Frumoasa de la operă și ghemul de lână
Îți poți imagina o soprană, care după ce coboară de pe scena operei și, după ce lasă costumul strălucitor de spectacol , se apucă de cusut? Sau de sculptat lână, după cum îi place ei să spună… Și nu o face ca și cum ar cârpi un pulover, ci de parcă ar vrea să-și imprime și sufletul în broșele, mărțișoarele, statuetele, păpușile sau în florile care-i ies din mâini. Cam asta face Alice Crucianu Lopez de opt ani încoace, de când i s-a născut prima din cele trei fetițe.
Pasiunea ei pentru modelat lână vine din urmă cu circa 9 ani, pe când Alice s-a hotărât să urmeze cursurile Colegiului Waldorf, pentru a deveni pedagog. Atunci a învățat pentru prima dată să facă îngerași, însă nu s-a mulțumit cu atât. A continuat să se joace cu lână și după ce a absolvit Colegiul și Conservatorul, ”pictând” în materialul pufos, pe muzică de operă, adevărate povești. ”De când eram însărcinată cu primul copil, acum 8 ani, am început să lucrez mai mult. Nu mai urcam atât de des pe scenă. Fiind muzician – clasician – sunt preocupată de detalii, așa că am încercat să fac mai mult decât învățasem la școală și să fac perfect. Am mania asta, când pun ceva pe masă, să fie de nota 11”, a povestit Alice Lopez.
Și ea, și soțul ei Hector sunt muzicieni, dar în prezent, doar el urcă pe scenă ca tenor la Opera din Cluj Napoca. Ea și-a împărțit timpul în ultimii ani între copii, bărbat, treburile casei și lână. Și l-a urmat la Cluj când a fost nevoie. Și acum locuiesc tot acolo. ”Fără lână cred că o luam pe pastile. Mi-a fost foarte greu să stau acasă. Lâna m-a ținut însă ca uleiul, deasupra apei. Acum am trei fetițe și pentru că s-au făcut măricele, voi începe din nou să studiez, ca să-mi revin și să urc din nou pe scenă. Vezi tu, și muzica are nevoie permanent de exercițiu. Ca și balerinele, ca și sportivii, trebuie să ai antrenament ca să dansezi sau să intri în joc”, s-a destăinuit artista.
Întoarcerea la cariera de soprană nu o va face să uite într-un colț lâna iubită, ci îi va oferi noi povești pe care să le transpună în ”picturi” sau ”sculpturi” frumos colorate. ”Mie îmi place foarte mult lead-ul și în muzică, atunci când cântăm ceva, trebuie să traducem textul, ca să înțelegem exact povestea și jocul, ca să nu râdem atunci când trebuie să plângem sau invers. Aceste lead-uri conțin multe povești care uneori mă inspiră. Atunci fac un fel de pictură pe note muzicale, folosind în loc de uleiuri, lână colorată”, spune Alice despre una din sursele ei de inspirație.
Și materia primă e însă cel puțin la fel de importantă precum inspirația, așa că Alice e abonată deja la cele mai bune surse. Ia lâna de la ciobani, cu sacul, și în funcție de sezon, de poveștile pe care vrea să le spună și de ocazii, îi imprimă anumite culori. ”Vopsesc lâna cu vopsea de ouă, uneori chiar în joia mare. În toți acești ani am învățat exact cum iese o culoare sau alta și în funcție de nuanțele care îmi trebuie, amestec vopselele, ca să obțin ce am nevoie”, explică Alice, ca un veritabil meșter popular. Așa au luat naștere ”picturi” precum ”Micul prinț și vulpea”, ”Cuib de rândunele în cireș”, ”Colindătorii”, ”Culegătorii de stele”, vulpoii Temistocle și Grigore ori vulpița Sevastița. Și tot așa au prins viață personajele preferate ale celor mici: ”Luluța Albinuța”, Rița gărgărița”, ”Bufnițel băiețel”, ”Șoarec” sau ”Melcul ochios”.
Motto-ul după care se ghidează este cât se poate de relevant pentru munca ei și pentru felul în care vede viața. ”Fă rai din ce ai” își spune de câte ori i se pare că e în impas, iar asta o ajută întotdeauna. Pe talent nu pune mare preț, pentru că, spune ea, munca face 99% din treabă și talentul restul de 1%. Crede însă cu tărie că microbul artei se transmite în familie și are deja o dovadă clară, chiar la ea în casă. ”Sofia, fetița cea mare, a început să modeleze lâna alături de mine. Îi place să învețe, să experimenteze. Și îți mai spun un secret: a urcat deja de mai multe ori pe scena operei, în spectacole care aveau numele ei pe afiș și s-a descurcat foarte bine”, a mai spus cu mândrie talentata mămică. «
Își învață copiii să împartă bucurie
Pe cele mici nu le învață însă doar tainele meșteșugului, ci le și modelează sufletele. Prima e tot fetița cea mare. ”Sofia face Flori de Măr și va fi alături de mine la târgul de la Muzeul Țăranului din București. Tot ce va câstiga din vânzarea lor, va dărui prietenei ei Sonia, pentru o inimă și mai mare. Eu voi dărui 10% din tot ce voi avea la final. Împreună cu voi, cei ce ne cumpărați munca, vom face acest lucru posibil și vă prea mulțumesc de acum. Dar din Dar se face Rai”, a scris Alice pe pagina ei de Facebook, cu speranța că va inspira și alte suflete mari să o ajute pe micuța Sonia să facă operația în Statele Unite.
Lâna are pagină
de Facebook
Oamenii apreciază munca, imaginația și sufletul pe care le investește Alice în produsele ei din lână, așa că artista are, cu fiecare zi, tot mai mulți fani. Iar pentru ca aceștia să poată vedea produsele pe care le realizează, le-a adunat pe toate într-o pagină, pe cel mai utilizat site de socializare. Se numește ”Sculptură în lână” și reunește de la păpuși, la flori de fel și fel de dimensiuni, la elfi simpatico și până la mărțișoare. Toate, după cum spune frumoasa de la operă, ”din lână filțuită”.
Autor: Corina Rob
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Incomingul poate salva turismul românesc, după criza coronavirus
Asociația Incoming România, în numele membrilor săi – 33 de operatori în turismul internațional, specializați în turismul de incoming în România (primire de turiști străini în țară) – își exprimă
Richiș, satul sibian în care preoții l-au îmbrăcat pe Sf. Ioan Botezătorul
Biserica din satul sibian Richiș este un loc al ciudățeniilor. Pe pereții acesteia se văd și acum urmele făcute de degetele păcătoșilor puși să se căiască, iar în interiorul ei,
Frumoasă Bretania, venim să te vizităm!
A renunțat la carieră, la agoniseală și a ales să plece în Franța, pentru a fi alături de soțul ei, și el roman. Cu toate acestea, Mihaela Antoche, până nu
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!