Vedeta TVR, Geanina Corondan, la pedale, printre cormoranii de la Ciocănești Dunăre

Vedeta TVR, Geanina Corondan, la pedale, printre cormoranii de la Ciocănești Dunăre

La o oră și jumătate de București, iubitorii de aventuri pe două roți au de acum cinci trasee noi de cicloturism, care traversează una din cele mai importante zone naturale protejate, din județul Călărași: Ciocănești Dunăre. Aici am întâlnit-o pe vedeta TVR, Geanina Corondan. Echipată ca la carte pentru mersul cu bicicleta, realizatoarea emisiunii ”Vizită de lucru” a explorat zona pe două roți, a pus ”ocheanul” pe păsările din mini-delta de Călărași, a luat interviuri fierarului și dogarului din sat și ”s-a certat” cu toate curcile acestuia din urmă.

Zona Ciocănești Dunăre este deosebită prin bogăția speciilor de plante și păsări specifice zonelor umede, printre care și deja celebrul cormoran. Nu, nu este vorba despre cormoranul de piscină, dacă la el te gândești, ci la cel de baltă, care se ocupă cu golirea bazinelor piscicole! Despre obiceiul acestuia și dezastrul pe care îl face împreună cu la fel de celebrul pelican, poți găsi mai multe detalii în materialul din dreapta paginii.

Să ne întoarcem însă la traseele cicloturistice, pe care le-am străbătut, în parte, alături de vedeta TVR Geanina Corondan!

”Vom parcurge împreună, cu poftă primăvăratică, unul din itinerariile realizate toamna trecută de WWF-România și Outhentic Cycling, în cadrul proiectului LENA: Dezvoltarea economiei locale și conservarea naturii în lunca Dunării. Aceasta este una din cele 11 arii protejate existente în România, din care face parte și Parcul Natural Comana”, ne-au spus organizatorii WWF, înainte ca Mircea Crisbășanu să dea startul plutonului de cicliști, cu sau fără biciclete electrice, din care a făcut parte și Geanina.

Este vorba de un total de cinci trasee care pornesc și se încheie la Ferma Piscicolă Ciocănești și care însumează peste 550 de kilometri. Gândite să fie parcurse cu bicicletele electrice aflate în dotarea aceleiași ferme, într-un interval cuprins între una și trei zile, traseele îți oferă ocazia să admiri peisaje naturale caracteristice zonelor umede, cu lacuri, mlaștini, stuf și sute de specii de păsări protejate, care își petrec vara în țara noastră.

În plus, în satele pe care le leagă aceste trasee vei avea ocazia să poposești pentru momente de odihnă în curțile meșteșu-garilor, sau gospodinelor care își doresc să împărtă-șeas-că ceea ce au mai de preț: moștenirea lucrului bine făcut, de sute de ani și din moși strămoși.

Noi așa am făcut! Și am întâlnit în drum tâmplari, împletitori, fierari, gospodine, ferme de legume, oameni simpli și calzi, care ne-au făcut să ne simțim ca în vacanțele pe care le petreceam în copilărie, la bunici, la țară.

Unii ne-au îmbiat cu ciorbă de crap, alții ne-au pregătit cele mai bune gogoși pudrate cu zahăr, fierarul ne-a oferit mici potcoave aducătoare de noroc și cu toții ne-au primit în casele și în gospodăriile lor, cu brațele deschise și cu povești despre viața lor trecută și prezentă, despre bucuriile, dar și necazurile de zi cu zi.

Ne-am lăsat bicicletele la porți, fără teamă că ni le ia cineva, ne-am cocoțat în foișoarele cu două niveluri, construite între bazinele piscicole, pentru urmărirea păsărilor de la mare distanță, și am învățat să le privim cu ajutorul unor binocluri și al unor lunete terestre. Am zâmbit mult, am pedalat mult, am ascultat povești am mâncat ciorbă de crap și plăcinte cu brânză și, cel mai important: ne-am bucurat de o zi de retrăit… «

Păsările le provoacă fermierilor pierderi de peste 60%

Constantin Hodorogea lucrează de aproape 40 de ani la Ferma Piscicolă Ciocănești, parte a ariei protejate Natura 2000 Ciocănești Dunăre. 230 de hectare, cu 30 de bazine piscicole sunt un domeniu greu de administrat, însă poate aduce satisfacții nemăsurate. Și nu mă refer la cele financiare! Când s-a decis dezvoltarea fermei în perfectă armonie cu natura, domnul Hodorogea a fost cel mai încântat, pentru că iubește natura și viața care se dezvoltă în jurul ei.

”Împreuna cu WWF am lucrat pentru biodiversitatea din zonă, iar rezultatele au fost extraordinare. Aici își găsesc loc de cuibărit și hrănit peste 20.000 de păsări migratoare, dintre care 30 de specii de păsări protejate la nivel european. Este cu adevărat o mini-deltă, însă efectele pentru fermierii din zonă sunt dezastruoase. Producem puiet, așa că suntem ca un magnet pentru zeci de specii de păsări. E invazie de pelicani. Din cauza lipsei de pește din zonă, păsările s-au aglomerat aici, ca să se poată hrăni. Pentru pagube am primit compensații doar 4 ani, iar pierderile sunt de peste 60%, dar sunt uneori și de 100%. Într-o săptămână au mâncat 50 de tone de pește!”, s-a destăinuit Constantin Hodorogea.

Reprezentantul Fermei Piscicole Ciocănești este de părere că ar trebui un inventar al acestorpăsări, pentru a fi păstrat un număr optim, care să nu ne distrugă fermele. ”Cred că sunt cel mai afectat din țară de aceste păsări. Pelicanii și cormoranii produc cele mai mari pagube. Sunt de o deșteptăciune incredibilă. De exemplu, dintre peștii chinezești și puieții de crap, mănâncă crapul. La fel se întâmplă și cu puietul de plătică, ce este preferatul lor. Acesta a dispărut pur și simplu din bazine în primul rând din cauza atacului cormoranilor. În două săptămâni de la populare dispare tot peștele, sute de mii de exemplare. O astfel de pasăre poate înghiți chiar și 25 de puieți o dată, pentru că, din cauza paraziților digeră continuu, oricât ar mânca. Iarna intră pe copcă, înoată chiar și 70 de metri și se întorc cu peștele prin aceeași gaură din gheață. Iar noi nu avem voie nici să ne uităm urât la cormorani, d-apăi să le facem ceva.

Am cumpărat un aparat de speriat păsarile, iar după două ore stăteau cormoranii pe el. Am întins kilometri de sfori, am adus tunuri speciale pentru a le goni, dar totul a fost in zadar. În primul an s-au speriat de ațe, dar apoi au învățat să coboare printre ele, după pește”, spune managerul fermei.

Și de parcă atacul pasărilor nu le-ar fi suficient, fermierii piscicoli se plâng că întâmpină și greutăți cu forța de muncă. Spre exemplu, un năvod nu se trage cu mai puțin de 8 oameni, iar în perioadele de recoltare lipsa pescarilor e cea mai mare problemă.

Autor: Corina Rob

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Vacante active 0 Comments

Luca Stuparu, călător cu experiență la un an și patru luni

Am auzit cupluri care spun că nu vor să facă copii de teamă că vor mai putea călători sau părinți care nu mai pleacă nicăieri de teamă să nu le

Traditii & Folclor 1Comments

Transilvania Train, trenul care îți arată Transilvania așa cum n-ai mai văzut-o

Dacă auzi despre o excursie în Transilvania, o să spui că ai văzut-o pe toată, dar ai descoperit îndeaproape tradiţiile saşilor, ai ascultat sunetul grav al unei orgi transilvănene sau

La pas prin lume 0 Comments

Terapie cu cai în cartierul canadian din Siminoc, Constanța

„Băi, știi cum era Larisa înainte? Super zăpăcită! Acum e trup și suflet pentru cai!”. Așa mi-au descris-o prietenii mei pe Larisa Kubassek, o constănțeancă la care urma să ne

1 Comment

  1. turismclub.ro
    iunie 08, 03:17 Reply
    Here is a good offering for victory. turismclub.ro http://bit.ly/2KAL62i

Spune parerea ta