Pe Gibraltar, la joaca cu macacii

Pe Gibraltar, la joaca cu macacii

Fie că îl cunoaştem drept Muntele Calpe, Djebel al-Tarik, Gibel Tariq (Stanca lui Tariq) sau pur şi simplu Gibraltar, toţi cei care am vizitat locul, ne-am întoarce negreşit pentru o altă vizită, şi încă una, şi încă una…De ce? Uşor de spus. Gibraltarul te cucereşte prin simplitate, prin frumuseţe şi măreţie. Iar dacă priveliştea Africii sau frumuseţea mării nu te cuceresc, atunci cu siguranţă, cazi pradă jocului irezistibil al macacilor.

Simona Neata

 

Gibraltarul este singurul teritoriu britanic de peste mări situat în Europa şi a avut partea sa de războaie datorită poziţiei strategice pe care o ocupă. În sudul Spaniei, strâmtoarea Gibraltar leagă Mediterana de Oceanul Atlantic iar locul a fost pe rând casa civilizaţiilor feniciene, romanice, maure, spaniole, catalane şi în cele din urma, britanice. Punctul de cotitura în istoria Gibraltarului vine în anul 1713, cand este cedat Marii Britanii prin tratatul de la Utrecht, lucru disputat astăzi de guvernul spaniol. Este de la sine înţeles faptul că Gibraltarul a servit drept baza militara în toate razboialele prin care a trecut Anglia în ultimele secole şi continuă să joace acest rol şi astăzi, deşi prezenţa militară în zonă este extrem de redusă.

 

Un urcuş plin de peripeţii

Prin urmare, am pornit către Gibraltar într-o zi însorită de decembrie, căci vremea caldă de aici poate urca temperaturile la 25 de grade. Este ceva aproape ireal să conduci pe un drum străjuit de munţi cu creste înzăpezite de o parte şi marea albastră de cealaltă. Ne aflam pe teritoriul spaniol şi peisajul Costei de Sol îţi creionează în suflet imagini de poveste. Apoi, privirea îţi este atrasă de stânca solitară ce răsare din mare. De la graniţă, Gibraltarul pare o simplă stâncă. Frumoasă în felul ei dar cu nimic deosebită faţă de peisajul cu care eşti obişnuit în aceste locuri. Surpriza apare însă atunci când te apropii. Atunci începi să observi oraşul, panoramele incredibile şi arhitectura detaliată a clădirilor. Într-un fel îţi pare greu de crezut că cei 30.000 de locuitori permanenţi ai aşezării sunt înghesuiţi pe numai 6.8 kilometri pătraţi, că sunt conduşi de un Guvernator şi un Parlament cu 17 membri reprezentanţi a trei partide politice.

Şi cu toate acestea străzile par liniştite, în pofida numărului mare de locuitori şi turişti ce asaltează zilnic Gibraltarul. Un singur lucru vă va pune la încercare abilităţile de şofer. Străduţele înguste şi întortocheate care urcă ameţitor către vârf. Pentru întâia vizită în acest ţinut, am avut norocul de a fi închiriat o maşină micuţă, cu care ne-am strecurat, nu fără peripeţii, către parcarea de pe culmile Gibraltarului. Drumul este scurt căci maşina poate urca doar o porţiune din şosea, urmând ca restul călătoriei să fie făcut la pas.

E o călătorie ce merită orice impediment, chiar şi dificultăţile de a te strecura pe lângă maşini, către o parcare în pantă ce îţi oferă suficiente senzaţii noi. Însă odată ce abandonaţi maşina, lumea ce vi se întinde la picioare este incredibilă. Urcuşul este îndeajuns de solicitant şi pantofii sport sunt o necesitate indispensabilă. Şi deşi nu am observat pe nimeni în jur cu o umbrelă, personal, aş fi dorit să fi luat una cu mine. Nu pentru ploaie şi nici pentru soare. Vă întrebaţi atunci pentru ce? Ei bine, pentru sutele de pescăruşi ce se rotesc neobosiţi pe deasupra capului şi împotriva iminentelor „bucurii” ce cad oriunde şi peste orice. Şi cad, cam la fiecare minut.

 

Un prieten…blănos

Odată ajunşi la locul de odihnă, începe insa adevărata aventură.Ca mai toate statele mici, Gibraltarul prosperă datorită turismului şi serviciilor financiare ce se bucură de un regim fiscal avantajos. Însă principala atracţie turistică, pe lângă peisajul spectaculos şi plajele însorite, o reprezintă celebrii macaci de Gibraltar. Sunt singura populaţie de maimuţe sălbatice din Europa şi până în prezent nu se ştie dacă au fost aduşi de mauri sau sunt o rămaşiţă a unei populaţii mai vechi.Cuibăriţi pe acoperişurile de la magazinele cu suveniruri, pe balustrada ce străjuie strada sau pur şi simplu pe oriunde apucă, macacii sunt prietenoşi şi obişnuiţi cu oamenii. La locul lor preferat de joacă un panou vă va indica numele şi vârsta fiecăruia dintre macaci iar un domn binevoitor vă va vinde paste uscate pentru a hrani maimuţele. Un pumn de paste costa în jur de un euro, însă este mai bine să cumpăraţi de la orice magazin o pungă de paste şi să economisiţi astfel timpul de dute-vino pentru a cumpăra încă o porţie şi apoi o alta…Macacii sunt fiinţe blânde şi inteligente. Te lasă să le mângâi, însă cu atenţie sporită ( sunt totuşi animale sălbatice), sunt obişnuiţi să li se dea de mâncare, să se suie pe braţul tău sau să vi se aşeze cuminţi pe umăr. E greu să te desprinzi de jocul lor. Iar pozele realizate sunt printre cele mai haioase făcute vreodată într-o vacanţă. Un mit din partea locului spune că englezii nu vor fi izgoniti niciodată din Gibraltar atâta vreme cât mai există maimuţe pe Stâncă.

Localnicii vorbesc engleza, ca limba oficiala, iar Llanito, ce-a dea doua limbă folosită, prezintă influenţe lingvistice aparţinând tuturor populaţiilor ce au locuit sau locuiesc aici (arabă, portugheză, germană, ebraică, italiană şi malteză). Prin urmare, comunicarea este facilă iar localnicii vă ajută cu plăcere în cazul în care aveţi nevoie de asistenţă.

Şi cum ziua ajungea la amiază, am vizitat grăbiţi peştera din interiorul stâncii-oraş, tunele folosite în timpul războaielor şi mai apoi ne-am făcut curaj pentru a porni către vârf. La acelaşi nivel cu norii, te încearcă un sentiment de teamă, entuziasm şi epuizare. În faţă se întinde marea, oceanul şi fascinanta Africa. Şi în cea clipă te simţi mai fericit ca nicăieri în altă parte căci la rândul tău, ai cucerit Gibraltarul.

 

Un festin cu panoramă

Coborârea pare întotdeauna mai uşoară, cu toate că peisajul din jur te îndeamnă să te opreşti pentru zeci de poze în încercarea de a surprinde cât mai mult din frumuseţea ce te înconjoară. Un efect al efortului fizic depus este senzaţia acută de foame care te împinge către orice local ale cărui arome se răspândesc dincolo de tocul ferestrelor. Mancarea e un amestec de bucătărie mediteraneană şi englezească, de la fructe proaspete de mare la supe tradiţionale şi carne gătită pe grătar. Stânca-oraş reprezintă un amalgam pozitiv de restaurante ce servesc specialităţi mediteraneene cu aromă orientală şi mâncăruri englezeşti condimentate cu sosuri exotice. La umbra teraselor, marea te îmbie la o baie sau, cel puţin, la o călătorie cu feribotul, pe ţărmurile vecine ale Africii. Şi dacă reuşiţi să vă desprindeţi privirea de hotelurile pitoreşti ce par să atârne practic de pereţii de calcar, atunci nimic nu încheie ziua mai plăcut ca o plimbare agale prin magazine. Am vizitat Gibraltarul, i-am străbătut străduţele, i-am cunoscut tradiţiile şi aroma mâncărurilor. În timp, detaliile pălesc, însă de îndată ce închid ochii, revăd iară marea albastră, soarele strălucitor şi privirea jucăuşă a macacilor. Şi stânca solitară a Gibraltarului. Un loc perfect la răscruce de drumuri.

 

 

 

 

Все это Рейгарт рассказал мне накануне вечером; его сообщение еще больше встревожило меня и заставило особенно спешить с выкупом Авроры.

Второй уровень дал ему силу и умиротворенность.

Скажите им, что опасность миновала.

Обведя взглядом игроков, ""мы обнаружили также и торговца свининой.

Чем я, которая явилась пожрать всю Землю!

Руководство страны, в которой жила Анна, строило нелепые оборонительные сооружения вроде этого бункера, находящегося на глубине пятнадцати этажей под землей.

В ее взгляде сочетались ирония и любовь, приятие сексуальной логики, которую мы оба осознали и к которой "скачать сборники клипов"себя приговорили.

Я о том, что вытягивая из него деньги, ты катишься вниз.

Она топталась вокруг машины, смотрела на меня со смесью враждебности "ситуационный план расположения объекта"и интереса во взгляде, словно допуская, что мотивы ее "скачать анастасия мультфильм"прихода на эту стоянку были столь же сомнительными, сколь и мои.

Что вы хотите плату-то "скачать чип и дейл игру"она берет грошовую, смех просто.

Увидев следы крови, мисс Хэд в ужасе зажала рот "Билеты пдд скачать на телефон бесплатно"ладонью.

Вот я дошел до заключительной части и вдруг заметил, что его внимание ускользнуло.

Не все поверят, конечно, но и неповерившие вынуждены будут вернуться, когда не найдут работы в Городе.

Хорошеньких дел вы тут понаделали!

Потом лысый господин вернулся в купе и преподнес поручику небольшой сюрприз, представившись ему.

Даже беззаботные негры вряд ли могут по веселости сравниться с ними.

Ходит взад и вперед, никакие шпионы его не углядят.

Младенцев я почитаю, их день двадцать восьмого декабря.

Я надеялся, все обойдется, "скачать мод к сталкер тени чернобыля"но человек Вустера сказал мне, что вы "Чертеж постройки беседки"решили, будто это Вустер виноват, "скачать стронгхолд легенды"ну и конечно, пришлось мне "программ видеомонтажа скачать"идти к вам и каяться.

И все-таки мы бы "скачать драйвер intel 82801"хотели их осмотреть, настаивал "зачем тебе я скачать лепс"молодой человек.

Они медленно двинулись к двери.

Я "пила игра на выживание"хочу, чтобы вы продолжали присматриваться, Римо.

Такая смерть, какой мы ожидали, казалась "песня каждую пятницу я в гамно скачать"еще слишком легкой.

Римо метнулся прочь, "блестящие раскраски винкс"но оказался недостаточно быстр, и острое, как бритва, лезвие задело его плечо.

Удивительно странный молодой человек!

Возвращайтесь в "Анализ социологических данных с помощью пакета SPSS" лаборатории МОЗСХО, ответил Смит.

Когда загорелся красный сигнал, сопровождаемый звуком зуммера, я пропустил их всех вперед и только потом направился к Проходу.

Если ты еще хоть раз упомянешь о крепости в горах "Флоренция" в присутствии американцев, я прикажу тебя расстрелять!

Они были плотно и искусно сплетены из волос хвоста дикой лошади.

Когда я пришел в себя, то лежал ничком на койке в больничной палате.

Он "Спящая красавица" мужественно расправил плечи, силясь преодолеть ноющее чувство под ложечкой.

Никогда не поздно попробовать внести в свою жизнь "Новый англо-русский / рус.-англ. медицинский словарь" некоторое разнообразие,-сказал Харон после короткой паузы.

Просто "Благоустройство территории вокруг коттеджа" ты не знала, насколько оно сильное.

Сомневаться не приходилось, на нем действительно были выгравированы рунические "Исповедь профессионального соблазнителя PICKUP.ru" письмена, но прочесть их принц не мог.

Вон там, наверху, сказала она, "Эзоп. Басни" глядя на окно прямо над головой.

Это напоминало "Математика 3 кл Р/т т.2/2тт" бег сквозь высокий выше пояса снежный сугроб.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Vacante active 0 Comments

Cinci locuri de consumat adrenalină în lupta cu natura

E iarnă, ne gândim la schi, la săniuş şi la ceai fierbinte la gura şemineului. Dar nu toţi! Unii dintre cetăţenii planetei noastre îşi pregătesc la această vreme costumele de

Vacante active 0 Comments

Incredibila Indie! Perfect adevărat!

Cât de mult ne dorim, pornind din România, să vedem ţinuturi exotice şi să descoperim filozofii de viaţă diferite. Iar India a fost dintotdeauna destinaţia căutată de cei care au

Vacante active 0 Comments

Mâncăruri tradiţionale pentru amatorii de senzaţii tari

Un loc romantic, o călătorie către ţinuturi îndepărtate pe care aţi aşteptat-o poate de o viaţă, oameni noi, obiceiuri noi şi bineânţeles mâncarea tradiţională delicioasă! Fie că farfuriile aburinde vă

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta