Cele mai uimitoare resorturi de ski

Cele mai uimitoare resorturi de ski

În ziua când ne luăm rămas bun de la culorile minunate ale toamnei, frigul – cel dintâi dintre semnele iernii – îndeamnă oamenii să îşi grăbească paşii către locuri mai călduroase.Fireşte, iubim zăpada, albul sclipitor al stratului de nea, zbenguiala zglobie a bătăilor cu bulguri şi pomii albi de poveste. Iubim de asemenea ski-ul. Şi deşi o iarnă friguroasă nu este tocmai imaginea ideală pentru a petrece vacanţele există totuşi locuri pe acest pământ ce îţi capivează sufletul şi te fac să uiţi de acele înţepătoare ale sezonului rece.Vorbim de cele mai populare resorturi de iarnă, de locuri în care focul arde leneş în şeminee iar cina la lumina blândă a lumânărilor este o binemeritată relaxare după o zi pe pistele perfecte de ski. Şi cum din poveste nu lipsesc călătoriile sub clar de lună în caleşti trase de cai sau o zi petrecută răsfăţându-vă cu diversele arome ale tratamentelor spa, vă voi mai spune doar că…povestea are şi capitole ce vorbesc despre restul de activităţi destinate părţii aventuroase ale sufletului: sky, snowboard, pescuit, ATV şi multe, multe alte minunăţii. Pare o vacanţă de vis perfectă pentru iarnă? Aşa şi poate fi. Surprindeţi-vă partenerul şi da-ţi o fugă la unul dintre resorturile de mai jos:

Banff National Park, Canada

În toamna anului 1883, trei dintre muncitorii ce lucrau la calea ferată Canadian Pacific Railway au făcut una dintre cele mai importante descoperiri ale vremii: o peşteră cu izvoare fierbinţi, situată în partea de est a Munţilor Stâncoşi din Alberta. Aşa a luat naştere Banff National Park, primul parc naţional al Canadei şi al treilea ca mărime din lume. Cuprinzând 6,641 kilometrii pătraţi de văi, munţi, gheţari, păduri şi râuri, Banff National Park este una dintre destinaţiile mondiale preferate ale iubitorilor de natură. Pornind de la aeroportul Calgary International Airport, o călătorie de o oră şi 30 de minute vă va conduce către inima regiunii. Datorită faptului că Banff este un parc naţional veţi avea nevoie să achiziţionaţi, la intrare, un permis de şedere, de $9 pe zi de persoana sau $18 pe zi pentru maşini. Însă odată ajunşi, drumul vă va purta către resortul Lake Louise, locul despre care oamenii spun adesea că ar fi cel mai frumos resort montan din lume. Şi dacă aţi fost cu adevărat nocrocoşi şi aţi obţinut rezervări la cabana Moraine Lake Lodge, atunci priveliştea lacului Moraine, îmbrăţişat de piscurile semeţe ale munţilor, va constitui cea mai frumoasă panoramă pe care aţi privit-o vreodată. Un adevărat colţ de rai, o lume întreagă ce vi se va întinde la picioare: de la tururi fantastice cu ATV-ul în inima munţilor pe potecile abrupte, până la rafting în apele umflate ale râurilor şi vizite către peşteri ascunse adânc în Munţi Stâncoşi. Nu lipsesc nici plimbările în natură, căţăratul sau snowbordul, în timp ce pistele de sky îndeplinesc fanteziile oricărui vizitator. Un peisaj extraordinar vă va purta către aventuri minunate, departe de stresul cotidian al vieţii de zi cu zi. Luminile serii, aduc miasme îmbietoare de mâncare proaspăt gătită şi focul şemineelor cheamă la o odihnă binemeritată. La Banff, în mijlocul naturii, singura regulă de care trebuie să ţineţi cont este aceea a răsfăţului şi a relaxării.

Aspen, Colorado

Aspen. Un ski resort chic ce nu mai are nevoie de nici o prezentare. Vom spune totuşi că, situat în mijlocul munţilor Elk, Aspen împreună cu oraşul Snowmass Village deservesc patru regiuni majore de ski (Aspen Mountain, Aspen Highlands, Snowmass şi Buttermilk). Cât despre piscurile peisajului înconjurător, acestea alcătuiesc din cele mai vechi timpuri, una dintre cele mai pitoreşti panorame ale regiunii Colorado. Îl puteţi privi drept un enorm loc de joacă pentru toate sporturile de vară şi iarnă, având la dispoziţie nenumărate variante pentru petrecerea vacanţei. De la tururi istorice, precum vizitarea sediului Wheeler Opera House sau a hotelui Jerome, de la festivaluri şi concerte până la partide de shopping în zecile de outleturi încântătoare, Aspen aduce în viaţa fiecăruia tradiţii şi obiceiuri noi. Şi cum nici o altă călătorie nu vă poate oferi o imagine de ansamblu mai bine ca o excursie cu balonul cu aer, lăsaţi-vă purtaţi într-o aventură minunată, deasupra unui ţinut ce vă va ului prin varietatea formelor sale de relief: de la deşert la piscuri stâncoase, Aspen reuşeşte să rămână veşnic în topul celor mai căutate resorturi turistice.Şi cum ar putea fi altfel, când ai parte de tot ceea ce îţi doreşti: plimbări cu bicicleta, ieşiri cu barca, pescuit, golf, hiking, călărie, ATV, rafting şi căţărat. Să nu uităm nici de tradiţionalele piste de ski, de patinuare, de parcurile de distracţie şi bineânţeles, de vizita către oraşul minier fantomă Ashcroft Ghost Town. În Aspen, singurul lucru care veţi descoperi că vă lipseşte va fi timpul. Ca niciodată, zilele de vacanţă, vor trece înainte să vă daţi seama!

Val d ‘Isére, Franţa

Şi dacă doriţi să staţi mai aproape de casă, atunci Val d’ Isere este destinaţia perfectă de ski pentru o vacanţă în Europa. Acest resort popular nu este numai incredibil de frumos dar este unul în care, poţi practica orice sport de iarnă, beneficiind de ajutorul specializat al instructorilor. La Val d’Isere, peisajul din jur oferă câte ceva pentru fiecare: de la piste de ski pentru toate categoriile de turişti până la excursii montane, în umbra unor munţi spectaculari. Atmosfera unică a resortului transformă Val d’Isere într-un gigantic parc natural destinat distracţiei, cu peste 150 de kilometri de piste (încercaţi: Espace Killy, Variante Rocs, Epaule du Charvet, Le Fornet, Le Solaise şi Bellevarde). Albul transformă peisajul în cadru de poveste iar frigul nu pare să aibă aici nici o putere asupra mulţimii de turişti ce patinează, se plimbă printre trunchii groşi ai copacilor, aleargă cu săniile conduse de câinii Huski prin nămeţi de zăpadă. Şi dacă eşti skior şi iubeşti schimbarea, atunci încearcă o seară cu totul deosebită: o călătorie cu elicopterul, o plimbare cu scooterul de zăpadă, o cină surpriză şi o coborâre la lumina torţelor, toate la o altitudine de 2400 de metri, într-un adevărat sat construit din igloo. Şi cum sunteţi în Franţa, înainte a părăsi staţiunea, bucuraţi-vă de savoarea mâncărurilor franţuzeşti, fie că alegeţi un restaurant cu autoservire (Tete de Solaise în Solaise, Le Signal în Le Fornet sau Folie Douce şi La Toviere în regiunea Bellevarde) sau rezervaţi masă într-unul din localurile populare ale zonei: La Fruitière şi Le Triffolet în Bellevarde sau L’Edelweiss în Le Fornet.Bon apetit!

Chamonix, Mont-Blanc

Rămânem tot pe meleaguri franceze, de data acesta în Chamonix, la poalele inegalabilului Mont-Blanc. Cu peisaje ce au făcut tema scenariilor de filme de-a lungul timpului şi resorturi de ski cotate ca fiind printre cele mai bune, atât pentru începători cât şi pentru avansaţi, Chamonix este combinaţia perfectă între ţinutul sălbatic montan şi facilităţile luxuase ale prezentului. Iar în această staţiune, aşa cum veţi putea citi şi pe panourile publicitare din zonă, skiing & boarding reprezintă un stil de viaţă! Nu credeţi? Atunci încercaţi cele trei zone de ski ale regiunii: Balme – amenajat pentru ca întreaga familie să poată practica acest sport, Brevent-Flegère – pentru panoramele ce îţi taie răsuflarea şi Grands Montets – pentru cei ce iubesc stilul liber. Pistele de aici sunt deschise din decembrie până în mai, iar graniţa cu Elveţia asigură un plus de aventură, putând să savuraţi în aceeaşi zi, un mic dejun tipic franţuzesc şi o cina tradiţională în staţiunile Elveţiei. Nu uitaţi însă să vă achiziţionaţi un permis de şedere, pentru a vă asigura accesul gratuit la sistemul de transport din întreaga regiune a văi Chamonix. Comunitatea de localnici « chamoniard » constituie un adevărat mix de credinţe şi culturi: francezi, italieni, suedezi, olandezi, australieni şi englezi şi-au stabilit căminul aici, făcând astfel din Chamonix un univers multicultural încântător.

Zermatt, Valais, Elveţia

Pentru iubitorii de drumeţii montane, traseul The Haute sau „High” Route este unul dintre cele mai cunoscute şi mai îndrăgite trasee ale Europei, legând două dintre cele mai faimoase resorturi montane: Chamonix în Franţa, în umbra Mont Blanc-lui şi Zermatt în Elveţia, dominat de maiestosul Matterhorn. Drumul, creat acum 100 de ani, în timpul Epocii de Aur, vă va purta printre cele mai înalte piscuri ale Elveţiei, transformându-se într-o experienţă unică în viaţă. Cu toate acestea nu este recomandat celor ne-experimentaţi, aşa încât, pentru început, folosiţi un alt mijloc de transport pentru a ajunge în staţiune. Şi dacă St Moritz este înconjurat de glamour, Verbier este noua staţiune trendy iar Wengen are piste faimoase, Zermatt le depăşeşte pe toate – Zermatt are Matterhorn. Nici o altă structură naturală nu este atât de faimoasă ca acest munte iar în mintea tuturor, Matterhorn reprezinta Elveţia, tot aşa cum turnul Eiffel reprezintă Franţa. O figură solitară, ce se ridică străpungând orizontul deasupra satului  Zermatt – un sătuc tradiţional care şi-a păstrat atmosfera de poveste şi îşi întâmpină turiştii, într-un amestec de taxiuri iluminate şi caleşti trase de cai. În acest sat, unde natura domină totul în jur, orice descriere este de prisos. Bucuraţi-vă aşadar de frumuseţea neântinată a caselor tradiţionale, de ospitalitatea binevoitoare a localnicilor, de stratul perfect de zăpadă şi de liniştea măreaţă a munţilor. Sunteţi în Elveţia, iar produsele gastronomice sunt puse alături de binecunoscutele dulciuri elveţiene, pentru a vă asigura că nu veţi uita niciodată adevărata savoare a Elveţiei.

Vail, Colorado

Sfidând drumul lung până în Vail, veţi avea surpriza să descoperiţi un resort ce îmbină perfect atmosfera de vis a ţinutului cu perfecţiunea admirabilă a pistelor de ski şi ritmul trepidant al orăşelor. În Vail, localnicii s-au străduit să ofere celor care le trec pragul, un mod cu totul aparte de a-şi petrece vacanţa. Fie că alegeţi să vă bucuraţi de frumuseţea naturii sau de atmosfera romantică a pensiunilor, fie că vă place patinajul sau vă doriţi o plimbare cu balonul cu aer cald, în Vail totul este posibil. Nu lipsesc nici galeriile de artă sau muzeele, alături de restaurante încântătoare şi magazine pentru shopping. De obicei, în Vail domneşte calmitatea căci spaţiul vast al regiunii este de-a dreptul impresionat şi doar un tur interactiv al munţilor poate ilustra adevărata imensitate a resortului de ski. In fapt, într-o zi normală, veţi vedea doar câţiva skiori pe piste, şi asta se datorează multitudinii de opţiuni pe care Vail le pune la dispoziţia turiştilor.Cât despre bucătăria tradiţională, ei bine, putem spune că cina la altitudine ridicată capătă un sens nou în acest loc. Mâncarea gătită organic, proaspătă şi savuroasă, umple restaurantele şi aduce zâmbetul pe feţele mesenilor. Şi dacă cina a fost puţin prea savuroasă, centrele spa, terenurile acoperite de basketball, tennis şi squash, piscinele exterioare încălzite şi spaţiile dedicate sălilor de fitness vă vor reda energia necesară unei noi zile de distracţie. O zi în care zăpada vă cheamă să îi fiţi partener de joacă.

Mont-Tremblant, Qubec

Mont-Tremblant în Quebec. Un loc în care munţii domină peisajul rural iar oamenii îşi trăiesc viaţa bucurându-se de natură şi de beneficiile aerului curat. Un paradis în care pasionaţii de ski şi snowboard sunt răsfăţaţi peste măsură: peste 94 de piste şi rampe vă vor dezvălui gustul libertăţii şi sentimental de bucurie neântinată. Şi dacă zăpada abundentă nu vă ajunge, atunci sistemul Avalanche, cu cele 1.037 de tunuri de zăpadă  vă vor crea propiul dumneavoastră univers alb în doar câteva secunde.Cât despre locurile în care vă puteţi opri pentru o gustare delicioasă, acestea sunt presărate de-a lungul întregului resort, de la noul bar Crępes Bretonnes la tradiţionalul Fourchette du Diable în partea de nord a staţiunii sau Chalet des Voyageurs şi Johannsen în sud iar pentru o seară relaxantă, treceţi pragul Barului Café d’Époque. Satul este unic ca resort de ski datorită faptului că este în întregime dedicat mersului pe jos, maşinile fiind interzise pe străzile aşezării. Nu vă fie teamă însă. Gondola Cabriolet leagă partea de sus a resortului cu cea de jos, asigurând fluiditate traficului pietonal. În rest, viaţa de noapte, shoppingul de calitate, mulţimea de activităţi dedicate timpului liber şi frumuseţea staţiunii sunt suficiente pentru a garanta o vacanţă perfectă. De aceeaşi părere a fost şi revista Ski Magazine care, în anul 2005, a numit Mont- Tremblant resortul de Ski numărul 1 din partea de nord-est a Americii, timp de 8 ani consecutiv.

Kitzbuhel, Austria

Un alt resort, o altă aventură. Satul austric Kitzbuhel, înconjurat de peisaje rupte parcă din vederile poştale, crează scenariul perfect pentru zilele de iarnă. Iar vedetele locale ale satului rămân neclintite an de an: munţii. Regiunea Kitzbühel include în fapt 4 resorturi dedicate sporturilor de iarnă: Kitzbühel, Reith, Aurach şi Jochberg, o combinaţie năucitoare între aventura sportului şi măreţia peisajului înconjurător.Zona de ski oferă peste 170 de km de pârtii imaculate şi peste 50 de lifturi, dedicate tuturor iubitorilor acestui sport. De la începători la profesionişti, în Kitzbuhel, poţi experimenta tot ceea ce doreşti. Iar cei care sunt siguri pe propiile forţe, cel puţin odată în viaţă, pot skia pe legendara pistă Hahnenkamm (Streif) destinată celor cu adevărat experimentaţi. Puteţi chiar învăţa ultimle trucuri în materie de snowboarding alături de „Boarders Paradise” în Kitzbüheler Horn. În mod normal, tavernele alpine (peste 50 în întreaga regiune) îşi deschid uşile dimineaţa devreme iar dacă nu aveţi rău de înălţime după ce aţi savurat o masă delicioasă, încercaţi gondola 3S pentru o nouă dimensiune asupra modului în care veţi privi pistele de ski. La o înălţime de 400 de metri deasupra văi Saukasergraben, gondola se întinde pe circa 3.7 km şi a fost instalată în sezonul de iarnă 2004/05, fiind unul dintre lifturile de ski cele mai avansate din lume.Pentru cei care vor însă să rămână cu picioarele pe pământ, încercaţi o plimbare prin pădurile maiestoase ale regiunii sau unul dintre multele trasee montane din Kitzbühel, Reith, Aurach şi Jochberg. Iar pentru ca vacanţa să fie perfectă, descoperiţi regiunea în timpul unei excursii nocture călăuziţi de lumina lunii. Astfel de excursii se organizează de câteva ori pe sezon şi constituie o experienţă ce nu trebuie niciodată ratată. Cât despre metoda aplicată de austrieci pentru relaxare, reţeta este chiar simplă: o natură neatinsă de mâna omului, peisaje ce îţi fac inima să bată mai repede, aer montan pur şi un praf de inovaţie dedicat hotelurilor moderne şi primitoare. Iar pentru a savura din plin măiestria locală a spaurilor, faceţi o vizită la Aquarena Leisure Center, în centrul satului Kitzbühel şi lumea întreagă vă va răsfăţa.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Vacante active 0 Comments

Incredibila Indie! Perfect adevărat!

Cât de mult ne dorim, pornind din România, să vedem ţinuturi exotice şi să descoperim filozofii de viaţă diferite. Iar India a fost dintotdeauna destinaţia căutată de cei care au

Vacante active 0 Comments

Cinci destinații, în căutarea timpului pierdut…

Jumătatea toamnei vine cu peisaje de vis – cer albastru și frunze aurii și roșii ca focul, zile călduțe și poftă de viață. Până la noiembrie cel ploios și întunecos

Vacante active 0 Comments

Maria Chihaia, alergătoare de cursă lungă la 53 de ani

Dacă ai întreba de ce aleargă o femeie de 53 de ani la semimaratoane și maratoane, Maria Chihaia ți-ar răspunde senin, din experiență: de bucurie. Nu mai alergase din tinerețe,

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta