Învață-ți copilul să fie Moș Crăciun

Învață-ți copilul să fie Moș Crăciun

Magia cu care este înconjurat Moș Crăciun, în mintea copiilor, poate fi extinsă și dincolo de un bătrânel cu barbă albă. Rețeta vine de la o familie din Texas care respectă cu sfințenie de cel puțin patru generații o tradiție prin care copiii sunt numiți Moși Crăciuni.

Soluția la dilema „cum să-i spun copilului meu că Moș Crăciun nu există” datează încă din timpul Marii Crize economice, adică undeva între anii 1929 și 1933. Tradiția a rămas în familia Rush încă de atunci și a fost dezvăluită acum zece ani de către Leslie Rush, de 57 de ani, o profesoară de istorie din El Paso, Texas.

Ea a povestit cum a aplicat tradiția din familia soțului ei, celor doi băieți. Atunci când copilul are 6 sau 7 ani sau dă semne că bănuiește ceva în legătură cu Moș Crăciun, unul dintre părinți îl scoate în oraș la o prăjitură și îi spune: „Se vede că ai crescut mult anul acesta. Nu doar că ești mai înalt, dar și inima ta a crescut”. Aici părintele trebuie să dea două, trei exemple de momente în care copilul a fost empatic, în care a avut grijă de ceilalți sau a făcut un gest drăguț. „De fapt, cred că inima ta a crescut atât de mult, încât cred că ești pregătit să devii Moș Crăciun”.

Părintele trebuie să îi explice copilului, pe un ton conspirativ, că poate a auzit de la prietenii lui că Moș Crăciun nu există, dar asta pentru că ei nu sunt pregătiți să fie Moși Crăciuni. Apoi îl întreabă pe cel mic ce primește Moș Crăciun în schimbul bucuriilor pe care le face. Adultul îl va lăsa să răspundă până când ajunge la ceea ce contează de fapt, sentimentul de bine că a făcut o bucurie cuiva. „Vezi? Ești pregătit să devii Moș Crăciun!”.

Apoi copilul primește misiunea de a alege pe cineva, poate un vecin sau un coleg, și să observe de ce ar avea nevoie cu adevărat persoana respectivă. Să cumpere obiectul respectiv, să-l împacheteze frumos, să-l lase la ușă și să nu vorbească niciodată despre asta. „Să fii Moș Crăciun nu înseamnă să obții ceva în schimb. Este un act necondiționat de a dărui”.

Învață-ți copilul să fie Moș Crăciun

Leslie Rush povestește că atunci când a aplicat această metodă cu fiul său cel mare, Adam, a ales pentru el o vecină pe care nu prea o plăcea nimeni, pentru că țipa la copii și nu-i lasă să se joace pe spațiul său verde. Adam a observat că această femeie ieșea în fiecare dimineață să ia ziarul în picioarele goale, așa că a decis că are nevoie de papuci. I-a cumpărat împreună cu mama sa, i-au împachetat, au lăsat un bilețel „Crăciun fericit din partea lui Moș Crăciun!”, iar băiatul a lăsat pachetul pe furiș în fața casei vecinei. A doua zi dimineață au privit-o cum a ridicat, curioasă, pachetul, iar de atunci, în fiecare dimineață, ieșea să ia ziarul încălțată cu papucii de la Adam.

„Pentru că era atât de extaziat, a trebuit să îi reamintesc că nimeni nu trebuia să afle despre ce a făcut, altfel nu mai putea să fie Moș Crăciun!”, a povestit mama.

Când a venit rândul pentru cel de-al doilea fiu al lui Leslie, Adam a preluat rolul de a-l numi pe fratele său Moș Crăciun. Adam are acum 33 de ani, iar anul trecut i-a predat ștafeta fiului său, Tristan.

„În vremurile astea totul se mișcă foarte repede, încât conexiunile personale se pierd în era digitală. Trebuie să te uiți în ochii oamenilor și să-ți folosești ochii altfel decât să-i ții într-un ecran. Să aveți acea conectare personală, să înveți prin asta ceva despre persoana respectivă. Așa înveți despre a face un bine pentru celălalt fără să aștepți ceva în schimb”, a spus femeia într-un interviu.

Această poveste a fost descoperită de o femeie care a și postat-o pe Facebook. Postarea a devenit virală, cu 13.000 de share-uri.

„Să-i înveți pe copii că fac parte dintr-o comunitate mai mare, că pot aduce magia în viața altcuiva, asta le dă lor un fel de putere. Să fiți pregătiți pentru întrebări (dacă faceți asta), dar ideea principală – că copiii pot primi în timp ce oferă, la rândul lor – nu este doar o soluție excelentă la o întrebare capcană, ci este și adevărată”, a comentat expertul în dezvoltarea copiilor Deborah Gilboa pentru Today.

Așadar, cele 75.100 de răspunsuri pe care ți le dă Google-ul numai în română când îl întrebi „Cum îi spun copilului că Moș Crăciun nu există” pot fi înlocuite cu unul singur: „Ești demn să fii chiar tu Moș Crăciun!”. Copiii învață să privească mai cu atenție la nevoile celor din jur, devin mai buni și mai generoși, iar părinții răsuflă ușurați că nu trebuie să spulbere magia.

Autor: Oana Racheleanu 

Material publicat în ediția de decembrie 2017 a ziarului printat Turism Club.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Traditii & Folclor 0 Comments

„Năframa Amatori”, școala de dansuri populare unde fiecare antrenament e ca o petrecere

Pentru ce te-ai mai putea duce la sală în afară de zumba, pilates sau tae bo, de exemplu? Pentru dansuri populare. Dacă nu crezi că acestea pot fi un exercițiu

Traditii & Folclor 0 Comments

Serbăm Dragobetele şi venirea primăverii

În fiecare an, venirea primăverii este sărbătorită într-un mod unic de către români. Obiceiurile de întâmpinare a anotimpului renaşterii încep încă de pe 24 februarie, de Dragobete, sărbătoarea dragostei, care

Traditii & Folclor 0 Comments

Saramura Dobrogeană, în topul deliciilor tradiționale din zonele protejate ale lumii

O străveche rețetă de pește din Delta Dunării a aprins imaginația și simțurile gustative ale oamenilor aflați în cele mai îndepărtate locuri ale lumii, susține dobrogeanews.ro. Vorbim despre Saramura de

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta