Nevoie de adrenalină? Încercaţi Bungee-Jumping…

Nevoie de adrenalină? Încercaţi Bungee-Jumping…

Oricât ne-am dori să prelungim lunile de vară la nesfârşit, în cele din urmă, trebuie sa acceptam ca toamna a venit. Dar profitam ca este inca frumos si cald si am ales o ultimă aventură – o aventură care să marcheze sfârşitul vacanţei prin amuzament şi adrenalină…Vorbim  de Bungee – Jumping şi săritul în gol de la înalţimi de peste 100 de metri.

În prezent, deşi decorul şi sportul în sine au devenit mult mai spectaculoase decât în trecut, acesta are la bază aceleaşi cerinţe: trebuie să fii temerar şi aventuros. Bungee Jumpingul testează curajul şi încrederea în forţele propii şi în cei din jurul tău. Acelaşi lucru era valabil şi în urmă cu sute de ani când, în arhipelagul Vanuatu din Pacific, se practicau aceste salturi ca un ritual de maturitate prin care tinerii erau acceptaţi ca membri activi ai comunităţii. Tradiţia, numită `scufundare pe uscat` rămâne un strămoş al Bungee-Jumping-ului din zilele noastre şi mai poate încă fi urmărită în Insula Pentecost. Şi dacă astăzi, practicarea a acestei activităţi, beneficiind de ajutorul tehnologiei şi a echipamentului modern vi se pare încă destul de periculoasă, încercaţi să o practicaţi aşa cum o fac cei din arhipeleagul Vanuatu: construiţi un turn de lemn cu o înalţime de câţiva zeci de metri, alegeţi două liane cu care vă leagaţi gleznele şi  săriţi!…Mai bine nu.

Saltul bungee în perfectă siguranţă

Spre norocul tuturor, astăzi, amatorii de senzaţii tari şi iubitorii acestui sport pot beneficia de cel mai performant echipament în domeniu şi de cel mai bun instructaj, chiar înainte de a urca în vârful platformei. Nu este uşor să priveşti fără frică hăul ce se întinde la picioarele tale. Nu este uşor nici să îţi stăpâneşti panica: dacă se rupe coarda? dacă nu eşti legat îndeajuns de strâns? dacă…Sunt gânduri perfect normale şi de aceea este bine să apelaţi la profesionişti pentru asistenţă atunci când vă decideţi să încercaţi. În România, înainte de salt veţi fi echipaţi cu jambieri speciali şi cu un ham de alpinism. Veţi sări cu capul în jos, iar pentru siguranţă, în timpul săriturii, veţi avea o legatură suplimentară între hamul de alpinism şi coarda elastică. Odata ce aţi sărit, coarda elastică se va întinde şi apoi se va retrage cu putere, fiind de preferat în timpul reculului să vă protejaţi faţa cu mâinile, pentru mai multă siguranţă. După salt, veţi fi coborâţi încet până la nivelul solului. Un astfel de salt vă va schimba cu siguranţă părerea asupra propiilor forţe. Este o piatră de încercare şi un mijloc grozav pentru a vă lua doza necesară de adrenalină. Tot ce trebuie să faceţi este un mic pas…în aer.

Locaţii în România:

Cheile Râşnoavei, 137 metri

Pentru cei pe care drumul aglomerat către munte nu îi sperie, atunci, la 160 de kilometri de Bucureşti, cotind stânga chiar înainte de intrarea în Predeal, veţi poposi la Pârâul Rece – Râşnov.  Aici, vă aşteaptă peisaje spectaculare, aer rece şi bineânţeles, instalaţia de Bungee…Săritura se efectuează într-o instalaţie din cabluri întinse între pereţii Cheilor Rasnoavei şi panorama este suficientă pentru a tăia respiraţia oricui. Drumul în nacelă până sus durează 30 de minute, însă veţi fi însoţiţi de un operator de salt tot timpul până la momentul saltului.De acolo însă, decizia saltului vă aparţine! Şi cum zona este rezervaţie naturală, făceţi-vă timp şi pentru alte activităţi în aer liber: drumeţii, alpinism sau echitaţie.

Barajul Vidraru, 166 metri

Pentru mulţi dintre noi, Barajul de la Vidraru presupune loc de popas şi odihnă, drumeţii şi pescuit. De această dată însă, drumul până aici vă va permite să aveţi o altă perspectivă a loculuuuuuuuuuiiiiiiiiiii…….Ei da, la Vidraru se sare de pe o platformă amplasată pe coronamentul barajului. Este adevărat, peisajul nu e la fel de frumos ca în saltul de la Cheile Râşnoavei, dar este totuşi un bungee perfect pentru cei care vor să încerce pentru prima dată un salt cu coarda elastică. Construit în dublu arc, barajul vă permite un salt spectaculos cu coarda elastică de la o înălţime de 166 de metri, construcţia permiţând păstrarea pe toată durata saltului a unei distanţe de siguranţă faţă de cei 930.000 de metri cubi de beton pe care le înglobează barajul de la Vidraru.

Febra Bungee

De-a lungul timpului, oamenii au căutat neâncetat noi şi noi metode de a se distra. Nevoia de adrenalină şi pornirea de a-şi testa propiile limite au determinat un grup de patru membri ai Oxford University Dangerous Sports Club să sară pentru prima dată cu o coardă elastică, în data de 1 aprilie 1979. Gestul lor a dat startul febrei Bungee şi astăzi, saltul cu coarda elastică se numără printre cele mai îndrăgite activităţi în aer liber din lume. Acelaşi lucru se poate spune şi despre prima instalaţie adaptată pentru Bungee Jumping, deschisă în anul 1988, în Noua Zeelanda, de către A.J. Hackett şi Chris Allum. A fost nevoie doar de un mic avânt şi de atunci, iubitorii acestui sport au diversificat locul saltului: se sare de pe turnuri înalte, de pe macarale, baraje, poduri şi chiar din baloane cu aer cald. Este destul de uşor de experimentat atunci când nu se necesită ani de antrenament iar adrenalina este garantată.

Cele mai bune locuri pentru Bungee Jumping

Deşi săritul în gol, legat doar cu o coardă poate părea o nebunie, Bungee este mai mult decât atât. Implică sentimentul de a realiza un lucru despre care nu te credeai în stare să îl realizezi, de a-ţi depăşi o teamă de înălţime şi de moarte, aşa cum nu credeai că o vei depăşi. Bungee îţi permite să sari de pe un pod şi să la sfârşit să poţi spune: am făcut şi asta şi am supravieţuit!

În lume, există însă câteva locuri ce îţi testează voinţa la maxim şi acestea sunt:

– Bloukrans Bridge, Golful Plettenburg, Africa de Sud

Instalaţia de la Bloukran Bridge a fost recunoscută oficial în Guinness Book drept cel mai înalt salt comercial din lume, cu o înalţime de 216 metri. Pasarela suspendată ce vă va purta către punctul de salt vă va oferi o panoramă minunată a pădurii Tsitsikamma, în Garden Route.

“007 Goldeneye” Bungee Jump, Ticino, Elveţia

Dacă sunteţi fan James Bond, atunci încercaţi să îi imitaţi saltul din GoldenEye şi să plonjaţi de pe zidul barajului Vezasca, în valea cu acelaşi nume. O cădere de 220 de metri  ce vă  dă posibilitatea să admiraţi frumosul peisaj elveţian, aceasta dacă reuşiţi să vă ţineţi ochii deschişi în cele 7,5 secunde cât durează căderea.

– Cascada Victoria, Victoria Falls, Zimbabwe

Cascada Victoria, situată la graniţa dintre Zimbabwe şi Zambia, reprezintă una dintre cele mai spectaculoase cascade din lume. Instalaţia de Bungee Jumping vă permite un salt de 166 de metri, înconjuraţi de apele repezi ale râului Zambesi şi implicit de vârtejurile asurzitoare ale cascadei.

De ştiut:

– Când ajungeţi la înălţimea de salt, veţi sări doar cu acordul operatorului de salt!

– Operatorul de salt poate anula în orice moment saltul, dacă vremea sau alţi factori externi influenţează negativ siguranţa saltului.
– În timpul saltului, nu încercaţi să prindeţi coarda elastică în mâini! Vă puteţi răni grav şi puteţi deteriora echipamentul!

– La sol, pentru că veţi fi încă legaţi de picioare, este recoandat să vă ridicaţi apucând în braţe coarda bungee.

– Preţul unui salt: 100 EUR.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Locuri pentru fuga din oras 0 Comments

Două zile de cutreierat prin Dobrogea

Am o prietenă care e hotărâtă să vadă, pas cu pas, fiecare colţ din ţărişoara asta a noastră, să afle cum e România alcătuită. Să-i vadă munţii şi văile, câmpiile

Locuri pentru fuga din oras 0 Comments

Vrei cetate, nu-i departe!

Ți-e dor de puțină liniște, miros de brad și mișcare în aer liber? Pornește la drum spre un oraș de munte. Noi am ales Râșnov, dar poate fi oricare altul,

Locuri pentru fuga din oras 0 Comments

Stațiunea montană Straja, din Hunedoara, este vara loc de plimbare și relaxare

E departe de fițele de pe Valea Prahovei, dar e plină de istorie, de locuri de vis, de culoare și de liniște. Stațiunea Straja din Hunedoara, un punct de reper

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta