Un an sabatic pentru o viață bună

Un an sabatic pentru o viață bună

“Păi dace facem, bi? Ne muncim tinerețea? Și ca să uităm de monotonie ieșim la bere și ne întoarcem praf de obosiți? Ce naiba? Ia hai să plecăm noi în lumea mare” ”Hai”. Și-uite-așa Laura și Alex au renunțat la viața de corporatiști și au plecat într-un an sabatic. Și-au dat demisia, au golit apartamentul din Piața Amzei din București și i-au predat proprietarului cheile, au mai băut câte o bere cu prietenii și duși au fost.

 

Text: Oana Racheleanu; Foto: Alex Savin, Laura Constantin

Planul era să călătorească un an prin Asia, cu un buget de 1.000 de euro pe lună pentru amândoi, dar nu prea le-a ieșit pentru că s-au îndrăgostit de Thailanda. Vorbeau deja despre „acasă în România” și ”acasă în Thailanda”, numai că în Thailanda au locuit în mai multe case de pe insula Koh Phangan, unde și-au petrecut lenea în cel mai dulce ”sabai sabai”, adică într-o relaxare continuă. “Thailanda cu totul vibrează într-un mare fel, depinde de tine dacă vrei și știi cum să-i asculți muzica”, zice Alex. Prin urmare, anul a avut 15 luni, iar bugetul a fost de 1.300 de euro pe lună.

În relaxarea asta continuă, deși a lucrat într-o bancă, Alex s-a apucat de scris cu haz și cu istețime. Și-a făcut blog, l-a botezat ”Treispre10”, numărul lui norocos, și i-a pus motto-ul „Ce zi frumoasă, ce viață bună”. Cum să nu fie așa când simți, după mulți ani, că trăiești așa cum ți-ai dorit, când îți bei cafeaua pe o plajă și berea la o terasă cot la cot cu thailandezii sau în vreun hamac? Cum ar putea fi altfel când faci totul într-un ritm natural, așa cum ai chef, și când te doare, cum ar zice românul, la bască?

„Câteodată înțelegi că lucrurile se întâmplă așa cum vor ele, nu cum vrei tu, dar se-ntâmplă. Toate funcționează altfel pe continentul ăsta, dar funcționează, oamenii sunt oameni peste tot și viața este frumoasă, doar că trebuie să înveți cum să o lași să fie frumoasă, fără să o încurci cu planuri și așteptări”, scrie Alex pe blogul său.

Nici Laura n-a așteptat ca relaxarea asta plăcută să se transforme în plictiseală, așa că a învățat despre diving, yoga, meditație și blogging, a descoperit că îi ies de minune desenele cu henna, bijuteriile din macrame, dar și dansurile tribal fusion.

Au mâncat scorpioni, pad thai și fructe exotice proaspete, au petrecut cu localnicii, au umblat cu scuterul prin junglă și cu tuk-tuk-ul prin orașe, au meditat, au cunoscut oameni frumoși și au făcut mult mai multe de atât. Dar au și scris atât de frumos, de haios și de sincer despre toate astea, încât ai putea să uiți de Lonely Planet și să umbli cu blogul lui Alex în buzunar. Cel puțin atunci când le calci pe urme.

Dar după toate astea și încă pe atât, spun că nu s-au întors neapărat alți oameni. Tot ei sunt, dar o variantă de Laura și de Alex mai îmbogățiți. Au învățat câte ceva despre religii și au înțeles că toate au același scop și au simțit pe pielea lor ce înseamnă ”bine faci, bine găsești”.

După ce te plimbi prin India, Thailanda, Malaezia, Singapore, Indonezia, Cambodgia, Laos, chiar că îți vine să zici: „Băi, călătoria asta ne-a salvat viața. Am luat altă direcție, ne-am găsit drumul și acum e bine”.


Dar povestea asta nu e una clasică, în care eu scriu la încheiere că oricât de mult s-au plimbat, Alex și Laura trag tot acasă, spre pământul pe care au crescut. Ei ar tot umbla în lungul și-n latul pământului și ar petrece nițel mai mult timp în Thailanda. Probabil cam toată viața.

De ce să pleci într-un an sabatic?

Alex și Laura au simțit că nu au grijile unor oameni mari, că nu-i trag copiii de mânecă și nici băncile de portofel, așa că s-au întrebat: ”dacă nu acum, atunci când?”. Și-au împachetat câteva lucruri și au simțit că au luat cea mai bună decizie din viața lor. Ar sfătui pe oricine să-și ia lumea în cap măcar un an. Spun că posibilități sunt: „E mai ușor decât pare. Important e să faci primul pas. Sunt o mulțime de locuri unde poți să faci un voluntariat, un proiect, orice. Temple, yoga retreats, detox retreats, resorturi de bungalouri, totul este în permanentă mișcare, important e să ieși din zona de confort”.

După ce au ieșit din zona lor de confort, după ce au petrecut un an departe de casă, Alex a scris pe blog: „Stau și mă-ntreb nu unde s-a dus anul trecut, ci unde s-au dus ceilalți ani”.

Povestea detaliată se află pe blogul lui Alex, adică aici: treispre10.wordpress.com, iar Laura face acum desene cu henna în Bucureşti şi poate fi contactată aici: Henna Journey.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

La pas prin lume 0 Comments

„Be here now”, povestea unei familii care se distrează organizat și trăiește de-adevăratelea 

Știm cu toții că relațiile nu înseamnă numai lapte și miere, așa că, în luna iubirii, punem reflectorul pe o poveste reală, cu bune și cu rele. Laura și Lucian

Plecari in doi 0 Comments

O vară în Malta & Gozo

Vara aceasta am revenit în Malta. Este una dintre acele ţări care nu încetează sa te surprindă chiar dacă îi cunoşti istoria, locurile şi oamenii. Zborul spre insulele malteze începe

Locuri pentru fuga din oras 0 Comments

Jurnal de vacanță. Ce poți face în Herculane în afară de băi termale

Poate că ai ridicat deja din sprânceană când ai văzut titlul și ți-ai zis, în gând: „Să te plimbi la braț cu bătrânii” sau „Să citești toată biblioteca pe care

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta