Atenție la temperaturile scăzute! 7 afecțiuni ale coloanei sunt agravate de frig

Atenție la temperaturile scăzute! 7 afecțiuni ale coloanei sunt agravate de frig

dr-mihaela-parnia-2-of-2Când e vorba de probleme ale coloanei vertebrale, nu lăsați nimic la voia întâmplării, mai ales când temperaturile exterioare scad!

Potrivit dr. Mihaela Parnia (foto), specialist în recuperare medicală la Bio Ortoclinic, spondiloza, hernia de disc, cifoza, scolioza, discopatia și alte câteva afecțiuni care provoacă dureri de spate pot fi agravate de temperaturile scăzute. Aceasta înseamnă că spatele trebuie protejat de aerul rece, prin haine corespunzătoare sau prin purtarea de dispozitive medicale.

 1. Spondiloza

“Chiar dacă nu este un diagnostic în sine, ci un termen generic folosit pentru a descrie orice fel de degenerare a coloanei, spondiloza înseamnă durere și modificări degenerative ale coloanei vertebrale și afectează unul din trei români care resimt dureri de spate, cervicale sau lombare”, susține dr. Mihaela Parnia.

Clinic, spondiloza se manifestă prin dureri localizate și dureri radiculare. Pe lângă acestea, problemele catalogate drept spondiloză pot provoca limitarea mobilității coloanei vertebrale, amorțeli la nivelul membrelor, lipsa coordonării, dificultăți la mers sau reflexe anormale.

exercitii-cu-sistemul-david

 

 1. Hernia de disc

Potrivit specialistului celei mai mari clinici pentru tratarea durerilor de spate fără operație, hernia de disc reprezintă una dintre cele mai frecvente și mai dureroase afecțiuni ale coloanei vertebrale, fiind o patologie în care o porțiune din masa gelatinoasă se deplasează din loja intervertebrală “bombând” discul sau penetrează și chiar rupe învelișul exterior (nucleul fibros) al discului.

Discul intervertebral poate hernia în timpul unei mișcări bruște, greșite, efortului fizic cu mecanică corporală incorectă, dar în cele mai multe cazuri, herniază ca urmare a unui proces lung de uzură, cauzat de postura incorectă, multiple minitraumatisme, expunerea la frig și curent, ortostatismul îndelungat, șocuri, stres sau efort fizic deosebit. În majoritatea cazurilor, hernia de disc este însoțită de dureri mari și de imposibilitate funcțională.

 1. Cifoza

Cifoza reprezintă o deviație a coloanei vertebrale în plan sagital. Aceasta se manifestă prin curbarea excesivă a coloanei în regiunea toracică, compensată printr-o hiperlordoză cervicală și lombară pentru echilibrarea coloanei.

”Simptomatologia este diver­să și constă în durere ușoară sau severă, rigiditate și tensiune musculară, deplasarea spre înainte a capului, dificultăți ale respirației, modificări ale poziției umerilor sau senzație de oboseală”, explică dr. Mihaela Parnia.

 1. Scolioza

Scolioza este o deviere laterală în plan frontal, în formă de “s” mai mult sau mai puțin pronunțată, a coloanei vertebrale. Aceasta se caracterizează prin faptul că deviația laterală a coloanei este complet reductibilă clinic și radiologic în poziția culcat.

Conform specialistului, simptomele scoliozei: variază de la coloană, umeri sau bazin asimetrice, până la coaste și scapulă proeminente pe o parte a corpului și chiar probleme respiratorii, în cazul scoliozelor severe.

 1. Lumbago

Lumbago este acea afecțiune extrem de dureroasă în care, sub acțiunea diverșilor factori, nucleul pulpos rupe inelul fibros și irită ligamentul posterior a­coperit de terminațiuni nervoase ultrasensibile. De asemenea, faza de lumbago poate fi dată și de o alterare a articulațiilor vertebrale posterioare (artroză) sau chiar de o atitudine vicioasă a coloanei lombosacrale.

”Durerea este violentă și e însoțită de o contracție puternică a mușchilor vertebrali, urmată de o poziție antalgică a corpului, cu trunchiul aplecat ușor înainte și într-o parte, precum și de senzație de înțepenire”, a spus dr. Parnia.

 1. Lombosciatica

Lombosciatica reprezintă durerea lombară cu debut brutal, cu limitarea severă a mișcării și afectarea sensibilității în dermatomul corespunzător rădăcinii afectate, cu sau fără deficit motor. Afecțiunea debutează, în timpul efortului sau la câteva ore după efort și iradiază în membrul inferior pe traiectul nervului sciatic. E agravată de efortul fizic, de mișcare, de tuse, strănut și chiar de defecație și este ameliorată de repaus. Poate fi însoțită de tulburări de sensibilitate, de durere pe picior, de parestezii, hipoestezie sau chiar anestezie pe traiectul nervului afectat.

 1. Discopatia

Discopatia este tot un termen cu caracter general ce definește afecțiunile discurilor intervertebrale indiferent de cauza acestora, însă ar trebui folosit doar cu sensul de discopatie degenerativă.

Simptomele discopatiei sunt durerile la nivelul coloanei vertebrale, însoțite sau nu de senzație de presiune.

 • Proceduri utilizate
  în tratamente

În cadrul Bio Ortoclinic sunt utilizate pentru tratamentul fără operație al durerilor de spate, mai multe proceduri noninvazive sau minim invazive. Printre acestea se află: decompresia vertebrală sau elongația, mobilizarea vertebrală, fizioterapia, masajul terapeutic, terapia ShockWave, kinetoterapia, terapia cu ajutorul sistemului David, diferite tipuri de artromoturi pentru recuperarea articulațiilor și injectarea de plasmă (PRP sau Platelet Rich Plasma), care favorizează vindecarea țesuturilor cu ajutorul resurselor interne ale fiecărui organism.

 • De ce să alegi Bio Ortoclinic

În 10 ani de activitate în România, Bio Ortoclinic a devenit cea mai mare clinică de ortopedie și vertebrologie din Sud-Estul Europei, axată pe tratamente nechirurgicale a tot ceea ce înseamnă aparat locomotor – membre superioare, membre inferioare, bazin și toate tipurile de dureri de spate.”La Bio Ortoclinic încercăm să creăm premisele vindecării, fără operație, în cazul tuturor problemelor coloanei vertebrale (hernie de disc, discopatie, scolioză, spondiloză, lombosciatică, lumbago, cifoză, maladia Scheuermann, spondilolistezis și nu numai) și dispunem de echipamente de top pentru recuperarea medicală după intervențiile de ortopedie”, a declarat Mihaela Proicea, managerul Bio Ortoclinic.

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Util in vacanta 0 Comments

Cum să ai o vacanță prietenoasă cu mediul, în perioada postpandemie

După o pauză lungă pentru noi și pentru natură, după ce am văzut beneficiile acestei pauze pentru mediul înconjurător, ne-am putea schimba modul de a călători, punând obiceiurile eco-friendly pe

Util in vacanta 0 Comments

Voucherele de vacanță vor fi valabile până la 31 mai 2021

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a anunțat, recent, că valabilitatea voucherelor de vacanță a fost prelungită până la 31 mai 2021, printr-o Ordonanța de Urgență a Guvernului, în

Turist in Romania 0 Comments

Amara – O plajă fină, la o „mare” cam amăruie

Amara este o veche staţiune românească, despre care se vorbeşte în hrisoave din vremea domnitorului Matei Basarab. Lacul statiunii are apa sărată, cu un conţinut ridicat de sulfat, clorură de

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta