Ai făcut pe cineva să zâmbească în 2016? Încă o poți face!

Ai făcut pe cineva să zâmbească în 2016? Încă o poți face!

 

snowman 2Bine ar fi ca din când în când, de câteva ori pe an, de Sărbători și nu numai, să facem curat în șifoniere și în toată casa și să sortăm lucrurile de care nu mai avem nevoie. Jucării de care cel mic s-a plictisit, haine cu etichetă pe care le-ai păstrat acolo, să fie, rochii pe care le-ai purtat numai o dată și multe alte obiecte de care alții chiar au nevoie.

Și nu doar Crăciunul este un moment perfect să faci cadou lucrurile care pentru tine și-au făcut deja treaba, să cumperi unele noi, în schimbul cărora vei primi un zâmbet larg sau poți chiar să donezi timp de calitate! O poți face și după ce trece perioada Sărbătorilor! Te poți gândi mai mult la familie, la cei dragi, la cei aflați în nevoie. Să ne amintim cu toții că, înainte de a fi manageri, vânzători, electricieni, medici, profesori, croitori, suntem oameni. Oameni altruiști, cu dragoste pentru cei din jur și cu dorința de a schimba în bine. Te provocăm să faci o faptă bună în acest nou an! Noi îți propunem câteva opțiuni, tu numai să o alegi pe cea mai apropiată de sufletul tău.

  • O masă caldă

Inițiativa care se numește exact așa, „O masă caldă”, a fost pusă pe picioare de trei studenți ai Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din Cluj și de profesorii lor. Inițial, în 2013, aceștia și-au propus să bucure cu o masă caldă pe săptămână 50 de persoane cu venituri reduse din Cluj. Puneau mână de la mână, cumpărau materia primă, găteau, apoi împărțeau caserolele într-o piață.

masaÎn 2014 au mai deschis încă două cantine sociale în Cluj și au crescut numărul porțiilor la 100, iar în același an și bucureștenii aflați în nevoie au început să se bucure de mese calde. În 2015 se deschide o cantină și în Bistrița, iar în București apare cea de-a doua cantină. În prezent funcţionează 6 cantine, ce deservesc în jur de 500 de persoane.

Programul se bazează exclusiv pe voluntariat, pe donații și pe un management inteligent al resurselor. Astfel, reușesc să ofere o porție de mâncare echilibrată din punct de vedere nutrițional la costul de aproximativ 2 lei.

Până acum s-au bucurat de „O masă caldă” bătrâni și familii cu copii care au fost evacuați şi au rămas fără locuințe, pensionarii, membri ai familiilor numeroase și copiii străzii.

Printre bunătățile cu care au fost răsfățați aceștia se numără pipote în sos de ceapă, paprikas de pui, rulada de ciocolată, salată boeuf, cartofi la cuptor cu sos din carne tocată de pui, cuscus cu legume și pulpe superioare la cuptor.

Cum poți tu să ajuți? Poți dona bani în conturile RO78BTRLRONCRT0292723301 (lei), RO28BTRLEURCRT 0292723301 (euro. SWIFT: BTRLRO22), poți găti (trimite un mesaj pe site-ul omasacalda.ro) sau poți să dai de știre dacă rămâi cu mâncare neatinsă după un eveniment (omasacaldabucuresti@gmail.com).

  • Social Exchange

Un astfel de magazin se află și în sectorul 6, pe Calea Crângași, numai că donațiile și serviciile prestate se contorizează în puncte. Astfel, beneficiarul poate obține puncte prin desfășurarea de activități utile comunității, în locațiile din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6. Aceste activități înseamnă spălatul ferestrelor, măturat în exterior, greblat, sortat îmbrăcăminte și încălțăminte donate, călcat rufe, igienizare suprafețe, spălat rufe (la mașina de spălat), săpat, curățat zăpada, încărcat/descărcat marfă (ajutoare, donații etc.), etichetat și aranjat produse pe rafturi.

Partea interesantă a acestui proiect este că, în urma orelor prestate, cei care au nevoie pot obține nu doar haine, alimente, electrice și electrocasnice, ci și servicii precum cursuri de dans, de informatică sau de scrimă, ședințe de terapii alternative și multe altele.

Cum poți tu să ajuți? Pe lângă faptul că poți dona obiecte și alimente, mai poți dona și punctele pe care le-ai strâns. Trebuie numai să spui către cine sau să lași personalul magazinului să aleagă.

  • Magazinul gratis

cutiiÎn sectorul 4 există un magazin în care n-o să auzi vorbindu-se despre lei, ci despre ore. Produsele nu costă niciun ban, dar nici nu sunt tocmai gratis. Magazinul Comunitar Gratis din cadrul Centrului Social Ominis, de pe strada Turnu Măgurele nr. 17, din sectorul 4, este locul de unde persoanele fără posibilități materiale pot obține haine, încălțăminte, electronice și electrocasnice, dar și alimente, în schimbul prestării unor ore de voluntariat.

Cei care vor să doneze, pot aduce la centru obiecte de uz casnic, haine, jucării sau orice altceva, iar cei care vor obiectele care au fost donate trebuie să presteze o oră de muncă în folosul complexului de servicii sociale Ominis. Acest centru mai cuprinde o creșă, grădiniță, afterschool, un centru de formare profesională, un centru de zi pentru adolescenți cu tulburări de spectru autist, cantină și spălătorie socială, precum și un alt centru de zi pentru copiii cu dizabilități.

Copiii care își doresc o anumită jucărie, dar care au părinți ce nu pot presta muncă în folosul magazinului, pot primi plușul la care visează dacă citesc, desenează sau colorează cel puțin 30 de minute în biblioteca complexului. Ar mai fi o variantă: să aducă o jucărie de acasă în schimb.

Cum poți tu să ajuți? Poți dona haine, jucării, rechizite, cărți, articole sportive sau orice nu îți mai este de folos, cu condiția să fie într-o stare bună de funcționare.

 

  • Unde ar mai fi nevoie de ajutorul tău

Pe site-ul imparte.ro găsești o listă detaliată cu toate fundațiile și asociațiile din țară, cu tot cu adrese și descrieri ale activităților. Noi îți dăm mai jos doar câteva sugestii.

– Cu o activitate de peste 18 ani, Kinderzukunft – Fundația Rudolf Walther – Filiala din Timișoara este cunoscută drept primul sat de copii din România. Misiunea instituției o reprezintă îngrijirea, educarea și formarea pentru viață a copiilor proveniți din familii cu un nivel de trai foarte scăzut, victime ale dezastrelor naturale, din familii marginalizate social etc.

Asociația Scut are peste 10 ani de activitate în comunitatea brașoveană. Sprijină tinerii fără familie, proveniți din centrele de plasament, precum și persoanele adulte care suferă de tulburări psihice severe.

Asociația Re Art din Iași a fost înființată cu scopul de a ajuta tinerii talentați, dar fără posibilități materiale. Asociația a reușit să ajute tineri talentați la pictură și desen prin diverse activități de promovare și i-a susținut pentru a-și vinde operele.

Asociația Ex Novo din Constanța a fost constituită în vederea sprijinirii tinerilor în căutarea unui loc de muncă prin oferirea de cursuri de calificare, burse pentru tinerii cu rezultate deosebite, precum și pentru cei care nu dispun de resurse materiale pentru a se califica.

– Scopul Asociației Napoca Aid din Cluj este identificarea şi ajutorarea copiilor cu probleme de sănătate şi a celor cu malformaţii, a copiilor străzii, a celor din centrele de plasament, identificarea şi sprijinirea copiilor maltrataţi de părinţi sau a celor abuzaţi fizic şi/sau psihic, recuperarea copiilor neadaptaţi şi a celor cu dizabilităţi, a bătrânilor ne-ajutoraţi; integrarea acestora în standardele unei societăţi civilizate, precum şi ajutorarea familiilor nevoiaşe, a bătrânilor şi a altor persoane care necesită ajutor.

Tot pe site-ul imparte.ro, la secțiunea „Donații”, găsești anunțuri postate de cei care au nevoie de ajutor. Vei găsi acolo tot felul de cereri, de la birouri și covoare, până la hai-ne pentru bebeluși și cărți. Oferă ce simți sau ce ai, gestul va fi apreciat cu siguranță! Și, fii sigur(ă)! Indiferent de ce vei alege, vei avea un sentiment incredibil de bucurie sufletească.

 

Autor: Oana Racheleanu

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Special 0 Comments

20 de cereri ciudate ale turiștilor americani

Zicala ”clientul nostru, stăpânul nostru” se aplică și în cazul agențiilor de turism, însă, în unele cazuri, cererile depășesc chiar și cele mai bune intenții ale operatorilor. Conform travelpulse.com, fără

Special 0 Comments

Emma Zeicescu: «La noi, iubirea a atras destinația»

Pentru că e o romantică incurabilă, am invitat-o pe vedeta Realitatea TV, Emma Zeicescu, să scrie despre dragoste și turism. Și iată ce a ieșit: ”Despre Dragoste și Turism se

Tehnologie 0 Comments

Scapă de răul de transport fără medicamente! Află cum e posibil!

Știi acea stare de rău și greață care apare după un drum cu mașina, cu avionul, cu autocarul sau pe parcursul unei croaziere, și care afectează oameni de toate vârstele?

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta