Simona, utilizator de Postcrossing: 400 de vederi trimise și primite în toate colțurile lumii

Mai știi să scrii de mână altceva decât lista de cumpărături? De când n-ai mai trimis o scrisoare, o vedere? Aproape că ai și uitat unde este oficiul poștal, nu? Ei bine, Postcrossing este un serviciu care a reînviat scrisul de mână, corespondențele și colecțiile de vederi.

Simona are 24 de ani și a devenit membru activ pe Postcrossing acum 4 ani după ce i-a văzut colecția de vederi a unei prietene. Își dorea și ea să primească imagini cu suflet și cuvinte cu povești de peste tot din lume. Acum are în jur de 200 de cărți poștale primite și tot atâtea trimise, dexteritate la scris de tipar și obiceiul de a controla cutia poștală de fiecare dată când ajunge acasă.

simo_vederiCând ne-am întâlnit mi le-a adus pe cele care îi sunt cele mai dragi, un teanc de vreo 40 de cărți poștale care abia mai încăpeau într-o cutie pentru fotografii. Singura vedere 3D primită de la un prieten din State („în România sunt scumpe, 10 – 12 lei”, zice Simona), o vedere de la întâlnirea membrilor români din Postcrossing, două cărți poștale primite de la tipa din Japonia cu care Simona a încercat să lege o prietenie, o carte poștală cu un timbru sensibil la căldură, una cu o ștampilă cu un delfin…

Scrisul îngrijit, floricele unde pixul a luat-o puțin razna, numele românești scrise în chineză, design-ul conceput special pentru tine, un „La mulți ani” sincer scris de niște mâini necunoscute, fiecare vedere are ceva deosebit, fiecare carte poștală spune o poveste.

„Trebuie să încep să mai sortez din ele, căci primesc mereu vederi frumoase care își fac loc imediat printre preferatele mele și nu pot să le port tot timpul cu mine”, spune Simona.

Startul Simonei în Postcrossing a fost cu mult entuziasm din partea ei și cu grijă față de începuturi din partea corespondentei sale din Polonia. Primul plic primit răsare cu marginile sale frumos decupate dintre celelalte vederi împrăștiate pe masă. Nu, n-are vreo foarfecă specială care taie hârtia în linii curbate.

„Îl rupsesem ca disperata când l-am văzut, apoi l-am decupat frumos. A fost prima scrisoare pe care am primit-o, îți dai seama”, povestește amuzată Simo. În interior nu a găsit o vedere, cum e regula în Postcrossing, ci două, cât să nu uite niciodată bucuria de la începutul unui hobby frumos. A scris pe plic numărul 1, alături de floricelele și inimioarele desenate de poloneză, și-l arată cu mândrie oricui întreabă de ce tot scrie vederi la cursuri.

simoȘi-a trecut pe profilul său de pe Postcrossing că i-ar plăcea să primească vederi cu copii, răsărit și apus, curcubeu, avioane, Garfield și Harry Potter. Acum colecția sa numără 24 de vederi cu copii, 60 cu marea, 15 cărți poștale din care îi zâmbește câte un curcubeu și multe alte minunății scrise, desenate sau fotografiate.

Unii îi povestesc cum le-a fost ziua și care-i treaba cu ei în viața asta, iar alții îi desenează ce se pricep ei mai bine sau îi scriu în limba lor maternă, fie ea și chineza, cât să aibă un mister de dezlegat. Ea le scrie neapărat câte grade sunt afară, în București sau din vacanță, în funcție de unde trimite vederea, un citat care să te pună pe gânduri și o vorbă, două despre ea. Scrisul pe perete, pe mână sau pe spatele vreunei colege nu se compară cu vânătoarea de vederi de cumpărat. Acolo este de fapt provocarea.

În România diversitatea de cărți poștale nu e așa mare și este o problemă pentru că sunt mereu în căutare de locuri noi cu cărți poștale. Nu prea ai de unde să iei cărți poștale cu altceva decât cu peisaje sau cu obiective turistice. De obicei când mă duc în vacanță cumpăr 10 – 15 vederi care îmi plac. Una o păstrez pentru mine și pe restul le trimit”, povestește Simo.

Dar efortul său este răsplătit cu vârf și îndesat când o așteaptă o surpriză în cutia poștală.

„Indiferent cât de proastă a fost ziua aia, dacă găsesc o vedere în cutia poștală imediat mă simt mai bine”, spune fata.

E drept că surprizele din cutia poștală se lasă uneori așteptate, dar nu pentru că Simona ar fi rupt lanțul vederilor sau pentru că un amic necunoscut din alt colț al lumii a uitat să-și onoreze promisiunea.

„Am o problemă cu poștașul pentru că deja mă știe. Când vede numele meu pe vedere, nu mi le aduce una câte una. Așteaptă să se strângă mai multe. Aștept câte o lună și ceva până mi le aduce și mă trezesc cu un teanc în cutia poștală de nu știu la care să mă uit mai repede”, mărturisește Simona.

vederiAre un respect aparte pentru aceste hârtii colorate. Pe cele pe care le prezintă curioșilor le păstrează într-o cutie pentru fotografii, iar pe cele de acasă le ține într-o cutie de pantofi tapetată cu hârtie lucioasă. Îi dispare imediat zâmbetul de pe față când îmi povestește că unele vederi ajung la ea murdare, udate sau cu alte probleme. „Uite ce-ți spuneam”, îmi atrage atenția când dăm de o carte poștală puțin murdară. „Te doare sufletul când vezi cât e de frumoasă vederea și are o ștampilă trântită pe față. Se șterge cu spirt dacă e plastifiată, dar dacă e din hârtie se imprimă”, mi-a spus cu tristețe.

A primit peisaje, desene și cuvinte din toate colțurile lumii și sunt puține țările din care n-are nicio vedere. A străbătut cu mintea zeci de mii de kilometri numai când a văzut un costum tradițional și încă pe atât când și-a văzut numele scris cu niște litere pe care nu le înțelege. Are 400 de cunoștințe noi pe tot globul și o cutie poștală pe post de bilet spre visare.

Despre oamenii din ”rețea”

„Te-ai aștepta ca în Postcrossing să fie numai oameni tineri, dar sunt de toate vârstele, de la 16 ani până la 70 de ani”, mărturisește Simona. În România sunt în jur de 400 de useri, însă nu toți sunt activi. Unii și-au făcut conturile prin 2006 și acum au munți de vederi. Și așa va avea și ea peste timp.

Care sunt regulile jocului

oanaPostcrossing este un proiect care are scopul de a le permite oamenilor să primească vederi din întreaga lume. Ideea principală este următoarea: dacă trimiţi o carte poştală, vei primi înapoi cel puţin una, de la un Postcrosser ales aleatoriu de oriunde din lume. Cum funcţionează? După ce îți faci cont pe postcrossing.com, unde scrii una, alta despre tine și despre ce fel de vederi ți-ar plăcea să primești, soliciți o adresă către care vei trimite o carte poștală. În acel moment și către tine va porni o altă carte poștală. Înregistrezi în sistem codul cărții poștale pe care ai  primit-o și îți va fi generată imediat o altă adresă unde să trimiți o altă vedere. Stai liniștit, adresa ta nu o vede decât cel care trebuie să îți trimită vederea.

Cărțile poștale, în cifre

– 30.206.054 de cărți poștale au fost trimise prin Postcrossing.

– 440.329 de cărți poștale călătoresc în acest moment.

– Cărțile poștale din Postcrossing au călătorit 152.966.445.589 de kilometri, adică de 3.817.004 înconjurul Pământului, 198.966 călătorii până la Lună sau 511 până la Soare.

Autor: Oana Racheleanu

Fotografii: Oana Campanie

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Special 0 Comments

O fată și o motocicletă, 4.300 de kilometri prin Balcani: «Acum știu că pot!»

Ina Popa are 36 de ani, este administrator de vânzări, iar una dintre marile sale pasiuni este mersul pe motocicletă. Cealaltă mare dragoste a sa este scrisul. Pune cu măestrie

Special 0 Comments

Revederea după 50 de ani de la terminarea liceului. Îți mai recunoști colegii?

Câți ani sunt de când ai terminat liceul? 5, 10, 25? Mai ții minte cum arătau colegii tăi? De când nu v-ați mai văzut la o cafea? Și dacă v-ați

Special 0 Comments

18 artiști plastici pictează în tabăra ”Transfăgărășanul Artiștilor”

Cel mai frumos drum din lume este, la acest final de ianuarie, muză pentru 18 artiști plastici din toată țara, care participă la a treia ediție a Taberei de pictură

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta