Habemus Papa(m)!  După 20 de ani, avem, din nou, un Sfânt Părinte pe pământ românesc

Habemus Papa(m)! După 20 de ani, avem, din nou, un Sfânt Părinte pe pământ românesc

Trei zile, trei Sfinte Liturghii, opt discursuri în faţa autorităţilor politice şi religioase, patru locații, beatificarea a şapte episcopi greco-catolici martiri şi o întâlnire cu comunitatea. Așa arată rezumatul vizitei Papei Francisc în România – la București, Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj – în perioada 31 mai – 2 iunie. Au trecut 20 de ani de la ultima vizită făcută la București, de Sfântul Ioan Paul al II-lea, așa că mult așteptatul eveniment va avea parte de importanța cuvenită. Habemus Papam, adică: avem un Papă!

Cea de-a doua călătorie apostolică a unui papă în România marchează o serie de premiere care, până nu demult, păreau să rămână pentru totdeauna în domeniul dorinţelor: prima vizită a unui papă care îmbrăţişează atât Capitala, cât şi fostele principate istorice ale României – cu etape la Bucureşti, Iaşi, Şumuleu-Ciuc şi Blaj -, prima întâlnire a unui papă cu reprezentanţii comunităţii românești, precum şi prima prezenţă a unui papă, chiar şi numai pentru o escală tehnică, la Bacău şi Sibiu.

Organizată sub îndemnul ”Să mergem împreună!”, vizita papală va fi una maraton, având în vedere programul publicat de Sala de presă a Sf. Scaun şi de Conferinţa Episcopilor din România. Iată agenda vizitei:

Vineri, 31 mai 2019: Roma – Bucureşti

Întâlnirile cu preşedintele, primul ministru, patriarhul şi Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe române şi cu vice-preşedintele Conferinţei Episcopilor din România marchează prima zi a călătoriei apostolice a Papei Francisc în România, dedicată în întregime autorităţilor politice şi bisericeşti din Capitală.

Potrivit programului, Sfântul Părinte pleacă de la Roma vineri, 31 mai a.c., la ora 8.10 de pe aeroportul Roma – Fiumicino cu direcţia Bucureşti – Otopeni, unde urmează să ajungă la ora 11.30. După primirea oficială de la aeroport, Papa merge la Palatul Prezidenţial Cotroceni pentru ceremonia de bun venit, vizita de curtoazie la preşedintele României şi întâlnirea cu prim-ministrul. La ora 13.00, la Palatul Cotroceni, pontiful prezintă primul discurs al vizitei în cadrul întâlnirii cu autorităţile, reprezentanţii societăţii civile şi membrii Corpului Diplomatic.

După întâlnirile cu autorităţile politice şi societatea civilă, a doua parte a zilei este dedicată dimensiunii spirituale, începând cu Biserica ortodoxă şi încheind cu cea catolică. Astfel, la 15.45, Papa merge la Palatul Patriarhiei Bisericii ortodoxe române pentru o întâlnire privată cu patriarhul ortodox, după care urmează întâlnirea cu Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe, în faţa căruia prezintă cel de-al doilea discurs al vizitei. Întrevederea cu reprezentanţii Bisericii ortodoxe se încheie cu vizita Papei şi a Patriarhului la noua catedrală ortodoxă pentru rugăciunea ”Tatăl Nostru” şi cu un cuvânt de salut din partea Succesorului lui Petru. Prima zi a Papei în România se încheie cu Sf. Liturghie oficiată în catedrala ”Sf. Iosif” a arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti.

Sâmbătă, 1 iunie 2019: Bucureşti – Şumuleu Ciuc – Iaşi –
Bucureşti

Sfânta Liturghie la sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc ocupă prima parte a zilei de sâmbătă, 1 iunie a.c., din agenda călătoriei apostolice în România, urmând ca, în partea a doua a zilei, Papa să viziteze dieceza de Iaşi pentru o întâlnire cu tinerii şi familiile. La ora 9.30, pontiful pleacă de la Bucureşti cu avionul spre Bacău, după care merge cu elicopterul la Miercurea-Ciuc, în arhidieceza romano-catolică de Alba-Iulia.

Succesiv, Papa merge cu automobilul la sanctuarul Fecioarei Maria de la Şumuleu-Ciuc, unde celebrează Sf. Liturghie cu pelerinii prezenţi şi ţine omilia celebrării euharistice.

În jurul orei 17.00 Papa ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iaşi, iar la 17.30 face o vizită la catedrala romano-catolică, după care merge în faţa Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile, cărora le adresează cel de-al şaselea discurs al vizitei.

În cursul serii, Papa se întoarce cu avionul la Bucureşti.

Duminică, 2 iunie 2019: Bucureşti – Blaj – Roma

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în ritul bizantin român şi ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri se află în centrul agendei celei de-a treia şi ultimei zile a călătoriei apostolice în România.

Sfântul Părinte pleacă de la Bucureşti cu avionul duminică, la ora 9.00, cu direcţia Sibiu, de unde merge cu elicopterul la Blaj, sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Aici, pontiful celebrează Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfăşurându-se pe Câmpia Libertăţii de la Blaj. Papa prezintă omilia celebrării euharistice şi recită antifonul marian pascal ”Regina Coeli” (”Bucură-te, Regina Cerului”).

După prânzul cu suita papală, Sfântul Părinte are o întâlnire cu comunitatea românească din Blaj.

În jurul orei 17.00, Papa soseşte cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas bun, urmând să plece din România cu avionul, fiind aștep-tat pe aeroportul Roma – Ciampino în jurul orei locale 18.30.

După nelipsita vizită la icoana Maicii Domnului ”Salus Populi Romani” din bazilica Santa Maria Maggiore, papa se întoarce la reşedinţa sa din Casa ”Sf. Marta” din Cetatea Vaticanului.

”Va fi un prilej, pentru Papa, de a ne întări în cre-dință, iar pentru noi, o bună ocazie de a împărtăși cu Sfântul Părinte frumu-sețile țării noastre. În prima zi, va veni aici, la București, în această catedrală istorică, ne vom ruga împreună la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe care o va celebra aici și-i vom asculta cuvântul.

Îi suntem recunoscători Sfântului Părinte pentru acest mare dar pe care îl face nu numai catolicilor din România, ci tuturor românilor. Îi mulțumim și-l așteptăm cu brațele deschise și cu inimi pline de bucurie”, a declarat ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București. «

Măsuri speciale pentru Sfânta Liturghie de la București

Având în vedere numărul impresionant de persoane care s-au înscris pe site-ul papalabucuresti.ro, pentru a participa la Sfânta Liturghie celebrată de Sfântul Părinte la București vineri, 31 mai 2019, s-a decis extinderea spațiului amenajat pentru pelerinaj în Piața Revoluției, în fața Ateneului Român.

Aici se pregătește o nouă zonă special amenajată pentru participarea activă la Sfânta Liturghie cu: 5000 de locuri pe scaune, sisteme audio-video, ocazie de spovadă și primirea Sfintei Împărtășanii la Sfânta Liturghie.

”Îi asigurăm pe toți cei care doresc să participe la această Sfântă Liturghie și să îl vadă pe Papa Francisc, că toți cei înscriși îl vor avea pe Sfântul Părinte în mijlocul lor și vor avea cele mai bune condiții pentru a trăi fiecare moment al pelerinajului alături de comunitatea noastră. După Sfânta Liturghie, Papa Francisc va veni cu papamobilul în Piața Revoluției pentru a-i saluta pe pelerini”, au dat asigurări reprezentanții Bisericii Catolice.

Potrivit organizatorilor sunt doar 100 de locuri disponibile în interiorul catedralei romano-catolice Sfântul Iosif din Bucureşti, restul locurilor fiind disponibile pe străzile din jurul catedralei, iar accesul în oricare din aceste zone este posibil doar după înscrierea online pe site-ul inscrieri.papalabucuresti.ro și primirea confirmării înscrierii, prin e-mail. În urma înscrierii participanții vor primi gratuit un bilet de acces personalizat cu cod de bare, care va cuprinde toate detaliile despre zona/punctul de acces unde vor fi repartizaţi. Ulterior înscrierii le va fi comunicată perioada şi modalitatea pentru primirea/ ridicarea acestor bilete.

Cu ocazia extraordinară a vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc în România şi a celebrării Sfintei Liturghii pe care o va prezida Sancitatea Sa în Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif din Bucureşti, Arhiepiscopia Romano-Catolică București organizează un pelerinaj pentru toți cei care doresc să se unească în rugăciune şi îşi manifestă interesul de a participa la eveniment prin înscrierea gratuită în cadrul pelerinajului pe site-ul de internet www.inscrieri.papalabucuresti.ro. 

Pelerinajul constă în participarea la această Sfântă Liturghie în interiorul Catedralei Sf. Iosif (în limita spaţiului disponibil) şi în exterior pe străzile din jurul catedralei, în zone de acces special amenajate cu echipamente audio/video pentru ca participanţii să poată urmări celebrarea liturgică şi activităţile premergătoare acesteia propuse în cadrul pelerinajului în timpul zilei.

Zonele special amenajate vor fi demarcate prin puncte de acces gestionate în colaborare cu forţele de ordine care vor solicita participanţilor un control de securitate în vederea accesului, la momentul sosirii acestora în perimetrele respective.

Autor: Corina Rob

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Special 0 Comments

Citirea rapidă și învățarea creativă, noi metode de dezvoltare

Sunt atât de multe cărți bune de citit și atât de multe informații de reținut, încât uneori avem senzația că n-o să ne ajungă o viață de stat numai cu

Special 0 Comments

Comunicat de presă

SEPTEMBRIE 2021PRIN PROGRAMUL OPERAȚIONAL COMPETITIVITATEPrioritatea de investiții 3d – Sprijinirea capacității IMM-urilor de a crește pe piețele regionale, naționale și internaționale și de a se angaja în procesele de inovare

Turist in Romania 0 Comments

Raphael Alexander Zoren, blogger: ”Cine poate uita petrecerile din Centrul Vechi?”

27 de bloggeri străini au vizitat Bucureștiul la începutul lunii aprilie, în cadrul evenimentului #EnjoyBucharest, ca să vadă că România înseamnă mai mult decât Transilvania și Dracula. Sigur, și să

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta