Aplicația Questo îți arată orașul prin ochii localnicilor

Aplicația Questo îți arată orașul prin ochii localnicilor

Atunci când vizitezi un loc nou, consulți ghidurile turistice și așa te trezești că stai la rând să faci o poză unui obiectiv, te împiedici de turiști, vezi totul pe repede înainte și la final îți dai seama că n-ai înțeles nimic din orașul ăla. Aplicația Questo te invită să ai parte de o experiență autentică: te plimbă prin locurile iubite de localnici din nouă orașe.

Aflați într-o excursie în Roma, Claudiu Petria și prietenii săi își doreau să mănânce o pizza adevărată, ca la mama ei, și să vadă partea autentică a capitalei Italiei. După ce au tot căutat și au dat numai de locuri turistice, cu mâncare fel de fel, și-au întrebat gazda de pe Airbnb cum și-ar putea îndeplini dorința. Aceasta i-a îndrumat către o pizzerie unde mâncau numai locanicii, fix ce căutau băieții din România.

„Ne-am tot gândit cum am putea să replicăm experienţa de acolo, cum am putea să îi ducem pe oameni din zonele astea super turistice să vadă şi 10 metri mai încolo de strada aia pe lângă care trece toată lumea”, îmi povestește Claudiu în timp ce facem împreună quest-ul „Bucureștiul liniștit”.

Aplicația Questo îți arată orașul prin ochii localnicilor

Cu o investiție de bani și timp estimată la 70.000 de euro, Claudiu, împreună cu prietenii săi Alex Govoreanu, Lucian Gruia şi Tavi Angheluş, au creat Questo, pe care o descriu ca „o aplicație de explorare urbană care te ajută să descoperi locurile din orașe preferate de localnici prin intermediul unor trasee”.

Poți opta pentru unul din cele două moduri de a explora cele 16 trasee din aplicație: modul „hunt”, în care explorezi orașul, dar fiind cronometrat în timp ce cauți indiciile, și modul „discover” care îți permite să descoperi locuri și povești noi, fără presiunea timpului.

La începutul traseului, aplicația îți dă posibilitatea să îți faci un selfie, apoi îți dă un prim indiciu. Citește cu mare atenție și de mai multe ori enunțurile, exact așa cum ți se spunea la școală înaintea oricărui examen, dacă vrei să rezolvi totul singur. Dacă nu-ți pasă de punctajul pe care îl primești când faci un traseu în modul „hunt”, îi poți cere aplicației o mână de ajutor atunci când te rătăcești. În cazul în care te-ai pierdut de-a binelea și aplicația deja nu știe ce să-ți mai facă, la butonul de „Help” găsești numărul lui Claudiu, care te va îndruma pe drumul cel bun, până ajungi pe traseu.

Aplicația Questo îți arată orașul prin ochii localnicilor

Indiciile îți cer să te uiți bine în jur, pe fruntea clădirilor, pe sub frunze, la statui și la detaliile vreunei biserici, să tragi cu ochiul într-o curte umbroasă, să numeri 100 de pași sau să intri într-un loc unde îți țiuie urechile de atâta liniște.

„Indiciul are rolul de a te face pe tine nu să stai cu ochii în telefon, ci să te uti la ce te înconjoară. Să fii prezent,  să observi lucrurile alea pe care altfel nu le-am vedea, pe lângă care treci cu vederea, fie că eşti în oraşul tău, fie că eşti în alt oraş”, îmi explică co-fondatorul.

După rezolvarea indiciului, Questo îți va spune povestea locului în care te afli, obținută de la localnici. Poate să fie o legendă, o anecdotă sau un zvon, dar oricum sunt mari șanse să afli ceva nou. Oricând poți să vezi cât la sută mai ai din traseu, apăsând „My progress”.

Traseele te poartă prin curtea muzeelor sau a bisericilor, prin fața unor afaceri locale, a atelierelor meșteșugărești și te invită de multe ori chiar să le pășești pragul. Poți să-ți dai timp să te lași încântat de niște opere de artă, să admiri o mașină de epocă, să guști o tartă cu smochine sau să cumperi un suvenir. Pentru viitor, antreprenorii plănuiesc să permită oricui să creeze un traseu, inclusiv ghizilor.

Aplicația Questo îți arată orașul prin ochii localnicilor

„Când e gata şi ai urmat toate etapele, ajunge la noi şi noi îţi dăm feedback, revizuim, lucrăm cumva împreună. Facem efectiv traseul respectiv. Dacă putem, îl facem fizic, dacă nu, invităm alţi oameni să îl parcurgă şi să dea feedback”, a mai spus Claudiu.

Apoi, următorul pas este să traducă toate traseele în limba engleză.

„Ideea aplicației în sine e ca tu să promovezi locurile alea care îţi sunt ţie dragi, să le faci cunoscute şi să le arăţi cumva şi celor care vin să-ţi vadă oraşul”, a mai zis bărbatul.

Ultimul indiciu pe care l-am primit în traseul „Bucureștiul liniștit” suna așa: „Ține gardul plin de verdeață în dreapta și caută pe o tablă, pe sub frunze, numele ultimului loc liniștit din acest quest”. Așa am descoperit locul magic pentru care Claudiu, pasionat încă din 2004, de când a venit din Vâlcea în București, de locurile ascunse turistului, a construit acest traseu. La nici 10 minute de zarva din Piața Universității, ți se arată ochilor un loc nou, ascuns, desprins dintr-un alt film.

Aplicația Questo îți arată orașul prin ochii localnicilor

„Lucrul inovator pe care îl aducem noi în turism e fix modul ăsta de a explora. Adică millennials (n.r. persoane născute în perioada 1980-2000), care sunt targetul nostru principal, sunt sătui de turismul ăsta de checklist, să meargă să bifeze lucruri. Ai Casa Poporului, Centrul Vechi, un parc care că e numărul unu pe Trip Advisor. Dar acolo nu se întâmplă nimic, nu ai parte de nicio experienţă. Nu vezi nişte grădini, nişte oameni, nişte străzi, locuri unde merg localnici. Asta facem noi. Plus experienţa în sine, te ţine activ, antrenat”, concluzionează acesta.

La finalul traseului, după ce ai acumulat o tolbă de informații, locuri și experiențe noi, Questo îți dă înapoi selfie-ul pe care l-ai făcut la punctul de plecare, în loc de suvernir. Poți să îl postezi pe Facebook, dacă ți-a plăcut și vrei să-ți inviți prietenii virtuali la un altfel de tur.

Nouă orașe, 16 trasee

Aplicația Questo conține 16 trasee din nouă orașe: București, Sibiu, Timișoara, Craiova, Brașov, Iași, Cluj-Napoca, Sighișoara, Budapesta. De exemplu, în București poți alege între traseele „Bucureștiul liniștit”, „Calea spre România”, „De la Sat la Oraș”, „Liga baronului Bellu”, „Questomobilul la Aviației” și „Casa Arghezi”. Fiecare traseu are o scurtă descriere, o durată medie, lungimea și punctul de plecare.

Traseul „De la Sat la Oraș” durează o oră și 20 de minute și te plimbă preț de 2,8 kilometri prin zonele Bucureștiului care te vor ajuta să afli povestea satelor care au ajuns să formeze Capitala României.

Aplicația Questo îți arată orașul prin ochii localnicilor

„Sighișoara este trădată” este traseul de 1,9 kilometri prin care tu trebuie să salvezi orașul. Povestea începe așa: „Este anul 1601, iar după o mai lungă perioadă de pribegie, ai decis că a venit timpul să te întorci în orașul natal, Sighișoara, și să-ți deschizi propriul atelier meșteșugăresc. La scurt timp după ce ajungi acasă, afli că cetatea este în pericol.

Pe lângă aceste orașe, mai ai opțiunea de a alege un traseu mai lung, „Cetățile Dacice”, de 440 de kilometri. În două, trei zile, poți merge pe urmele comorii lui Zamolxe, de la Căpâlna, Alba Iulia, Geoagiu, Blidaru, Costești, Sarmizegetusa Regia, Bănița, până la Sarmizegetusa Ulpia Traiana și Densus.

Traseele Questo sunt accesibile pentru cei care vor să vină cu copiii, bicicletele sau chiar cățeii, iar aplicația poate fi descărcată gratuit pentru Android și iOS.

Questo, aplicația oficială a evenimentului Noaptea Muzeelor

Questo a fost lansată oficial la începutul lunii mai, cu puțin timp înainte de Noaptea Muzeelor, și a fost aplicația oficială a evenimentului. Băieții au lucrat la ea mai bine de un an și jumătate și au testat-o cu ajutorul a 1.500 de utilizatori din București și Sibiu. Aplicația este gratuită și a fost descărcată, până acum, de 5.000 de ori.

 

Autor: Oana Racheleanu

Material publicat în ediția de octombrie 2017 a ziarului Turism Club.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

La pas prin lume 0 Comments

Lora a avut o plajă doar pentru ea, în arhipelagul Maldive

    Pentru cei mai mulți dintre noi Maldive reprezintă un loc exotic, prea frumos ca să fie adevărat, pe care dacă ar fi să-l arătăm pe hartă, n-am ști

La pas prin lume 0 Comments

Insula Afroditei, împărăția plajelor perfecte

Cipru este, alături de Vatican, San Marino sau Malta, una din cele 10 țări cu suprafețe foarte mici din Europa. A treia cea mai mare insulă din Mediterana oferă, în

La pas prin lume 0 Comments

India şi Africa, întâlnire pe malul Nilului

A început cel mai mare festival cultural internaţional din Egipt: India by the Nile. Africa şi India se întâlnesc în luna aprilie pe malurile Nilului. Aflat la a doua ediţie,

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!