Mergeţi în Danemarca să-i cunoaşteţi pe vikingii secolului XXI
O ţară condusă de o regină, Margareta a II-a. Danemarca are cel mai înalt grad de egalitate a veniturilor, având al şaptelea cel mai mare venit mondial pe cap de locuitor. Acest stat aflat în nordul continentului s-a clasat de foarte multe ori pe primul loc în clasamentul celor mai fericite şi mai puţin corupte ţări din lume. Este şi ţara aprigilor vikingi şi a legendelor ce îi înconjoară, dar şi ţara Micii Sirene şi a magicului povestitor Hans Christian Andersen. Are peisaje frumoase, muzee şi multe castele, dar şi o bere extrem de bună. Iar vikingii de azi preferă berea de calitate şi să meargă la serviciu cu bicicleta. (Silvia Mirea)
Danemarca, pe scurt:
Zi naţională: 5 iunie, ziua constituţiei
Număr de locuitori: 5,5 milioane
Teritoriul Danemarcei cuprinde peninsula Iutlanda şi circa 400 de insule, dintre care doar 82 sunt locuite. Cele mai mari sunt Fulen şi Zealand. Danemarca se află la sud-vest de Suedia şi la sud de Norvegia. Tot la sud se mai învecinează cu Germania. Din Regatul Danemarcei mai fac parte două ţări: Groenlanda şi Insulele Feroe, acestea însă şi-au exercitat dreptul de a rămâne integral în afara UE.
Este membru UE din 1973.
Limbă oficială: daneza
Moneda locală: coroana daneză (kr.)
Capitala: Copenhaga
Deviza naţională: „Ajutor de la Dumnezeu, iubirea poporului, puterea Danemarcei”
Copenhaga, diversitate şi eleganţă
Copenhaga este o capitală europeană modernă şi oferă o mulţime de puncte de atracţie. Pe primul loc în topul atracţiilor din capitala Danemarcei este Parcul Tivoli, care oferă de toate pentru toţi. Citiţi despre el mai pe larg câteva randuri mai departe. Vă recomandăm ca la prima vizită în oraş, în loc de clasicul tur cu autobuzul, să faceţi un tur al canalelor, veţi avea astfel o imagine a capitalei dintr-o altă perspectivă. Chiar şi localnicilor le place din când în când să facă un astfel de tur. Veţi vedea astfel în toată splendoarea lor Opera, Palatul Amalienborg, Castelul Christiansborg şi impresionanta Bibliotecă Black Diamond. Evident că ghidul care vă va oferi informaţii în engleză nu va uita să vă ducă pe chei, să vedeţi statuia Micii Sirene, simbol al ţării şi al oraşului. Interesant este că toate vaporaşele care fac turul canalelor sunt eco friendly.
Dacă vreţi să vizitaţi un muzeu, vă recomandăm Ny Carlsberg Glyptotek, un muzeu de artă fondat în 1888. Veţi putea admira peste 40 de opere ale lui Gaugain şi o frumoasă colecţie de sculpturi ale artiştilor Degas şi Rodin. După vizita la muzeu vă puteţi relaxa în apropiere, în Grădina de Iarnă sau la cafeneaua Glyptoteket. Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre istoria acestui popor, aveţi la dispoziţie Muzeul Naţional, ce vă va plimba prin toate epocile, de la cea de piatră până la cea modernă. Colecţia etnografică a muzeului este cu adevărat remarcabilă.
Mergeţi la Castelul Rosenborg, pentru a vedea în subsol bijuteriile şi coroanele regilor şi reginelor ţării. Castelul datează din anii 1600, fiind ridicat de Christian al IV-lea, familia regală locuind aici până în 1720. Veţi putea admira în castel şi tapiserii de valoare, dar şi portretele membrilor familiei regale şi veţi putea afla povestea vieţii aventuroase a unora dintre ei.
La 15 minute de centrul oraşului se află Experimentarium. O combinaţie de muzeu, spaţiu experimental şi loc de distracţie. Aţi devenit curioşi? Vă place să faceţi experimente ştiinţifice? Atunci nu ocoliţi acest muzeu care vă oferă informaţiile altfel decât de obicei.
Pentru o panoramă a oraşului, vă trimitem până la Turnul Rundetarn. Acesta mai este numit şi turnul rotund, datează din secolul al XVII-lea şi este cel mai vechi observator din Europa. A fost construit de regele Christian al IV-lea, pentru astronomul Tycho Brahe, unul dintre cei mai cunoscuţi astronomi ai acelor vremuri. În prezent turnul este muzeu, galerie de artă şi loc pentru diverse evenimente culturale, dar este vizitat şi de astronomi amatori.
Parcul Tivoli, prima atracţie a ţării
Parcul de distracţie Tivoli este cunoscut în toată lumea, de foarte multă vreme. De fapt, anul acesta chiar împlineşte 170 de ani, aşadar este musai să vă păstraţi o zi pentru a vizita şi a vă distra la Tivoli. Odată ajunşi în Copenhaga, ar fi şi păcat să nu mergeţi, se află la doar câteva minute de primăria oraşului, iar de la Gara Centrală a oraşului aveţi de mers foarte puţin. Mai ales că anul acesta parcul s-a mai extins cu încă 600 de metri pătraţi şi a primit şi câteva noi roaler coasters, cel mai “nebun” dintre ele fiind 4G ride Aquila. Tivoli este al doilea cel mai vechi parc de distracţii din lume şi le oferă celor care îi trec porţile călătorii nebuneşti cu roaler coasters, zone verzi superbe, mâncare gustoasă, concerte live în fiecare zi şi focuri de artificii în fiecare duminică. Anul acesta seria de concerte live s-a extins, fiecare zi din săptămână fiind dedicată unui anumit stil, iar numărul artiştilor celebri care concertează este mai mare. Unul din numele mari ale lui 2013 este Sting. Dacă veţi fi în Copenhaga pe 15 august, nu uitaţi că atunci va fi ziua cea mare la Tivoli, sărbătorirea celor 170 de ani de existenţă.
Noutăţile anului 2013 pentru turişti prin Danemarca
Poate nu ştiaţi, dar celebrele piese de lego au fost inventate în Danemarca, iar aici se află unul dintre cele mai frumoase parcuri Legoland din lume. Anul acesta atracţia maximă a parcului este zona intitulată Legends of Chima.
Din luna februarie a acestui an, Grădina Zoologică din Copenhaga are o noutate pentru turişti: a deschis o secţiune numită The Arctic Ring, dedicată urşilor polari, păsărilor din Atlanticul de Nord şi focilor. O noutate absolută pentru Europa este că animalele pot fi privite şi când se scufundă în apă, atât de deasupra, cât şi de dedesubt. Grădina Zoo din capitala Danemarcei deţine o colecţie de peste 3000 de animale, aduse din toată lumea, şi care însumează 264 de specii diferite.
Distracţie de vară, din zori şi până seară
Fiind o ţară cu atât de multe insule, normal că danezii iubesc apa foarte mult. Dar cum sunt deja la modă aqua parcurile, şi Danemarca are o colecţie de astfel de locuri destinate distracţiei şi relaxării deopotrivă, care fac concurenţă plajelor naturale. Cel mai mare dintre aqua parcuri este Djurs Sommerland, care are zone diverse, de la roaler coasters, locuri de joacă şi de promenadă, dar şi piscine încăpătoare. Toamna, parcul se reinventează, iar de Halloween aici au loc petreceri memorabile, animate de 10.000 de dovleci, vrăjitoare, păianjeni uriaşi şi alţi monştri magici.
Mergeţi şi la ARoS Aarhus Art Museum, cel mai mare muzeu din nordul Europei. De pe acoperişul muzeului se poate panorama întreg oraşul Aarhus.
Excursii de o zi prin trei parcuri naţionale
Danemarca are trei parcuri naţionale, în care pe lângă peisajele uimitoare, puteţi face şi diferite sporturi. Bicicletele sunt foarte iubite în această ţară, dar şi caii, ambele variante de călătorie fiind preferate pe teritoriul parcurilor naţionale. Puteţi face picnicuri, merge cu cortul, observa păsările alături de ghizi.
Parcul Thy este cel mai mare, 200 km pătraţi, şi se află pe coasta de nord-vest a Jutlandei, oferind cele mai impunătoare peisaje de coastă. Este în mare parte acoperit de dune şi nisipuri albe. Este un paradis al păsărilor migratoare. Clubul de Golf Nordvestjysk ocupă o parte din parc, oferind pasionaţilor acestui sport posibilitatea de a combina turismul cu practicarea golfului. Şi windsurfing se face în zonă.
Parcul Naţional Mols Bjerge se află în estul regiunii Jutland şi este unul dintre cele mai accidentate teritorii din Danemarca, aici aflându-se şi specii rare de animale şi plante. Pădurile sunt dese în această zonă, fiind despărţite de lacuri şi mlaştini întinse. Există şi câteva situri istorice, ce datează din Epoca de Bronz. Vizitaţi ruinele Castelului Kalo şi Muzeul Sticlei.
Parcul Naţional Wadden Sea se află în partea de vest a regiunii Jutland şi graniţele sale se întind până în Germania şi Olanda. Se află sub protecţia UNESCO. Focile sunt protejate în această regiune, iar graurii crează fenomenul Soarele negru, când pornesc cu miile în zbor, întunecând realmente soarele şi desenând forme stranii pe cer.
Relieful din Danemarca
Danemarca este parte a Scandinaviei. Singura graniţă pe uscat a ţării este cu Germania, în rest fiind înconjurată de ape. Principalele insule sunt Funen, Lolland, Falster şi Bornholm, care se află spre coasta Suediei. Insula Mon este cunoscută pentru vârfurile sale muntoase de culoare albă, cele mai înalte din Danemarca. Cel mai mare lac al ţării este Arreso şi cel mai lung râu este Gudena. 67% din teritoriu este destinat agriculturii, 16% este acoperit de păduri, oraşele, drumurile şi construcţiile ocupă 10%, iar lacurile ocupă 7%.
Ce mâncăm şi ce bem
În Danemarca, numărul restaurantelor de lux este mare, pentru danezi calitatea serviciului la masă şi meniurile sofisticate fiind foarte importante. Motiv pentru care această ţară este considerată capitala gastronomică a Scandinaviei. Numai în Copenhaga veţi găsi 13 restaurante clasate cu stelele Michelin, Noma fiind al doilea cel mai bun restaurant din lume. Dar asta nu înseamnă că veţi mânca numai în smoking şi vă veţi lăsa toată averea la restaurant. Există o mulţime de locuri unde puteţi să petreceţi şi timp plăcut şi să luaţi şi o masă decentă, cu mâncăruri tradiţionale. Smorrebrod este sendvişul clasic danez, care poate fi umplut cu multe bunătăţi. Iar gheretele în care se vând hotdogs sunt numeroase şi puteţi apela la acestea în drumurile voastre de la un muzeu la altul. Cât despre băuturi, berea daneză e una dintre cele mai bune din lume.
Monumente aflate pe lista UNESCO:
Vestigiile istorice de la Jelling, din 1994
Catedrala din Roskilde, din 1995
Castelul Kronborg, din Helsingor, din 2000
Fiordul glaciar de la Ilulissat, Groenlanda, din 2004
Oraşe ce merită atenţia unui turist:
Aarhus. Despre Aarhus se spune că este cel mai fericit oraş din lume. Se află în peninsula Jutland şi beneficiază de plajă, port şi pădure. În apropiere pot fi vizitate Pietrele de la Jelling, monument megalitic aflat pe lista UNESCO. Un mare procent din populaţia oraşului e reprezentată de studenţi, prin urmare este şi cel mai tânăr oraş al ţării. Prin urmare viaţa de noapte şi magazinele cu chilipiruri sunt la mare cinste. Cele mai populare festivaluri ale oraşului sunt: Food Festival şi Northside Music Festival. Muzee de vizitat: ARoS şi Moesgard Museum.
Odense. Se află în centrul ţării şi este locul de naştere al celebrului scriitor Hans Christian Andersen. Dar este celebru şi prin numărul mare de biciclişti. Castelele şi casele vechi sunt numeroase în această zonă. Numele oraşului vine de la zeul mării, Odin, care este un simbol al urbei. Nu uitaţi să vizitaţi şi castelul Egeskov şi, bineînţeles, Muzeul Hans Christian Andersen, pentru a vedea desenele şi jucăriile acestui mare povestitor al lumii. Tot la Odense s-a născut şi cel mai faimos compozitor al ţării, Carl Nielsen.
Aalborg este un oraş al contrastelor. Este plin de viaţă şi oferă multe posibilităţi de distracţie, dar în acelaşi timp locuitorii săi sunt extrem de relaxaţi, petrecând mult timp în numeroasele cafenele. Este înconjurat de multe atracţii turistice, cele mai interesante fiind zonele de coastă cu panorama fiordurilor. Viaţa culturală şi artistică a oraşului e bogată, cele mai cunoscute opere ale artiştilor se află la KUNSTEN Museum of Modern Art. O dată pe an are loc un carnaval vesel, ce animă toate străzile principale ale oraşului. Puteţi pleca din Aalborg la o partidă de pescuit în Limfjorden sau într-o călătorie de plăcere în Lille Vildmose.
Esbjerg este un port tradiţional şi un oraş de pescari care merită a fi vizitat, într-o zonă plină de vestigii istorice din vremea vikingilor. Conform istoriei, este cel mai tânăr oraş al ţării, fondat în 1868. Încercaţi să nu rataţi statuia simbol a oraşului: are 9 metri înălţime şi reprezintă un bărbat faţă în faţă cu marea. Din Esbjerg puteţi lui feribotul până în Anglia.
Călătorind în Danemarca
Dacă vreţi să mergeţi cu maşina până în Danemarca, nu este nicio problemă. Regulile de circulaţie sunt aceleaşi şi vă veţi putea deplasa foarte uşor spre toate direcţiile dorite. Puteţi alege să zburaţi cu avionul până în capitală, de acolo sunt zilnic curse aeriene spre cele mai mari oraşe ale ţării. Trenurile sunt un alt mijloc de transport accesibil şi rapid: din Copenhaga până în Aarhus faceţi trei ore, până în Aalborg patru şi până în Odense doar o jumătate de oră. Şi autocarele sunt numeroase şi ajung până în cele mai îndepărtate locuri. Feribotul este un mijloc de transport comun, dat fiind numărul mare de insule din care e formată acestă ţară.
Observaţi că în daneză alfabetul conţine câteva litere care se scriu diferit, dar se pot scrie şi cu litere normale. Căutaţi pe internet înainte de apleca de acasă câteva lecţii sau explicaţii despre cum se scrie şi se citeşte în daneză, pentru a nu greşi vreo rută. Oricum, populaţia cunoaşte foarte bine şi limba engleză, aşa că nu veţi avea probleme în comunicare.
Unde ne cazăm
În Danemarca este popular tipul de cazare B&B (bed and breakfasts). Pe tot cuprinsul ţării veţi găsi o mulţime de hoteluri care oferă acest mod de cazare, extrem de practicat de cei care merg în circuit prin ţară. Majoritatea hotelurilor au câteva camere dedicate acestui tip de cazare, iar indicatoarele pe drumurile naţionale sunt vizibile.
Despre Danemarca aflaţi de pe internet căutând pe:
www.denmark.dk
www.visitdenmark.com
www.visitcopenhagen.com
www.goscandinavia.com
5 muzee de vizitat
1. Nationalmuseet, Muzeul Naţional al Danemarcei, Copenhaga
2. Muzeul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie din Helsingor
3. Muzeul Vikingilor din Ribe
4. Muzeul Hârtiei din Silkeborg
5. Muzeul de Artă şi Design din Danemarca, Copenhaga
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Terapie cu cai în cartierul canadian din Siminoc, Constanța
„Băi, știi cum era Larisa înainte? Super zăpăcită! Acum e trup și suflet pentru cai!”. Așa mi-au descris-o prietenii mei pe Larisa Kubassek, o constănțeancă la care urma să ne
Cinci trasee ambiţioase, numai bune pentru cei care iubesc aventura
Există locuri în lumea aceasta largă care ne uimesc prin unicitatea lor şi ne atrag. Unele ne îndeamnă să ne depăşim limitele fizice, altele ne testează limitele imaginaţiei şi dorinţa
Bogdan Budai, autostopistul care te învață cum să călătorești fără bani
Bogdan Budai are 26 de ani, este de loc din Hunedoara, dar are 20 de „acasă” prin Europa, prin locurile pe unde a ajuns cu autostopul sau cu proiectele de
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!