Muzeul Bijuteriilor Regale din Alexandria se redeschide

Muzeul Bijuteriilor Regale din Alexandria se redeschide

 

Peste 11.500 de artefacte aparținând familiei lui Mohamed Ali, fondatorul Egiptului modern, sunt expuse în acest muzeu – Muzeul Bijuteriilor Regale, situat în elegantul district Zizinya din Alexandria, Egipt. O splendidă construcție neoclasică, care atrage imediat privirea turiștilor, poate fi vizitată, din nou, după o pauză de un an.

Muzeul include aproximativ 11.500 de artefacte, daruri și obiecte personale ale familiei și descendenților lui Mohamed Ali (1769-1849), guvernator al Egiptului și Sudanului.

 

Ministrul Antichităților din Egipt, Mohamed Ibrahim, afirmă că „Închiderea muzeului a constituit un mijloc esențial de protecție a colecțiilor împotriva jafurilor și distrugerilor de tipul celor care au avut loc la muzeul Minya”. Tot domnia sa afirmă și că muzeul se va deschide în iunie 2014, în urma unor lucrări minore de restaurare și a implementării unui sistem complex de măsuri de securitate. Sistemul de iluminare a fost, de asemenea, mult îmbunătățit.

Colecția include un set de șah de lux, aparținând lui Mohamed Ali, un serviciu de cafea din argint, decorat cu modele complicate din aur, un set de pahare din aur decorate cu 977 de diamante și un număr considerabil de medalii și decorații. Cutiile de cosmetice și bijuterii găzduite de colecție au fost realizate începând cu secolul al XVIII-lea. Printre obiectele cele mai apreciate de public sunt creațiile de început de secol XX ale caselor de bijuterii Boucheron și Van Cleef&Arpels.

Vizitatorii pot admira de anul acesta o nouă serie de seturi aparținând familiei lui Mohamed Ali, recent descoperite în vistieria Băncii Centrale a Egiptului, închise timp de șase decenii, afirmă Ahmed Sharaf, directorul sectorului dedicat muzeelor, din cadrul Ministerului Antichităților.

Printre exponatele notabile se numără și un set de bijuterii ale surorilor regelui Farouk (penultimul rege al Egiptului și Sudanului, ce a trăit între 1920-1965), prințesele Fawzia și Fayza, precum și un set de bijuterii de inspirație indiană, aparținând reginei Nariman, cea de-a doua soție a regelui Farouk.

Clădirea muzeului a fost ridicată ca reședință regală de vară a familiei lui Zeinab Fahmi, soția unui succesor al lui Mohamed Ali. Construcția de două etaje, finalizată în anul 1923, a fost supusă ulterior unor modificări: fiica prințesei Zeinab Fahmi, Fatemah Al-Yahraa, a adăugat o nouă aripă clădirii, în vreme ce unchiul său matern, un arhitect italian ce a proiectat și gara Sidi Gaber din Alexandria, a creat designul interior al palatului.

În anul 1986, Hosni Mubarak a desemnat clădirea, prin decret, drept muzeu pentru bijuteriile regale. În 1994 și 2005, clădirea a fost restaurată, întrucat timpul începuse să își pună amprenta asupra ei. Iar în 2013, muzeul a fost închis din cauza conflictelor ulterioare revoluției din 30 iunie din acest stat.

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

De vazut & savurat 0 Comments

Recomandări de la localnici. 7 locuri pe care trebuie să le vizitezi în Amsterdam

Mare norocoși mai sunt cei care au prieteni prin alte țări, că au unde pleca în vacanță și, mai ales, află despre locuri care le rămân apoi pe lista favorite.

La pas prin lume 0 Comments

Reţetele străvechi ale călugărilor de pe Muntele Athos la Bucureşti

Bucătăria Muntelui Ahos este unică în lume, cu preparate mereu proaspete, în care predomină preferinţa pentru vegetale, peşte şi fructe de mare. Călugării gătesc încă folosind foc de lemne, în

La pas prin lume 0 Comments

Pe urmele legendarului prinţ Kamal el Din Hussain, în Deşertul Egiptului!

Sub auspiciile Ministerului de Turism al Egiptului şi ale Autorităţii de Turism a Egiptului (ETA), în perioada 14 – 26 martie 2014, s-a desfăşurat în Deşertul Egiptului o expediţie culturală

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta