Joaca de-a Zurli
Au nevoie doar de câteva minute ca să te cucerească și nu fac nici un efort pentru asta. Se numesc Zurli și sunt zurli, la propriu! Râd întruna, glumesc, își continuă frazele unul altuia. Ei nu joacă ci se joacă și asta fascinează sute de mii de copii din toată România, care le fredonează cântecele, le imită gesturile și le văd iar și iar spectacolele.
Oana Racheleanu
Fotografii: Turism Club
Recunosc, am profitat de ziua copilului ca să trag cu ochiul în lumea celor mici. Am știut de la început că voi stârni multe invidii, dar mi-am asumat riscul. Voiam să văd ce-i atrage ca un magnet pe picii din toată țara și pe părinții lor în sălile de spectacole, când apar afișele Zurli. Am petrecut două zile cu ei: una la repetiții și alta la Hotelul Valea cu Pești de pe Transfăgărășan, unde și-au îngăduit o pauză de relaxare. Iar acum: ”Je suis Zurli”.
Mai întâi am reușit să mă strecor în sala de repetiții, în timp ce actorii Zurli repetau pentru spectacolul de pe 31 mai, de pe scena Sălii Palatului. Era mare tămbălău. Regizorul Vadim Rusu îi așeza în două rânduri, la stânga și la dreapta patului vrăjitoarei Tura Vura, ca pe niște copii: „Măi, nu mai faceți trenulețul, măi!”. Dar ”cumințenia” așteptată s-a transformat într-o bătaie nebună cu perne, cozi de mături și hohote de râs. Râdeam eu, râdea regizorul, râdea toată lumea din jur, chiar dacă unii dintre ei cel mai probabil mai văzuseră faza de cel puțin câteva ori, așa că am înțeles într-o clipă de ce-i adoră o țară întreagă de copii, cu tot cu părinți.
Repetau pentru spectacolul de la Sala Palatului de pe 31 mai de ziua lor, a copiilor de toate vârstele, iar primul gând a fost ”„mi-aș dori să fiu acolo”. Apoi mi-am zis ”ce-i în mână nu-i minciună” și m-am furișat pe un scaun de rafie pentru prichindei, ca un spectator fără bilet. Și sunt aproape sigură că scăunelul ăla avea ceva praf magic pe el de la zâna înaripată, că mi-am dat seama, după vreo 10 minute că aveam un zâmbet larg pe față, cam de la o ureche la cealaltă. În fața mea se desfășura un spectacol autentic, ca la mama lui, Mirela Retegan, cu toate rolurile jucate serios: cu fetița Zurli care încearcă să o convingă pe vrăjitoarea Tura Vura să spună unde a ascuns mătura, cu Zâna Bună care îndeplinește orice dorință (sigur ea a dat cu praf magic pe scaun) și dansatorii care dau de zor cu mătura pe scenă, printre rotiri și tropăituri.
Vadim se plimbă printre ei, le arată câteva mișcări cu capul și cu mâinile. „Tu trebuie să arăți puțină disperare”, îi spune fetiței Zurli. Frumușica se scarpină în cap a nedumerire și ridică din sprâncene. „Dubla 2, scena 4, motor, acțiune”, strigă cineva din sală. Dintr-o săritură fetița Zurli e în brațele celor trei băieți și din doi pași e cu capul în tomberonul unde s-a ascuns vrăjitoarea. Toată gașca Zurli și cu mine râdem în hohote. Stai să vadă copiii scena asta!
Pe mine m-au convins! Cei din Gașca Zurli joacă și se joacă. Nu știi niciodată când sunt actori într-un spectacol pentru copii și când sunt doar colegi care se bucură de o pauză. Și pe scenă și la repetiții, jucăuși, colorați, puși pe șotii, expresivi și inventivi, crează în jurul lor un fel de zumzet de veselie molipsitoare.
Alex acum este vrăjitoarea Tura Vura care a ascuns mătura, acum e băiatul vivace care vorbește mult. „Băi, tu când spui două vorbe, când zici o compunere întreagă!”, îl mustră amuzat Truli. Într-o pauză în care Vadim gândește o schemă, Paul își iese puțin din rolul de Zdrăngănel. Flexează genunchii, duce mâna la șapca întoarsă și îi cântă lui Yuppi pe acorduri de hip-hop: „Vrăjimăturica, ie ie ie”.
Gașca Zurli, formată din Tanti prezentatoarea, Fetița Zurli, Clopoțel, Yuppi, Truli, Zdrăngănel, Tura Vura și Zâna Bună, face magie de fiecare dată. Multă culoare, tot atâta muzică, dans și glume, rețeta este urmată cu conștiinciozitate atât pe scenă, cât și la repetiții sau în pauze.
M-am convins o zi mai târziu, când mi-au mai acordat un privilegiu: acela de a mă primi lângă ei într-o zi lejeră dintre două spectacole aflate la sute de kilometri distanța. I-am văzut cărând bagaje, aranjându-se ”serios” pentru o super-ședință foto pe Lacul Vidraru și în Hotelul Valea cu Pești de pe Transfăgărășan, jucându-se ”Oglinda” la piscină și ”Mima”, pe canapelele de la recepție, până târziu în noapte. Și recunosc, prin toate câte le-au făcut m-au îndrăgostit de ei. Mi-am dat seama de asta după ce au plecat, în timp ce fredonam în urma lor: „Am o căsuță mică, așa și așa, și fumul se ridică, așa și așa”. Sigur, ca orice copil, dădeam și din mâini arătând cât de mică e casa și cam cum se ridică fumul. Dacă-i le știi cântecul, înțelegi despre ce vorbesc! Dacă nu, bucură-te de spectacolul lor de la Sala Palatului și de cele care vor urma, alături de ceilalți copii și de părinții-copii. Și, ai să vezi, vei da și tu apoi din mânuțe ca noi toți cei Zurli.
De 4 ani fac valuri
Ideea Zurli s-a născut în 2006 din nevoia Mirelei Retegan, fost jurnalist și om de radio, de a-i transmite fetiței sale, Maya, valori și principii sănătoase sub formă de joacă. Gașca Zurli s-a născut în 2010 din dorința de a crea modele pentru cei mici și evenimente care să-i implice și pe părinți în spectacolele copiilor, de a-i face să acționeze împreună.
„Nu e un spectacol în care părinții se plictisesc și abia așteaptă să se termine. Noi nu facem spectacol pentru copii. Facem și pentru copii, și pentru adulți. Avem poante pentru părinți, dar pe care le pot înțelege și copiii. Ca Stan și Bran sau Tom și Jerry” – Mirela Retegan, creatoarea Zurli.
Hotelul Valea cu Pesti ne-a susținut
Această ediție specială a ziarului Turism Club din iunie, dedicată copiilor și trupei zurli, a fost realizată cu susținerea Hotelului Valea cu Pești aflat la 7 km de barajul Vidraru și la 12 km de Cetatea Poienari.
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Îndrăgostit de Deltă, de Dunăre, de canoe şi, mai nou, de canotcă
Interviu de vacanţă cu… Ivan Patzaichin, canoist, multiplu laureat la Jocurile Olimpice, lipovean şi iniţiator şi promotor al Asociaţiei „Ivan Patzaichin – Mila 23” Marele laureat cu aur (de patru
Form Days, noul festival din Cluj-Napoca e gata să „aprindă” castelul Bánffy
Unul dintre fondatorii Electric Castle lansează, în 2020, un nou festival la Cluj-Napoca. Form Days va avea loc între 2 și 5 iulie, în curtea Castelului Rákóczi-Bánffy, din Gilău, și este dedicat
Frumoasa de la operă și ghemul de lână
Îți poți imagina o soprană, care după ce coboară de pe scena operei și, după ce lasă costumul strălucitor de spectacol , se apucă de cusut? Sau de sculptat lână,
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!