Stațiunea montană Straja, din Hunedoara, este vara loc de plimbare și relaxare

Stațiunea montană Straja, din Hunedoara, este vara loc de plimbare și relaxare

DSC_5817E departe de fițele de pe Valea Prahovei, dar e plină de istorie, de locuri de vis, de culoare și de liniște. Stațiunea Straja din Hunedoara, un punct de reper pe harta schiorilor, este vara un tablou viu, în care te poți plimba prin parcuri naturale, poți picta și te poți reculege în locuri sfinte.

Silvia Mirea

Ce să faci într-o stațiune de schi în miezul verii? Ei bine, ai ce!

DSC_6152

Am ajuns în Straja după ce am urcat cu mașina vreun sfert de oră, pornind din Lupeni, printr-un peisaj ce te făcea să oprești la fiecare cotitură să faci câte o fotografie. Copaci, poieni smălțuite de flori, munți fu­murii în zare, garduri aco­perite de măceși înfloriți, mesteceni maiestuoși, margini de păduri um­broase… un drum pe care nu te saturi să îl străbați. Iar sus în stațiune găsești cabane și vile colorate, pârtia de schi în­verzită, o instalație de cablu de ultimă generație și liniște, multă liniște. După agitația din iarnă, stațiunea se odihnește o dată cu pelerinii veniți la mânăstiri, cu orășeni dornici de relaxare în na­tură, cu pictorii veniți în căutare de inspirație și se amuză de zum­zetul copiilor din taberele școlare.

Din Straja poți porni pe trasee montane, poți vizita Schitul Stra­ja, cu a sa poveste și cu tunelul pictat, poți merge la Pro Straja, parcul de aventură, sau îl poți vi­zita pe Balloo, ursul ce locuiește de peste 12 ani în stațiune.

Baloo e mascota stațiunii

ursBaloo este cel mai prietenos urs și mascota stațiunii Straja! Un pă­durar l-a găsit în anul 2000, un pui rănit atât de rău, încât medicii de la spitalul din Petroșani nu i-au dat nicio șansă. Dar au luptat pen­tru el! Și puiul a crescut, prin birourile Ocolului Sil­vic din oraș, iar când s-a fă­cut prea mare ca să mai stea prin­tre oameni, la joacă cu toți copi­ii care veneau în vizită, a primit un ”apartament” în Straja. De fapt o adevărată vilă, în care are bârlog, bușteni și trunchiuri de copac de cățărat, o piscină uriașă și prieteni cât cuprinde. Pentru că toți turiștii vin și stau de vorbă cu el, iar copiii se uită fascinați de uriașul cafeniu, cu ochi atât de blânzi.

9 atracții ale zonei

– Mânăstirea Prislop – atrage mii de pelerini la mormântul pă­rintelui Arsenie Boca.

manastirea prislop

– Cheile Buții, poartă de intrare în Parcul Național Retezat.

– Sarmizegetusa Ulpia Traiana, recent intrată pe Ruta Împăraților Romani, un loc unde încă se descoperă istoria.

– Peștera Bolii, amenajată cu poduri suspendate, cu legen­de străvechi și cu portretul Fecioarei Maria format în stâncă.

pestera bolii

– Cetatea Dacică Bănița, deasupra peșterii, de mers doar cu ghid și echipament specializat de alpinism.

– Cheile Bănița, cu peisaje și căderi de apă spectaculoase.

– Zimbrii de la Hațeg, pe care noi i-am prins în moment de rela­xare, așezați la umbră și nu au vrut deloc să stea frumos la po­ză.

DSC_5724

– Palatul Huniazilor, impunător și cu plin de viață, datorită eve­nimentelor multiple ce au loc între zidurile sale.

DSC_5742

– Valea Mării, cascadele și Sfinxul Lazărul. Toate le-am văzut alături Sorin Sanda și de Anamaria Sanda, care ne-au povestit de aventurile pe care le pun la cale cu Transilvania Adventure. O echipă de oameni cu sufletul plin de munte și de aventură. Am mers cu ei pe Valea Mării, să vedem circuitul cascadelor Lază­rul și Sfinxul Lazărul, care a fost descoperit de Sorin și este vizi­bil doar prin ochiul magic al aparatului de fotografiat. Ce locuri extraordinare, puse în valoare de oameni ce iubesc muntele și apele repezi ce țâșnesc din stânci!

DSC_6243

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Locuri pentru fuga din oras 0 Comments

5 peşteri de explorat în România

Cum vara căldura zilei te împinge în căutarea unui adăpost răcoros, ne-am gândit să încercăm 5 dintre cele mai interesante peşteri de pe teritoriul ţării noastre. Sunt locuri ce te

Locuri pentru fuga din oras 0 Comments

Vrancea, ţinutul bahic al României

Se vorbeşte deseori despre ţinuturile minunate ale României, despre bisericile vechi şi munţii maiestoşi, despre misterul Deltei şi frumuseţea Bucovinei. Însă există în ţară un alt loc, o regiune în

Locuri pentru fuga din oras 0 Comments

Cucerind apele învolburate

Odată cu sosirea vremii frumoase, căldura ne îndeamnă să părăsim rutina cotidiană şi să ne îndreptăm atenţia către experienţe cu totul şi cu totul inedite. În ultimii ani, sporturile extreme

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta