Ce trebuie să ştiţi despre bucătăria Sami
Ce altceva este mai potrivit iarna decât o vacanţă în ţara lui Moş Crăciun? Şi dacă în fiecare din noi mai există încă visul copilăriei, cu peisaje albe de poveste, cabane troienite, miros de cozonaci cu scorţişoară şi sănii cu zurgălăi, atunci vă veţi trezi în primul avion către Laponia. Decorul arctic cu păduri încărcate de zăpadă şi lacuri îngheţate, cu pârtii de schi şi Moş Crăciun în sania lui trasă de reni reprezintă o experienţă dincolo de orice aţi încercat vreodată. Şi tot aici, în acest ţinut de basm, veţi mai încerca câte ceva…o pizza cu ren, de exemplu!
Odată în Laponia, vizitaţi Santa Park
Celebrul parc Santa Park reprezintă cu uşurinţă unul dintre decorurile cele mai fantastice în care poţi servi masa. Şi dacă excursia dumneavoastră în acest loc va fi în preajma Crăciunului, atunci atmosfera se încarcă de magie.Peştera uriaşă, săpată adânc într-o stâncă, cu o adâncime de peste 132 de metri, te îndeamnă să îi străbaţi agale tunelul luminat cu lumânări şi inundat de versurile tradiţionale ale colindelor locale de Craciun. În inima peşterii, 2 restaurante uriaşe îşi aşteaptă clinţi. Şi dincolo de mâncarea gustoasă, băuturile vă aşteaptă la barul de gheaţă, acolo unde mesele, scaunele şi paharele sunt…tot din gheaţă.Laponia (sau Sápmi ) se întinde pe teritoriul a patru state: Norvegia, Suedia, Finlanda şi Rusia, având majoritatea teritoriului la nord de Cercul Polar. La vest, întâlniţi însă fiorduri, văi adânci, munţi şi gheţari iar spre est relieful este format din câmpie joasă cu multe mlaştini şi lacuri. Mâncarea din regiunea reflectă condiţiile îngheţate ale regiunii oferind contraste culinare, cu arome şi texturi pe care nu le veţi uita niciodată. De la supa de tomate condimentată, de la preparatele speciale din carne de vită şi ren la budinca tradiţională făcută în casă, totul în Laponia este proaspăt şi gustos.
Bucătăria laponă s-a dezvoltat sub influenţa culturilor ruseşti şi suedeze, ajungând în timp să fie împărţită în trei mari secţiuni: bucătăria Sami în partea de nord, bucătăria văi Tornio în vest şi Kemi-Ounasjoki în est. Cum multe dintre vechile metode de obţinere şi preparare a mâncărurilor s-au păstrat vii de-a lungul vremii, în Laponia majoritatea localnicilor vă vor servi cu preparate din carne ce a fost uscată, sărată, afumată sau îngheţată în vase de lemn. În cea mai mare parte, bucătăria tradiţională conţine peşte, vânat, ren şi crustacee. Datorită climatului extrem de rece, agricultura este redusă şi nici laptele nu se foloseşte prea des. Laponia este ţara în care “cea mai bună legumă este carnea” şi începând din secolul IX, turmele de ren au constituit principala îndeletnicire a localnicilor, carnea de ren fiind astăzi este esenţială pentru bucătăria laponă. Tradiţia cere ca mâncare din carne de ren – prăjită, uscată sau afumată- să fie servită alături de piure de cartofi şi zmeură glazurată. Fructele galbui de zmeură sălbatică (cloudberry-Rubus chamaemorus), ca de altfel toate celelalte fructe aparţinând aceleaşi familii, sunt printre singurele care reuşesc să crească nestingherite în acest ţinut rece. Extem de apreciate de către localnici, fructele sunt folosite în general pentru sosuri şi deserturi şi oferă mâncării o aromă unica şi un gust dulce acrişor ce vă va cuceri de la prima înghiţitură. Nu lipseşte din meniu nici pâinea coaptă pe cuptor cu brânză şi dulceaţă sau rulourile de somon afumat sau plăcinta de peşte. La desert, faimoasele budinci sau prăjiturile de ciocolată învăluite în sos de mure vă vor îndulci negreşit sufletul. Prin urmare, încercaţi cu încredere mâncărurile din carne de ren (poro şi poronkäristys) sau souvas- carne de ren prăjită în unt, cu ciuperci şi usturoi, tocăniţa şi friptura de potârniche (riekko), pâinea tradiţională sami-gáhkko– precum şi zmeura şi afinele (lakka sau hilla). La sfârşit nu uitaţi să luaţi acasă un borcan de dulceaţă (lakkahillo).
Nu rataţi cina la Snowland
În Arctica, o călătorie de vis de-a lungul pădurii înzăpezite, cu stelele şi Aurora Boreală călăuzindu-vă paşii, nu se poate încheia decât cu o cină la fel de deosebită la Snowland. Restaurantul de gheaţă poate adăposti peste 200 de turişti iar focul din şemineu şi lumina lumânărilor creează un contrast mistic cu gheaţa şi sculpturi din gheaţă din jur. Însă odată ajunşi în Rovaniemi, oraşul capitală al Laponiei, veţi descoperi o mulţime de alte restaurante în care se serveşte mâncarea tradiţională a regiunii. Şi astfel, veţi gusta aromele din est: pâinea de secară, brânza quark, cremele acrişoare, hrişcă şi salatele condimentate de sfeclă, în timp ce din vest vi se servesc platourile de peşte sărat, chiftelele de ren şi vânat şi pâinea dulce de la cuptor.
O bucătărie de sezon
În Laponia, sezonul cald şi cel rece, aduc noi bunătăţi pe mesele din casele localnicilor. În ţinutul zăpezii, anul începe cu platouri de clătite şi vânat de căprioară şi icre.Odată cu sosirea lunii februarie, localnicii servesc prăjiturile Runeberg şi chiflele Shrove Tuesday. Sărbătoarea Paştelui aduce feluri de mâncare cu influenţe slave iar vara debutează cu mâncăruri vegetale, cartofi şi păstăi, cărora li se alătură cârnaţii pe grătar, peştele afuat şi clătitele de casă. În mijlocul verii, căpşunii, murele şi zmeura sunt adaugate majorităţii preparatelor culinare, cu sosuri cremoase şi arome dulci. August aduce platourile de ciuperci, languste, raţă sălbatică şi verdeţuri. Cât despre toamnă, ei bine, atunci începe iară sezonul renului şi al preparatelor din vânat.
O zi obişnuită în Laponia
Mic Dejun:
– terci de ovăz, supă de afine, pâine cu unt şi dulceaţă, brânză şi cârnaţi, muesli, lapte, suc sau cafea şi ceai. În sate, puteţi servi în plus herring, cereale asortate, ouă şi şuncă.
Prânz:
– souvas (carne prăjită şi afumată de ren), supă cu pâine, paste asortate şi sosuri. Adiţional: omletă, tocăniţă de vânat, hamburger, etc.
Cină:
– supă condimentată cu carne de vânat, tocăniţă de vânat cu orez şi legume, paste cu carne şi sos, tocăniţă de pui cu orez, friptură de ren, platouri de peşte: păstrăv, somon, hering etc
Ce trebuie încercat?
– Ren sauté sau poro
– Pâinea de secară făcută în casă
– Brânza Lappish cu afine
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Septembrie, când nu vrem la școală
Da, prima lună a toamnei e aici, vremea pregătirilor pentru școală, cu lecturi de vacanță și caiete cu probleme și exerciții de terminat. Brr! Dar am scăpat, școala e departe,
(În)gheață cu stil!
Turism Club a testat, în Finlanda, unul dintre primele hoteluri de gheață din lume. E departe, costă mai mult decât o vacanță la Paris, de exemplu, dar e destinația ideală
Bogdan Budai, autostopistul care te învață cum să călătorești fără bani
Bogdan Budai are 26 de ani, este de loc din Hunedoara, dar are 20 de „acasă” prin Europa, prin locurile pe unde a ajuns cu autostopul sau cu proiectele de
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!