E toamna, e ”party” la castel! Dar nu te gândi la sute de watti!

E toamna, e ”party” la castel! Dar nu te gândi la sute de watti!

Îți place să te bucuri de crâmpeie de istorie când pleci în călătorie, indiferent dacă te documentezi înainte sau descoperi, pas cu pas, alături de ghid, poveștile locurilor pe care le vizitezi? Iată trei destinații, pline de istorie și legende, numai bune să le vizitezi într-o zi de toamnă, fie ea însorită sau ploioasă. Mai les că urmează și Sărbătoarea Dovlecilor. 

Peleș, un castel desprins din povești cu prințese

Peles

Turnurile sale cu decoruri delicate, iedera ce urcă pe ziduri, parcul și statuile din față, totul e parcă pus acolo pentru o poveste cu regi și regine. Și chiar așa este. Dacă citești istoria Castelului Peleș, ai parte de o mulțime de informații despre Casa Regală a României, despre regele Carol I și ambiția sa de a aduce cât mai mult din arta vest-europeană aici, la poalele Bucegilor, într-un cadru natural ce îi amintea de țara sa natală.

În culorile toamnei, Peleșul capătă o nouă viață, iar drumul din Sinaia și până la castel este minunat, cu frunze căzute, castane și ghinde presărate parcă de mâna unui artist, care a aruncat și câteva brândușe violete pe povârnișurile însorite.

Taxa de intrare, pentru un tur de o oră și 15 minute, este de 50 de lei pentru adulți, 20 de lei pentru pensionari și 12,5 lei pentru elevi și studenți.

Cele peste 160 de camere sunt decorate în stiluri diferite, de la renașterea italiană, la barocul german, rococo francez și stilul hispano-maur. Printre cele mai interesante săli se află sala armelor, cu o colecție impresionantă de arme din diferite perioade ale istoriei. E adevărat că pe majoritatea turiștilor îi impresionează armele încrustate cu pietre prețioase, provenite din India, Persia și Turcia. La fel de interesantă este sala de concerte, cu picturile sale uriașe, precum și salonul turcesc, cu vasele sale orientale decorate bogat.

La Bran, admirăm peisaje și recitim „Dracula”

Bran

Știai că Bran înseamnă în turcă poartă? Castelul Bran rămâne și azi o poartă între fantezie și realitatea istorică. Turiștii străini vin hotărâți să-l descopere aici pe Dracula, iar actualii proprietari ai castelului încearcă să restabilească adevărul istoric. Dar de ce nu să rămână și puțin mister în toată această poveste? Motiv pentru care la Castelul Bran au loc expoziții international de pisici, concerte de muzică barocă și spectacole de teatru cu vampiri și alte creaturi fantastice. Halloweenul e un bun prilej de vizitare a castelului, cu siguranță vor avea loc momente dedicate spiritelor și istoriei fascinante create în jurul mitului Dracula, încununat de romanul britanicului Bram Stocker.

Peisajul în care se află castelul merită cei 30 de km parcurși de la Brașov sau cei 200 km de la București. Bucegii și Piatra Craiului sunt un cadru perfect pentru acest castel ce a fermecat inima reginei Maria, care l-a restaurat împreună cu unul dintre arhitecții Castelului Peleș. Din 2009, Castelul Bran se află în proprietatea copiilor fiicei reginei Maria, prințesa Ileana.

De luna aceasta, castelul se vizitează conform programului de iarnă, adică lunea între orele 12.00 și 16.00 și de marți și până duminică între 9.00 și 16.00. Prețul unui bilet este de 30 de lei pentru adulți, 20 lei pentru seniori (65+), 15 lei pentru studenți și 7 lei pentru elevi.

În apropiere se află numeroase pensiuni, care mai de care mai cochete, care își așteaptă oaspeții cu bucate tradiționale, cu zacuscă și murături de toamnă, cu fasole cu ciolan și plăcintă cu dovleac.

La Castelul Cantacuzino, descoperim relaxarea

Până pe 4 octombrie mai aveți șansa de a admira cele peste 200 de opere realizate de Salvador Dali care au stat aici toată vara, transformând stațiunea Bușteni într-o destinație culturală. Mii de turiști, din întreaga țară, au sosit la Bușteni să vadă interesanta expoziție găzduită de Castelul Cantacuzino. În seria Prahova Classic Nights, pe 24 octombrie veți avea parte de un nou concert de muzică clasică.  Castelul se vizitează, cu taxa de intrare diferită în funcție de categora vizitatorilor, prețurile variind de la 20 de lei pentru adulți, la 6 lei pentru copii sub 12 ani. Pentru că găzduiește și evenimente private, este posibil ca accesul la castel să nu fie posibil în anumite perioade, motiv pentru care administrația acestuia recomandă studierea calendarului pus la dispoziție pe site-ul castelului.

Dar când a fost construit și de cine? Până de curând, nu s-a aflat în circuitul turistic, deși la fiecare trecere prin Bușteni, îl admiram de la distanță. Ei bine, de-abia a împlini 100 de ani, fiind construit în 1911, de către prințul Grigore Cantacuzino, poreclit Nababul, fost ministru al României, în guverne de la începutul secolului trecut. Nababul a ales stilul neoromânesc pentru arhitectura castelului său de la Bușteni. Este înconjurat de grădini, cu cascade și fântâni arteziene. Are o sală de primire fastuoasă, în care se află o colecție de heraldică unică în România. Decorațiunile castelului duc cu gândul la o reședință boierească, cu ornamente bogat colorate, din grinzi pictate și vitralii bogate.

autor: Silvia Mirea

Fotografii: www.romaniaturism.com, Silvia Mirea

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

Succesul e… molipsitor!

Gala Fondurilor Structurale – Povestea a ajuns la final. Personajele principale pornesc în noi aventuri „Am vrut să văd oameni care au avut un impact major în viitorul comunităților lor,

Turist in Romania 0 Comments

La Piatra Neamt pentru cea de-a IV-a editie a Congresului European de Turism Rural

In perioada 7-10 octombrie, municipiul Piatra Neamt a adus In atentia romanilor tema editii din acest an a Congresului European de Turism Rural – „Turismul inovativ – o noua viata

Turist in Romania 1Comments

Tratament ca în mina de sare, la ”salina dintre blocuri”

Nu e chiar la îndemână să ajungi la salină când ai nevoie de tratament. Probabil că tocmai de la această idee au pornit și clinicile care au decis să deschidă

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta