Muncă sezonieră, după distracții: iarna la munte, vara la mare

Muncă sezonieră, după distracții: iarna la munte, vara la mare

Te-ai gândit cum ar fi să te distrezi și să câștigi și bani? Dar să lucrezi, să te distrezi și să te plimbi după soare sau după zăpadă, în funcție de cum îți dictează… iarna sau vara? Trei tineri români povestesc cum este să lucrezi în sezon ba în stațiunea de schi Sauze d’Oulx, Italia, ba în Ibiza sau Veneția.

Text: Oana Racheleanu, Foto: Inno Brezeanu, Răzvan Ilie

Răzvan, iarna în Sauze d’Oulx, vara în Ibiza

După ce a terminat facultatea în România, Răzvan s-a gândit că ar fi timpul să se desprindă de pământurile natale și să ia lumea la explorat. Așa a ajuns în iarna lui 2012 în Italia, în Sauze d’Oulx, o stațiune de schi ce are acces la Via Lattea sau Milky Way, o zonă cu 200 de pârtii ce însumează 400 de kilometri.Razvan_Ilie

Noaptea lucra ca recepționer la un hotel, câte 6 ore, apoi ziua bătea pârtiile din Italia până în Franța. După un sezon întreg de distracții, schiat și muncit ușor, după cum spune, s-a ales cu 3.300 de dolari.

Cazarea și mesele le avea asigurate de angajator, iar la asta s-a adăugat și faptul că cei care lucrează în stațiune beneficiază de tot felul de reduceri: de la băuturile servite în cluburi, până la mâncarea de la apres ski. Cea mai importantă reducere o primesc la închirierea echipamentelor: în loc de 1.000 de euro pentru tot sezonul, plătesc 480 de euro, cu tot cu asigurare.

„A fost ca o vacanță pentru mine sezonul la Sauze. O vacanță bine plătită. Munceam seara, și nu greu, și ziua schiam. Plus că patronii la care am lucrat au fost super ok și m-am simțit ca în familie”, povestește Răzvan care este de loc din Târgoviște.

razvanCând soarele începe să ardă cam tare și să topească zăpada, ca pentru mulți alți sezonieri ce lucrează în Sauze d’Oulx, deci și pentru Răzvan, a urmat Ibiza. S-a dus pentru distracții, pentru petrecerile cu muzică electronică și pentru cei mai mari DJ care mixează toată vara, dar și pentru plajele spectaculoase.

Când s-a terminat sezonul de bronzat, s-a întors pentru puțin timp în România, iar la primii fulgi de zăpadă era deja din nou în Sauze. La același job, la aceiași oameni care i-au devenit a doua familie.

De atunci, de când a decis că este timpul să experimenteze mai mult, a lucrat în Londra, Tenerife, Barcelona, dar cel mai des se întoarce în Sauze și în Ibiza.

Oana: De 7 ani, în fiecare iarnă în Sauze

La aproape 20 de ani, Oana a pornit pe drumul Italiei, iar la 25 de ani a ajuns pentru prima dată în Sauze. S-a îndrăgostit de stațiunea de schi și de 7 ani revine aici în fiecare sezon. De drag pentru prietenii pe care și i-a făcut, din dorința de a cunoaște oameni noi, dar mai ales pentru că are ceva de demonstrat:

oanaMuncesc cu drag și îmi place ce fac, dar mai ales vreau să le demonstrez tuturor celor ce ne urăsc, tuturor celor ce au o părere proastă despre români, că datorită nouă afacerile lor prosperă”, spune răspicat Oana.

În România era lucrător în administrație și servicii și jucătoare de handbal profesionist, iar în Italia, atât în Sauze d’Oulx, cât și în Veneția (unde se duce când se termină sezonul de schi) a fost de la babysiter, spălător de vase, ajutor de bucătar, bucătar secund, până la șef de sală și barman.

Și-a făcut toate muncile cu simț de răspundere, iar acum este manager la Osteria dei Vagabondi din Sauze, un bar unde nici o petrecere nu începe și nu se termină fără ea.

Inno,românul care dă iarna Londra pe Sauze

innoDupă 12 ani de corporație, timp în care a fost consultant IT pe finanțe în Londra, lui Inno i s-a luat de vacanțele făcute printre picături, după cele patru aprobări pe care trebuia să le primească de la manageri. Și-a luat o pauză de la jobul full time și într-o vacanță de schi a descoperit Sauze.

A rămas să lucreze în stațiune, iar sezonul următor, din 2014 – 2015, s-a întors tot în Sauze d’Oulx pentru „atmosfera de petrecere, lumea prietenoasă, prețurile decente și schiatul în viteză”.

 

Sunt mulți ca ei prin Europa

Din datele neoficiale, în Sauze d’Oulx lucrează în sezon 40% englezi, 40% români și restul italieni. Cei mai mulți au vârste între 20 și 30 de ani. În sezon, în fiecare duminică vin în Sauze între 1.000 și 2.000 de englezi, iar pe lângă aceștia vin la schi ruși, polonezi,
români, olandezi, irlandezi, dar și sud-africani. După încheierea sezonului, mulți dintre angajați pleacă în Ibiza, Londra, Rimini, Veneția, pentru distracții de vară, sau în orașele natale.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Special 0 Comments

Joaca de-a Zurli

Au nevoie doar de câteva minute ca să te cucerească și nu fac nici un efort pentru asta. Se numesc Zurli și sunt zurli, la propriu! Râd întruna, glumesc, își

Tehnologie 0 Comments

Scapă de răul de transport fără medicamente! Află cum e posibil!

Știi acea stare de rău și greață care apare după un drum cu mașina, cu avionul, cu autocarul sau pe parcursul unei croaziere, și care afectează oameni de toate vârstele?

Special 0 Comments

Meșterul popular Dan Gherasimescu face opere de artă din orice bucată de copac

În tinereţe, Dan Gherasimescu a bătut ţara în lung şi-n lat, cu piciorul sau cu bicicleta sa de lemn, în căutarea meşterilor care să-l înveţe să sculpteze. Din dragoste pentru

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta