Sărbătorile de iarnă în regiunile României, fapte mai puțin știute

Sărbătorile de iarnă în regiunile României, fapte mai puțin știute

Sărbătorile de iarnă sunt prilej de bucurie și reuniune a familiei. La noi în țară, regiunile românești abordează o atmosferă festivă, în care obiceiurile străvechi și datinile sunt repuse pe primul loc. În Moldova se zice că de Crăciun „se pun din toate mâncărurile într-o strachină, pe prispă, sub fereastră, dar să nu guști din mâncare, căci noaptea vine ursitorul, degustă și atunci îl vezi prin fereastră”.

În Bucovina și în Moldova, turtele făcute de Crăciun trebuie să fie rotunde precum Soarele și Luna, păstrându-se până primăvara. În ținutul Botoșanului, tot acum, nu se dă nimic din casă în ziua de Ajun, nici gunoiul nu se dă afară și nimic nu se împrumută. Există și credința, în sate mai ales, că în noaptea de Crăciun, animalele ar vorbi. În Transilvania se obișnuiește ca în noaptea de Crăciun, la un semn al diacului, mirenii să arunce cu boabe de porumb strigând: „Rod în cucuruzi!”. Se pare că acest obicei este o transformare a unui obicei din Polonia, unde se aruncă în preot cu boabe de ovăz – în amintirea lapidarii Sf. Stefan.

În Maramureș, pe de altă parte, colindatul are întâietate, simbolizând în esență, moartea vechiului an și nașterea celui nou. Cetele de feciori, care se formau în vechime după Sfântul Andrei sau chiar după Sfântul Nicolae, cuprind un număr impar de persoane de 3, 5 sau 21 de băieți, în funcție de câte persoane necăsătorite se află în sat. Pe toată perioada colindatului tinerii nu au voie să umble singuri, ci doar în ceată, aceștia leagându-se fârtați, o legatură cu mult mai puternică decât cea a fraților de sânge. Așadar colindați și indiferent unde vă găsește Crăciunul, bucurați-vă de varietatea uimitoare a regiunilor românești.

 

Он пошел рядом с Деном, который сдвинул гитару к левой руке.

Было уже поздно, и заходящее солнце наполняло просторную комнату теплым золотистым сиянием.

Его глаза следили за пляской бабочек в лучах восходящего солнца.

И как после этого он, должно быть, внушал себе, что ничего подобного не было.

Я был убежден, что никогда раньше не встречал этого человека, но наша встреча здесь и при таких обстоятельствах вызывала во мне странное, иррациональное ощущение, что она заранее подготовлена.

Если к тому времени я не попаду домой, может случиться, что меня не выберут.

Впрочем, как и большая "Удивительные амигуруми"часть таких существ, наделенных "Камни, которые лечат"какими-нибудь необычайными свойствами, она являлась скорее предметом всяких фантастических небылиц, нежели реальной истории естествознания.

Я же экстрасенс, мягко, как "Программирование для Windows на С\С++. В 2-х томах. Том 1"ребенку, втолковала.

Он, правда, вынослив и хорош для больших переездов, поэтому я и еду на нем сейчас я возвращаюсь домой на "Вот какой рассеянный и другие истории"Рио-Гранде.

Какой-то невидимый во тьме демон завопил.

Что-то "Весёлая мимическая гимнастика"рыжее и пушистое прыгнуло на меня "Спи ко мне"с такого же рыжего ствола сбоку.

Но "Целебная сода"мне кажется, что вы недостаточно понимаете суть проблемы, и потому видите все в превратном свете.

Вот солдаты гарнизона; их шпоры позванивают, сабли волочатся по земле, они по-братски смешались с толпой ремесленников в серапе, рудокопов, скотоводов из долины.

Матрос, который тянул жребий перед О’Горманом, решительно "Диагностика в тибетской медицине" утверждал, что в мешке были только три пуговицы.

А машина вдруг свернула с трассы на совсем почти темную дорогу, шофер сбросил скорость, поехал медленно и минуты через две остановился у глухих ворот.

Во-вторых, "Золотой ключик, или Приключения Буратино" то обстоятельство, что Балоун привязан, имеет крупное моральное и психологическое значение для всей команды.

Рота поручика Лукаша была назначена в авангард.

и после этого их страсть к охоте охладела.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Traditii & Folclor 0 Comments

Tradiţii şi obiceiuri

Pictorii naivi se nasc în sate, copilăresc acolo. Uneori, în apropiere de pensie, se apucă de pictură, iar din mâinile lor ies tablouri în care sunt zugrăviţi, în manieră specifică,

Traditii & Folclor 0 Comments

Tradiţii populare de 9 martie

La noi în ţară, pe 9 martie se serbează Mucenicii sau Măcinicii. Pe lângă tradiţia creştină, a pomenirii celor 40 de mucenici ucişi în cetatea Sevastiei pentru că credeau în

Traditii & Folclor 0 Comments

Stâna Ștefanu, obiectivul turistic de neratat de pe Transalpina

Cu prima ocazie când ajungi pe Transalpina trebuie neapărat să vizitezi Stâna Ștefanu. Te așteaptă acolo bucate tradiționale proaspete și gustoase, un muzeu de ii și obiecte tradiționale, trei câini

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta