Cucerind apele învolburate

Cucerind apele învolburate

Odată cu sosirea vremii frumoase, căldura ne îndeamnă să părăsim rutina cotidiană şi să ne îndreptăm atenţia către experienţe cu totul şi cu totul inedite. În ultimii ani, sporturile extreme au câştigat teren iar printre cele mai iubite aventuri se numără cea mai atractivă metodă de a completa o vacanţă superbă: raftingul.

Pentru cei mai mulţi dintre noi, aventura începe cu râul. Aici, atenţia se îndreaptă către apele învolburate, către vuietul ameninţător al râului ce se izbeşte de stânci ascuţite. Echipaţi, cu inima bătând nebuneşte şi făcând eforturi de fi atenţi la instrucţiunile ghidului, aventurierii se aruncă curajoşi în cursul repezit al râului. Caiacele sunt lăsate să curgă la vale, apa te izbeşte cu putere în faţă, braţele te dor în încercarea disperată de a te menţine pe poziţie. O eventură care, la propiu, îţi taie respiraţia.

Raftingul, caiac canoe, surfingul şi windsurfingul sunt activităţi practicate în apa şi fiecare captivează amatorii de senzaţii prin trăsăturile lor unice.  Dacă acum câteva zeci de ani, rafting-ul era un sport neobişnuit şi nu uşor de realizat, astăzi sportivii şi începătorii deopotrivă, pot să aleagă facilităţi de primă clasă, accesorii şi echipament la care altă dată doar ar fi visat. Organizatorii unor asemenea evenimente asigură în prezent condiţiile necesare pentru ca toţi cei care doresc să trăiască momente de neuitat, să poată fi în deplină siguranţă.

Cum sezonul s-a deschis (perioada aprilie-octombrie), companiile de rafting oferă excursii speciale, reduceri de grup şi programe diverse, alături de cazare, în cazul în care doriţi şi bineînţeles, cursuri de instructaj pentru cei dornici să transforme o aventură de o zi, într-o pasiune de-o viaţă. Puteţi fi oaspeţi pentru această excursie, dar nu uitaţi vesta de salvare atunci când doriţi să petreceţi o zi întreagă pe valurile nărăvaşe ale unui râu. 

Rafting în siguranţă

Dacă încercaţi pentru prima dată acest sport, trebuie să ştiţi că, a face rafting înseamnă în primul rând, muncă în echipă, colaborare excelentă între parteneri şi o foarte bună sincronizare. Fără unul din aceste lucruri, riscaţi să vă trezi înghiţiţi de furia apelor.Şi dacă în trecut sportivii erau nevoiţi să scoată apa din caiac, fapt ce le îngreuna păstrarea echilibrului, astăzi caiacele  moderne vă permit să prindeţi viteze uimitoare, în deplină siguranţă.

În funcţie de nivelul apei şi al adrenalinei dorite, puteţi practica nestingheriţi  raftingul, cele mai sigure ambarcaţiuni fiind pentru început, plutele de 4-12 persoane. Dacă însă mergeţi în excursie cu partenerul, puteţi naviga apele înspumate cu trekuri de două persoane, astfel încât veţi simţi mai bine valurile dar vă veţi şi forţa mai mult limitele.

La finalul zilei, nimic nu se va mai compara cu vâslitul în pârâiaşe foarte abundente, coborâtul în albii abrupte şi pe praguri sau chiar mici cascade. Echipamentul în aceste sporturi este vital şi obligatoriu. Cu ajutorul acestuia, un moment periculos se reduce la distracţie, ferindu-te de leziuni, zgârieturi şi în unele cazuri chiar şi de apa rece.Vesta flotabilă specială, destul de groasă să îţi protejeze coloana, precum şi casca ce îţi apără fruntea şi ceafa de loviturile crengilor sunt printre cele mai importante componente ale echipamentului. Hainele neoprene vă vor asigura deseori confortul în apa de 4-15 grade celsius.

La trântă cu râurile româneşti

În România sunt puţine râuri corespunzătoare practicării acestui sport dar merită pe deplin încercate. Crişul-Repede, Jiul, Nera şi Cerna; Mureşul, Lăpuşul şi Bistriţa sunt uşor de parcurs chiar şi de novici. La Vatra Dornei, turiştii pot practica river-rafting-ul pe o distanţă de aproximativ 5 kilometri, costul unei „excursii“ fiind de circa 1,5 milioane lei.

În comuna Ciocăneşti, din judeţul Suceava, iubitorii de sporturi extreme îşi pot încerca forţele pe Bistriţa Aurie, plătind, pentru câteva ore pline de adrenalină, circa 100 de euro. Pe Mureş, între Topliţa şi Deda vă aşteaptă alte aventuri: rafting-ul în această zonă defineşte o experienţă care merită trăită cu fiecare ocazie.

Cât despre râul Cerna, acesta are apa sălbatică pe alocuri, urmată de praguri mici şi un grad de dificultate a apei de 4-5. Vă trebuie unul din caiacele relativ mari (Necky Jive sau Blunt, Escimo Topo, Prijon Copper) iar aerul curat şi curenţi puternici, vor tranforma excursia într-o reuşită. Este crucial ca totdeauna să ţineţi cont de copaci căzuţi în râu, altfel accidente grave se pot întâmpla. Completaţi-vă aventura cu o tură de rafting pe Crişul-Repede, pornind din satul Bratca, Cluj Napoca, şi admiraţi pe îndelete stâncile grandioase şi peşterile ce oferă o privelişte minunată.  Şi dacă încă nu v-aţi satisfăcut pofta de adrenalină, porniţi dinspre Beiuş către Crişul Pietros şi încercaţi să navigaţi apa ce cade printre stânci abrupte.

Locaţii şi râurilor pentru rafting:

Austria: Imster Gorge

Bosnia & Herzegovina:Tara and Drina

Canada: Kicking Horse, Banff National Park, Alberta.

India: Gange, Alaknanda,Bhagirathi, Kali/Sarda, Brahmaputra, Subansari, Sutlej,Tons, Zanskar, Indus, Lohit,Lidder, Ravi, Teesta

Norvegia: Rana

Panama: Chagres

România: Jiu, Bistrita, Cerna

Turcia: Dalaman

Austria: Imster Gorge – Imst-Haiming,

Panama: Chagres
Canada: Kicking Horse

Noua Zeelandă: Queenstown’s Kawarau – Rock Garden, Sharks Fin, Toilet, Pinball, Jaws, Sequel, Oxenbridge Tunnel

Utah: Grand Canyon, Cataract Canyon, Colorado River, Green River, Zampa şi San Juan

Jamaica: Martha Brae

Cile: Futaleufu

Patagonia: Maipo River,

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Locuri pentru fuga din oras 0 Comments

Vrei cetate, nu-i departe!

Ți-e dor de puțină liniște, miros de brad și mișcare în aer liber? Pornește la drum spre un oraș de munte. Noi am ales Râșnov, dar poate fi oricare altul,

Locuri pentru fuga din oras 0 Comments

Misterioasa cetate de la Ciceu

Cenuşăreasa cetăţilor străvechi româneşti, Cetatea Ciceu poate fi astăzi descoperită în actualul judeţ Bistriţa-Năsăud, la 20 de kilometrii nord-est de municipiul Dej. Parte integrantă a comitatului Belső-Szolnok (Solnocul Interior, integrat

Locuri pentru fuga din oras 0 Comments

Stațiunea montană Straja, din Hunedoara, este vara loc de plimbare și relaxare

E departe de fițele de pe Valea Prahovei, dar e plină de istorie, de locuri de vis, de culoare și de liniște. Stațiunea Straja din Hunedoara, un punct de reper

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta