Bun venit în Amman, orașul alb al Iordaniei

Bun venit în Amman, orașul alb al Iordaniei

Adesea cunoști un loc prin oamenii care ți-l prezintă, prin pasiunea cu care îți vorbesc de țara lor, prin tradițiile pe care le păstrează cu credință. Și de această dată, ajunsă în aeroportul din Amman, mi-am început călătoria prin Iordania alături de un ghid cu totul special – Adel Mahadin – și a unui grup de călători pasionați – jurnaliștii și bloggeri de turism. O călătorie unică, la sfârșitul căreia Iordania ne-a rămas pentru totdeauna în suflet.
Simona Neață

O țară plină de surprize

Ce știu despre Iordania? Înainte de a pleca din România, îmi scotoceam în memorie locurile și datele istorice pe care le citisem de-a lungul anilor. Prea puține și insuficiente pentru a-mi face o părere. Evident, majoritatea imaginilor se învârteau în jurul orașului Petra, a stațiunilor de la Marea Moartă și nu în ultimul rând, a locurilor sfinte – muntele Nebo și râul Iordan. La fața locului, am descoperit o țară care te fascinează, îți acaparează inima și te lasă cu pofta de mai mult. Și în timp ce ghidul nostru ne întâmpină cu „Oameni buni, în curând ajungem în capitala Amman” ( Adel a trăit 20 de ani în România, în Iași și Craiova), privirea colindă peste clădirile ce se ivesc , până ce, într-un final se opresc asupra răsăritului, un semn de bun venit al călătoriei care tocmai începea.

Să cunoaștem Ammanul

Cu un trafic asemănător cu al nostru, orașul Amman este astăzi agitat, modern, cosmopolit, fiind numit pe bună dreptate „capital de business a Levantului”.

„Atenție la traversat!”, se aude vocea lui Adel. Ne oprim o clipă și ridicăm privirea către cupola de un albastru intens a moscheei. Este atât de ușor să te lași furat de priveliștea ce ți se deschide încât avertizarea lui a venit la momentul potrivit. Șoferii sunt grăbiți, mașinile trec într-un ritm alert și oricât de obișnuiți sunt localnicii cu turiștii care se apucă să traverseze aiurea, mai bine să aștepți 2 minute.

În Amman toate drumurile te duc în centru așa că iată-ne coborând din mașina în fața Moscheii Al Husseini, ridicată în 1924 pe fundaţiile vechii moschei a Omeyyazilor. O clipă mai târziu, trecem prin porțile unui mic bazar de suveniruri, aflat la câțiva metri de moschee, direcționați fiind spre camera de schimb – acolo îți acoperi hainele (doar dacă ești femeie) cu îmbrăcămintea specifică locurilor de rugăciune , ce îți lasă descoperite doar fața și palmele. În jur, tarabe pline de magneți, mirodenii, suveniruri pentru acasă, batice tradiționale și un amestec de obiecte religioase islamice și creștine.

În Regatul Hașemit al Iordaniei, oamenii au ajuns la o înțelegere sufletească în ceea ce privește religia. Islamul și creștinismul sunt deopotrivă susținute și protejate, moscheele stau alături de biserici ortodoxe iar pe străzi, în restaurante și magazine, Iisus Hristos și Alah sunt la fel de prezenți. Drept mărturie, frumoasa moschee Al Husseini – pe care vă recomand să o vizitați neapărat – și biserica creștină de vis-à-vis, ambele putând fi vizitate începând cu ora 10.00.

Prin centrul vechi și prin bazar

Nu, nu te poți abține. Străzi întregi cu magazine, mirodenii, migdale și prăjituri, piețe cu fructe și legume proaspăte. Comercianții își strigă marfa, te îndeamnă să guști din produse așadar colindă pe îndelete aceste unghere pline de bunătăți, bucură-te de efervescența locului și neapărat bea un pahar cu suc de trestie de zahăr! Dacă ești dependend de cumpărături, aici vei găsi produse tradiționale pe care, evident, va trebui să le negociezi!

Dealul Citadelei – o priveliște unică asupra Ammanului

„După ce oprim autocarul vă rog să priviți în partea stângă. Acum se vede orașul și puteți face fotografii de panoramă”, ne anunță Adel Mahadin.

Îi dăm ascultare, cu toate că privirea ni se îndreaptă către poarta de intrare în Citadelă, acolo unde ne așteaptă zona arheologică şi muzeografică a orașului. Traversăm însă și scoatem aparatele de fotografiat. Priveliștea asupra orașului este unică, un unuivers alb de clădiri ce răsar din coline și piatră. Dealul Citadelei – Djebel Al-Qalla – îl aflii la marginea de nord a centrului, cuprinzând vestigii ce te uimesc și-ți aduc în prezent civilizații străvechi. Adel ne îndeamnă să stăm grupați, Citadela are multe să ne dezvăluie și el ne explică pe rând fiecare vestigiu. Timp de 2 ore ne învârtim prin Templul lui Hercule, prin Palatul Omeyyad și în incinta Bisericii byzantine. Nu lipsește Teatrul Roman sau Muzeul de Arheologie. Este adeărat că muzeul are dimensiuni mici și îl vezi în 20 de minute însă antichităţile expuse sunt valoroase, printre ele fiind picturi murale vechi de 5.000 de ani sau foiţe de cupru ce reproduc fragmente din manuscrisele de la Marea Moartă.

De neratat! Muzeul Regal de Automobile

Ne oprim la amiază în parcul cu pini denumit Parcul Regelui Hussein. Vremea caldă din martie ne permite să stăm în mânecă scurtă, să umblăm nestingheriți prin Amman în căutare de atracții turistice și experiențe noi. Așa am ajuns la Muzeul Regal de Automobile, în a cărui incintă, ai o colecţie fabuloasă de maşini de lux sau militare achiziţionate sau oferite cadou familiei regale. Acum, pasionat de bolizi sau nu, în acest muzeu nu ai cum să rămâi indiferent. De la mașini de epocă la Ferrari și Batmobil ( nu, nu glumesc, chiar există în colecție!) automobilele își așteaptă turiștii entuziasmați. Singura regulă – nu ai voie să te sui în mașini. Evident, le poți fotografia, ai băncuțe pe care să te așezi și un gift shop la ieșire pentru suveniruri. Muzeul rămâne deschis până la ora 20.00.

De ce recomand Amman

De început, zborul durează 2.30 minute, așadar ajungi rapid

Prețurile sunt accesibile și comercianții cinstiți

Magazinele ( souk) si centrele comerciale practică reduceri și oferte speciale pentru turiști

Gastronomia locală este fantastică! Alegeți restaurantele tradiționale și dragostea va trece prin stomac

Limonada cu mentă preparată aici este printre cele mai bune din Europa

Patrimoniul cultural bine conservat și promovat ( găsești fără probleme pliante și explicații cu informații în limba engleză)

5 MOMENTE UNICE ale vizitei în AMMAN

Vizita la Citadela

Sucul de trestie de zahar din centrul vechi

Vizita la amfiteatrul antic

Degustarea preparatelor culinare la restaurantul Levant

Moscheea Al Husseini

MULTUMIM pentru sprijinul acordat în realizarea acestui infotour:

Oficiului de Turism al Iordaniei www.visitjordan.com

Agentiei de turism Movenpick – www.movenpick.ro

Ghidului Adel Mahadin

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

La pas prin lume 0 Comments

Pe urmele legendarului prinţ Kamal el Din Hussain, în Deşertul Egiptului!

Sub auspiciile Ministerului de Turism al Egiptului şi ale Autorităţii de Turism a Egiptului (ETA), în perioada 14 – 26 martie 2014, s-a desfăşurat în Deşertul Egiptului o expediţie culturală

La pas prin lume 0 Comments

5 euro un selfie cu Ronaldo, în Madeira

Vine Ronaldo, nu vine Ronaldo… Până când vestea descinderii la București a echipei Real Madrid și a vedetelor sale, anunțată cu surle și trâmbițe de mai marii Federației Române de

La pas prin lume 0 Comments

Botez Grandios(a) la Marea Nordului. Află ce vedete din România au fost acolo!

Cel mai nou vas de croazieră al MSC, Grandiosa, lansat la apă pe 9 noiembrie, în cadrul unei ceremonii grandioase programate în portul german Hamburg, a fost „botezat” de marea

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta