Trebuie să ajungi măcar o dată în viață acasă la Papa, la Vatican
Unele dintre ele sunt mai mici decât un cartier, dar cu toate astea sunt țări, independente și pline de monumente, numai bune de bifat în agenda unui turist care se respectă. Iar Vaticanul, reședința papală, este exact o astfel de țară și tocmai de aceea te invităm la o plimbare printre minunpțiile lui.
Prin Vatican mergi încet! Ai multe de vizitat.
Vaticanul este cel mai mic stat din lume. Se află în Roma, capitala Italiei. Este o țară cu un statut special, fiind practic înconjurată de un oraș. La Vatican se află Papa, conducătorul Bisericii Catolice. Papa este și șeful statului Vatican, țara care păstrează unele dintre cele mai importante monumente istorice și religioase ale lumii, de la Capela Sixtină pictată de Michelangelo, la frescele lui Rafael.
Statul Vatican s-a înființat la 11 februarie 1929, are 44 hectare și o populație de 451 de persoane. Are un heliport și o gară. Turiștii care vor să viziteze Vaticanul nu au nevoie de pașaport, dar e bine să aibă acte de identitate asupra lor în timpul vizitei în acest stat.
Top 10 monumente de bifat
Capela Sixtină. A fost realizată de Michelangelo, la cererea Papei Sixtus al IV-lea. Frescele sale reprezintă cea mai cunoscută imagine a creației omului de către Dumnezeu, fiind reproduse în milioane de copii și studiată în școli de pictură din lumea întreagă. Dar pereții celebrei capele sunt acoperiți cu scene biblice realizate și de alți mari pictori italieni, ca Perugino, Botticelli, Rosselli, Pinturicchio, Signorelli și Ghirlandaio.
Biserica Sfântul Petru. A fost construită între secolele 16 și 18, deasupra structurii ridicate în anul 326, pe mormântul Sfântului Petru, primul papă al creștinismului. Statuia uriașă a Sfântului Constantin uimește și acum pelerinii. Aici vei admira și celebra statuie Pieta, realizată de marele Michelangelo pe când avea doar 24 de ani.
Pinacoteca. Cuprinde 16 săli cu opere neprețuite ale Evului Mediu. Vei admira opere din perioada bizantină, desene de Rafael, opere ale lui Giotto, Fra Angelico, Perugino, Titian sau Da Vinci. O parte dintre operele ce au aparținut Vaticanului au fost luate de Napoleon și duse în Franța.
Piața Sfântul Petru. Aici au loc cele mai multe evenimente ale statului Vatican. Credincioșii catolici și turiști din toată lumea vin în piață, în timpul marilor sărbători, pentru a-l vedea pe Papă. Pe fiecare parte a pieții se află câte un obelisc egiptean, iar elementul central al acesteia e reprezentat de balconul papal.
Muzeul Vaticanului. Are cea mai mare colecție de sculptură antică din lume. Galeriile acestui muzeu adăpostesc un număr uriaș de obiecte simbol ale catolicismului. Printre acestea se află și sarcofagul Sfintei Elena, mama Împăratului Constantin, și sculptura Lacoon și fiii, în luptă cu doi șerpi uriași.
Apartamentul Borgia. Papa Alexandru al VI-lea Borgia și-a decorat, între anii 1492 și 1495, apartamentul cu picturi și gravuri ce combină scene religioase și subiecte din epoca Renașterii umaniste.
Cappella Niccolina. E un monument ce nu atrage atenția, dar este o operă unică, de o valoare inestimabilă. Se află în apropiere de sălile decorate de Rafael. Frescele din această capelă aparțin lui Fra Beato Angelico și sunt pline de gingășie și devoțiune.
Biblioteca Vaticanului. Deține 7.000 de incunabule (cărți scrise înainte de anul 1501), 25.000 de cărți scrise de mână în perioada medievală, 80.000 de manuscrise, care sunt colecționate aici încă din 1450. Și, evident, un număr imens de legende legate de aceste scrieri. Poți admira o parte dintre aceste comori, expuse în vitrine luminate: biblii pictate, scroluri vechi și papirusuri străvechi.
Muzeul Egiptean. A fost înființat de Papa Gregorie al XVI-lea, la 1839. O mare parte din colecție cuprinde obiecte aduse din Egipt de către Împăratul Adrian. Acestea sunt mumii, sarcofage, sculpturi ale zeilor și faraonilor și papirusuri. În două camere ale muzeului se află și obiecte din anticele Mesopotamie, Siria și Assiria.
Muzeul Chiaramonti. Curpinde o galerie lungă, în care se află artă greacă și romană, precum și copii ale unor celebre statui dispărute.
Iată ce poți vedea gratis la Vatican:
- Biserica Sfântului Petru. E adevărat că s-ar putea să stai la coadă ca să intri.
- Muzeul Vaticanului se vizitează gratis în fiecare lună, în ultima duminică.
- Piața Sfântul Petru, unde, dacă e duminică la prânz sau e sărbătoare, poți avea șansa de a-l vedea pe Papă, la balcon, când acesta iese să binecuvânteze mulțimea.
Curiozități despre Vatican
- Industria statului se bazează pe tipografie: cărțile poștale, timbrele și monedele sunt cele mai vândute produse din stat.
- Acest stat nu are agricultură!
- Cetățenii Vaticanului nu au o cetățenie anume.
- Șeful statului este Papa.
- Drapelul Vaticanului are două benzi verticale, galbenă și albă, în mijlocul celei albe aflându-se reprezentările cheilor Sfântului Petru și mitra papală.
- Dealul Vaticanului a fost considerat un loc sacru cu mult înaintea apariției creștinismului.
- Muzeul Vaticanului este una dintre cele mai vizitate destinații din lume, cu 4,2 milioane de turiști anual.
- Vaticanul are și pagina de internet: www.vaticanstate.va.
Topul celor mai mici țări din Europa:
- Vatican (0,44 km²)
- Monaco (1,95 km²)
- San Marino (61 km²)
- Liechtenstein (160 km²)
- Malta (316 km²)
- Andorra (468 km²)
- Luxembourg ( 2.586 km²)
- Cipru (9.251 km²)
- Kosovo (10.887 km²)
- Muntenegru ( 13.812 km²)
autor: Silvia Mirea
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Adelina Pestrițu a petrecut o săptămână în Malta, Insula de miere
S-ar întoarce oricând în Laguna Albastră și n-ar refuza nicicând un sandviș maltez cu pâine prăjită, ulei de măsline, bulion dulce și condimente mediteraneene, ne-a mărturisit Adelina Pestrițu, vlogger EDA
Maya in Wanderland: o mamă și fiica ei de șase ani, într-un an sabatic
Cezarina este din Alexandria, dar și-a petrecut ultimii 11 ani în Damasc (Siria), Egipt și Maroc. În noiembrie 2016 și-a luat fiica de șase ani, Maya, și a plecat să
Pe urmele legendarului prinţ Kamal el Din Hussain, în Deşertul Egiptului!
Sub auspiciile Ministerului de Turism al Egiptului şi ale Autorităţii de Turism a Egiptului (ETA), în perioada 14 – 26 martie 2014, s-a desfăşurat în Deşertul Egiptului o expediţie culturală
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!