonul în mână, cu ochii în laptop și își notează mereu câte ceva în

Util in vacanta 0 Comments

Cum alegi încălţămintea potrivită copilului tău

Pantofii prea mari sau prea mici le pot crea celor mici disconfort sau probleme pe viaţă cu picioarele. Cum se apropie vacanța copiilor din care nu vor lipsi plimbările și

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta