Luca Stuparu, călător cu experiență la un an și patru luni
Am auzit cupluri care spun că nu vor să facă copii de teamă că vor mai putea călători sau părinți care nu mai pleacă nicăieri de teamă să nu le strice copiii vacanța. Cu toate acestea, există și oameni pentru care copilul nu reprezinta o povară atunci când e vorba de ”bântuit prin lume”. Doi dintre aceștia se numesc Andra și Petruș Stuparu și și-au plimbat deja băiețelul în cinci țări, înainte ca acesta să împlinească un an și patru luni. Cum au reușit să călătorească, totuși, cu un bebeluș, cum s-a simțit micuțul Luca în aceste vacanțe și ce au învățat pe parcursul plimbărilor lor împreună, ne spun chiar ei.
Luca a fost în prima călătorie când avea doar două luni. A văzut atunci Marea Neagră, de pe țărmul românesc, iar după o lună a repetat experiența. A urmat apoi prima ieșire din țară, în Bulgaria, excursie pe care a făcut-o la fel, de două ori. La patru luni, mama lui l-a dus la munte la Predeal, iar înainte de șase luni a zburat cu avionul pentru prima dată: către Italia, în Toscana. La opt luni a vizitat Londra, a urmat apoi Dubaiul, iar după ce a împlinit un an și-a însoțit părinții la schi.
Andra și Petruș Stuparu îl alintă pe Luca „beberițul” și au plecat singuri într-o călătorie, pentru prima dată de când a venit băiețelul pe lume, în urmă cu doar două luni.
„E un membru al familiei, dacă noi călătorim, călătoreşte şi el cu noi. Acum prima oară când am fost fără el mie chiar mi-a lipsit pe bune. Eram aşa obişnuită să caut în meniu alimente de copii şi să mă uit după locuri de joacă… Mai cred că dacă nouă ne plăcea să călătorim înainte să apară Luca, nu cred că ar trebui să ne modificăm cumva stilul de viaţă. Avem o perspectivă destul de echilibrată. Nu gândim nici extrem, la modul «copilul are un program şi trebuie să îl respectăm la sânge», dar nici «hai să stăm pe la terase şi lasă că mai doarme el prin căruţ»” a spus Andra.
La începutul călătoriilor cu beberițul, cei doi cărau un întreg arsenal: scoică, scaun de mașină, cărucior, pătuț, salteluță, cinci tone de pamperși, ba chiar și cădiță gonflabilă.
„Ce am realizat e că pe măsură ce creşte copilul eşti mai relaxat puţin cu bagajul. La început iei şi de-aia, şi de-aia, după aceea se mai relaxează lucrurile. Şi nu e numai pentru că a mai crescut, ci pur şi simplu ne-am relaxat noi pentru că chiar poate să doarmă absolut oriunde. De multe ori doarme şi cu noi”, spune Petruş.
O vreme l-au plimbat pe Luca în căruț, apoi l-au purtat în marsupiu – Isara și Manduca-, iar acum merge și pe jos și explorează cu mare curiozitate mai ales locurile de joacă. Cât despre mijloace de transport mai serioase, beberițul a călătorit cu avionul, mașina, trenul, autobuzul, microbuzul și taxiul londonez. „Doarme în toate în care a fost. Dacă e cu mișcare, e nani”, concluzionează tatăl băiatului.
Cea mai lungă călătorie cu mijloacele de transport a fost până în Franța: „Am făcut nouă ore din poartă în poartă”, calculează Petruș, urmată în clasament de zborul de șase ore până în Dubai. Cei doi spun că n-au avut dificultăți create de prezența beberițului, dar au specificat că zborul cu avionul nu e tocmai cel mai plăcut moment pentru Andra și așa îi transmite și celui mic panica.
„Dar culmea, într-o agitație, nu în plâns. N-a plâns nicio secundă în zbor. A fost mai mult hiperactiv, sărea în brațe, să se uite pe geam, cine e în stânga, cine e în dreapta”, adaugă mama băiatului.
Cât despre cuplurile care spun că nu vor să facă un copil de teamă că le-ar putea răpi din libertatea de a călători, Andra și Petruș spun că asta e doar o scuză.
„Depinde ce îţi doreşti de la o călătorie. Dacă eşti genul care se trezeşte la 8 ca să bifeze toate muzeele şi să verifice toate străduţele şi să mănânce în tot felul de locuri ciudate micul dejun şi după aia să hoinărească şi să mănânce un wok pe drum, da, n-o să mai poţi să faci chestiile astea. Dacă mergi doar la munte şi vezi vârfuri de 3.000 de metri da, n-o să-l iei pe bebe cu tine”, spune Andra.
Petruș se ferește să le dea cuplurilor sfaturi concrete, căci, spune el, asta a învățat de când a venit Luca pe Pământ: că nu suportă oamenii care îi dau sfaturi fără să le ceară.
„Am amici în jurul meu care în primii doi ani n-au plecat nicăieri cu bebe, am amici care în primele 6 luni priveau copilul alternativ, când el, când ea, să vadă dacă respiră noaptea. Am o cunoştinţă care a spus că nu vrea să se ducă la mare cu copilul pentru că fac pescăruşii găinaţ şi ăla e toxic pe plajă. Ştiu oameni care dezinfectează în continuare lucrurile copiilor şi la 3 ani. Aşa că sfatul meu pentru părinţi e să facă exact aşa cum simt”, a mai zis Petruş.
Momente memorabile cu beberițul în călătorii
Cel mai fain moment care îmi vine în minte e când am ajuns la acvariu, în Dubai, şi în clipa în care am intrat, Luca a adormit. Eram cumva dezamăgită că «Băi, n-o să vadă peştii ăştia enormi» şi eram noi mega entuziasmaţi. Am tot făcut ture pe acolo până s-a trezit. L-am lăsat pe jos să vadă peştii şi a făcut faţa aia mare: «Uaaaau, uite ce peşte», neînţelegând de fapt ce e dincolo de acvariu. – Andra
Îmi aduc aminte când eram în Dubai şi eram în camera de hotel. El mergea de-a buşilea mult, avea 10 luni, a început să danseze şi deodată s-a ridicat în picioare. Pentru prima dată. – Petruş
Cea mai funny experienţă a fost în Londra, când diferenţa de fus orar era de două ore. Luca se trezea la 6 în România, iar în Londra se trezea la 4. Şi asta era stas, în fiecare dimineaţă. Am făcut cu tura. – Andra
Autor: Oana Racheleanu.
Material publicat în ediția de iunie 2017 a ziarului Turism Club.
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Ce poți face timp de 60 de ore, în incredibila Budapesta
Am trecut pe lângă Budapesta de zeci de ori și am intrat în oraș preț de cinci minute, o dată, când am greșit drumul. Nu mă întreba de ce, pentru
Kinder Trips, blogul unde călătoriile cu copiii sunt văzute ca un proces de învățare
Miruna Tîrcă scrie pe blogul Kinder Trips despre călătoriile în familie, cu copil mic, pentru a-și ghida cititorii care vor să plece în plimbări după un plan pe care să
Tervist, Estonia!
Așa se salută în țara cu păduri întinse, orașe istorice, mâncare gustoasă și prețuri mici.
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!