Meditație în Macedonia – locul perfect pentru relaxare

M-am întâlnit recent cu o prietenă, genul workaholic, care de dimineața până seara se află cu telefonul în mână, cu ochii în laptop și își notează mereu câte ceva în agendă. Pleacă dimineața de acasă, se întoarce pe seară, și continuă lucrul până după miezul nopții. Vi se pare cunoscut modelul? Mereu mă întreb cum rezistă astfel de persoane. Și am întrebat-o și pe Alexandra. Răspunsul a fost simplu: fac meditație, cât de des pot.

 Cu toții știm câte ceva despre meditație, Tibet, yoga. Tot mai mulți oameni caută ca prin meditație să scape de stres și să-și regăsească sinele. Să găsească acea stare de bine care să-i ajute să meargă înainte. Să găsească răspunsuri. Să comunice cu Divinitatea, indiferent ce nume îi dă: Dumnezeu, Budha, Allah etc. Poți face meditație acasă sau poți merge în retreat, alături de oameni specializați, care te ajută să descoperi meditația. Există astfel de vacanțe, și ele se adresează mai multor religii.

Ce este “satsang”: un termen din filozofia hindu – “adevărul suprem” – dar înseamnă și o întâlnire organizată de un guru, pentru mai multe persoane, pentru a asculta, vorbi și a asimila adevărul, a medita.

Guru este un lider spiritual, un învățător, un mentor.

Mohanji, PT Mohan, este un bărbat de origine indiană, un filantrop, care organizează întâlniri în toată lumea cu persoane care își doresc să afle mai mult despre lumea spirituală, care vor să învețe să mediteze.

Știam că meditația nu e neapărat o soluție pentru toți, dar mi s-a părut interesantă experiența prietenei despre care v-am spus la început. Și pentru că nu știam mai nimic despre aceste practici, am rugat-o să îmi povestească, mai ales că tocmai fusese într-un retreat (ce-o mai fi și asta?, îmi ziceam atunci) și se întorsese plină de energie și cu gândire pozitivă. Și ce crezi, o vreme m-am familiarizat cu meditația, apoi am pornit pe urmele ei încercând să mă bucur de drum, de peisaje, de relaxare, de întreaga aventură.

Am plecat pentru 5 zile în Macedonia la un retreat și o întâlnire cu Mohanji – un om cu o experiență de viață impresionantă, un filantrop și un lider spiritual desăvârșit care călătorește în toată lumea și organizează astfel de întâlniri, numite retreats. Și nu e singurul. A fost primul meu drum cu mașina în afara granițelor României – o altă încercare interesantă. Scopul călătoriei, al retreat-ului, este de a te detașa de problemele zilnice, de stilul de viață pe care îl ai și să te regăsești, să te relaxezi și să găsești răspuns – prin meditație și prin conversație cu guru-ul pe care ți l-ai ales – la problemele cu care te confrunți.

Am avut parte de un drum liniștit și verde, prin Bulgaria singuratică. Am oprit într-o poiană, sub un nuc bătrân și falnic să luăm o gustare. Câmpul era plin de margarete sălbatice, iar vântul mângâia iarba în unduiri line. Am realizat că este asemănător locului plin de pace și liniște, unde îmi închipui adesea că sunt, atunci când vreau să mă relaxez. “Imaginează-ți un loc din natură unde te simți bine…” Acela era locul, de data aceasta real. Și m-am bucurat de el ca de ceva prețios sufletului meu. Ceva atât de simplu, dar în același timp atât de însemnat.

Am plecat mai departe spre Macedonia pe drumul singuratic de vară. Am găsit o țară plină de verdeață, dealuri semețe și oameni veseli și frumoși. Când am ajuns, am văzut din depărtare pe deal, un mini hotel primitor, alb, cu bârne de lemn și ferestre generoase, înconjurat de brazi.

După ce urcai 30 de minute pe o cărare printre stânci, ajungeai la o cascadă albă si spumoasă, ce își vuia singuratică și liniștită, nemurirea. A devenit locul nostru preferat, pentru că era departe de tot și toate. Zgomotul cascadei te făcea să îți auzi doar gândurile, cufundat în aroma proaspătă a apei curgătoare.

20 și ceva de persoane ne bucuram de liniștea si puritatea locului, veniți din Serbia, România, Rusia, Macedonia, India și America. Aveam toți același scop, ca și în celelalte călătorii împreună în Tibet, India sau Orientul Mijlociu, acela de a descoperi și a ne încărca energetic din locuri ca acestea, pure, liniștite – oaze de readucere către sine și de redescoperire. Macedonia este un loc mai puțin comercial ca destinație turistică, dar ascunde un pitoresc și un potențial uimitor pentru cei interesați să descopere autenticitatea oamenilor simpli, frumusețea naturii în explozie de verde, liniștea și relaxarea.

Satsangul cu Mohanji a fost intens, am simțit că am meditat în două ore mai mult decât în ultimele luni la un loc. Meditam în reprize, în timp ce Mohanji vorbea și răspundea, prin ceea ce spunea, întrebărilor mele nerostite, una câte una. Când am intrat și m-am așezat, am avut un puternic sentiment de acasă. Era bine, energia plăcută mă învăluia subtil. Mirosul de bețișoare arse mă relaxa, iar vocea lui Mohanji mă purta încet spre mine însămi. Am simțit cum mi se scurg temerile, frustrările, neliniștile. M-am poziționat în afara lor, ca un simplu observator ce se amuza de câtă încărcătura dăm noi fiecărui eveniment din viața noastră.

Mi-am încheiat călătoria printr-o oprire la Belgrad. Oraș care este o capitală europeană ca oricare alta, în multe asemănătoare cu Bucureștiul, aș zice. Spre surprinderea mea, i-am descoperit un punct forte, pus în valoare mai mult decât la noi: Dunărea, al cărei mal este amenajat cu terase care mai de care mai elegante, îmbietoare, muzică balcanică de bun gust și mâncare bună. Aveam sentimentul de litoral, în plin oraș cosmopolit, cu oameni veseli, rochii de vară vaporoase… care te îmbie la vacanță.

Silvia Mirea

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Vacante active 0 Comments

Aici găsești vară chiar și… toamna

Dacă vrei soare, nu e timpul trecut. Încearcă una din plajele de la Marea Mediterană sau de la Adriatică Și ce dacă a venit toamna la noi! Mai sunt locuri

Util in vacanta 0 Comments

Iulie e luna Americii, așa că haideți să sărbătorim ”tărâmul făgăduinței”!

De aproape 140 de ani, din 1776 încoace, americanii își celebrează independența în fiecare zi de 4 iulie. Și pentru că tocmai i-am sărbătorit, vă facem o propunere tocmai bună

La pas prin lume 0 Comments

Le VOLCAN, starul din Reunion

    Un loc de vis, în care exoticul mării se amestecă perfect cu frumusețea munților ascuțiți, brăzdați de râuri de lavă. Așa poate fi descrisă într-o frază Insula Reunion,

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta