Belgia, o ţară discretă şi elegantă

Belgia, o ţară discretă şi elegantă

 

Bătrânul continent european străbate în ultimii ani o perioadă de linişte, aşa cum în istorie sunt foarte puţine. Iar locuitorii săi beneficiază de şansa de a călători dintr-o ţară în alta, de a vedea cum trăiesc vecinii lor, de a admira frumuseţi naturale şi monumente ridicate de-a lungul timpului, despre care până mai ieri citeau doar în cărţi.

Uniunea Europeană creează o umbrelă, sub care fiecare dintre cele 27 de state îşi pune în evidenţă unicitatea. Această calitate a statelor Europei încercăm şi noi să o surprindem în această nouă serie de articole, menite să vă prezinte, lună de lună, câte una dintre ţările UE. (Silvia Mirea)

 

Uniunea Europeană, în câteva cuvinte

– Deviza UE este „In varietate concordia” – Unitate în diversitate.

– Imnul UE – „Odă bucuriei”.

– Uniunea Europeană reuneşte 28 de ţări, cu peste 500.000.000 de locuitori, care reprezintă 7,3% din populaţia Terrei.

– Instituţiile UE sunt reunite în patru oraşe europene: Bruxelles, Frankfurt, Strasbourg şi Luxembrug.

– Pe teritoriul UE sunt recunoscute 23 de limbi oficiale.

– UE a fost înfiinţată formal pe 1 noiembrie 1993.

– Moneda euro şi-a început circulaţia din 2002, pe teritoriul a 12 state.

Belgia, pe scurt:

Zi naţională: 21 iulie, anul acesta au sărbătorit 181 de ani de la depunerea jurământului de fidelitate de către primul rege al Belgiei, Leopold I de Saxa-Coburg, faţă de Constituţia poporului belgian.

Deviza naţională: Unirea face puterea

Număr de locuitori: 11 milioane

Vecini: Ţările de Jos, Germania, Luxemburg, Franţa şi Marea Nordului.

Limbi oficiale: neerlandeză, franceză, germană

Capitala: Bruxelles

Folclorul belgian, parade şi kermesse

Când ajungeţi în Belgia, căutaţi în pliantele turistice informaţii despre sărbătorile populare din perioada în care se vă aflaţi în această ţară. Există un mare număr de parade şi cavalcade, denumite şi ommegans şi ducasses, precum şi o serie de festivaluri locale, care au de foarte multe un motiv religios. Iar dacă folosiţi uneori cuvântul chermeză (kermesse, în Belgia) atunci când vă referiţi la un party între prieteni, aflaţi că acest cuvânt înseamnă la ei festival. Cele mai cunoscute astfel de evenimente au loc la Ath, Bruxelles, Dendermonde, Mechelen şi Mons, toate fiind recunoscute de UNESCO drept capodopere ale tezaurului oral intangibil al omenirii. Dar cel mai renumit este Carnavalul de la Binche, care are loc la sfârşitul lunii februarie şi care este populat de celebrii Gilles, precum şi de uriaşi şi balauri desprinşi din legende.

Evenimentele religioase sunt foarte importante pentru belgieni, printre cele mai importante aflându-se Procesiunea Sfântului Sânge de la Bruges, Virga Jesse Basilica şi Basilica Doamnei Noastre din Hanswijk, din oraşul Mechelen. La Liège se ţine anual un festival al artelor – teatru, muzică şi dans, iar la Namur toamna are loc Namur International Festival of French-Speaking Film.

Carnavalul de la Binche, un eveniment popular

La 45 de minute pe şosea faţă de Bruxelles se află localitatea cu aer medieval Binche. Orăşelul cochet şi liniştit este transformat total în zilele de carnaval, care are loc la sfârşitul lunii februarie. Covoare de confeti pe stradă, balcoane decorate, muzică şi dans, localnici şi turişti deopotrivă costumaţi, veseli şi comunicativi. Principalul moment al carnavalului este procesiunea personajelor Gilles, pentru care localnicii înscrişi în concursuri se pregătesc cu multe luni înainte. Legenda festivalului pare pierdută în timp, existând doar câteva presupuneri, pe care localnicii le mai spun la un pahar de vin, dar festivalul ar avea mai bine de două secole. Cei care se costumează în Gilles umblă pe străzi, în grupuri de 4-5 sau mai mulţi, însoţiţi şi de un toboşar. Ei fac poze cu toată lumea şi sunt serviţi de localnici cu bunătăţi de tot felul, dar mai ales cu băuturi, motiv pentru care ei pot fi uneori deosebit de veseli. Mâncărurile tradiţionale ale festivalului sunt cartofii prăjiţi, gauffres, beignettes şi mitralliettes – baghete din pâine umplute cu cartofi prăjiţi, un sos special şi carne friptă. Impresionante sunt pălăriile uriaşe ale celor costumaţi, mulţi dintre ei purtând şi pantofi tradiţionali din lemn.

Bruxelles, capitală de trei ori

Este capitala Belgiei, dar şi a Uniunii Europene. Este un oraş cosmopolit, dar şi cu o puternică amprentă istorică. Mai mult, la Bruxelles se află şi reşedinţa permanentă a NATO, motiv pentru care acesta este un oraş foarte aglomerat, în care puteţi auzi pe străzi cuvinte în aproape toate limbile pământului.

Piaţa centrală din acest oraş este „una dintre cele mai frumoase pieţe din Europa şi din lume”, aşa o numesc majoritatea ghidurilor turistice. Dantelăria clădirilor ce mărginesc piaţa, evenimentele culturale şi berea de la terase sunt principalele atracţii ale Grote Markt, cum îi spun belgienii.

O dată la doi ani, în piaţa centrală din Bruxelles, în a treia săptămână din august, horticultorii crează un minunat covor de begonii.

Piaţa Grand Sablon din Bruxelles are cafenele şi magazine cochete, monumentul său principal fiind Biserica Notre-Dame de Sablon, realizată în stil gotic, pe la 1300, cu vitralii impresionante. Nu departe se află Notre-Dame de la Chapelle, ridicată în secolul al XII-lea, unde este mormântul pictorului Pieter Brueghel cel Bătrân.

Ce vizităm în Bruxelles: Muzeul Băncii, Muzeul Instrumentelor Muzicale, Palatul Artelor Frumoase, Catedrala Notre-Dame din Laeken, Catedrala Saint Michel et Gudule şi Muzeul Regal de Istorie Militară.

În mijlocul naturii

Belgia este formată din trei regiuni geografice mari, una de câmpie, mărginită de Marea Nordului, în nord-vest, alta este formată de platoul central, iar a treia este reprezentată de zona înaltă, a podişurilor şi dealurilor Ardeni, unde se află arii împădurite, deşi stâncoase, cu multe peşteri şi chei ce formează peisaje minunate. Cel mai înalt punct al ţării este pe platoul Hohes Venn, pe care se află Signal de Botrange, la 694 m. Din păcate, se pare că Belgia se confruntă cu probleme ecologice serioase, din cauza poluării apelor sale.

Ardeni este zona turismului în mijlocul naturii. Iarna aici se schiază, iar vara se practică ciclismul şi coborârea cu caiacul pe torenţi. Pe versanţii Ardenilor se fac ascensiuni montane şi exerciţii de orientare turistică. În localităţile Han-sur-Lesse, Rochefort şi Dinant se găsesc numeroase peşteri de explorat.

Ce mâncăm bun

Gofrele, cartofii prăjiţi şi midiile sunt pe primul loc între specialităţile belgiene. Acasă puteţi lua ciocolată, deoarece ştiţi deja că este celebră.

Puteţi bea bere, care este pentru belgieni la fel de importantă ca vinul pentru francezi, fapt ce-l arată media consumului de bere pe cap de locuitor: 150 de litri pe an! Există peste 500 de specialităţi locale, pe vremuri aceasta fiind produsă doar în mânăstiri. Cele mai cunoscute mărci sunt Inbev şi Alken Maes.

Belgienii se laudă că sunt inventatorii cartofilor prăjiţi, pe care îi găsiţi pe stradă, de vânzare, sub numele de fritkot sau friture.

Preparate tradiţionale belgiene: lapin la kriek (iepure pregătit cu bere cu aromă de cireşe), anghilă cu sos de verdeaţă sau waterzooi (tocană de pui sau peşte).

Monumente aflate pe lista UNESCO:

Centrul istoric din Bruges

Piaţa centrală din Bruxelles

Casele urbane ale arhitectului Victor Horta, Bruxelles

Cariera neolitică de cremene de la Spiennes (Mons)

Catedrala Notre-Dame din Tournai

Muzeul Plantin-Moretus, Anvers, dedicat artei tipăritului

Elevatoarele de ambarcaţiuni de pe Canal du Centre, de lângă oraşul La Louviere

Oraşe ce merită atenţia unui turist:

Anvers (Antwerpen sau Antwerp). Este capitala regiunii Flandra, al doilea mare oraş al ţării şi unul dintre cele mai mari porturi europene. Mai este şi centrul mondial al diamantelor şi oraşul pictorului Rubens.

Liège. Este capitala provinciei cu acelaşi nume din Valonia şi se află pe cursul fluviului Meuse. Este un oraş bogat în monumente laice şi religioase, muzee şi locuri de promenadă.

Bruges. Capitala provinciei Flandra de Vest mai este denumită şi Veneţia Nordului. În Basilica din Bruges se păstrează, conform legendei, câteva picături din Sfântul Sânge.

Namur. Este capitala provinciei Wallonia. Se află la confluenţa râurilor Sambre şi Meuse şi este un oraş vechi, cu o citadelă de vizitat, dar şi cu un cazinou la modă astăzi.

Ghent (Gent). Acesta este oraşul floare al Belgiei. Begoniile şi azaleele sunt cele mai produse flori aici, iar o dată la cinci ani are loc o expoziţie floricolă superbă. Graslei şi Koornlei sunt numele a două străzi tradiţionale din vechiul port al oraşului care sunt dedicate comerţului cu ierburi, legume şi grâu.

Ostende. Este un fost sat de pescari, staţiune la modă la Marea Nordului în secolul XIX, cu multe clădiri vechi.

Cum ajungem în Belgia

Putem alege trenul. Este un mod de a călători comod şi plăcut.

Sau avionul. Belgia are două aeroporturi internaţionale, Zaventem, la 14 km nord-est de Bruxelles, şi Deurne, lângă Anvers.

Autocarul este un alt mijloc de transport destul de comun între România şi Belgia.

Cum călătorim prin Belgia

Pentru a reduce poluarea, în Belgia este încurajat transportul în comun şi mersul cu bicicleta. Călătoriile cu trenul sunt deosebit de practice, existând multe oferte pentru grupuri şi familii, iar reţeaua de cale ferată acoperă întreaga ţară. Gările au birouri de promovare a turismului local ce oferă broşuri gratuite. Printre destinaţiile la care se ajunge pe calea ferată sunt Grădina Zoologică şi Aquatopia din Anvers, parcul Planckendael, parcurile de distracţii Walibi şi Plopsa, cel din urmă fiind un fel de Disneyland local, personajul principal al parcului fiind o albinuţă.

Unde ne cazăm

Pentru că Belgia este capitală a UE, hotelurile şi-au mărit numărul de stele, dar şi preţurile. Weekendurile şi perioadele de vacanţă parlamentară sunt însă pline de reduceri. Există destule pensiuni şi hosteluri, dar şi o serie de campinguri, dedicate corturilor şi rulotelor, care au însă şi mici cabănuţe de lemn, cu două sau patru paturi, cu preţuri mai mult decât decente.

 

Sfaturi pentru turişti

Perioada aprilie-septembrie este cea mai călduroasă din an, dar şi cea mai ploioasă, astfel că belgienii sunt mai ceva ca englezii, umbrela şi haina de ploaie fiind la mare modă. Nu uitaţi de ele.

Preţurile camerelor şi a altor servicii turistice includ şi bacşişul, dar la taxiuri şi hamali e recomandat să treceţi un euro în plus la preţurile solicitate. Totuşi, taxiurile sunt destul de scumpe.

Atenţie la indicatoare, pentru că în fiecare regiune ele sunt scrise în limbi diferite, aşa încât puteţi găsi referiri la Anvers ca Antwerpen, Bruxelles poate fi Brussel, Namen – Namur, şi denumirile pot fi destul de înşelătoare, ele fiind scrise când în valonă, când în flamandă sau franceză.

Muzeele din Bruxelles sunt deschise de marţi până duminică, doar între orele 10.00 şi 17.00. Aşadar faceţi-vă un program clar al vizitelor culturale.

Despre Belgia aflaţi de pe internet căutând pe:

www.quefaire.be

www.brusselsife.be

www.opt.be

www.atraxions.be

www.pretparken.be

Curiozităţi

Waterloo, locul bătăliei unde Napoleon a fost înfrânt, se afla într-o comună aflată la sud de Bruxelles. Acum zona unde în 1815 s-a dat grozava bătălie este o suburbie a Bruxelles-ului. O dată la cinci ani aici se reconstituie uriaşa bătălie, cu mii de participanţi entuziaşti.

Regiunea turistică Ardeni este asemănătoare Transilvaniei noastre, cu multe parcuri naturale şi peşteri frumoase.

Ommegang este o procesiune istorică anuală ce are loc în capitală, în apropierea zilei naţionale, cu o paradă de costume de epocă.

Atomium este Turnul Eiffel al belgienilor. Are 102 metri înălţime şi este reprezentarea la scară uriaşă a unui atom. Fiecare sferă a monumentului are zone de expoziţii, cea de sus găzduieşte un restaurant şi oferă o panoramă superbă a oraşului.

Mini-Europa este expoziţia de clădiri miniaturale europene din Belgia.

Manneken Pis este un simbol al Belgiei, fiind statuia unui băieţel care face pipi, realizată în secolul al XVII-lea. Una dintre legendele oraşului Bruxelles spune că puştiul, rătăcit în afara oraşului, l-ar fi salvat de la distrugere, „udând” fitilul unui sistem de incendiere pus la cale de olandezi. Puştiul de bronz are nu mai bine de 800 de ţinute elegante – printre care una de Mickey Mouse şi una de Elvis Presley, pe care le îmbracă la zile speciale.

Basilica Naţională a Belgiei. Numită şi Basilica din Inima Sacră, aflată la Koekelberg, este denumită şi Biserica naţională a Belgiei. Piatra de temelie a fost pusă în 1905 şi a fost finalizată abia în 1960. Vizitatorii pot vedea panorama oraşului din cupola sa.

Thylbuh Oglindă sau Ulenspiegel este eroul popular al flamanzilor. El este un fel de Păcală, care străbate întreaga ţară şi face o grămadă de ştrengării.

Kattenfestival (Festivalul Mâţelor) se ţine în Ypers şi este o sărbătoare bizară în care pisici de jucărie sunt aruncate din vârful clopotniţei oraşului.

5 muzee de vizitat

Muzeul Rubens, Anvers

Muzeul Costumelor şi al Dantelei, Bruxelles

Institutul Regal pentru Ştiinţe Naturale, cu cea mai mare colecţie de dinozauri din Europa

Muzeul Benzilor Desenate din Belgia, Bruxelles

Muzeul Berii, Bruxelles, înfiinţat în 1900

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Vacante active 0 Comments

Călin Cyfer, 100 de zile de alergat pe Postăvaru

Călin Cyfer este muzician și frugivor convins, iar în 2015 a vrut să-și facă un cadou special de ziua lui: 100 de zile de urcat, consecutiv, din Brașov pe Vârful

Vacante active 0 Comments

Vacanţe de poveste

În august ascultăm muzică în natură Vara asta ascultăm muzică în natură, cât mai departe de săli de spectacol întunecate şi cu aer condiţionat. În întreaga lume se organizează de

Turist in Romania 0 Comments

O pasiune mai puțin obișnuită: se cazează la hotel, în propriile orașe

Ai fost vreodată turist în orașul tău? Ți-ai făcut bagajele, te-ai urcat în mașină sau în metrou și te-ai cazat la un hotel din cartierul vecin? Uneori viața de zi

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta