Stațiunea montană Straja, din Hunedoara, este vara loc de plimbare și relaxare
E departe de fițele de pe Valea Prahovei, dar e plină de istorie, de locuri de vis, de culoare și de liniște. Stațiunea Straja din Hunedoara, un punct de reper pe harta schiorilor, este vara un tablou viu, în care te poți plimba prin parcuri naturale, poți picta și te poți reculege în locuri sfinte.
Silvia Mirea
Ce să faci într-o stațiune de schi în miezul verii? Ei bine, ai ce!
Am ajuns în Straja după ce am urcat cu mașina vreun sfert de oră, pornind din Lupeni, printr-un peisaj ce te făcea să oprești la fiecare cotitură să faci câte o fotografie. Copaci, poieni smălțuite de flori, munți fumurii în zare, garduri acoperite de măceși înfloriți, mesteceni maiestuoși, margini de păduri umbroase… un drum pe care nu te saturi să îl străbați. Iar sus în stațiune găsești cabane și vile colorate, pârtia de schi înverzită, o instalație de cablu de ultimă generație și liniște, multă liniște. După agitația din iarnă, stațiunea se odihnește o dată cu pelerinii veniți la mânăstiri, cu orășeni dornici de relaxare în natură, cu pictorii veniți în căutare de inspirație și se amuză de zumzetul copiilor din taberele școlare.
Din Straja poți porni pe trasee montane, poți vizita Schitul Straja, cu a sa poveste și cu tunelul pictat, poți merge la Pro Straja, parcul de aventură, sau îl poți vizita pe Balloo, ursul ce locuiește de peste 12 ani în stațiune.
Baloo e mascota stațiunii
Baloo este cel mai prietenos urs și mascota stațiunii Straja! Un pădurar l-a găsit în anul 2000, un pui rănit atât de rău, încât medicii de la spitalul din Petroșani nu i-au dat nicio șansă. Dar au luptat pentru el! Și puiul a crescut, prin birourile Ocolului Silvic din oraș, iar când s-a făcut prea mare ca să mai stea printre oameni, la joacă cu toți copiii care veneau în vizită, a primit un ”apartament” în Straja. De fapt o adevărată vilă, în care are bârlog, bușteni și trunchiuri de copac de cățărat, o piscină uriașă și prieteni cât cuprinde. Pentru că toți turiștii vin și stau de vorbă cu el, iar copiii se uită fascinați de uriașul cafeniu, cu ochi atât de blânzi.
9 atracții ale zonei
– Mânăstirea Prislop – atrage mii de pelerini la mormântul părintelui Arsenie Boca.
– Cheile Buții, poartă de intrare în Parcul Național Retezat.
– Sarmizegetusa Ulpia Traiana, recent intrată pe Ruta Împăraților Romani, un loc unde încă se descoperă istoria.
– Peștera Bolii, amenajată cu poduri suspendate, cu legende străvechi și cu portretul Fecioarei Maria format în stâncă.
– Cetatea Dacică Bănița, deasupra peșterii, de mers doar cu ghid și echipament specializat de alpinism.
– Cheile Bănița, cu peisaje și căderi de apă spectaculoase.
– Zimbrii de la Hațeg, pe care noi i-am prins în moment de relaxare, așezați la umbră și nu au vrut deloc să stea frumos la poză.
– Palatul Huniazilor, impunător și cu plin de viață, datorită evenimentelor multiple ce au loc între zidurile sale.
– Valea Mării, cascadele și Sfinxul Lazărul. Toate le-am văzut alături Sorin Sanda și de Anamaria Sanda, care ne-au povestit de aventurile pe care le pun la cale cu Transilvania Adventure. O echipă de oameni cu sufletul plin de munte și de aventură. Am mers cu ei pe Valea Mării, să vedem circuitul cascadelor Lazărul și Sfinxul Lazărul, care a fost descoperit de Sorin și este vizibil doar prin ochiul magic al aparatului de fotografiat. Ce locuri extraordinare, puse în valoare de oameni ce iubesc muntele și apele repezi ce țâșnesc din stânci!
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Outhentic Cycling Romania, tururi pe bicicletă prin România autentică
O Românie autentică, ce nu prea apare în ghidurile turistice, li se arată turiștilor, români și străini, în tururile organizate de Outhentic Cycling Romania. Mircea Crisbășanu, 34 de ani, ar
Pe urmele lui Nicolae Grigorescu, în aer rece de munte
Deseori, după o săptămână solicitantă la muncă, te ia dorul de munte, de păduri şi linişte. Şi uneori, atunci când banii şi timpul îţi permit, îţi faci bagajele şi te
Misterioasa cetate de la Ciceu
Cenuşăreasa cetăţilor străvechi româneşti, Cetatea Ciceu poate fi astăzi descoperită în actualul judeţ Bistriţa-Năsăud, la 20 de kilometrii nord-est de municipiul Dej. Parte integrantă a comitatului Belső-Szolnok (Solnocul Interior, integrat
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!