„Năframa Amatori”, școala de dansuri populare unde fiecare antrenament e ca o petrecere

„Năframa Amatori”, școala de dansuri populare unde fiecare antrenament e ca o petrecere

Pentru ce te-ai mai putea duce la sală în afară de zumba, pilates sau tae bo, de exemplu? Pentru dansuri populare. Dacă nu crezi că acestea pot fi un exercițiu cardio foarte bun, instructorul Cristian Rusănescu te invită la o sârbă la Școala de Dansuri Populare „Năframa Amatori”. Și dacă nu te-or ține picioarele, o să stai pe margine și o să înțelegi ce înseamnă „dansezi de-ți rup pingelele” și n-o să mai spui în veci că dansurile populare nu-ți fac sângele să alerge mai cu viteză prin vene.

Aproape de Piața Iancului din București, într-o sală de fitness cu parchet și un perete întreg cu oglinzi, opt fete și șase băieți se prind în hore și repetă dansuri populare. Serioși și concentrați, în echipament de sală, cei 14 au în program recapitularea dansurilor „Vulpiță”, „Galaon”, „Arcan”, „Huțulca”, „Hațegana” și „Zorba”. La câte o melodie cineva cântă, la alta se-aude câte un chiuit.

Fac parte din grupa de avansați, iar Cristian, instructorul, se prinde de mână cu ei în horă. Îi atenționează când nu punctează o mișcare, când e nevoie să ridice piciorul mai sus. După ce se termină dansul face mai lent, în timp ce explică, un pas mai complicat din Dansul lui Zorba: „Faci așa: șut, șut, stai, unu, doi, trei, trag, trag”.

„Năframa Amatori”, școala de dansuri populare unde fiecare antrenament e ca o petrecere

În 2007 a fondat Școala de Dansuri Populare „Năframa Amatori” împreună cu soția sa, după ce prietenii și cunoscuții și-au manifestat dorința de a învăța. Cristian și Roxana Rusănescu sunt dansatori profesioniști, care nu s-au mai oprit din jucat încă din copilărie. Acum bucură ochii invitaților pe la nunți, botezuri și alte petreceri private și îi învață și pe cei amatori pașii de bază în dansul popular.

La școală vin oameni de toate vârstele și de diferite profesii: „De la 18 la 60 de ani, de la persoane care practică medicină sau farmacie, până la IT, avocați, profesori, educatori, contabili. În 10 ani cred că au trecut în jur de 500 de oameni prin sală”, spune Cristian într-o pauză.

Atunci când se formează o grupă nouă, în sală sunt în jur de 30 de persoane, apoi pe parcurs ce timpul trece, dansurile devin mai grele, oamenii se mai cern, astfel încât până la grupa de avansați, după ce trec pe la grupele de intermediar-începător și intermediar, mai rămân 12.

„Năframa Amatori”, școala de dansuri populare unde fiecare antrenament e ca o petrecere

„Pe parcusul a 10 ani am reuşit să scot din amatori, dansatori pe scenă. I-am trimis către ansambluri nu neapărat profesioniste, dar care fac alt nivel faţă de ce facem noi aici. De exemplu, au fost două fete care erau şi studente şi le-am trimis către Casa de Cultură a Studenţilor, alte persoane care au mai plecat şi au mai încercat şi la Tinerimea Română. Persoane care nu au făcut dans de mici!”, a mai spus instructorul.

Unii cursanți sunt aici de când s-a înființat școala. Mai toți s-au împrietenit, unii și-au găsit jumătățile, s-au căsătorit, au făcut copii, s-au nășit. Dacă e prea mult să îi numim „familie”, „Năframa Amatori” e sigur o comunitate foarte bine sudată. Una care petrece la fiecare final de lună cu toți cursanții de la toate grupele, ba chiar și cu invitați care nici nu știu a juca, dar care vor să petreacă românește în București, la mare sau la munte.

„Năframa Amatori”, școala de dansuri populare unde fiecare antrenament e ca o petrecere

„Surprinderea noastră a fost că mulţi din cursanţi au venit să înveţe dansuri populare pentru evenimentele viitoare: nuntă, botez sau alte activități. Sau persoane care au venit pur şi simplu să înveţe. Și multora le-a plăcut şi au rămas după eveniment şi s-au ţinut cu noi de treabă”, mai spune Cristi.

Nu că nu l-am fi crezut pe instructor, dar am rugat și câțiva fost sau actuali cursanți să ne povestească despre experiența lor la școala de dansuri populare:

Ce mi-a plăcut e că erau oameni de toate vârstele, şi toţi pasionaţi de folclor. Într-o seară am fost la un restaurant, am făcut o rezervare de vreo 30 de persoane, a fost muzică live şi s-a făcut o petrecere acolo, dar şi cu alţi meseni. S-a propus pe grupul de Facebook, lumea a votat şi a fost ca o ieşire între prieteni, nu petrecerea lunară” – Luiza Stanciu.

„Năframa Amatori”, școala de dansuri populare unde fiecare antrenament e ca o petrecere

„Am fost la cursuri la Năframa Amatori cu câteva luni înainte să fiu cerută în căsătorie şi culmea e că dansul mirilor de la nunta noastră tradițională a fost o combinaţie de paşi învăţaţi aici, din ce ne-am mai amintit. La începutul cursurilor am fost puţin sceptici văzând diversitatea oamenilor de acolo, dar când ne prindeam la joc în horă, ne contopeam într-unul, nu alta. Nu am avut niciodată senzaţia că sunt la un curs unde învăţ, ci parcă eram la o sărbătoare continuă pentru că de fiecare dată se auzeau fluierături şi chiuieli. Oamenii savurau fiecare dans” – Florina Cochină.

„Năframa Amatori”, școala de dansuri populare unde fiecare antrenament e ca o petrecere

„Am început cursurile de dans popular cu aceleaşi emoţii cu care m-am dus în prima zi de facultate însă eram mult mai nerăbdătoare şi dornică, pentru că era primul lucru pe care simţeam că-l fac cu toată inima, cu tot dragul şi din pasiune.

Cursurile au fost extraordinare (dacă mai adaug şi faptul că am slăbit în jur de 3 kilograme şi că mi-am tonifiat musculatura picioarelor, pot spune că au fost minunate). Acest lucru s-a datorat în primul rând instructorului care ne transmitea pasiunea şi plăcerea de a dansa, în acelaşi timp având calităţi excelente de pedagog pentru că nu este suficient să ştii să dansezi tu, trebuie să ai abilitatea de a-i face şi pe cei din jur să înţeleagă logica paşilor. Eu aşa am perceput paşii din dansurile pe care le-am învăţat: multă logică (mai greu pentru femei), puţină matematică (greu pentru o filoloagă), puţină ureche muzicală şi atenţie. În ceea ce priveşte cursanţii, spre surprinderea mea, erau de toate vârstele! La primul curs, îmi imaginam că voi avea colegi de vârsta a doua şi a treia, însă majoritatea erau tineri energici care împărţeam aceeaşi pasiune – dansul popular.

La cursuri am mers o dată pe săptămâna, aproximativ un an şi jumătate, timp în care am fost la multe petreceri minunate cu colegii de la cursuri la care, în mod evident, dansam numai pe muzică populară, începând cu cele pe care învăţam la cursuri şi terminând cu nesfârşitele sârbe!” – Mirela Androne.

„Năframa Amatori”, școala de dansuri populare unde fiecare antrenament e ca o petrecere

Cât costă distracția pe muzică populară

  • O ședință costă 25 de lei și durează o oră și jumătate.
  • Fiecare grupă are alocată o ședință pe săptămână, dar poate participa și la alte grupe dacă deține cunoștințele necesare.
  • Participarea la petrecerile lunare se face pe baza invitației primite de la un cursant, costă în medie 30 de lei de persoană și durează în jur de patru ore.

 

Text: Oana Racheleanu

Foto: Năframa Amatori, arhivele intervievaților

Material publicat în ediția de august 2017 a ziarului Turism Club.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Traditii & Folclor 0 Comments

DOVLEACUL de Halloween nesculptat poate fi 100% RECICLAT

Octombrie este, în fiecare an, o lună a „masacrului dovlecilor”, după ce sărbătoarea Halloween sau All Hallows (în română: Ziua tuturor Sfinților) a fost adoptată de o lume întreagă. Distracția

Traditii & Folclor 0 Comments

Meşteşuguri româneşti

Intr-o lume in care tehnologia a acaparat vechile traditii populare, am pornit anul acesta o lista a vechilor mestesugurilor populare, pentru a nu uita mostenirea uimitoare pe care generatiile trecute

Traditii & Folclor 0 Comments

Învață-ți copilul să fie Moș Crăciun

Magia cu care este înconjurat Moș Crăciun, în mintea copiilor, poate fi extinsă și dincolo de un bătrânel cu barbă albă. Rețeta vine de la o familie din Texas care

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta