Turismul altfel. Ai da confortul pe o vacanţă plină de aventuri?

Turismul altfel. Ai da confortul pe o vacanţă plină de aventuri?

Dacă nu te-au atras niciodată ofertele all inclusive, cu mâncare și băutură la discreție, în timpul cărora de abia te mai poți rostogoli afară din hotel, sau dacă nu e genul tău să te înghesui la aceleași atracții turistice ca toată lumea, atunci s-ar putea ca turismul de aventură să fie pentru tine. Așa poți să escaladezi vârfuri de până la 8.000 de metri altitudine, dar și să te cazezi la localnicii din Cuba sau să parcurgi un drum de șase ore într-o barcă de indieni.

Radu Vatcu s-a născut la Sinaia și a crescut în Brașov, într-o familie de montaniarzi. Nașul său de botez l-a purtat pe poteci de munte mai puțin cunoscute, iar la 13 ani s-a înscris în clubul alpin „Amicii salvamont”. Dragostea de munte i-a rămas în suflet și când a plecat la facultate la Timișoara, dar și în cei 16 ani care au urmat, în care a făcut comerț. Cu câțiva ani înainte de a lovi criza economică, bărbatul a început să simtă mai multă poftă de viață.

 

radu_vatcu

„Am început să umblu prin toată lumea și să escaladez vârfuri. Am escaladat Elbrus, Aconcagua, Kilimanjaro, Mont Blanc și fiecare expediție de genul ăsta mai avea o săptămână, două, trei în plus în care mai vizitam și alte locuri”, povestește el acum.
În periplurile sale prin lume, când românii știau că trebuie să țină cu dinții de un job stabil, Radu întâlnea străini plecați în ani sabatici, care băteau țări de-a rândul numai cu rucsacul în spate, pentru săptămâni și luni la rând.

Românii practicau turismul de masă, cu lux, mâncare și băutură din belșug, la bani cât mai puțini și cu cinci țări bifate în două săptămâni, iar Radu căuta un turism de aventură, în care să simtă că trăiește din plin, dar care să îi permită să exploreze locuri neumblate și să-i dea timp să cunoască localnicii.

Cum nu exista așa ceva, în 2010 a decis să deschidă el o agenție care să ofere tocmai aceste servicii clienților ca el. A făcut un curs de ghid de turism, unul de ghizi montani, ba chiar și unul de manager în turism și a început să plimbe turiștii acolo unde visa el. Acum are 70 de pachete, iar clienții lui au între 35 și 40 de ani și lucrează în companii multinaționale.

anzi_ok

Ce experiențe îți oferă turismul de aventură

Radu duce turiștii pe vârfurile pe care el le-a cucerit deja de nenumărate ori, de la Mont Blanc (4810 metri), până la Elbrus (5642 metri) și Aconcagua (6962 metri), dar și prin China, Etiopia, Kenya, Uganda, Chile, Cuba și Patagonia. Face grupuri mici, de maximum șase persoane, de zici că sunt niște prieteni plecați în aventura vieții lor și îi cazează pe la localnici, în cabane, corturi sau hoteluri. De cele mai multe ori, plimbările se fac cu piciorul (trekking), dar și cu bicicleta, canoea, călare sau cu alte mijloace de transport.

„De exemplu, la Cascada Angel (Venezuela) mergem cu bărci locale cu niște indieni, prin junglă, timp de 6 ore, până la baza cascadei. N-ai cum să ajungi acolo decât așa sau cu avionul și să privești de sus”, îmi explică el. Turiștii cu care a mers până acum au preferat, de cele mai multe ori, Africa de Est, pentru clima bună, și Patagonia, care este destinația de vis pentru fotografi. Aerul este limpede, nepoluat, nu se creează efectul de vapori pentru că temperatura nu este ridicată și, mai ales, este o zonă sălbatică unde rareori calcă omul.

localnici
Tot programul e conceput pentru aventură. După mine, un călător prin lume e un aventurier care folosește mijloacele de transport locale, care doarme la localnici și intră în contact cu ei. Presupune un pic de spirit de aventură față de unul care vrea să stea în hotel, nu cumva să dea mâna cu un localnic. Dacă se îmbolnăvește de nu știu ce, dacă o fi rău intenționat?”, spune Radu Vatcu, adăugând că, din punctul lui de vedere, un călător trebuie neapărat să aibă parte și de peisaje, dar și de oameni, căci altfel cum ar ține minte unde a văzut cascada aia minunată dacă nu i-ar fi rămas în minte barcagiul indian cu care a glumit tot drumul!?

Pentru că el face programele, poate oricând să se adapteze în funcție de cerințele participanților. De exemplu, dacă este cineva care simte că nu poate să facă față unei excursii de trekking de patru zile, cu câte opt ore de mers pe jos pe zi, poate să facă și alte activități în funcție de ce oferă zona respectivă. Și când tot grupul are nevoie de o pauză, mai poposește câte jumătate de zi pe o plajă sălbatică, zboară cu parapanta sau trăiesc senzații tari la rafting pe cascade de câte zece metri.

kilimanjaro

Un circuit durează două săptămâni, costă în jur de 3.000 de euro, iar înainte de plecarea din țară are loc o ieșire la munte în care ghidul îi observă pe toți, ca să știe ce ritm au, cum se comportă într-un grup. Turismul de aventură e unul cu momente care îți taie respirația, dar, mai ales, e unul care te duce printre oamenii locului, prin zone prea puțin călcate. E o călătorie în care ingredientul principal e autenticitatea.

Text: Oana Racheleanu; Foto: Extreme Travel

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

La pas prin lume 0 Comments

Malta, insula de care te îndrăgostești! Și primești și reducere!

Sunt locuri de care doar îți amintești și locuri de care te îndrăgostești în călătoriile tale, iar Malta, frumoasa Insulă de miere din Mediterana face parte dintre cele care îți

La pas prin lume 0 Comments

Cățelul Tic, la plimbare cu bicicleta, trenul sau longboard-ul

Ce faci cu cățelul tău când trebuie să pleci în plimbări, pentru o zi, două sau câteva luni? Îl lași la prieteni? Îi cauți o pensiune pentru animale de companie? Domnul

La pas prin lume 0 Comments

Vara începe în Malta, cu Malta Travel!

La începutul acestei luni, între 4 și 11 iunie, Malta Travel a organizat un infotrip la care au participat 25 de jurnaliști din România. Alături de presă s-au aflat, ca

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta