Când o familie de 92 de persoane se reunește în zi de sărbătoare
În zi de sărbătoare, familiile se adună la un loc, în jurul unei mese cu bunătăți, și se bucură de prezența celorlalți. Dar când familia numără 164 de membri, iar 92 dintre ei reușesc să se adune din mai multe colțuri ale țării, ba chiar de peste oceane, atunci bucuria e cu atât mai mare.
Țărani simpli, dar cu mare credință în Dumnezeu, Gheorghe și Veronica Munteanu au trăit în Alimpești, județul Gorj. Au avut 11 copii pe care i-au învățat tot ce-au știut ei, mai ales că fiecare copil venit pe lume e ca trimis din mâinile lui Dumnezeu.
Copiii lor s-au făcut mari, au plecat pe la școli și pe la facultăți și s-au împrăștiat care încotro. Așa se face că mai târziu, când Gheorghe și Veronica au devenit bunici, verile erau pline de zumzet de copii, căci li se umplea curtea de nepoți veniți în vacanță.
„Copilăria noastră, a nepoților, a fost petrecută împreună vara, la Alimpesti. Petreceam o lună, o lună și jumătate acolo. Eram în jur de 20 de copii permanent acolo. Și între noi s-au legat relații foarte frumoase, ca și cum am fi frați, care durează până azi. Acele amintiri din copilărie ne-au fost ca o bază pentru relații la fel de frumoase astăzi, când suntem maturi și avem familii”, a povestit Emanuel Munteanu, 46 de ani, pentru Turism Club.
În 2013, când au făcut prima mare reuniune, au lipit pe un perete un arbore genealogic lung de două deschizături de brațe.
Au ținut legătura mereu, dar întâlnirile în număr mare au fost mai rare. Ultima a avut loc în 2017, chiar de Paște, când din cei 164 de descendenți ai lui Gheorghe Munteanu, s-au adunat 92 într-o tabără de vară de la Băltișoara, județul Gorj. Au venit Munteni din satul bătrânilor, Alimpești, din București, Pitești, Craiova, Cluj, Târgu Jiu, și de peste hotare, din Austria, Franța și Statele Unite.
Ideea a pornit de la doi dintre seniorii Munteanu, Daniel și Cornel, după ce o parte din familie s-a reunit la înmormântarea fratelui lor, Gheorghe, cu puțin timp înainte de Paște.
„Verișorii noștri, copiii unchiului Gheorghe, au simțit atunci dragostea și căldura pe care întreaga familie le-a arătat-o”, a mai povestit Emanuel.
Așadar, marea familie s-a reunit în zilele de sărbătoare. Au mâncat friptură de miel și cozonaci, pregătite la Alimpești, în cuptor mare cu lemne, ciorbă de miel gătită de gospodine în bucătăria taberei și prăjituri de casă aduse de fiecare familie.
„Credința, atitudinea pozitivă și simțul umorului sunt caracteristici ale familiei, precum și aprecierea pentru mâncarea bună”, a comentat Cristina Munteanu.
De la cel mai mic membru, de un an, până la cel mai în vârstă, de 79, au asistat cu toții la proiectarea unor fotografii vechi cu membrii familiei din prima și a doua generație, au jucat volei, fotbal, baschet, ping pong și au făcut drumeții pe munte. S-au legat relații noi, între cei care nu se cunoșteau înainte, și s-au întărit cele vechi.
„Am încercam să dăm viață preocupării mamei de a-și ști copiii și urmașii lor în relații bune unii cu alții”, a mai spus bărbatul.
Autor: Oana Racheleanu
Material publicat în ediția printată de aprilie 2018 a ziarului Turism Club
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Tradiții de primăvară. Mărțișor aduce noroc și fericire tot anul!
„Mart” e începutul primăverii, iar legendele spun că această lună a luat câte o zi din toate celelalte luni ale anului, pentru a-și depăși în frumusețe toate „suratele”. Acum încep
Arta încondeierii ouălor la români
Odată cu apropierea Paștelui, românii se bucură de frumoasele ouă încondeiate, lucrate manual cu răbdare, atenție și tradiție. La noi, ouăle se decorează diferit de la o zonă la alta
Paștele românilor din străinătate: drob sau pizza?
E clar că tot românul sărbătorește Paștele cu pască, ouă, cozonac, drob și friptură de miel, dar conaționalii noștri care petrec această sărbătoare departe de casă, în toate colțurile lumii,
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!