Iasi
De ce am ales orasul?
Iasi este al doilea oras ca marime din tara, fiind totodata si principalul centru urban din nord-estul Romaniei.
Se spune ca la Iasi „fiecare piatra vorbeste de trecut”, prin numarul mare de manastiri, muzee si case memoriale.
Este orasul marilor idei, la Iasi a fost prima Mare Unire, primul spectacol de teatru in limba romana, primul muzeu literar memorial, prima scoala de ingineri (1814) si prima universitate din tara (1860), astazi „Alexandru Ioan Cuza” fiind una din cele mai prestigioase universitati din tara.
Particularitati si evenimente + Gastronomie (nu prea am gasit despre astaL)
Este un important pol de interes pentru turisti, studenti, cercetatori si oameni de afaceri. Industriile principale sunt metalurgia (SC Arcelor Mittal Tubular Products, SC Tehno Steel), medicamentele (SC Antibiotice SA), textilele (SC IasiConf SA, SC Iasitex SA) si industria alimentara.
Sectorul bancar si cel al informatiei au luat avant in ultimii ani, numeroase banci si companii de software fiind prezente in oras. De asemenea este un centru comercial regional important, aici existand numeroase centre comerciale.
Tot aici se afla numeroase manastiri si catedrale, Biserica „Sf. Nicolae Domnesc” fiind cea mai veche din oras, ctitorie a lui Stefan cel Mare.
Mai pot fi vizitate biserica Trei Ierarhi și Mănăstirea Golia, marturii ale gusturilor estetice ale unui mare domnitor Vasile Lupu, Catedrala Mitropolitana, Casa Dosoftei, Palatul Culturii, Casa Pogor cu „Masa Umbrelor”, aleile Copoului cu mireasma de tei si cu ecouri de vers eminescian (Teiul lui Eminescu si Muzeul „Mihai Eminescu”), Casele memoriale „Mihail Sadoveanu”, „George Topârceanu”, „Mihai Codreanu”, „Otilia Cazimir”, Biblioteca Universitara„Mihai Eminescu”, fondata ca biblioteca a Academiei Mihailene.
An de an se organizeaza Cupa Moldovei in Iasi, un festival gastronomic care atrage atat amatori, cat si profesionisti. Aici se gatesc atat dulciuri si produse de patisserie, cat si preparate traditionale precum sarmale sau fripturi.
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Românii au cheltuit în 2013 două miliarde de euro pe vacanțe
Indiferent de ceea ce se întâmplă cu sectoarele economice ale României și în pofida reducerilor masive de personal, românii nu renunță la călătorii.
Bucovina, ţinutul mănăstirilor
Bucovina este un ţinut cu o frumuseţe aparte, iar odată ce îi calci graniţele, ajungi brusc într-un paradis montan. Blândeţea acestei toamne nu face decât să sporească farmecul şi atracţia
Poiana lui Ştefan, munţii Gutâi
Poiana lui Ştefan, mărginită de Creasta Pietrii, constituie unul din locurile în care natura este, aşa cum uşor se poate observa, perfectă. Şi cum la Baia Mare te afli aproape
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!