Aici găsești vară chiar și… toamna

DSCF1583Dacă vrei soare, nu e timpul trecut. Încearcă una din plajele de la Marea Mediterană sau de la Adriatică

Și ce dacă a venit toamna la noi! Mai sunt locuri în Europa de unde vara încă nu a plecat. Și au și plaje, și sute de ho­teluri, și peisaje de vis. Hai în septembrie în Cipru, Malta, Croația sau Spania. Găsești prețuri de extrasezon la caza­re, cu până la 40% mai mici, mai puțină aglomerație, o ma­re mult mai caldă și temperaturi tocmai bune.

 

În Croația descoperi peisaje de vis

Banje-Beach-Dubrovnik-CroatiaÎncep festivaluri de teatru și film la Zagreb și la Split. Dar cel mai fain pen­tru această perioadă este festivalul de­dicat vinului și jazzului, din Dubrov­nic. Plajele din această țară oferă pei­saje de vis, cu dealuri fumurii în fun­dal și insule delicate sau acoperite de păduri bogate. Între Split și Dubrov­nic, majoritatea plajelor sunt acoperi­te de pietre, prea puține de nisip, așa cum suntem noi obișnuiți, dar sunt largi și bine întreținute, fiind mărgini­te de copaci uriași. Poți alege Banji Beach, de lângă Dubrovnik, Brela, de lângă Split, sau Zlatni Rat. Ca distracție, îți recomand și sporturile extreme, de exemplu o “porție” de rafting pe râul Certina.

UNDE GĂSEȘTI BUCĂTĂRIA CROATĂ

Dacă vrei să mânânci ca la mama acasă, mergi la Konobas, care sunt re­staurantele familiale, cu rețete proprii și porții uriașe. Pentru un vin bun, fă o excursie la Peljesac, și vei avea parte și de fructe de mare și scoici, gătite im­pecabil.

În Spania te distrezi pe cinste

spaniaPlajele din Barcelona, dacă aici ai ate­rizat, sunt perfecte până în octombrie. Ai de ales dintre cele mai frumoase trei: Mar Bella, del Bogatell și Amistat Bea­ch. Dar e evident că pe insulele spani­ole Ibiza, Majorca și Minorca distracția e încă în toi. Dacă vrei liniște, te poți refugia în satele pescărești de pe aces­te insule, vei descoperi viața localnici­lor, și o bucătărie mult mai savuroasă.

30 de grade în aer și 27 în apa mării e ceva, la vremea aceasta, nu? Acestea sunt temperaturile medii în septem­brie în Ibiza. Cluburile dau petreceri incendiare în această perioadă, pentru că sezonul se închide în octombrie.

CE MĂNÂNCI ÎN IBIZA

Cum distracția e pe primul loc, îți vei dori gustări rapide, așa cum e ta­pas sau pintxos. Dar există o gamă foarte largă de restaurante, cu mân­căruri tradiționale din toate colțurile lumii, așa cum sunt și turiștii veniți aici. De la sushi la hamburgeri, de la peste la grătar, la porc în sânge, toate bucătăriile se întâlnesc pe insula distracției.

În Malta, te bucuri de hoteluri elegante

DSCF1683E încă vară și e bine în țara aflată în mij­locul apelor Mediteranei. Insulele Malta, Gozo și Camino își așteaptă oaspeții, ofe­rindu-le călătorii cu feribotul, obiective turistice diverse, de la muzee, la monu­mente megalitice, până la parcuri de distracție. Iar hotelurile, cu piscine luxoa­se, spații de relaxare și restaurante cu mâncare tradițională și internațională sunt pe gustul multor vedete internaționale.

Laguna Albastră și cele mai populare plaje malteze, așa cum sunt Mellieha, Ghajn Tuffieha și Golden Bay, sunt reco­mandările mele pentru voi.

CE FACI ÎN SEPTEMBRIE AICI

În luna septembrie are loc în Malta și un festival al artelor tradiționale lo­cale, dar în fiecare săptămână ei au fes­tele, petreceri stradale -care celebrea­ză sfinții patroni ai localităților -ce se încheie mereu cu spectacole de artifi­cii la miez de noapte.

Iubitorii sporturilor de apă și cei care vor să facă scufundări vor găsi nume­roase ocazii să facă asta în jurul insu­lelor malteze. Aici există foarte multe școli de scufundări, ce oferă certifica­te recunoscute internațional celor ce le urmează cursurile.

În Cipru ai parte de soare din plin

croatiaTemperatura medie este între 19 și 29 de grade Celsius în această perioadă, iar soarele strălucește mai bine de 10 ore pe zi. Una dintre destinațiile perfecte pentru toamnă este Paphos, unde în această lună are loc și Festivalul Afro­dita, destinat muzicii clasice. La sfârșitul lui septembrie este și un festival de jazz, la care participă muzicieni din toată lu­mea. Poți să faci plajă la malul mării ori poți porni în croaziere de o jumătate de zi sau de o zi. În timpul croazierei, poți face sporturi pe apă sau snorkeling. Cele mai renumite plaje sunt Latchi Beach, de lângă satul pescăresc cu același nume, și Pachyammos Beach, cu o colecție de restaurante, puburi și clu­buri de noapte.

CE MĂNÂNCI, CE BEI

Bucătăria croată seamănă cu cea gre­cească și cea italiană, dar cu destule elemente locale, așa că vei avea parte de mese copioase, pline de legume gă­tite în fel și chip, uleiul de măsline și condimentele mediteraneene fiind prezente la fiecare meniu. Și nu zic ni­mic de înghețata din iaurt și de gogoșelele cu ciocolată! Vinul lor e de încercat, sunt multe sortimente, care mai de care mai aromate.

Autor: Silvia Mirea

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

De vazut & savurat 0 Comments

Cu TAP Portugal prinzi vacanța!

Lume, lume! Până pe 28 iunie 2015, este flash deal pentru călătorii din București către America! Vrei o vacanță la Miami, Sao Paolo sau Rio? Ele sunt “best deal on the

De vazut & savurat 0 Comments

Ciorbă rădăuțeană

Iată încă o rețetă, din zona Rădăuților, celebra lor ciorbă, numai bună în perioada sărbătorilor și după! La mulți ani și spor la bucătărit!

La pas prin lume 0 Comments

Turismul de poker, între călătorii și competiție la mese

Împătimiții de poker aleargă prin toată lumea în căutarea celor mai bune jocuri, dar și pentru a cunoaște noi culturi și destinații turistice. Așa a apărut „turismul de poker”, care

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta