Mai sau Florar, luna în care se spune că Raiul coboară pe pământ

Mai sau Florar, luna în care se spune că Raiul coboară pe pământ

Luna mai, denumită popular și „Florar” este, în tradiția populară, o lună a ierburilor, o lună plină de prospețime și culoare, despre care se spune că aduce Raiul pe pământ, pentru a înverzi totul.

Această lună se manifestă printr-o explozie de vegetație, munci agriole intense pe ogoare, în livezi, gradini și podgorii, precum și randament maxim în turmele de oi sau cirezile de vite.

Se spune că cei care încă mai au vin în butoaie, trebuie să-l scoată și să-l trateze cu pelin, pentru a nu se strica. Totodata, tradiția populară spune că e bine să bea din acest vin pentru a fi feriți de boli în decursul anului.
Și la capitolul sărbători, luna lui Mai este plină de semnificații. Spre exemplu, pe 12 mai este Harmanul viermilor sau Sfântul Gherman, o sărbătoare despre care se spune că stăpânește peste insectele și viermii care distrug recoltele, dar și peste furtuni și norii care aduc grindina, motiv pentru care ziua este respectată în zonele agricole.

Cu ziua Sfinților Constantin și Elena, care se serbează anual pe 21 mai, se spune în popor ca începe vara și că cine lucrează în această zi pe câmp, va avea roadele arse de soare sau mâncate de păsările cerului.

Costandinul puilor, o altă sărbătoare de pe 23 mai, reprezintă limita calendaristică  pentru semănatul porumbului, ovăzului și meiului. Se spune că tot aceasta este ziua în care păsările de pădure își învață puii să zboare.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Traditii & Folclor 0 Comments

Șezătoare modernă în buricul Bucureștiului. „De la ora 18 aici se coase”

Portul popular românesc a revenit din nou în atenția publicului, așa că vedem la tot pasul, în piață și în mall-uri, haine inspirate din folclor. În vremurile astea, când iile

Traditii & Folclor 0 Comments

De sfântul Andrei, se îmbină obiceiuri străvechi

Se spune că Sântandrei este o divinitate geto-dacă, iar creştinii au suprapus imaginea acestuia cu aceea a Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României. Pe 30 noiembrie îi sărbătorim pe amândoi, atât

Traditii & Folclor 0 Comments

„Năframa Amatori”, școala de dansuri populare unde fiecare antrenament e ca o petrecere

Pentru ce te-ai mai putea duce la sală în afară de zumba, pilates sau tae bo, de exemplu? Pentru dansuri populare. Dacă nu crezi că acestea pot fi un exercițiu

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta