Olanda, ţara morilor de vânt şi a lalelelor

Olanda, ţara morilor de vânt şi a lalelelor

În mijloc de primăvară nu putem să ne gândim decât să călătorim prin Europa. Iar Olanda, una dintre cele mai surprinzătoare ţări ale Bătrânului Continent, este o destinaţie perfectă. Un sfert din teritoriul său se află sub nivelul mării, fiind statul cu cea mai joasă altitudine din lume. Lupta cu apa face ca olandezii să aibă cele mai inovative metode de construit case şi diguri pentru a ţine piept apelor. Pasiunea lor de secole pentru lalelele este cunoscută pe tot mapamondul, la fel şi imaginile iconice cu mori de vânt şi papuci de lemn. Dar cine sunt, acum, în secolul XXI, neerlandezii şi ce ar putea descoperi un turist în Ţara lalelelor?

Olanda pe scurt:

 

Numele ţării este Nederland, în neerlandeză

Zi naţională: 30 aprilie

Număr de locuitori: 16.500.000

Este a 11 ţară ca populaţie în Europa şi a 68-a în lume.

Vecini: Marea Nordului, Belgia şi Germania.

Limbi oficiale: neerlandeză şi frizonă

Moneda locală: euro, din 1999

Capitala: Amsterdam

Amsterdam, canale şi muzee celebre

O metropolă în care trecutul se îmbină cu prezentul. În secolul XVII, Amsterdam era unul dintre cele mai dezvoltate oraşe ale Europei şi multe dintre clădirile din acea perioadă s-au păstrat. Accentele modernităţii se fac însă simţite din plin, atât în arhitectură, dar mai ales în stilul de viaţă al oraşului. Partea veche a oraşului va atrage turişti iubitori de cadre fotografice cu străzi înguste, căsuţe mici şi cafenii, canale navigabile şi pieţe colorate. Iubitorii artei se vor simţi răsfăţaţi în Amsterdam, pentru că au la dispoziţie o listă de muzee impresionante: Muzeul Van Gogh, Casa Anne Frank, Hermitage Amsterdam şi Rijksmuseum, în care este adăpostită celebra operă a lui Rembrandt, „Rondul de noapte”. Palatul Dam, Artis Zoo şi Casa lui Rembrandt sunt alte obiective turistice renumite ale oraşului.

Dacă vreţi să faceţi un tur al oraşului, vă recomandăm închirierea unei biciclete, este modul ideal de a vizita. Dar asta nu înseamnă să nu faceţi şi un tur cu bicicleta apelor, tot e la modă!, pe canalele pitoreşti, ce se află din 2011 pe lista monumentelor UNESCO. Ca tips, înainte de a porni la drum, comandaţi via internet tichete pentru vizitarea atracţiilor turistice din Amsterdam. Puteţi face diverse combinaţii, iar preţurile sunt mult scăzute decât la faţa locului. Magazinele cochete, mai ales cele de brânzeturi, barurile în care toată lumea e prietenoasă şi stilul de viaţă foarte relaxat al tinerilor olandezi fac, de asemenea, parte din atmosfera Amsterdamului.

Lalele, lalele, lalele

Aprilie este luna perfectă pentru a vizita această ţară. Explozia de lalele, ziua naţională şi temperatura de afară sunt doar câteva dintre motive. Cu toţii observăm că parcă şi lumea virtuală înfloreşte luna aceasta, pentru că imaginile cu imensele câmpuri acoperite de lanuri de lalele, colţurile de parcuri şi expoziţiile cu flori sunt intens fotografiate atât de localnici, cât şi de turişti. După iarnă, iată tot ce vă doreaţi! Keukenhof este una dintre regiunile istorice în care pasiunea olandezilor pentru frumoasele tulipe s-a dezvoltat de pe la 1600, când un bulb de lalea costa cât greutatea sa în aur, în cel mai bun caz. Aveţi la dispoziţie 32 hectare de parc, în care se află peste şapte milioane de bulbi şi parada florilor, care are loc în această perioadă. Alături de lalele, şi narcisele şi zambilele, cu cele mai spectaculoase soiuri, sunt prezente în parada anuală a florilor ce va avea loc pe 3 mai, pe un traseu între oraşele Noordwijk şi Haarlem. Suvenirurile cu flori, fie cutii de ceai sau obiecte decorative vor ocupa un loc serios în bagajele voastre!

10 lucruri de descoperit în Olanda primăvara:

1. Expoziţiile de flori şi parcurile

2. Paştele în stil olandez

3. Evenimentele şi petrecerile de Ziua Regelui

4. Ţara Lalelelor, pe două roţi

5. Cum arată o primăvară regală

6. Oraşul Maastricht

7. Insula Texel

8. Clasicii olandezi

9. Sporturi extreme

10. Grădinile zoologice şi puii lor

Paştele în Olanda

Masa de Paşte este îmbelşugată şi veselă, iar târgurile dedicate acestei sărbători rivalizează serios piaţa de Crăciun. Iepuraşul de Paşte devine, în această perioadă, un concurent serios al lui Moş Crăciun. Standurile cu suveniruri, decoraţiuni pentru casă, bucatele tradiţionale, între care se evidenţiază zecile de reţete de brânzeturi, sunt etalate în standurile numeroase, întinse în pieţele tuturor oraşelor. În zilele de Paşte au loc festivaluri şi concerte, iar terasele şi cafenelele îşi întind mesele în stradă. Tot în această perioadă, în nordul Brabantului, la Schijndel, are loc, din 1978 încoace, un festival de trei zile de muzică, numit Paaspop. Acum începe şi sezonul curselor de maşini, una dintre cele mai cunoscute fiind Zandvoort race track. Dacă alegeţi să călătoriţi alături de copii, veţi fi invitaţi să participaţi la vânătoarea de ouă, fie ele adevărate sau de ciocolată, ascunse bine de Iepuraş, în parcuri şi grădini. Copiii sunt invitaţi, în sâmbăta dinaintea Paştelui, să participe la sesiuni de decorat ouă.

Pe 26 aprilie olandezii celebrează Prima Zi a Regelui

Toată lumea petrece, au loc atât festivităţi oficiale, cât şi târguri populare, în pieţe, unde cu toţii se întâlnesc şi se bucură de o zi în aer liber. Cele mai nebune petreceri au loc însă în Amsterdam, în perioada aceasta, deşi fiecare mare oraş oamenii petrec din zori şi până noaptea târziu. Evenimentele stradale sunt numeroase, unele dedicate chiar copiilor, iar numărul petrecerilor şi spectacolelor este parcă, tot mai mare, an de an. A, şi nu uitaţi să vă îmbrăcaţi în portocaliu, pe 26 aprilie, e obligatoriu să aveţi măcar un accesoriu în culoare tradiţională!

Pe două roţi, printre lanuri colorate

Această ţară iubeşte bicicletele, iar dacă vreţi să vă împrieteniţi la toartă cu localnicii şi să admiraţi cele mai frumoase peisaje, închiriaţi biciclete şi porniţi la drum, pe unul dintre traseele dedicate. Se spune că în Olanda există mai multe biciclete decât locuitori, iar drumurile sunt uşor de parcurs pe două roţi, aşa că nu vă încurcaţi să vă aduceţi propria bicicletă, aveţi de unde alege la faţa locului. Unul dintre cele mai frumoase trasee, acum primăvara, este IJsselmeertour, unde aveţi la dispoziţie 400 km de peisaje tipic olandeze. Satele şi localităţile mici vă vor fi mai la îndemână aşa, iar câştigul este dublu, faceţi şi mişcare, şi turism. Veţi face cunoştinţă şi cu viaţa tradiţională, îi veţi admira pe sătenii ce se îmbracă încă în port popular şi veţi lua masa la hanuri mititele, unde veţi mânca bine.

Prima zi a regelui, 200 de ani de regalitate, 2 ani de petreceri

Vorbeam de Prima Zi a Regelui, investit anul trecut, şi de petrecerile populare organizate cu această ocazie. Puteţi profita de acest moment pentru a afla mai multe despre istoria Olandei, de a vizita palatele regale, aşa cum sunt Paleis Noordeinde şi Huis ten Bosch, unde familia regală locuieşte şi munceşte. În plus, anul acesta începe sărbătorirea perioadei de 200 de ani de regalitate în această ţară. Timp de doi ani, vor avea loc festivităţi, jocuri şi tururi istorice.

Maastricht, un oraş cosmopolit

Atmostfera marelui oraş înfloreşte la propriu în această perioadă. Tot anul, aici au loc numeroase evenimente culturale, iar străduţele dedicate shoppingului, sunt pline de cafenele şi baruri. Tocmai s-a terminat TEFAF, un târg de artă ce atrage sute de artişti şi iubitori de cultură din toată lumea, că începe festivalul de jazz. Festivaluri de muzică pop, operă, teatru, dans, modă şi poezie se vor înşira, după un calendar bine pus la punct, până în decembrie.

Pe insula Texel, la plajă şi printre ferme

Dacă iubiţi foarte mult natura, mergeţi pe insula Texel. Plaje lungi, mărginite de câmpuri cu lalele. Soare, valuri şi parfum primăvăratic… atrăgător, nu? Cu feribotul, ajungeţi pe insulă în doar 20 de minute, cu plecare din Den Helder. Pentru familiile călătoare, ferma Rozenhout este perfectă, pentru a vedea cum cresc animalele domestice lor, iar acum, primăvară mieii sunt lăsaţi să zburde peste tot. Iubitorii brânzeturilor pot trece pe la ferma Wezenspyk, unde se fac degustări, iar caprele şi oile acestei ferme sunt lăsate libere, la păscut, pe toată insula.

În căutarea morilor de vânt

Tururile pe biciclete organizate de agenţiile de turism durează din aprilie până la sfârşitul lui mai, pe rute alese special pentru grădinile înflorite. Dacă vă nimeriţi anul acesta pe 10 mai în Olanda, veţi sărbători Ziua Naţională a Morilor. Peste 600 de mori de vânt îşi vor deschide porţile tuturor vizitatorilor. Dar şi în restul timpului veţi putea face fotografii perfecte, cu tradiţionalele siluete pe cerul albastru.

Piaţa de brânză de la Alkmaar

Aici, în prima vineri a lunii aprilie începe piaţa de brânză. La 10 dimineaţa bate clopotul, iar producătorii îşi prezintă cele mai bune realizări. În oraşul Alkmaar se află şi un muzeu al brânzeturilor, ce îi poate atrage pe cei care vor să ştie mai multe despre istoria aromatului produs. În micile localităţi veţi afla şi despre alte tradiţii culinare olandeze, aşa cum este prepararea heringului.

Oraşe de vizitat în Ţările de Jos

Olanda este compusă din douăsprezece provincii, printre oraşele cele mai importante noi vă recomandăm Maastricht, Middelburg, Haga, Utrecht, Haarlem şi Arnhem.

Maastricht se întinde de-a lungul râului Meuse. Aici vizitaţi Muzeul de Artă Bonnerfanten. În sudul oraşului, veţi descoperi un fort vechi şi o serie de peşteri, în care se păstrează un mediu propice hibernării şi dezvoltării liliecilor. În Maastricht se desfăşoară şi Târgul European de Artă (TEFAF), care a avut loc anul acesta între 13-22 martie.

Middelburg este unul dintre cele mai vechi oraşe ale ţării, ridicat de către Harald vikingul. Monumente vechi oferă turiştilor ocazia de a afla poveşti şi legende din istoria Olandei.

Haga este, a doua capitală a ţării, deoarece aici se află guvernul Ţărilor de Jos, precum şi alte instituţii importante ale ţării. De asemenea, la Haga îşi au sediul peste 150 de organizaţii internaţionale. Principalele monumente ale oraşului sunt clădirea parlamentului Binnenhof, Muzeul Mauritshuis şi Escher Musem.

Haarlem se întinde pe malurile râului Spaarne, se află la doar 20 km de Amsterdam şi de aici se pot vizita dunele de pe coastă. Şi este numit şi Bloemenstad, în traducere… oraşul florilor.

Utrecht este al patrulea oraş ca mărime din Olanda şi este celebru pentru Domul său, situat în centrul oraşului. Este un important nod feroviar, motiv pentru care puteţi continua călătoria şi pe drumul de fier, pentru experienţe noi. Vizitaţi şi Casa Rietveld-Schroder, înscrisă pe lista patrimoniului UNESCO.

Puişorii grădinilor zoologice

Olanda are multe grădini zoologice, iar primăvara este sezonul în care apar puişorii, la o mulţime de specii. Aşadar, dacă aveţi copii, mergeţi la Artis, în Amsterdam, care este cea mai veche grădină zoologică a ţării, şi unde animalele tocmai s-au trezit din hibernare, iar păsările cuibăresc. Grădinile zoo din această ţară au în componenţă trupe de teatru, organizează momente de lectură şi concerte muzicale, prin urmare şi copiii, şi părinţii se vor simţi minunat. Pe lângă zoo, avem şi câteva parcuri safari, cel mai cunoscut fiind Diergaarde Blijdorp, unde puteţi vedea tigri de Sumatra şi pe faimoasa gorilă Bokito. Sea Life Scheveningen, Delfinariul din Harderwijk şi grădinile cu fluturi sunt alte câteva alternative pentru iubitorii de animale.

Ce mâncăm şi ce bem

Olandezilor le place la masă berea bună şi „jenever”, băutura lor specifică. Bucătăria se bazează pe cartofi, legume şi carne şi destul de multe restaurante au stele Michelin. Pe primul loc se află însă heringul, gătit diferit de la regiune la regiune, cele mai iubite fiind senvişurile cu acest peşte.

Castele şi parcuri naţionale

Deşi e o ţară relativ mică, Olanda are peste 1000 de castele. Fie că sunt foste fortăreţe sau construcţii cochete, păstrătoare a moştenirilor marilor familii, castelele se află în peisaje minunate şi pot fi vizitate, fiecare oferind tururi şi programe educaţionale celor mici, cu deosebire. Căutaţi în ghiduri Kaastel de Haar, Muiderslot şi Castelul Loevestein.

Cel mai mare parc naţional este De Hoge Veluwe, care este explorat cu ajutorul bicicletelor albe, puse la dispoziţie de autorităţi în număr foarte mare. Veţi întâlni câmpuri cultivate, dar şi păduri străvechi, populate de căprioare şi zimbri. Bicicletele albe sunt în număr de 1.700, între care se află şi biciclete tandem, pentru copii şi altele potrivite persoanelor cu dizabilităţi. (Silvia Mirea, image credit: holland.com)

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Vacante active 0 Comments

Biserici uimitoare, de văzut într-o viaţă

Se apropie marea sărbătoare a primăverii şi a lumii creştine: Paştele. Anul acesta sărbătoarea ortodoxă are loc în acelaşi timp cu aceea catolică. Putem alege ca în aceste zile sfinte,

Vacante active 0 Comments

De la Giurgiu, la Veneția… în caiac (1)

Mă numesc Lucian Ionescu, am cincizeci de ani și îmi place să mă plimb cu caiacul. Anul trecut, am pornit într-o aventură deosebită, o călătorie solitară cu caiacul de la

Vacante active 0 Comments

Călin Cyfer, 100 de zile de alergat pe Postăvaru

Călin Cyfer este muzician și frugivor convins, iar în 2015 a vrut să-și facă un cadou special de ziua lui: 100 de zile de urcat, consecutiv, din Brașov pe Vârful

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta